• MaNcs 8. évf. 39. sz. (1996. 09. 26.)

  "Nincsenek illúzióim" (Demszky Gábor budapesti főpolgármester)

  Hónapok óta a fővárosról szólnak a hírek: a MIÉP-től tárgyalásos úton visszaszerzett honfoglalási évfordulón nem lesz metró az orosz adósságból, leépülnek a kórházi ágyak, és akkor ott van még a hajléktalanokat felkaroló lelkész fegyelmi eljárása. Mindeközben gazdagodott is épülő-szépülő fővárosunk, az ellenzék viszont a kétmilliós Budapest eladósodásától fél. Az ügyekben a legilletékesebbet...

  1996 / 39
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Mert ritka az olyan világhírű egyetem, amelyet egy újságospavilon köré szerveztek, márpedig a Massachusetts állami Cambridge-ben a Harvard egyetem ilyen. A Harvard egyetem az nem a rektor hivatala a Massachusetts Hallban, meg a Sever Hall - ahol a Love Story című filmben Ali McGraw megvallja Ryan O´Neillnek, hogy leukémiás -, meg a Widener könyvtár, mely a Kongresszusi után a második legnagyobb az Egyesült Államokban.

 • Kis János: Liberális szemmel (A Magyar Katolikus Püspöki Kar körleveléről)

  A nagy zajjal beharangozott millecentenárium egyetlen figyelmet érdemlő eseményt hozott. Augusztus 20-án a katolikus Püspöki Kar körlevelet bocsátott ki a magyar társadalom állapotáról, egyszerre szólítva meg a híveket és a "jóakaratú emberek" összességét.

 • Az utolsó rappenig

  Svájcról, erről a hercig és tüchtig, továbbá mindenekelőtt semleges kis országról elmondtak már sok rosszat, minden bizonnyal irigységből, mert miért másért leprázna az ember egy ilyen rokonszenves helyet, amely kizárólag a maga erejéből, polgárainak tehetségéből és szorgalmából, továbbá a politikai és gazdasági intézményrendszer rugalmasságából vitte ennyire.

 • Magyar tenger

  Az Úszószövetségben az olimpia előtt jegyzőkönyvet hamisítottak. Az ügy egyértelmű bizonyítottsága lehetetlenné tett mindenféle tagadást. A szövetség elnöke lemondott, a főtitkár beismerte vétkességét, a belügyminiszter fejeket követelt, a nemzetközi sportsajtó egyik része kivárt, másik része, főleg a magyar úszósikerek miatt frusztrált németeké, kárörvendett, és majdnem jött, aminek jönnie kellett volna, ha történetesen nem Magyarországon élünk.

 • Politikai hírek

  Csecsen stagnálás

 • Kulturális hírek

  Párhuzamosok találkozása Párizsban Szeptember 30. és október 6.

 • Hongkong: Visszaszámlálás

  Hongkongban még érződik a gyarmati jelleg, de ez lehet, hogy csak az időjárás miatt van. Meleg és pára és jobbra hajts: közép-európai utasnak ez már meghozza a délszigeti koloniálromantikát, minden kormányirodába egy Sean Connery vagy Roger Moore képében megjelenő James Bondot vizionál, aki csont nélkül dobja kalapját Miss Moneypenny fogasára.

 • Alkotmánybírók jelölése: Holtpont

  Tökéletes patthelyzet: az alkotmánybírók jelölésével foglalkozó parlamenti bizottságban a múlt héten sem sikerült megegyezniük a pártoknak. A ma még kilenc taggal ülésező, de decembertől esetleg a határozatképesség határára - nyolc főre - csökkenő Alkotmánybíróság tárgyalási üteme jelentősen lelassulhat, ha a két éve fennálló mulasztásos alkotmánysértés állapotát a parlament fel nem számolja.

 • By-pass, Borisz: J. avagy egy elnök diagnózisa

  Teljesen biztos, hogy Borisz Jelcin egyre komolyabb betegségeinek hírére egyesek kaján örömmel dörzsölik a kezüket. A kremlinológusok harcedzett nemzetközi brigádja új konjunktúrában reménykedik, ha...

 • Amerikai jegyzet: Mindenki unatkozik, pedig

  Miért tűnik olyan unalmasnak az amerikai elnökválasztás? Az első válasz az, hogy mivel Clinton már úgyis megnyerte, nincs tétje a választásnak. A második pedig az, hogy mivel mindkét jelölt középre húzott, nincs közöttük olyan különbség, ami az egészet érdekessé vagy izgalmassá tehetné; vagyis még ha nem dőlt volna is el a dolog, akkor is nagyjából mindegy lenne, ki nyer.

