• MaNcs 8. évf. 41. sz. (1996. 10. 10.)

  Cowboy-tartásban (Kamondi Zoltán rendező)

  Színház a színházban, pontosabban Csarnok Kultusz Motel a Miskolci Nemzeti Színházban - ezt a műhelyt vezeti 1996 őszétől Kamondi Zoltán. Bölcsésznek indult, filmrendezői diplomát szerzett, első filmjével Cannes-ba jutott, különböző rövidfilmjeivel számos díjat nyert itthon és külföldön, most színházi műhelyt vezet. Pécsi rendezésével feltűnést keltett, a miskolci Csarnokban színre állított...

  1996 / 41
 • Eörsi István: Ismét idehaza

  Szeptember 26-án Grazba utaztam, majd Berlinbe, ahonnan október 6-án érkeztem haza. Az újságok odakint elsősorban Netanjahutól viszolyogtak, aki ismét bebizonyította, hogy a zsidó állam elnyomó nacionalizmusa nem intelligensebb és főként nem veszélytelenebb más agresszív nacionalizmusoknál.

 • Tamás Gáspár Miklós: Az európázás kétes gyönyörei

  A kelet-európai közélet mai megföllebbezhetetlen dogmája: az utókommunista új demokráciáknak be kell iratkozniuk a NATO-ba és az EU-ba. Ez jó kis dogma, különösen amíg nem vesznek föl bennünket. Addig is visszatart bennünket a remény a török-görög típusú idiótaságoktól, ami tiszta haszon.

 • Otthon és otthonka

  1997. október 27-én a Kossuth téri MIÉP-népgyűlésen, ha valami forradalom időközben ki nem törik, megjelenik és felszólalik a szájával Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front nevű párt elnöke. Mivel ezt franciául fogja tenni, a hallgatóság, amelynek zöme feltehetően jó, ha németül beszél (azon is csak annyit, hogy

 • A természet ajándéka

  A Traubisoda hamisítása, amelyre valamikor a hét vége táján döbbentek az illetékesek, alapjában véve pimf ügy, vonhatná meg a vállát bárki, mit lehet a Traubisodán hamisítani, a Traubisoda, a természet ajándéka úgy, ahogy van, a maga eredeti pompájában, hamisítvány, egy rész izéből, egy rész zöldessárga árnyalatot okozó valamiből és rengeteg rész állott, szénsavát elhullatott szódavízből áll, és még arra a rangra sem sikerült felvergődnie, mint a Bambinak vagy az Utasüdítőnek, retró kultobzsé se lett belőle, legfeljebb némi hideglelős viszolygást, ha kivált, amikor néhanap felbukkan az éjjel-nappaliban.

 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Befejeződött a nagy mű, igen, a gép forog (persze képletesen, a számítógépben nincs semmi, ami forogjon, alapvető különbség ez mechanika és komputerelektronika között, de ebbe most ne menjünk bele), az alkotó meg pihenés helyett kitalál valami mást.

 • Politikai hírek

  Afganisztán: "veszélyes fejlemények"

 • Kulturális hírek

  Wahorn a WWW-n Szombat délután a Műcsarnok Protea termébe zsúfolódó tévéstábok és érdeklődők szeme láttára, füle hallatára, ha akadozva is, de Internet-kapcsolat jött létre a Los Angelesben élő Wahorn András és a hálózatra feltett képeiből összeálló kiállítást megnyitó Fábry Sándor között.

 • Utánlövés (Felsőoktatás: Több karra állítva)

  Ha valamit elért a Magyar Egyetemisták és Főiskolai Hallgatók Országos Szövetségének (MEFHOSZ) múlt keddi tüntetése, akkor azt, hogy a szervezetet - melyet a tandíj intézményét elfogadó Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖKOSZ) tandíjellenes tagjai alakítottak - ne vegyék komolyan.

 • Olajgate: Jelentéstétel előtt, tökölés közben

  Rövidesen befejezi munkáját az olajgate néven elhíresült ügyet vizsgáló parlamenti bizottság. Bár az Országgyűlésnek majdan benyújtandó jelentéstervezetnek még csak a bevezető és az első része készült el, az már ennyiből is kiderül, hogy az anyag nem csupán általános, semmitmondó megállapításokat tartalmaz.

 • Szolgálati törvény: Nyeregben maradni

  Hosszas előkészület után idén szeptember elején életbe lépett a fegyveres szervek hivatásos tagjainak szolgálati viszonyait szabályozó törvény. Az évekig tartó vitákat elvágva a parlament úgy határozott: aki tűzoltó, katona vagy vadakat terelő rendőr, arra ugyanaz a szolgálati törvény vonatkozik.

 • Zsidó közösségi kárpótlás: Az amerikai barát

  A Magyar Narancs értesülése szerint 360 millió dolláros amerikai magánadománnyal, sőt nagy összegű német kormánypénzekkel is bővülne annak a közalapítványnak a vagyona, amelyet négymilliárd forinttal, az örökös nélkül maradt egyéni és közösségi zsidó vagyon hazai felhasználására hamarosan létrehoz a kormány.

 • A közös pénz háta (Antonio Martino, a Berlusconi-kormány külügyminisztere)

  Antonio Martino közgazdász, ma a jobbközép ellenzék egyik legtekintélyesebb vezetője. Kezdettől fogva egyik legélesebb ellenzője "Maastrichtnak", pontosabban a pénzügyi unió megvalósítására 1992-ben Maastrichtban elhatározott útnak.

 • Európai miért (Példabeszéd)

  Az európai integráció előremozdítása hosszú ideig a felvilágosult politikai akarat útja volt anélkül, hogy a tömegeket valóban érintette vagy érdekelte volna. Maastricht idejére azonban a népek észrevették, hogy öntudatlanul is messzire mentek: minden további lépés súlyosan sérti nemzetük szuverenitását és saját helyzetüket.

 • Mesekönyv

  Nyulak szigete

  Irene Dische-Hans Magnus Enzensberger-Michael Sowa: Esterházy/Egy házy nyúl csodálatos élete

 • Volt, nincs, fene bánja (Az ifjúsági film kalandjai)

  Vili a varázslat, piri a parádé, csilicsalamádé hipp és hopp! Emlékszik még valaki Csilicsala bácsi varázslataira? Nem csak könyvben, hanem filmen is sikert arattak. Ez már a múlt. Csilicsala bácsi vagy valaki más a hazai mozikból kivarázsolta a gyerekeknek és ifjaknak szánt magyar alkotásokat.

 • Krétakór: Elszigetelve

  Néha még a legszebb helyeknek is van a múltjában valami takargatnivaló, például Spinalongának, az egykori lepratelepnek, amiről mostanában már csak kevesen tudják az igazságot.

 • Legendabemutató: A Csárdáskirálynő visszatér

  A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a Csárdáskirálynővel nyitotta meg az idei évadot. Az operettet hamarosan Szolnokon, valamint a Fővárosi Operettszínházban is bemutatják. Persze ha az összes magyar településen bemutatnák, akkor is garantált lenne a közönségsiker: nagyon nagy butaságot kellene elkövetnie rendezőnek és színésznek ahhoz, hogy elvegye az emberek kedvét ettől az abszolút álomutazástól.

 • Anyás szülés

  A múlt héten A megtermékenyítéstől a társadalomig címmel nemzetközi kongresszust rendezett a Pre- és Perinatális Pszichológia és Orvostudomány Nemzetközi Társasága, a Ferenczi Sándor Egyesület és a Pszichogenezis Alapítvány.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...