Snoblesse Oblige 2024/19.

  • Narancs
  • 2024. május 8.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Isten veled, szép táj! Telt dombjaim! / Pávázzatok másoknak versibe! / Tollam, te edzett bükkfanyárs, repülj / a nagy hegyeknek csontos mellibe!

(Takáts Gyula: Majális vége)

péntek május 10. 17.00 Meseversum – Meseterápiás elmélet és gyakorlat – könyvbemutató

Csábi Orsolya friss, meseügyi szakkönyvéről a szerzővel az Oriold Kiadó délutánján Indries Krisztián beszélget.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

péntek május 10. 19.00 Levelek Adytól – Jordán Tamás önálló estje

Az előadásban felelevenednek az író korának kérdései, problémái, és a néző döbbenten konstatálja, mindez milyen aktuális ma is. Különös izgalmat ad az a dramaturgiai fogás, hogy Jordán Tamás is levelezik Ady Endrével, és így bontakozik ki kettejük korlátokat nem ismerő, sajátos kapcsolata.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

péntek május 10. 19.00 Dzsászt-e zsidolo

„Írta – rendezte – tervezte – játssza – és zongorán kíséri magát (nem magát!) Kalmár Péter” – és ez a saját bemutatás sokat elárul a férfibánatot és örömöt bemutató, ki­tárulkozó esztrádelőadásról. Másnap is.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek május 10. 20.00 Paulina: Rubin – lemezbemutató

A 2021-es X-Faktor legjobb női előadója a műsor után három hónappal már saját zenekarával turnézott a Honeybeast vendégeként, aztán a fesztiválok kedvence lett. Az idén pedig megcsinálta első nagylemezét digitálisan és vinylen is. Most bemutatja.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek május 10. 20.00 Balázs József Quartet – koncert

A legendás New York-i Blue Note-ban és a Detroit Jazz Festivalon is elsöprő sikert aratott East Gipsy Band zongorista vezetője Balázs József. A kvartett másik három tagja a bőgős Lakatos Pecek Krisztián, a szaxofonos Zana Zoltán, a doboknál pedig Balázs Elemér.

(If Jazz Café, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

szombat május 11. 10.00 Finom életek – A gyűjtemény diákszemmel – kiállítás

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) diákkurátorai rendszeres múzeumlátogatók, akik a múzeumi centrum diákkurátori programjával betekinthettek a kulisszák mögé, és egy-egy kiállítás nagyköveteként tárlatvezetéseket tartanak diáktársaiknak. A tárlat szeptember 15-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10–18 óra között látogatható.

(Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

szombat május 11. 10.00 Egység a sokféleségben – Európa-nap a Hunyadi téren

A terézvárosi ünnepségen Mindenhol Európában címmel Juhász Laci koncertjével indítanak, majd Bősze Ádám zenetörténeti előadása következik, piknik és alkotó workshopok, lengyel hárfakoncert, görög táncház, osztrák–magyar kortárs tánc és a Trio Sentíó flamenco műsora. Este a Fran Palermo Quartet zárja a napot. Műsorvezető az igazi István Kovács Berlinből.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

szombat május 11. 20.00 Éjfél és újhold – a Lidérc tavaszi gálaestje

Legát Tibor tébolyult zenekarának tavaly karácsonykor megjelent a Budapesti halottaskönyv című albuma, és készül a Csodavárás, Lou Reed-dalok magyar változatai­val. A feldolgozások mellett ezekből hallhatunk. Dudás Zsombor, Horváth Gábor, Keszei Krisztián, Martinkó Tamás és Papócsi László zenél.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap május 12. 10.00 Európa-nap 2024

Európai uniós csatlakozásunk 20. évfordulóját ünneplik itt is. Egyebek közt futással, Bognár Szilvia-koncerttel meg a Lázár Tesókkal, a Carson Coma Akusztik Trióval és Szabó Balázs Bandájával estig.

