Telefonon tárgyalt Orbán Zelenszkijjel

  • narancs.hu
  • 2024. május 8.

Belpol

Sok minden nem derült ki róla, de a globális békecsúcson való magyar részvételről is szó esett.

Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke

– közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét, a tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt. De részleteket nem közöltek, pontosan miről is beszéltek.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez. A beszélgetés végén Orbán és Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.

Orbán és Zelenszkij 2023 februárjában, közel egy évvel az orosz–ukrán háború kirobbanása után tárgyalt először Brüsszelben. És bár az ukrán elnök ezt követően többször is meghívta Kijevbe a magyar miniszterelnököt, Orbán egyelőre nem tett látogatást. A két vezető legutóbb Buenos Airesben, az argentin elnök beiktatásán futott össze egymással. Orbán ezután azt mondta: „Zelenszkij tárgyalási ajánlatot tett neki, amit ő elfogadott.”

Az ukrán elnök az elmúlt 24 órában öt ország állam- és kormányfőjével is tárgyalt ugyanis, méghozzá a globális ukrán békecsúcson való részvételükről – valószínű, hogy Orbánt is erre hívta meg Zelenszkij. Erre

az ukrán békecsúcsra a tervek szerint június 15-16-án Svájcban kerül sor, és 80-100 ország vezetőjét várják rá. Ukrajna célja, hogy az agresszor Oroszország feltételei helyett az eseményen a korábban bejelentett tízpontos ukrán béketerv legyen az alap,

amely többek között az orosz agresszió befejezését és a megszállt területekről való kivonulást tekinti feltételnek.

 Az ukránok terve az, hogy Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában.

Frissítés

Bár Havasi Bertalan keveset osztott meg Zelenszkij és Orbán telefonbeszélgetéséről. Az ukrán elnök az X-en posztolt róla, így kiderült, hogy ahogy fentebb megírtuk, az elmúlt 24 órában Zelenszkij több ország állam- és kormányfőjével is tárgyalt a globális ukrán békecsúcson való részvételükről, és erre

Orbán Viktort is meghívta.

Zelenszkij bejegyzéséből az nem derült ki, hogy Orbán Viktor elfogadta-e az ukrán elnök meghívását.

Zelenszkij kiemelte, hogy fontos országa számára a magyar álláspont a béke és a közös regionális biztonság szempontjából is. Az ukrán elnök közlése szerint hangsúlyozta Orbánnak: Ukrajna számára fontos a Magyarországgal való jó szomszédi viszony, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés növelése.

(A lead-kép Orbán Viktor és Volodomir Zelenszkij egy korábbi brüsszeli összetalálkozásán készült.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk