Gyónási titokról szóló kiegészítéssel látják el a gyermekvédelmi törvényt

  • narancs.hu
  • 2024. május 7.

Belpol

Így nem lesz jelzési vagy kezdeményezési kötelezettsége egyházi személynek, aki gyerekekkel is foglalkozik.

A gyermekek védelme érdekében módosítaná a Fidesz az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. A Dunai Mónika által jegyzett módosító javaslat szerint méghozzá úgy, hogy kiegészítenék a már meglévő jogszabályt azzal a résszel, hogy

"(2b) Nem terheli a (2) bekezdésben meghatározott jelzési vagy kezdeményezési kötelezettség az egyházi jogi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagját az olyan információval kapcsolatban, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn."

Vagyis,

ha "a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény" hatálya alá tartozó intézményben egy egyházi személy olyasmiről szerezne tudomást gyónás útján, amit egyébként jelentenie kellene az eddigi jogszabály szerint, a gyónási titok miatt ezután már majd nem kell. 

Eddig a törvény úgy szólt, hogy amennyiben az adott "személy vagy szerv alkalmazottja a (2) vagy (3) bekezdésben foglalt jelzési vagy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a gyámhatóság – jelzésre vagy hivatalból – értesíti a fegyelmi jogkör gyakorlóját és javaslatot tesz az érintett személlyel szembeni fegyelmi felelősségre vonás megindítására. A gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja esetén a gyámhatóság büntetőeljárást kezdeményez."

Ám mostantól a javaslat szerint az egyházi személyeknek nem lenne ilyen jellegű kötelezettsége, úgymond fel lennének mentve a felelősség alól. Már amennyiben megszavazza a Fidesz-KDNP a törvénymódosítást, de miért is ne szavaznák meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk