• MaNcs 9. évf. 25. sz. (1997. 06. 19.)

  "Ha úgy tetszik, elégedett vagyok" (Simsa Péter, az Egészségbiztosítási Önkormányzat alelnöke)

  Az elmúlt hetekben két nagyobb írásban foglalkoztunk a társadalombiztosítás, kiváltképp az egészségbiztosító ügyeivel (Gyűjtsd a tőkét, május 22., Székházmesterek, június 12.). Az alábbiakban a cikkekben felvetett problémák egy részéről az egyik leginkább érintett, Simsa Péter alelnök fejti ki véleményét. (Az önkormányzat utolsó, hétfői közgyűléséről, illetve a Simsa alelnök és az...

  1997 / 25
 • Jaksity György: Tőzsde

  A tőzsdézés, különösen ha több különböző típusú befektetés egyidejű kezelésére terjed ki, olyan, mint egy szimfonikus zenekar működése vagy a szimfónia maga. Tranzakcióink a zenemű egyes részeihez hasonlítanak, a különböző befektetési piacokon megvalósított sikeres spekulációk pedig a zenekar egyes szekciói közötti harmóniát idézik.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Izgága, pöttöm kohász ül a sarokban, a lépcső alatt, a selyemsáljával babrál, komótos, apró kortyokkal issza a fröccsét, felette, a falon egy zenekar dedikált fotója: bendzsó, nagybőgő, hegedű, cimbalom - nem épp a szokványos felállás -, aztán int a lánynak, hozzon egy szál cigit.

 • Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Rossz Napok Boltja)

  A Rossz Napok Boltjában leülnek a vevők, és várnak. - Mire várnak, kérem? - Várunk, mert most még jó. Ahogy itt ülünk, és várunk. De jönnek majd rossz napok is.

 • Seres László: Dekóder

  Most már az APEH-körleveleket is hamisíccsák. Volt már ilyen, ugye, pár hónapja, erre most megint. Így aztán persze hogy az ember gyanút fog, ha "Központi Statisztikai Hivatal" fejléccel kérdőívet ("jelentőlapot") kap "a főbb tevékenységek szakágazatonkénti alakulásáról", cégem működési helyzetéről, tavalyi árbevételemről, ilyenekről.

 • Tóth Gábor Attila: Eutanázia: szómágia és elrettentés

  A kormányszóvivő bejelentette, hogy az egészségügyi törvényjavaslat elfogadása esetén a betegek a jövőben visszautasíthatják az orvosi ellátást, tehát joguk lesz a passzív eutanáziára. Másnap kitört a botrány.

 • Polgári erények

  A Fidesz múlt heti Ellenzéki Nyilatkozatában meg Orbán Viktornak a Nyilatkozat zeneakadémiai bemutatását követő beszédében lényegében nincs semmi. Néhány jól ismert mániájukon kívül édeskeveset lehet megtudni arról, hogy miért is kéne majd rájuk szavazniuk a magyaroknak 1998-ban, meg hogy mit és hogy csinálnának majd jobban.

 • Úgy, ahogy vagyunk

  Az amerikai védelmi miniszter, Cohen a múlt héten végre köpött: a csehek, a lengyelek meg mi vagyunk benne a tutiban. A szlovének, szegények, megszívták. Ha őket is beveszik az első körbe, amit épp megtehettek volna, akkor biztosan nem lesz második kör: annak meg lennie kell, mert a románok sokáig nem lebzselhetnek ott a semmiben.

 • Politikai hírek

  Kongó: a válság átterjedhet

 • Kulturális hírek

  A KASZT Ó! Ezzel a címmel (angol verzióban The Hung Aryan) látható július 4-ig a Budapest Kiállítóteremben Forgács Péter videóinstallációja, R. D.

 • Tisztújítás előtt a KDNP: Utolsó ítélet

  Bárki veszít is a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétvégi, "legújabb" tisztújító országos választmányi ülésén, beperelheti legyőzőjét, mondván, a küldöttek egy részének mandátumáról a bíróság még nem mondott ítéletet.

 • Cser Ágnes kontra tb-önkormányzat

  A hölgy nem fizet

  "Ha még most sem vagyunk negyvenen, magamhoz nyúlok", borult ki nyilvánosan Simsa Péter alelnök hétfő délután úgy fél négy tájban, az egészségbiztosítási önkormányzat közgyűlésén. Az 1993-as tb-választások eredményeként fölállt testület utolsó összejövetele volt ez; megbízatásuk június 18-án lejárt.

 • Szegregáció Tiszavasváriban: Ballagás külön utakon

  Csak négykor kezdődik a ballagás, tudjuk meg egy szemüveges kislánytól, tehát előtte ki tudunk még menni a telepre is. "Itt külön osztályban tanulnak a cigányok?" "Hála istennek, külön" - mondja a kis szemüveges, és felszalad a lépcsőn.

 • Füzesabonyi házipornó: Kandi kamera

  Füzesabony, a nyolc és fél ezer lakosú Heves megyei kisváros fennállásának legnagyobb botrányát éli. Május végén rendőrkapitányát függesztették föl, június 11-én pedig a polgármester dobta be a törülközőt.