(Szabadság tér, Bp. V.)

 

vasárnap május 12. 11.00 Autizmusbarát kakaókoncert

A Budapesti Fesztiválzenekar olyan egyedi koncertformát dolgozott ki a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány együttműködésével, amelyben az autizmussal élő gyerekek és családtagjaik is kényelmesen érezhetik magukat. Online segédanyagokat is biztosítanak, és egyéb fogódzókkal is készülnek: mesés magyarázatok és színes, vizuális eszközök segítik a kicsiket a darabok követésében.

(BFZ próbaterem, Bp. III., Selmeci u. 14–16.)

 

vasárnap május 12. 19.00 Három és fél nővér

Mi történik a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ér? Eljutnak valaha Moszkvába? Selmeczi Bea újrateremtette a három és fél nővér életét Csehov, Petrusevszkaja, Ulickaja és Szvetlana Alekszijevics alapján. A gondolatkísérletet Telihay Péter vitte színre, Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn, Varga Lili és Tarr Judit játsszák.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

hétfő május 13. 19.00 Egy rosszaságról

Dollár Papa gyermekei táncolnak, színészkednek és szétveti őket a vágy, vagy éppen az unalom. Rába Roland, Polgár Csaba, Lőrinc Katalin, Erdős Lili e. h. a szereplők, de vannak még táncosok is: Bagyinszki Bánk, Csató Málna, Halasi Dávid, Gattyán Eszter és Lipták Zsófi. Írta és rendezte: Kiss-Végh Emőke.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő május 13. 20.00 Kovács Linda, Balogh Tamás – koncert

A csodás hangú, kísérletező énekesnő ezúttal a szuper zongoristával duózik a Kultucca világhírű dzsesszkávézójában, amely nyár végéig ismét kapott teraszengedélyt.

(If Jazz Café, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

hétfő május 13. 20.00 Intergeese feat. Robert Wypasek – koncert

Az Intergeese-t három fiatal, különböző zenei háttérből érkezett zenész alapította tavaly. Repertoárjuk saját kompozíciókból áll, melyek elsősorban a magyar népzenéből és más népek zenéiből táplálkoznak, keveredve hiphop, modern dzsessz és szabad zenei elemekkel. A Jazz Fest Budapest programján a fiatal lengyel tenor- és szopránszaxofonossal játszanak.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

kedd május 14. 10.00 Három Vámos, mesterségük: fényképész

A család története összeforrt a 20. századi fotográfiával, és az üvegnegatívtól a digitális technikáig vezet. A Vámos Aladárról, Vámos Zoltánról és Vámos Juditról szóló, 120 éves történet szeptember 1-jéig látható keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

kedd május 14. 17.00 Tuesday Madness party

Idén is beindul a zeneileg egyre változatosabb és egyre minőségibb sorozat azok számára, akik már délután toporognának organic, deep, progressive, afro, melodic house és techno zenékre a szabadban.

(A38 hajó, Orrbár, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

kedd május 14. 17.00 Bekezdések életemről – könyvbemutató

Ancsel Éva, a neves filozófus és legendás tanáregyéniség 1989–1990-ben magnóra mondta az életét lányának, Gimes Katalinnak. Ezek és más fontos szövegek indították arra Gimes Katalint, hogy könyvet állítson össze az édesanyjáról. A Tények és Tanúk sorozat új kötetéről Gimes Katalinnal és Kardos Andrással Szegő János beszélget.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

kedd május 14. 20.00 MAO Legendás Albumok – koncert

Ezúttal Ornette Coleman Some­thing Else című, 1959-ben megjelent szuperszonikus dzsesszalbumát játssza újra, extrákkal a Modern Art Orchestra, vagyis Fekete-Kovács Kornél trombitás, Bacsó Kristóf altszaxofonos, Cseke Gábor zongorista, Barcza Horváth József nagybőgős és Csízi László dobos.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szerda május 15. 17.00 Simon a boldog pap – könyvbemutató

