Hadházy kiperelte a Bosnyák téri szerződést, értékbecslés nélkül fizetett érte az állam

  • narancs.hu
  • 2024. május 9.

Belpol

Az is kiderült, hogy jobb a kerületi önkormányzat tárgyalási pozíciója a beruházóval szemben, mint ahogy az eddig tűnt.  

Hadházy Ákos zuglói országgyűlési képviselő a Transparency International segítségével kiperelte azt a szerződést, amelyet a Magyar Állam kötött a Bosnyák téri kormányközeli óriásberuházás kivitelezőjével, a Tiborcz István üzlettársa által irányított Bayer Construct Zrt. projektcégével – írja a Telex.

A szerződés lényege, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 244 milliárd forintért megveszi a Zugló központjában jelenleg is épülő irodakomplexumot a Balázs Attila által vezetett Bayer-cégcsoporttól, így nem a beruházónak kell majd bérlőket keresnie a hatalmas irodákba, tehát sokkal kevesebbet kell dolgozniuk azért, hogy megtérüljön számukra ez a beruházás.

Hadházy a lapnak azt mondta, megérte kiperelni a szerződést, ugyanis „elképesztő bepillantást ad a rendszerbe például az, hogy úgy írták alá a 244 milliárdos szerződést, hogy előtte nem volt semmilyen értékbecslés, és az aláíráskor még kész tervek sem voltak, a szerződés szerint a végleges terveket majd még egyeztetni kell” – a beruházás koncepciója valóban menet közben változott meg lakások és irodákról főleg irodákra, ezeket vette meg az állam.

Hiába nem volt értékbecslés és végleges tervek, az állam az aláírás után 5 nappal már átutalta a 10 százalék+áfa foglalót. Hadházy szerint azért, mert „valószínűleg nagyon kellett a cégnek a készpénz. Mivel ez foglaló, ha véletlenül mégsem tetszenének az államnak a tervek, akkor is marad a pénz a Bayernél”. 

A szerződés szerint az állam a foglalón túl csak akkor fizet további vételárrészleteket a 244 milliárdból a Bayer-csoportnak, ha ők megkötik az úgynevezett településrendezési szerződést (trsz) a XIV. kerületi önkormányzattal.

A beruházó jogelődje a 2000-es években pályázat útján jutott a Zugló központi részén lévő telekhez, ekkor a területért, valamint az engedélyekért cserébe különböző közcélú vállalásokat tett. A beruházás tartalma és a beruházó kiléte azóta többször változott, az önkormányzat pedig több szerződést is kötött az aktuális beruházóval ezekről a kötelezettségekről. A kötelezettségek nagyobb része továbbra is érvényes, elvileg tehát a Bayer projektcégének teljesítenie kellene ezeket a vállalásokat, vagy meg kellene állapodnia az önkormányzattal ezek elhagyásáról és pénzben megváltásáról – a trsz-ben erről kéne megállapodni.

A cikk szerint a cég várhatóan pénzzel fogja kárpótolni a zuglói önkormányzaot, 2023 tavaszán 250 millió, majd 350 millió, nyáron pedig már 2,5 milliárd forintot is fizettek volna, de az önkormányzat egyik ajánlatot sem fogadta el. Dienes János korábbi kerületi főépítész a trsz-tervezetekhez fűzött szakvéleményeiben rendre megállapította, hogy a tervezetek egyoldalúan a beruházónak kedveznek, és hogy a fizetési vállalás nem arányos az elengedni kívánt vállalásokkal. Dienes szerint a trsz megkötését akadályozó, Horváth Csabának nem tetsző szakvéleményei miatt szüntették meg főépítészi megbízatását tavaly ősszel, ezért be is perelte az önkormányzatot. 

Dienes most a lapnak azt mondta, a kiperelt szerződésből az látszik, hogy Horváth Csaba MSZP-s kerületi polgármester az önkormányzat tárgyalási pozícióját teljesen másképp tüntette fel, mint amilyen az valójában volt, ugyanis több képviselő-testületi ülésen úgy beszélt, mint aki úgy hiszi, hogy az önkormányzatnak nem túl jó a tárgyalási pozíciója a Bayerrel szemben, ezért érdemes lenne mihamarabb elfogadni a trsz-t és a cég akár alacsonyabb ajánlatait is.

Az önkormányzat ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy korábban ők sem ismerték a Bayer csoporthoz tartozó Zugló Városközpont Kft. és az MNV közötti szerződés tartalmát, ugyanis a Bayer ezt a kérésükre nem adta ki. Azt írták, ez a szerződéses kitétel valóban nagyban javítaná az önkormányzat tárgyalási pozícióit, ezért számukra jó hír, ha tényleg szerepel a szerződésben.

Az önkormányzat azt is közölte, nagyságrendileg 12 milliárd forint értékű követelésük van a céggel szemben évek óta, pusztán az változott, hogy a korábban teljes összegben beruházásként felajánlott érték egy részét nem beruházásként, hanem pénzbeli megváltásként szeretnék megkapni. A beruházó legutóbb közel 2,5 milliárd forintot ajánlott meg, valamint a környező utcák összesen 8,5 milliárd forint értékű megújítását, felújítását. Az önkormányzat viszont nagyságrendileg 1 milliárd Ft-tal nagyobb összeget követel a beruházótól az egyébként még érvényben lévő közlekedési fejlesztéseken túl. "Ha a fenti kitételt valóban tartalmazza az értékesítési szerződésük, az számunkra jó hír, mert könnyebben kikényszeríthető az általunk követelt összeg" – írták. 

Több zuglói ellenzéki képviselő szerint a követelt pénz még mindig kevés, az önkormányzat ugyanis elengedné például azt a vállalást, hogy a beruházó megépít egy 400 férőhelyes P+R parkolót. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk