• MaNcs 9. évf. 36. sz. (1997. 09. 04.)

  "Alapvetően egy stílgyak volt" (Parti Nagy Lajos költő)

  P. N. L. pécsi költőként kezdte, fővárosi próza- és drámaíróként folytatta, és végezheti még bárhol - a Rókatárgy versével egyszer s mindenkorra beiratkozott a magyar irodalmi NB I-be. Verseit (kötetei: Angyalstop, Csuklógyakorlatok, Szódalovaglás) és színdarabjait (Mauzóleum, Ibusár megállóhely, A test angyala) fanyar gondolati és brutális nyelvi virtuozitás, interjúit a szabadkozásra való hajlam jellemzi.

  1997 / 36
 • Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground

  Aki csak egyszer is betette a lábát a néhai Gresham-kaszinóba, az már tudhat valamit az ázsiaiak játékszenvedélyéről. A pesti vendégkör nagy része az ideiglenesen hazánkban állomásozó kínai kolónia tagjaiból verbuválódott.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Szárszói emlék)

  A keszeg a macskának megy, az apraja, azok a snecik meg a tyúkoknak, pontyra meg várhat az ember, pedig az elmúlt három hónapban majd´ mindennap kijövök ide, de ponty nem jön, ebben a nagy kapitalizmusban csak viszik a halat a Balatonból, bele meg semmit.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Vége van a nyárnak)

  Hűvös szelek járnak, cinegemadár, meg minden, ami kell. Apám ilyenkor ült le az ablak elé, s kezdte el mérhetetlen türelemmel várni a tavaszt. Hogy teljen a nap - és én se unatkozzak -, mind gyakrabban vitt be a hétvégeken megnézni a halottakat; hány lakossal lett péntek óta Miskolc kevesebb, hogyan alakul a hétfői ügymenet.

 • Jaksity György: Honnan jövünk és hová megyünk? (Tőzsdei anziksz)

  Sok szó esik manapság a világ - legalábbis a legutóbbi időkig - szinte megállíthatatlanul felfelé száguldó tőzsdéit és persze befektetőit fenyegető kataklizmáról. Bár e sorok szerzője (e lapban is dokumentáltan) osztja a jogos aggodalmakat, a helyzet valós megítélése választ leginkább a filozófusokat évszázadok óta izgalomban tartó és nem utolsósorban Van Goghot is egy festmény erejéig megihlető kérdésre igényel: honnan jövünk és hová megyünk?

 • Bekapták

  Amikor már nagyon látszott, hogy a néhai Fiatal Demokraták Szövetségének jogutóda és szatellitjei jól beindultak a magyar termőföld védelmére; amikor már nagyon úgy tűnt, hogy az agrárxenofóbia lesz az a közös alap, amelyre az ellenzéki egység feláll; amikor tehát már nagyon gyűlt a sok autogram a magyar vidéken - akkor az ügynöktörvény által kétszeresen is érintett H.

 • Egy entitás

  Két hete tartották a társadalombiztosítási önkormányzatok alakuló közgyűléseiket, ám azóta sincs elnöke sem a Nyugdíj-, sem az Egészségbiztosítási Önkormányzatnak. Az EbÖ hétfői összejövetelén például zárt ülést rendeltek el, azon háromszor is szavaztak, eredmény mégsem lett.

 • Politikai hírek

  Átalakult a hadvezetés

 • Kulturális hírek

  Callas tér, PárizsHúsz évvel ezelőtt, 1977. szeptember 16-án hunyt el a század egyik legkiemelkedőbb opera-énekesnője, Maria Callas.

 • Kormánykoncepció a prostitúció visszaszorítására: Erogén zónák

  A nyolcadik kerület prostituáltjait nem rázta meg az a hír, hogy a múlt csütörtöki kormányülésen megvitatták a prostitúció visszaszorítását célzó koncepciót. Az sem érdekli különösebben a legrégebbi szakma képviselőit, hogy ezen a héten már megkezdődött az erről szóló törvénytervezet előkészítése.

 • Sátoraljaújhelyi roma-ügy: Jogértelmezési zavarok

  Az úgynevezett kisebbségi törvény - számos más passzusa mellett - kimondja ugyan, hogy a "kormány tilalmaz minden olyan politikát, amely a nemzeti vagy etnikai kisebbségek erőszakos ki- és áttelepítésére irányul", az alkotmány pedig rendelkezik az ártatlanság vélelméről - ám úgy tűnik, hiába.

 • Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Működik a sikerpropaganda

  Horn Gyula beszédeiben állandó elemmé vált annak hangsúlyozása, hogy a szigorító intézkedések nem voltak hiábavalók, mert a magyar gazdaság növekedési pályára állt. A kormányfő szavait a független gazdaságkutató intézetek adatai is megerősítik, és mindez hatással van a közvéleményre.

 • Algéria: Álszent háború

  Hivatalosan 98, szemtanúk szerint két-háromszáz embert mészároltak le egy éjszakán az algériai főváros közelében. Az egyre gyakoribb és egyre pusztítóbb terrorakcióknak ez volt a legtöbb áldozatot követelő rekordja; de a pontos számok már nem is érdekesek, mert a lefojtott polgárháború - túlnyomórészt civil - áldozatainak száma öt év alatt a hatvanezres nagyságrend magasságában mozog.

 • Szerzői jogok: Szó(tár)cikk

  A szótár olyan könyv, amelynek állandó piaca van. Mindig kell belőle új, de a régi sem fogyhat ki. A szótáríró olyan szerzet, aki évekig molyol egy-egy munkával. Nagyon ronda dolog nem fizetni neki, mégis akad kiadó, amelyiket bíróság elé kell citálni, hogy méltóztassék: például az Akadémiai.

 • Jadviga spermája

  Závada Pál: Jadviga párnája

  Az őszelőről visszanézve olybá tűnik, a Jadviga párnája volt az idei Könyvhét kultikus darabja s kelendő áruja - hírlik, kiadják újra.

 • Nyomkodni a gombokat (Roni Size)

  Hogy az idei kölni nemzetközi popzenei vásárnak Roni Size volt az egyik ásza, az egy dolog. De mintha az egész Popkomm a drum ´n´ bass jegyében telt volna el.

 • FONÓdások (Vents D´Est, Kolinda, Makám)

  Önhibámon kívül, mintegy rajtaütésszerűen bukkantam rá a Fonó Budai Zeneház új kiadványaira. Semmi hír, semmi reklám, egyetlen szó sem, pedig van miről beszélni.

 • A hercegnő halála (A médiamorbiditás diadala)

  A fotóriporterek a párizsi éjszakában motoroztak Lady Diana után, mindenki jól érezte magát, volt egy kis joyride, és most mehetnek a vérbe. A nép, a BBC World, a BBC Prime, a CNN, az Amerikai Egyesült Államok, a muzulmánok, Tom Cruise, az Oasis-rajongók és leginkább a kissé püffedt arcú, szipogva nyilatkozó Liz Taylor a büntetésüket követeli.

 • Óriási rovarok - kiállítás a Globe színházban: A Molotov-bőrfutrinka paktum

  A hidraulikus szörnyetegekkel foglalkozó gyártó cég ugyanaz, amelyik a nagy sikerű, 1993-as dínókiállítás anyagát szolgáltatta. Ugyancsak a Kokoro szállította a nemrég a Globe-ban riogató három dínót, akik a tömeghatás minimális volta miatt inkább felháborodást váltottak ki.

 • Veterán autó- és motortalálkozó: Csőrös Csepel, vezesd a harcunk!

  Bármennyire különös, hagyományosan összehangolt akcióról van szó: Gyöngyösön a Mátrai Szüreti Napok fénypontja ugyanis tizenkét éve egy ralival, ügyességi versennyel és barátkozással összekötött veteránautós-találkozó, amit idén a múlt hét végén rendeztek meg.

 • Gázszer FC: Bajnokok Agárdról

  A gyengeelméjű székesfehérvári Fradi-drukker, Kisari szerint mini-Fradi, mert itt játszik a Vincze Ottó öccse, a Gabi; némely országos sajtótermék szerint mini-MTK-nak becézik - Fehérváron viszont még csak mini-Vidinek sem hívja senki a Gázszert, holott játékosállományának fele egykor a régebbi NB I-es csapatban szántotta a gyöpöt.

 • Betakarítás: Szőlő és kender

  Szeptemberben nemcsak hogy újraindul az élet, gyermekzsivajgás veri fel az iskolák zsibongóinak nyári csendjét, de a föld népe is évenkénti nagy megméretéséhez ér: kezdődik a betakarítás, a szüret. Marokkóban, Franciaországban és az Egyesült Államokban az emberiség két legfontosabb haszonnövényének, a szőlőnek és a vadkendernek idei betakarítási esélyeit vesszük vizsgálódó górcsövünk alá.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...