Simon József római katolikus káplánt 1919. augusztus 28-án Marcaliban a fehérterror Prónay Pál vezette tiszti különítménye előbb megkínozza, majd tizenhetedmagával kivégzi. Száz évvel később a Múlt a Jelenben filmstúdió alkotógárdája filmet szeretne forgatni a pap életéről. A történelmi krimiről a szerzővel, Patak Mártával Rácz I. Péter, a kötet szerkesztője beszélget a Napkút Kiadó délutánján.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

szerda május 15. 19.00 Match Point

Woody Allen alkotása a 19. századba nyúlik vissza, ahogy a film zenéje is, amely Verdi-, Donizetti-, Bizet- és Rossini-operákból áll, amelyek azért, hogy baljóslatúak legyenek, 78-as fordulatszámú lemezfelvételekről szólalnak meg. Plusz két alulról jött karaktert dob be a felső tízezer világába, ahol mindketten kiszolgáltatottak. Vajon mi mozgatja a sorsukat? A Nagy Woody Allen menet című tematikus sorozat keretében a filmet angol nyelven magyar felirattal vetítik, a vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés pedig magyar nyelven zajlik Réz Andrással.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda május 15. 19.00 Haydn Out, Muse In – múzsadilemmák

A Metrum Trió+ koncertszínháza a rejtélyes Haydn-életműben a zsenialitás és a külvilág ütközéseivel, valamint a zeneszerző éle­té­ben megjelenő nőalakok szerepeinek konfliktushelyzeteivel foglalkozik. Az előadásban lesz klasszikus zene, színház, tánc és vetítés is. Az alkotók: Agárdi Eszter csellista, Rákóczy Anna fuvolista, Rozmán Lajos klarinétos, Ténai Petra színész és Pájer Alma Virág rendező. Másnap ismétlik.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök május 16. 19.00 Minden tekintetben

Egy darabjaira hullott házasság története tanulságokkal. Karafiáth Orsolya szövege és a társulat improvizációi alapján készült előadást a Trojka Színházi Társulás adja elő Soós Attila rendezésében, Lakatos Márk jelmezeiben, John Cassavetes emlékére. Szereplők: Balsai Móni, Eke Angéla, Nagy Dóra, Bárnai Péter, Varga Levente és Ivanics Tamás.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

csütörtök május 16.  19.00 Kozmikus tavasz a Három Hollóban

Itt a világvége, legalábbis zenei szinten. Játszik a Káltes Ekwa nevű szinkretista szintipop trió, a Phantasy Bureau retrofuturisztikus-alter zenekar, majd Sairam Al’Atti és Gerdesits Pali bandája, a Black Nose & Purple Hands. Aki ruhátlanul érkezik, ingyen bemehet.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök május 16. 19.30 Az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje

Szergej Nakarjakov és Perényi Miklós után a Grandioso bérlet következő, egyben utolsó hangversenyén Baráth Emőkével lép színpadra az együttes. A szoprán énekesnő a világ legrangosabb koncerttermeinek ünnepelt művésze, olyan kiváló barokk együttesekkel dolgozik rendszeresen együtt, mint az Il Pomo d’Oro, az Europe Galantea vagy az Ensemble Artaserse. A koncerten Bartók, Beethoven és Csajkovszkij egy-egy műve lesz hallható.

(Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt F. tér 8.)

 

csütörtök május 16. 20.00 Thirty Seconds to Mars – koncert

A hét záró szenzációja a Jared és Shannon Leto testvérpárból álló, többszörös platinalemezes csapat, amely óriási sikerrel tért vissza a szeptemberben megjelent, It’s the End of the World But It’s a Beautiful Day című hatodik stúdióalbumával. Az ezt ünneplő turnén nálunk is fellépnek a rajongók nagy örömére.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 131.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk