A Fidesz roma celebjei

Nekik húzzák

Belpol

Előbb csak a slágereiket énekelte a NER-elit, mostanra a párt holdudvarának is meghatározó arcai lettek azok a celebek, akik hangsúlyosan a roma közönséghez szólnak. Mondanivaló ugyan nincs sok, de úgy ­tűnik, működik.

A Fidesz legelkötelezettebb szavazóbázisát hosszú évek óta a kistelepülések választói adják, aligha véletlenül: a párt a Magyar Falu Programmal kezdve egészen a közmunkáig tudatosan arra törekszik, hogy ezeken a helyeken még kihívója se akadjon. Azt sem túlzás állítani, hogy annál biztosabb a Fidesz győzelme, minél szegényebb egy település: a 392 fős Csenyétén már 2018-ban sima kétharmados Fidesz-győzelem született (a maradék szavazatot a Magyarországi Cigánypárt söpörte be), 2022-ben ugyanitt az ellenzéki összefogás összesen egyetlen voksot tudott begyűjteni. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán pedig mindenki a kormánypártok listájára szavazott, és a sor hosszan folytatható.

A 21 Kutatóközpont anyaga 2020-ban arra jutott, hogy e településtípusnál valójában nem a médiafölény, hanem a közmunka miatt lett szinte egyeduralkodó a Fidesz. A párt 2014 és 2018 között is többnyire olyan településeken tudta növelni a támogatottságát, ahol sok volt a közmunkás, továbbá ahol fideszes a polgármester, ezeken a helyeken a közmunkások számának emelkedése sokkal erősebb hatást gyakorolt a kormánypárti szavazatszámok növekedésére mint ott, ahol ellenzéki vagy független polgármester dolgozik. A már-már szegregátumnak számító települések pedig nemcsak abban hasonlítanak egymásra, hogy nagyon fideszesek, hanem abban is, hogy lakói között magas a romák aránya. A Debreceni Egyetem 2018-as kutatása szerint harminc év alatt megduplázódott a Magyarországon élő cigány népesség, s így 3,7 százalékról 8,8 százalékra nőtt a – csökkenő – teljes népességen belüli aránya; a falvakban pedig még magasabb, 11,5 százalék ez a mutató. A konkrét arányok persze változók attól függően, hogy vasi mintafaluról, vagy borsodi zsákfaluról van-e szó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk