• MaNcs 9. évf. 27. sz. (1997. 07. 03.)

  "Ha Lenin kiesik a vagonból..." (Richard Pipes történész)

  Richard Pipes a mindenféle totalitarizmusok, de legfőképpen a bolsevizmus világhíres szakértője - azon kevesek egyike például, akik mindig is azt állították, hogy a II. világháborút nem a náci Németország, hanem Németország és a Szovjetunió együtt robbantották ki: hisz egyszerre szállták meg 1939 szeptemberében Lengyelországot. A 77 esztendős professzor politikai szerepet csak egyszer vállalt, de tudósnak ebben a...

  1997 / 27
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Tolnai a tóban)

  Volt egy kis séta a múlt héten megint lefelé, váratlanul, ahogy az történni szokott. Egy olyan hűvös és mély pinceállapot, mocsok van ott és törmelék, kívül-belül, mindenütt. Esetleg még némi szén, dermedt fűtőanyag, de lapát meg sehol.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Omaha Nebraska államban a maga poros középnyugati zsánerével még néhány évtizede is leginkább csak egy westernfilm díszletéül szolgálhatott volna, aminek egykori poros utcácskáit és zongoraklimpírozástól hangos szalonjait persze mára szép lassan leigázták a sugárutak és felhőkarcolók.

 • Seres László: Dekóder

  Lobbizni csúnya dolog. Lobbizni = képviselőket aljas módon megkeresni, megvesztegetni, önálló énjüket elvenni, mint a Testrablók támadásában azok a földönkívüli hüvelyes növények. A "lobbizás" kifejezés a Magyar Korporatív Köztársaságban annak elismerését jelenti, hogy léteznek különböző (rész)érdekcsoportok - ez az, ami megbocsáthatatlan.

 • Eörsi István: A hazugság kipárolgása

  Azt hallottam, hogy a pénteki MIÉP-tüntetésen a megjelentek Szatmári Lajos nevének skandálásával fejezték ki Torgyán-ellenes érzelmeiket. Mint köztudomású, Torgyánnak számos egykori kisgazda vezető egybehangzó vallomása szerint ezt a nevet adományozta ügynöki nyilvántartás céljából a háromperhármas ügyosztály.

 • Utolsókból lesznek az elsők

  Megint az lett a népek pofájába vágva, már azokéba, akik erősen figyelnek, hogy a szabályokat mi hozzuk, és mi tartjuk be őket, vagy nem tartjuk be őket, viszont azt is mi mondjuk meg, hogy mikor tartjuk be őket, és mikor nem, és akinek meg nem tetszik, benyalhat déli tizenkettőkor a Blahán.

 • Földet zsebbe nem teszünk

  A zsebszerződéseket általában fecnikre írják - néha a hentesnél a csomagolópapír sarkát tépik le, olyan kicsire -, hogy könnyebben elrejtsék, mégis, van ellenszerük. Egy tévé (a Duna) műsort szentelt a földkérdésnek, benne egy zongoristával - aki szerint a pápuák bezzeg még tudnak valamit, amit mi már nem - és egy másik versenyzővel, aki tudja, mi a megoldás: az ősiség, a dicső idők, amikor a földdel "nem lehetett seftelni".

 • Politikai hírek

  Hongkong újra Kínáé

 • Kulturális hírek

  Gyász87 éves korában elhunyt Jacques-Yves Cousteau francia oceanográfus. Tudományos fokozata nem volt - tengerészeti iskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált -, de könyvei, filmjei, tévéprogramjai révén a fél világgal megismertette a tengerek titkait, és felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

 • Hongkong visszatért: Kínai nagy falat

  A jó hír: a hongkongi nyár eleji monszunban továbbra sincs szükség humidorra, hogy az ember kubai szivarjai ki ne száradjanak. A rossz hír: hétfőről keddre virradóra Hongkongot a Kínai Népköztársasághoz csatolták.

