• MaNcs 9. évf. 24. sz. (1997. 06. 12.)

  "A kormányzásról van szó" (Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezetője, alelnöke)

  Az MSZP kongresszusa úgy döntött, egyelőre minden és mindenki marad, a tisztújítás nincs napirenden - és mégis, mintha valami megmozdult volna a nagyobbik kormánypártban. Sokak szerint például a frakcióvezető, akinek politikai és személyes image-váltása valószínűleg nem csupán a jászapáti művháznak szólt. Sőt. Szekeres Imre a Magyar Narancsnak beszél először miniszteri ambícióiról, csapatáról, a szükséges...

  1997 / 24
 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Jelszó)

  Paradox módon azért találnak ki rémületes büntetésekkel kidekorált (phí de ronda szó), szóval feldíszített nyelvi tabukat az emberek, hogy biztonságban érezzék magukat. Ez azért van, mert ahhoz, hogy valamit feltétel nélküli értéknek vagy korlátozatlan hatalomnak érezhessünk, kell valami fogalommal rendelkeznünk a szentségtörésről, a blaszfémiáról, és épp ezt kívánják kiküszöbölni a nyelvi tabuk.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Van feltámadás)

  Milyen érdekes dolog ez nálam, erre gondoltam Görbeháza táján, a 35-ös úton, szombaton ebéd után. Ez a Diósgyőr-ügy mármint, ez a teljes bekattanás. Hogy haladok itt, küzdök a tereppel, mintha nem volna más dolgom, Miskolc felé, egy valószínűleg néma stoppossal az oldalamon.

 • Bodoky Tamás: Fájlövés (Trendspotting)

  "Korlátlan szabadságot" ígér a Matáv vérciki Internet-reklámkampánya, amelyből kiderül, hogyan képzeli el a főkreatív a cég becslése szerint százezres nagyságrendű célcsoport átlagos egyedét: egy tizenéves, túlgyorsított infodzsánki biztonsági övvel felszerelt forgószékkel, hogy ki ne vigye a monitorszél az ablakon, amikor "a szupersztrádán szörfözik".

 • Dobrovits Mihály: A történelem folytatódik

  Úgy tűnik, most már végleg vége egy korszaknak. Ahogy közel két évtizede azon döbbent meg a világ, hogy szinte egyik percről a másikra véget ért a megdönthetetlennek hitt keynesi paradigma, s 1979 és 1982 között szinte az egész nyugati világ jobbra fordult, most az ellenkezőjét kell tudomásul vennünk.

 • A vádirat

  A múlt héten az MSZP-kongresszus első napja után kérdezik a televízióban Földes György történészt, a párt egyik alelnökét, hogy most mi is a helyzet a volt pénztárnokkal, Boldvai Lászlóval. Meg evvel a Tocsik-izével.

 • Le a kultúrával!

  A magyar ember nyáron nyaralik. Például Olaszba´, de ha nem, akkor idehaza. Falusi turizmus, Gémeskút by Night. Vagy ha az sem, akkor kushadik otthon, nézi a tévét.

 • Politikai hírek

  Tudjman Vukovaron

 • Kulturális hírek

  Bachman a biztosítónál A tavalyi velencei Építészeti Biennálén hazánkat képviselő Bachman Gábor ezúttal festményeit mutatja be a Generali Budapest Biztosító Rt. Teréz körúti székházában.

 • A tb ingatlanügyei

  Székházmesterek

  Jövő héten lejár a társadalombiztosítási önkormányzatok mandátuma. Értesüléseink szerint az Egészségbiztosítási Önkormányzat alelnöke, Simsa Péter az utolsó pillanatban - múlt csütörtökön - bonyolította le azt a tranzakciót, amelynek eredményeképpen az OTP Ingatlan Rt.

 • MSZP-kongresszus: Szürke állomány

  Különleges emberek a szocialisták. Hónapokig dolgozzák egymást a fórumaikon és a médiában, váltást sürgetnek, de azonnal, sorok közé nyilatkoznak - aztán eljön a nap, amikor el is lehetne érni valamit, és kiderül, hogy szent a béke, nincs frakciózás, nincs pártélet.

 • A toldi helyzet: Eső után köpenyek

  Tíz kilométeren múlt, és mehetett volna a külpol rovat katasztrófa-utóéletet vizsgálni: körülbelül ennyire van a román határ Toldtól. A Hajdú-Bihar megyei falut két hete tette országosan ismertté egy vihar, ami kilenc házat lakhatatlanná rombolt, és rendesen lealázta a többi százötvenet is.

 • Kongói Köztársaság: Kobrák, nindzsák, zuluk

  A Kongói Köztársaságból lapzártakor francia csapatok menekítették a külföldieket. A helyszíni jelentések szerint öt nap után a harcok intenzitása némileg csökkent, de a brazzaville-i helyzet még mindig bizonytalan.

 • Románia: Lebunkózva

  A román titkosszolgálat igazgatójának márciusi távozása alaposan megkeverte a kártyákat. Az nyilvánvaló volt már korábban is, hogy egy efféle "hatalomváltás" a szervezet élén sokakat hoz majd igen kellemetlen helyzetbe.

 • Hongkong-Kína: Finislesés

  Lezajlottak a nyolc évvel ezelőtti Tienanmen téri mészárlásra emlékező, utolsó szabad tüntetések Hongkongban, de a felvonulók azt ígérték, hogy ezzel még nincs vége.

 • "Bizonyos értelemben a piacnak" (Radnóti Sándor esztéta)

  1999-ben Magyarország lesz a Frankfurti Könyvvásár díszvendége, a Schwerpunkt (súlypont), ahogy ott mondják. Radnóti Sándor vezetésével látott munkához a magyar megjelenés koncepcióját kidolgozó bizottság, mely pillanatnyilag három főből áll, a másik kettő Dalos György író, a berlini Magyar Ház igazgatója és Miklós Tamás társadalomfilozófus, az Atlantisz Könyvkiadó vezetője, de bővülni fog egy-egy szakterület - zene, képzőművészet - gazdájával.

 • Fejcserés támadás (Hanna Schygulla színésznő, sanzonett)

  Hanna Schygulla legrejtettebb vágyait mindenki a Fassbinder-filmek jelentősebb női címszerepeiből ismeri. Mozdulatlan, szinte kifejezéstelen arca a lengyeles járomcsontjával és lunatikus mosolyával a hetvenes évek német filmgyártásának dizőzévé tette.

 • Boszorkánylövés (Nicholas Hytner filmrendező)

  Fenegyerek ez a Nicholas Hytner. Alan Bennett darabjával, a György királlyal tört be a filmvilágba, és ez a belépő máris négy Oscar-jelölést hozott neki. De előbb még színre vitte az eredeti művet a londoni Royal National Theatre-ben, amelynek állandó rendezője.

 • Film: Amerikai parabola (Nicholas Hytner: A salemi boszorkányok)

  Ha valaki azt gondolta volna (mondjuk, miután megnézte a Larry Flyntet), hogy egy félig sikerült filmet is igazol a belepasszírozott világnézet, és egy mozi, amely önmagán kívülre, valahová a magasabb erkölcsi szférákba helyezte célját, ezzel a filmen belül is értelmet, művészi igazságot teremt magának, az kételyeinek megnyugtató elintézéséhez most újabb érvekre tehet szert.

 • "A tudásra nem számítok" (Goran Bregovic zenész és zeneszerző)

  Bár a szarajevói Bijelo dugme együttes vezetőjeként Jugoszlávia legnagyobb rocksztárja volt, Goran Bregovic akkor lett ismert, amikor Emir Kusturica filmjeihez (Cigányok ideje, Arizonai álmodozók, Underground) szerzett zenét - annak ellenére, hogy, mint mondja, a műfaj, a filmzene nem érdekelte különösebben.

 • Film: Izzad, mert kövér (A Beverly Hills-i nindzsa)

  Nem szeretem azokat a véleményeket, melyek szerint a közönséget nem lehet eléggé alábecsülni. Leváltani nem lehet, mint tudjuk, a pénztáraknál bizonyított kritika szent (megváltoztatni úgysem áll módunkban), érteni viszont még az is vágyhat, akinek finnyás ízlése esetleg tiltakozik az egyre szaporodó, világszerte hatalmas kasszasikert arató alpáriságok ellen.

 • T´DOOR: "Már Engem Nehogy Klónozz...!" (Klónzó kamrák!)

  Nekem kín lenne a klónozás, pontosan nem tudom én se, hogyan megy, de ha még egyszer lennék, egyrészt olyan fáradtság lenne, hogy meghatározzam, ki vagyok, hogy majd megint az legyek, plusz viszont a Szpéró, az Alíz, a Samu, az Icsi, a Csucsu, a Tili, a Tutu, az Éliás, a Böbe, a Pepi, a Berci, a Tódor, a Rudi - még él -, a Nyuszi, a Poszi, az Ibraha, a Filipsz, a Rozsdás, a Csutora - még él -, a Kis Emír, a Flóri, a Vöcsök, a Gida, a Tóni, az Epsomka, a Hugi, a Walton, a.

 • Világvége kávézó

  Az amszterdami fiatalok legkedveltebb elfoglaltsága a céltalan ücsörgés, mint például a spanyoloknak a szieszta, csak ők nem a forróság meg az élet elől menekülnek az úgynevezett kávézókba, hanem hogy kitöltsék a szociális időt, kiheverjék a szociális fáradtságot meg a megszámlálhatatlan sok rossz modern művészeti tárlatot és elköltsék a szociális pénzt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...