 • Szerb Antal kerestetett (Domokos Mátyás irodalmár)

  A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia által két éve kiírt pályázatra, a hazai kortárs magyar irodalom történetének megírására csak fütyült a "szakma": mindössze egyetlen, amatőrnek minősíthető munka készült el.

 • sundance filmhét (válogatás a sundance fesztivál filmjeiből)

  Számtalan embert - filmest, kritikust, nézőt - hallhatunk Magyarországon teli szájjal szidni azt, amit gyűjtőfogalommal Hollywoodnak szokás hívni. Magyarán az amerikai filmet, amely - ez viszont biztos - világuralomra tör.

 • Tim és csapata (James Gray: Kis Odessza)

  A hetvenes évek második felében, az enyhülésnek nevezett hidegháborús korszakban, a helsinki záróokmány és Carter elnök emberi jogi programja szellemében a brezsnyevi Szovjetunió engedélyezte a kivándorlást Izraelbe néhány tízezer orosz-zsidónak.

 • Hawaii haiku (Kayo Hatta: Óceán hozott)

  Már megint a címmagyarítások. A japán-amerikai Kayo Hatta filmje az Óceán hozott címet kapta a magyar keresztségben, pedig az angol Picture Bride (Fénykép-menyasszony) sokkal inkább fedi a lényeget. Történik, hogy szép, fiatal japán lány Riyo (Youki Kudoh) Yokohamából házassági hirdetésre Hawaiiba vándorol a század elején, amikor Japán még nem volt olyan penetránsan gazdag ország, mint manapság, fényképet küld, fényképet meg egy neki írt haikut kap egy fiatal férfitól, megtetszenek egymásnak.

 • Nekem az Útinform jelenti a legtöbbet (Bryan Gordon: Minden messze van)

  Minden az elején dől el. Egy dugás a dugóban, és kész a baj. Apuci, anyuci, mert Amerikában olyan nagyok és jó rugózásúak a kocsik, némi testmozgással próbálták agyonütni az időt, autóstársaik épülésére, egy forgalmi torlódás során, finoman szólva is: kefélésbe keveredtek.

 • És egyéb állatfajták (Gregory Nava: A családom)

  A történet Mexikóban kezdődik, írja az ismertető, azt azonban már nem teszi hozzá, hogy viszont nem folytatódik sehol, szétfolyik Los Angeles elővárosainak futóhomokjában, ahogy az már általában a családregényekkel történni szokott.

 • Bachman bevonulása (6. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás)(A pavilon)

  A 6. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás pavilonjai közül kettőt alakítottak át egy az egyhez léptékű maketté. Az egyik a japán. Az odavezető útszakaszt sárga mellényes, sisakos, vészjelző zászlókat lengető automata figurák szegélyezik.

 • narancsfül (Fun Lovin´ Criminals: Come Find Yourself)

  Használat után azon a polcon kéretik tárolni, ahol Beck, Vernon Reid, a Beastie Boys, a Soul Coughing és G. Love feszít: a mai amerikai undergroundban az a gyülekezet, amely a mainstream és az alternatív tánczene közötti senkiföldön népesül.

 • Belegabalyodni (Neneh Cherry: Man)

  Neneh Cherry Stockholmban született 1964-ben, a mamája, Moki, svéd festőnő, a papája afrikai dobos, Ahmadu Jah nevű. Nem ő nevelte fel Cherryt, hanem a dzsessztrombitás Don, tőle kapta a nevét. Ahmaduval csak tizenöt éves korában melegedett összébb, amikor meglátogatták a családját Afrikában.

 • Fan clubok: Rajongók

  Egy igazi rajongó nem elégedhet meg azzal, hogy koncertre jár és lemezeket hallgat, lehetőleg minden információt meg kell szereznie a kiválasztott személyről, illetve zenekarról, esetleg külsőben is hasonlítania kell hozzá, hogy most az egyéb elhajlásokról ne is beszéljünk.

 • Az iszlám Magyarországon: Kis létszám

  Buda és Pest utoljára 1689 augusztusában ébredt a müezzin énekére, az iszlám híveinek száma újabban mégis gyarapodik. Az itt élő arab és török kolóniákon, valamint a boszniai menekülteken kívül egyre több hazánkfia is az iszlámot választja a fogyasztói életforma helyett.

 • A 100. BNV: Aranyvasárnap

  Az idei BNV-t ünnepi sorszámnévvel látták el történelmi érdeklődésű marketingbányászok. Igaz, sokkal kevesebb is elég lett volna a belső-kőbányai díszszemle kiemelt millecentenáriumi programmá nyilvánításához, de azért így az igazi.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...