• MaNcs 9. évf. 19. sz. (1997. 05. 08.)

  Politikai hírek

  Emlékezés a holocaust áldozataira

  1997 / 19
 • Bodoky Tamás: Fájlövés

  Az amszterdami XS4All (Access for All, vagyis hozzáférést [az Internethez] mindenkinek) nem átlagos Internet-szolgáltató: azon kevés európai hightech cég egyike, amelyet nem öltönyös-nyakkendős, kézi vezérlésű termékmenedzserek irányítanak, hanem egy igazi hackertársaság, és az általuk kiadott Hacktic magazin köré szerveződött holland "techno-anarchisták" a digitális underground legelszántabb figurái.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Magasságok Boltja)

  A Magasságok Boltja rettentő magasan van. Először föl kell mászni egy létrára, onnan egy fára, onnan egy toronyba, onnan egy tetőre, onnan egy hegyre, onnan még egy létrára, onnan még egy fára, onnan még egy toronyba, onnan még egy tetőre, és ott van.

 • Tóth Gábor Attila: Szabadláb

  Megszületett az elsőfokú döntés a közös öngyilkosságot megkísérlő fiatalok ügyében.

 • Turcsányi Sándor: Sikerre, magyar!

  A februárban megtartott 28. Magyar Filmszemle, Tímár Péter Csinibaba című, kis jóindulattal játékfilmnek (anélkül tévérevünek) nevezhető dolgozata magas jutalmazásával (megosztott fődíjat nyert a mű) immár hivatalosan is deklarálta, ha tetszik, írásba adta, hogy mire vágyik leginkább az a társadalmi közeg, amit ilyenhelyt nagyvonalúan csak "szakmának" szokás nevezni.

 • Olajfolt

  Mint a hírekből kiderül, a rendőrség nyomon van, nyomon lesz, sőt tulajdonképpen nyomon is volt, csak korábban ezt nem vette észre maga se, amin persze nincs semmi csodálnivaló, abban a vészterhes forgalomban.

 • Mindenki boldog

  Különösen a lelki szegények azok, de Ceferino Jiménez Malla, "El Pelé" is az, aki egy, mai szemmel nézve meglehetősen vitatható felállású háborúban hajtotta végre meglehetősen vitathatatlan jó cselekedetét, egy papot védelmezett meg az istentelenek, a spanyol polgárháború republikánusainak lihegő bosszúja elől, és ezért az életével fizetett.

 • Kulturális hírek

  Szokatlan előfordulások A Széchenyi fürdőben tartotta első, félig zárt, félig nyitott (vagyis meghívottak és jól értesültek által láthatott) rendezvényét a nevében amúgy nyitottságot hirdető OpenGroup: Ágnes énekelt, Koncz András, Milorad Kristic, Deli Ágnes, Kardkovács Réka, Pasqualetti Zsófia és az évek óta Budapesten élő amerikai Cyrille Gulassa állította ki műveit - ő egyébként a tengerentúlról származó ötlet szülőanyja is, hogy tehát amúgy ritkán találkozó üzletembereket és művészeket hozzanak össze egy-egy különleges eseményre.

 • Brit választások: Disznótory

  Mielőtt még valaki abba a hibába esne, hogy választásnak gondolja azt, ami Nagy-Britanniában május elsején történt, szögezzük le az elején: a toryknak körülbelül annyi esélyük volt a kormányon maradásra, amennyi egy disznóvágáson a malacnak van arra, hogy a böllért túszul ejtse, majd szerény váltságdíj birtokában helikopteren távozzék Panama felé.

 • Az MSZP és az MSZOSZ: Kétágú síp

  Tony Blair Munkáspártjának elsöprő győzelme a brit választásokon alighanem önigazoló, diadalittas kijelentésekre ragadja térségünk posztkommunista baloldali pártjainak vezetőit, akik minden bizonnyal igyekeznek majd szemet hunyni azon tény fölött, hogy a modernizálódott Munkáspárt éppen korábbi szakszervezetbarát politikájának, klasszikus baloldali hagyományának az átértékelésével érte el eddigi legnagyobb sikerét.

 • Alkotmánybíró-választás: Nulla megoldás

  Bruhács János alkotmánybíró-jelölt másodszor is könnyűnek találtatott az Országgyűlés múlt keddi szavazásán. Az ellenzéki pártok ennek ellenére kitartanak mellette, mondván, a koalíciónak orvosolnia illene sérelmüket, hiszen a kormánypártok által támogatott Holló Andrást novemberben - Bruhács ekkor bukott meg először (lásd: Kivonulók kérték, MaNcs, 1997.

 • Polgári szolgálat: Papírmunka

  Ha a polgári szolgálat iránti kérelem oka "összefüggésbe hozható a személyiséget meghatározó valamely lényeges meggyőződéssel, legyen az vallási, erkölcsi vagy egyéb természetű", azaz ha valaki a lelkiismereti ok Alkotmánybíróság által meghatározott definíciójából kiindulva kéri, hogy bevonulás helyett polgári szolgálatot teljesíthessen (és erőszakos bűncselekményt nem követett el), akkor nem hívható be.

 • Peru-Japán: Elterelő hadművelet

  Május 9-11-e között Ryutaro Hashimoto japán miniszterelnök Peruba látogat személyesen mondani köszönetet Alberto Fujimori elnöknek a limai japán nagykövetséget megszálló terroristák elleni sikeres április 22-i túszszabadító akcióért.

 • Kína-Oroszország: A medve és a sárkány cimborasága

  "Kipróbáltuk az egymással való szövetséget, és kipróbáltuk a szembenállást. Egyik sem vált be. Most valami újjal kell próbálkoznunk. Országaink viszonya nem ellenséges, ám szövetségnek sem nevezhető" - jelentette ki moszkvai sajtóértekezletén a kínai külügyminiszter röviddel azután, hogy főnöke, Jiang Zemin államfő az orosz elnökkel, Borisz Jelcinnel aláírta "a többpólusú világról és az új világrend kialakításáról szóló orosz-kínai közös nyilatkozatot".

 • "Lemezjátszó-rongálók" (The Herbalizer: Blow Your Headphones)

  James Bond a kaktuszok közül döbbenten figyelte, ahogy a két fekete rongyokba csavart harcos keresztüllopakodik a Füvészkerten, egyikük kegyetlenül kicsavarja a védtelen nemecsek kezéből az amerikai nyomású Run DMC-lemezt, aztán belöki a srácot a tóba.

 • Film: Almásy a sivatagban (Az angol beteg)

  Nyálas rettenet és szívmelengető romantika. Ez maga a dialektika. A celluloid dialektikája. Annyit lehetett tudni előzetesen Az angol betegről, hogy kilenc Oscart kapott, és a magyar Almásy Lászlóról szól. Naná, hogy megnézzük.

 • Film: A késügynök halála (A rajongó)

  Robert De Niro, aki elsősorban meleg, szomorú mackószemének köszönhetően került be a Nagy Amerikai Filmszínészek díszes társaságába, szívesen játszik őrülteket, rendezők szívesen játszatnak vele hisztérikus, magányos lázadókat, akiknek még okuk is van.

 • Nyolc kis kritika

  - dai -

 • "A fordításnak vannak határai"

  Christina Viragh író, műfordító

  A legkülönösebb regény, ami ´56-ról és következményeiről szól, egy hároméves ember szenzuális tudatával - így jellemezte Nádas Péter Christina Viragh Unstette Leute (Ingatag emberek) című művét. A Rómában élő svájci írónő, aki hétéves korában, 1960-ban hagyta el szüleivel Magyarországot, az elmúlt években Nádas két könyvét és Kertész Imre Sorstalanságát fordította németre, mostanában pedig Kornison és Krúdyn dolgozik.

 • "Éjjel-nappal lehetne dolgozni" (Zsuzsanna Gahse író, műfordító)

  A műfordításról mint élettevékenységről szól Zsuzsanna Gahse Átültetve című könyve (Jelenkor), melyet a Budapesti Könyvfesztiválon mutattak be a közönségnek. A tizennégy kötetes szerző, aki tízéves korában, 1956-ban került ki Bécsbe, s tanulmányait Ausztriában és Németországban végezte, az utóbbi években fordításai révén a kortárs magyar irodalom (Esterházy, Eörsi, Krasznahorkai) egyik legjelentősebb német tolmácsolójává vált.

 • Drogstop: XTC 7-től 7-ig

  A Drogstop előrejelző statisztikái szerint a droghasználattal kapcsolatos trendek egy éven belül várható robbanást jeleznek a huszonéves populáció körében. Öreg hiba volna egyedül a vészhelyzet orvoslására koncentrálni, vagy csupán a hivatalos drogpolitika segítségére számítani.

 • Alezredes úrnő drogmegelőz: Khamorro

  Néhány hete áll nyitva az érdeklődők előtt a Népszínház és Bérkocsis utca sarkán, az egykori Nap mozi helyén a rendkívül találóan Napháznak (Khamorro) elkeresztelt roma kulturális központ. Az eddigi irodalmi és zenei rendezvények mellett bűnmegelőzési előadás-sorozattal is próbálkoznak a lelkes szervezők.

 • Magyar pisztráng

  A domolykót nemcsak az átlagemberek, de még a zsírhorgászok nagy része is előbb gondolja mondjuk legendás cigányzenész-dinasztiának, mint annak, ami, vagyis halnak. Márpedig a domolykó hal, sőt a magyar pisztráng, ami azért érdekes, mert vannak - igaz, kis létszámban - született hazai pisztrángok is.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...