Egyszeri alkalommal újra megjelenik a Pesti Est

  • narancs.hu
  • 2024. március 26.

Mikrofilm

A Kék Pelikan című film közelgő bemutatója adja az apropóját.

Az április 4-én mozikba kerülő Kék Pelikan a rendszerváltás körüli időszakot eleventi fel: a világútlevelek megjelenésével kinyíltak a határok, csak épp pénzük nem volt a fiataloknak, hogy nyakukba vegyék Európát. Néhány élelmes ember azonban rájött, hogyan lehet meghekkelni a rendszert: Domestos segítségével machinálták meg a vonatjegyeket, majd az eredeti árukhoz képest fillérekért kezdték el terjeszteni azokat. A vonatjegyhamisítás tipikus sztori a magyar csibészségről és szabadságvágyról, Csáki László első egész estés animációs filmjében azonban benne van az akkori kor hangulata, színei, íze és zamata is.

A moziban a Domestos mellett a Pesti Est magazin is fontos szerepet játszik – ebben cserélnek ugyanis gazdát a hamis vonatjegyek. A Kék Pelikan kedvéért a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution most életre kelt a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját. Egy lapszám erejéig ismét olvasható lesz a Pesti Est, amelyet ráadásul az eredeti szerkesztőség tagjai készítenek.

A Pesti Est generációk számára jelentett tájékozódási pontot. Az ingyenes programfüzet története 1991-ig nyúlik vissza, amikor három gimnáziumi osztálytárs (Lang András, Melis András és Müller Miklós) úgy döntött, itthon is készít egy hasonló lapot ahhoz, amit külföldi tanulmányuk során láttak. 1992 áprilisában jelent meg az első szám, a lap pedig folyamatosan fejlődött az ekkoriban mozgásba lendült budapesti klubélettel. 1996-tól már színesben jelent meg az újság, egy évvel később elindultak a vidéki kiadások is. Ingyenessége és amiatt, hogy elsősorban mozikban, színházakban, szórakozóhelyeken és kávézókban terjesztették, a Pesti Est a 18-35-ös korosztály egyik legfontosabb nyomtatott lapjává vált. Működét a koronavírus pecsételte meg – a karantén miatt bezártak a szórakozóhelyek, szünetelt a kulturális és klubélet, 2020 márciusában pedig 30 év után először fordult elő, hogy a Pesti Est nem jelent meg. Az utolsó lapszám a 2020. március 12-i lett, amely címlapján a Magyar Állami Népi Együttest promotálta. A mostani, egyetlen lapszám erejéig újra megjelenő lap borítóján a Kék Pelikan főhősei szerepelnek majd.

A filmről szóló kritikánk és Csáki László rendezővel készült interjúnk az eheti Magyar Narancsban olvashatóak majd!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?