800 millió forint EU-támogatásból fejlesztették, most lelövi az elektronikus cégbetekintőt a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. május 8.

Belpol

Mehet az ember a hivatalba személyesen.

Nem tartja indokoltnak a szolgáltatás fenntartását az igazságügyi tárca, így megszűnik a felület, amelynek segítségével eddig bárki ingyenesen hozzáférhetett a magyarországi gazdasági társaságok cégirataihoz – írja a 24.hu.

Most ez olvasható az oldalon: „az Elektronikus Ügyintézési Portál E-cég betekintés szolgáltatását biztosító Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Igazságügyi Minisztérium (IM) közötti együttműködési megállapodásban rögzített fenntartási időszak megszűnt, ezért az E-cég betekintő nem érhető el.”

Pedig az E-cég fejlesztésére 800 millió forint uniós forrás érkezett.

Az ingyenes nyilvántartás rögzítette a cégbírósági bejegyzéseket megalapozó dokumentumokat, így a közgyűlési jegyzőkönyveket, a tulajdonosváltásról szóló döntéseket vagy éppen a fizetésképtelenség megállapítását. Sok időt spóroltak meg a használói azzal, hogy nem kellett elmenni az illetékes a cégbíróságra, és annak nyitva tartásához igazodni.

A rendszert európai uniós forrásból, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében fejlesztették 2009 és 2011 között. 

Ezután csak személyesen, cégbíróságon lehet ingyenesen betekinteni ilyen dokumentumokba, online lekérés létezik ugyan, de csak díjfizetés ellenében lehetséges, iratonként és kilobyte-onként is fizetni kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk