• Tóth Gábor Attila: Szabadláb

  Az ügyészek azon törik a fejüket, hogy vádat emeljenek-e a volt országos rendőrfőkapitány és a koppenhágai konzul ellen. A történet tavaly kezdődött, amikor Zemplényi Györgyöt álnévre kiállított útlevéllel hozták haza Dániából.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Moha bácsi kiteszi a biztosítékokat az asztalra, olyanok, mint egy tejesüveg, csak kisebbek, és állítólag kibírják az automata mosógép extra terhelését is, ami 16 watt, jelentsen ez bármit is, már csak ő árul ilyet a kerületben, hirtelen kitalál egy árat, olcsó, állítólag hatvankettőben vettek ilyesmit utoljára tőle, elismerően végigmér, látja rajtam, hogy ínyenc vagyok, meg van győződve róla, hogy csak passzióból vásárolom a biztosítékokat, közben a segédek az ufó-interjúról beszélgetnek a műhelyben, nem nagyon hiszik a dolgot, de lelkesíti őket a lehetőség, hogy esetleg tényleg ilyen egyharmincas, erősen rovarszerű izék röpködnek fölöttünk, én bezzeg nem szeretem az ufókat, elrabolják az embereket, aztán megerőszakolják őket, de van, hogy vissza sem hozzák, gondolom, gyűjtenek minket valahol - aminek azért sok értelme innen nézve nincsen -, a múltkor az egyik kiszívta a kedvesem nyakát, de az áldozatnak ezúttal szerencséje volt - mint elmondta -, mert ki tudott csúszni a kezük közül.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Hamarkodások Boltja)

  A Hamarkodások Boltjába, ha benyit egy vevő, máris kérdi a boltoskisasszony: - Máris? - A vevő azt feleli: - Máris! - és már el is hamarkodta.

 • Seres László: Dekóder

  Egyik reggel arra ébredtem, hogy szeretem Horn Gyulát. Ezt az érzést nem kívánom senkinek, izzadtam is rendesen. A röpke pillanat után persze az agyamat elöntötte a vagyonadó, a sok ígérgetés meg a sok filozófus, így el is múlt gyorsan a rémálom.

 • Tamás Gáspár Miklós: A magyar liberalizmus válsága

  Azt írja a nagy tudású, bátor és okos Lányi András, hazánk egyik legjobb tollú és legeredetibb politikai elemzője, azon kevesek egyike, akik elmélyült ismerői a magyar múltnak, többek között a magyar szabadelvűség dicsőséges-siralmas évszázadának, Lengyel Péter és Márton László mellett talán az egyetlen magyar író ma, aki tudja, ki volt Jókai, hogy:

 • Előjáték

  Az Országgyűlés hétfői munkanapján Horn Gyula napirend előtti felszólalásában többek között a magyar kormány és a Szentszék közötti megállapodásról, a nyugdíjemelések mértékéről (amely az előzetes várakozásokkal ellentétben magasabb lesz), a közeljövő feszített törvényhozási menetrendjéről beszélt.

 • Õszinte részvényünk

  A bank, amely március elején igazán közel állt a véghez, a hét végi közgyűléssel, mondják hozzáértők, lényegében

 • Politikai hírek

  Megkezdődött a nyugdíjreform vitája

 • Kulturális hírek

  Hermann Még pár napig, június 8-ig látható az Óbudai Társaskör Galériájában (III., Kiskorona u. 7.) Hermann Zoltán Nagyítás című kiállítása.

 • Ünnep

  1999-ben a Frankfurti Könyvvásáron Magyarország lesz a díszvendég, a "Schwerpunkt". A bemutatkozás - reméljük, nem végleges - mottója: Késői szüret. Már az idén 150 m2 nemzeti stand lesz; mi most csemegézzünk a 68.

 • Rontás (Ügyes könyvek, könyves ügyek)

  Most minden ragyogónak és békésnek látszik a könyv körül. A kiadók karácsony óta erre a nagy nyári pangást megelőző pár napra készültek, az írók boldogan kiülnek a placcra, hogy eleven olvasókkal találkozhassanak, a művelt nép fogát szívja ugyan a négy számjegynyi átlagár miatt, mégis beáll a sorba dedikáltatni, de azért ilyenkor sem árt, ha eszünkbe jut az árnyék is: kalózkodás, szerzőijog-sértés, fogyasztók megtévesztése, ilyesmi.

 • Rendőrségi brutalitás: A Pauler utca ökle

  Hatalmas, mintegy 35 ezresre becsült embertömeg lepte el idén május elsején a Tabánt, hogy meghallgassa Horváth Károlyt. A Charlie-koncertet követően a Készenléti Rendőrség sötétkék kezeslábasba öltözött különítménye szállta meg a domboldalt s bírta távozásra azokat, akik a zenétől, a sörtől és a kannás bortól eltelve szívesen ejtőztek volna még a fűben.

 • A jászapáti Torgyán-Szekeres-vita: Leszámolás

  Torgyán József ugyan Horn Gyulát hívta ki nyilvános tévévitára, ellenfele mégis Szekeres Imre lett. A találkozó házigazdája is Szekeres lett: szülővárosát, Jászapátit ajánlotta fel helyszínül. Torgyán ötletére, az akasztói stadionban tartandó összecsapásra még várni kell.

 • Szlovákia népszavazás után: Ahoj, poplacsek

  Szlovákia lakossága a NATO-tagságról a lábával szavazott, vagyis nem ment el voksolni. Röviden, de velősen így summázta a május 23-24-i referendum 9,6 százalékos nem hivatalos eredményét Gennagyij Szeleznyov, az orosz duma elnöke pozsonyi látogatásakor, meg sem hallva azt az érvet, hogy a népszavazást semmisnek nyilvánította az ezért felelős Központi Népszavazási Bizottság.

 • Csehország: Klaustrofóbia

  Úgy tűnik, Václav Klaus (56) lassan befejezi politikai pályafutását. Ha ma valaki visszaidézi múlt évi, a választási kampányban tett ígéreteit - csökkenő infláció, stabil korona, gazdasági növekedés, szufficites költségvetés, kétezerre a fizetések kétszeresére emeledése és a külkereskedelmi mérleg javulása -, azt veheti észre, hogy minden nem is csak másképpen, hanem épp fordítva van.

 • Irán: Lazulás

  A május 10-i pusztító földrengés mintegy előképe volt Iránban a két héttel később bekövetkezett politikai földindulásnak. Az előzetes várakozásra rácáfolva az esélytelenebbnek hitt Mohammed Katami elsöprő győzelmet aratott az elnökválasztáson a konzervatív tábor és a síita klérus által nyíltan támogatott Ali Akbar Natek-Nuri fölött.

 • Létezni, avagy sem (IX. Nemzetközi Isztambuli Színházi Fesztivál)

  Egy jelzővel bizonyosan lehet illetni a török színházat: sok. Boszporuszt lehetne rekeszteni török színházi teoretikusokkal, színészekkel és rendezőkkel is, vagyis, aki nem tinédzser, katona vagy taxisofőr, az a színház körül őgyeleg, most épp Isztambulban.

 • Katona József Színház: Karlsbadi feredés (Alex Koenigsmark: Agyő, kedvesem)

  A világért sem szeretném tovább rombolni nemzeti önértékelésünket, de Egerszegi ide, fürdőváros oda, a csehek mégis jobban állnak a vízben. Patinás fürdőhelyeik, Karlsbad vagy Marienbad az ivókúrán és a dagonyázáson túl, mondhatni, spirituálisan is hasznosulnak.

 • Tíz perc alkímia (Golijov és a Kronos Quartet)

  Osvaldo Golijov történetéről annyit tudok, amennyit a Kronos Quartet sajtóanyaga elárul; kissé kínos, de ez van. Nézzük csak. Argentínában született 1960-ban, ´83-tól Jeruzsálemben élt, majd három év múlva az Egyesült Államokba költözött, a massachusettsi Szent Kereszt-intézetben tanít ´91 óta.

 • Nincs melléduma (Spearhead: Chocolate Supa Highway)

  "Olyan lemezt akartam csinálni, amit otthon meg tudok hallgatni Bob Marley, Sly Stone, Curtis Mayfield után - ezeket hallgatom. Nem akartam bumm-durr-puff lemezt készíteni. Csináltam már olyat" - nyilatkozta 1994-ben Michael Franti, amikor indokolnia kellett, miért lett Spearhead néven készített első lemeze, a Home olyan, amilyen.

 • Nyolc kis kritika

  FILMSpanyolviaszHalálos tézisÉletünk egy nagy vértócsa. A valóság, tehát a tévé- és a mozifilmek világa lassan beszivárog az ún.

 • Rendőrvicc és civil bánat

  Volt egyszer egy város, Budapestnek hívták, nappal szürke pacni képét öltötte magára, és az avatatlan szemlélő könnyen eshetett abba a tévedésbe, hogy főként ebek lakják, míg az avatott szemlélő jól tudta, hogy lakói az úgynevezett lakóság képviselői.

 • Lerágott csonti

  Ha egyszer öreg leszek, szenilis, és már annyira leépültem, hogy az ágyba pisilés mellett elkezdek az aktuális miniszterelnök közönségtalálkozóira járni, egy nap előveszem megsárgult horgásznaplómat, és remegő kézzel felütöm mondjuk 1997.

 • Szentpétervár: Se kirakat, se per

  A BBC egyik tudósítójának állítása szerint Szentpétervár ma olyan hely, ahová csak egy véletlenül a repülőre felkúszott kígyó megy önszántából. Ragályos, ötmillió ember csapvize ihatatlan, veszélyes alkoholt inni, még veszélyesebb nem inni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...