 • Fővárosi levéltár: Zárt, tűzbiztos, száraz érzés

  Az utóbbi hetekben hirtelen keletje lett a levéltár-témának a lapokban: Budapest Főváros Levéltárának (BFL) főigazgatója, Varga László demonstratív lemondása - majd ennek feltételekhez kötött visszavonása - értékes publicitáshoz juttatta a porladó papírokat, nem kevés bosszúságot okozván ezáltal a város vezetőinek.

 • Rendelet a természetgyógyászatról: Para-grafus

  Július elsején lépett életbe az a népjóléti miniszteri rendelet, amely a hazai természetgyógyászok működését kívánja szabályozni, s egyszersmind igyekszik kiszűrni a sarlatánokat. Legalábbis elvileg: az ugyanis még nem világos, kik lesznek azok, akik megmondhatják majd másokról, hogy valóban megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek.

 • Választás és népszavazás Albániában: Népönuralom

  Lapzártánkkor úgy tudni, hogy Berisha elnököt is elütötte a tiranai rendező pályaudvarra némi késéssel befutó varsói gyors: a balkáni bakter végül is hiába próbálkozott a sínek felszedésével.

 • Világkörnyezet: Lépéshátrány

  Az 1992-es Rio de Janeiró-i környezetvédelmi világtanácskozás mostani New York-i utókonferenciájára már eleve csak legyinteni lehetett. Az öt évvel ezelőtti nagy és nemes elhatározásokból alig valami vált valósággá, és a résztvevők csak ennek a ténynek a beismerésében értettek egyet.

 • "Jönnek a nullák, minden kezdődik elölről" (Monty Cantsin neoista művész)

  Ha a következő napokban szembejön veled egy lángoló gőzvasaló, nyugtalanságra nincs okod. Monty Cantsinnel, vagyis Kántor Istvánnal találkoztál; drót ruhaakasztó antenna a fején, és hatot mutat az órája, biztosan.

 • Utolsókból lesznek az elsők

  Megint az lett a népek pofájába vágva, már azokéba, akik erősen figyelnek, hogy a szabályokat mi hozzuk, és mi tartjuk be őket, vagy nem tartjuk be őket, viszont azt is mi mondjuk meg, hogy mikor tartjuk be őket, és mikor nem, és akinek meg nem tetszik, benyalhat déli tizenkettőkor a Blahán.

 • Még a kidobóemberek is (Hungarian Jazz Festival)

  Úgy húsz év késéssel szokott hozzánk eljutni minden. Most azonban egy up to date fesztivált sikerült összehoznia a Privat Music Productions nevű - mint a nevéből is következik -kis magáncégnek. Lesznek itt első vonalbéli sztárok, a New York-i klubélet kult- (nálunk még talán kevésbé ismert) zenekarai és a helyi mainstream, plusz Lajkó Félix, a mai magyar kultfigura.

 • Költő? Hazudsz!

  Hallom, amint fölöttem csattog,vers a szivem.(József Attila után)Vers, eredj a francba!(József Attila után)Költők, mér´ nem írtok prózát?!Mer´hogy azt írtok. Könyveitek borítóján felirat: versek, kóbor kritikusok és hóbor posztsznobmodern olvasók megtévesztésére.

 • Ötvenéves az ufókutatás: Az idegen szép

  1947 júniusában az egyik Roswell (Új-Mexikó) környéki farmer valami fémesen csillogó ballisztikai lehetetlenséget talált a földjén. Amikor néhány héttel később az amerikai sajtót bejárta a hír, hogy egy pilóta Washington állam fölött fénylő, lapos, lebegő tárgyakat pillantott meg a légtérben, a gazda a közeli légi támaszponton beszolgáltatta a roncsokat.

 • Küzdelem a vizek óriásával (Éjszakai ragadozók)

  Tolna tökéletes bázis, ha az ember komolyabb horgásztúrára készül: a városka szélén van egy Duna-ág, tíz kilométerre esik a híres fadd-dombori holtág, tizenkettőre az élő folyó a még híresebb Karaszi-fokkal, ugyanilyen messze a Sió és a Szálkai-víztározó.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...