 • Horvát elnökválasztás: Tiszteletkör

  Az elmúlt vasárnap Tudjman horvát elnököt az ő hűséges népe már az első körben újraválasztotta. És ez még a két ellenjelöltnek is jó hír lehet: a kampánynak vége, így biztos, hogy egyikőjüket sem fogják megint megpofozni.

 • Németország: Euro, arany, balhé

  Semmi baj, mondogatják. De hiszik-e igazán? Az euro beindítását. A kiegyezést a franciákkal. A megegyezést a szociáldemokratákkal. A költségvetési hiány csökkentését. A koalíció fennmaradását.

 • T´DOOR: Schindler´s Lift

  Itt, ahol vagyok, ma elkezd esni 2 szem hó, ennyi hó, 2 szem, ilyen nekem, ahol vagyok, május 27-e van, nem az, hogy mindig, ahol vagyok, elkezd esni, pl. decemberben, a hó, nem kezd el mindig esni, de ilyen, ahol én ott vagyok, a hótól függetlenül.

 • Dáridő (Ali Hassan Kuban)

  Ali Hassan Kuban (1929, Núbia) zenekara rétegzenét játszik, konkrétabban: lakodalmast. Egyiptomban szélesebb ez a réteg, ott százezres nagyságrendben mennek a kazetták a piacon, éppen úgy, mint nálunk a Lagzi Lajcsi, a Betli duó vagy a Cirmos-Kormos.

 • A Zene Ünnepe: "Marokk ´n´ Roll" (Master Musicians Of Jajouka)

  Meglátni és transzba esni egy pillanat műve lesz, csak jöjjenek végre. Nem erős oldaluk a marketing, tavaly speciel hiába vártam rájuk a Rudolstadti Fesztiválon, és lemezt is csak kettőt jelentettek meg az utóbbi harminc évben, azelőtt meg egyet sem.

 • Nick Cave az egész világ (Nick Cave & The Bad Seeds az Erkel Színházban)

  "A Friedrichstadtpalast előtt többen kérdezik, hogy van-e eladó jegyem, úgy látszik, telt ház van. A Friedrichstadtpalast Berlin előkelő színházainak egyike, van benne minden, ami kell. Az elegáns jegyszedők és az öreg ruhatáros nénik között szépen elvegyül az orrpereces, félig kopasz, csupa feketébe öltözött, agyontetovált közönség.

 • Könyv: A neoavantgárd krónikása (Tábor Ádám: Váratlan kultúra)

  (Bevezető.) Tábor Ádám körülbelül 167 cm magas, vékony testalkatú, haja hátul lelóg, élősúlya feltételezhetően 60 kg körül van. Mozgása élénk, ha a körülmények úgy hozzák, éppenséggel fürge is lehetne, de a mozdulatszegény értelmiségi életmód következtében fizikai állóképessége sajnálatosan csökkent, a Budapest-Bécs közötti, vagy ennek megfelelő hosszúságú, deportációs célú gyalogmenetben valószínűsíthető, hogy már az első száz kilométer után földobná a talpát.

 • Könyv: Keresztény melegség (Birtalan Balázs: Halállal lakoljanak?)

  Birtalan Balázs könyve alighanem az első módszeres kísérlet arra, hogy a homoszexualitás jelenségét metafizikai szempontból rendezze. Kiindulása egyfelől az, hogy a homoszexuálisok emberi lények, másfelől pedig, hogy van egy hagyományos koncepció, mely implicit módon az emberi lét minden alapkérdésére válaszol.

 • Könyv: Szép irodalom (Szív Ernő: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt?)

  A téma az utcán hever, ám sajnos többnyire vagy részeg az illető, és ebben az esetben testét, már ami megmaradt belőle, rút stigmák és fekélyek borítják, lelkét maga mellett hordja polietilén tasakban; vagy épp talmimód rikít az ebadta, silány és sóvár, de még a sóvársága is silány, ám kiröhögni sem érdemes, mert egyrészt banális, másrészt lőfegyver van nála, és sokan van.

 • Nyolc kis kritika

  Egy kosaras naplója

 • Stockholm: Észak-fok, titok, idegenség

  Jön a nyár, amikor utazni kéne, csak ki tudja, hova. Délre lőnek mindenre, Keleten lőnek ránk, Nyugaton már voltunk tavaly, az egzotikus fészkeken meg élőben találkozhatunk mindazokkal, akiket év közben csak a német adókon láthattunk éjfél után.

 • Ljubljana: Tradicionális techno

  Egy 6.20-kor induló vonat nagyban megzavarhatja a szerző bioritmusát, még akkor is, ha szinte egyedül utazik a golfozásra is alkalmas méretű I. osztályú fülkében, sőt a full extrás toalett is csak egy üveg Unicum elfogyasztása után képes egyensúlyba rángatni a horror vacui és az álomszép táj dialektikus libikókáját.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...