• MaNcs 9. évf. 39. sz. (1997. 09. 25.)

  "Az elfogadásom töretlen" (Farkas Flórián, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke)

  Több mint egyéves nyomozás után az ügyészség hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt vádat emelt az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) és a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián ellen. A Lungo Drom két alapítványánál találtak pénzügyi problémákat, a vizsgálat fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott. Az önkormányzat és a szervezet elnöke cáfolja a vádakat.

  1997 / 39
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A tepsi

  érzés)

  Ballagni befelé, be, a Klinikára, vinni egy kifejlett, méretes daganatot - az olyan, hogy próbálod megjegyezni az őszi fényeket, memorizálni a látványokat. Vágyakozás tárgyává lesz minden aktatáska, bot, esernyő, nejlonszatyor az 1-es villamoson: olyanokat vinni milyen jó lehet.

 • Seres László: Dekóder

  Egyáltalán nincs igazuk azoknak, akik szerint nincs nemzetközibb dolog a nemzeti hevületnél, meg hogy valahol ez a sok jobbszél mind jól megvan egymással. Jó, én is leírtam ilyet, de ez baromság. Egyrészt pár éve német skinheadek jól megvertek magyar skineket azzal, hogy hülye magyarok, másrészt ugye a különböző népnemzetiek még saját népnemzetükön belül sem bírják egymás fiziognómiáját, végül gondoljunk csak bele, mennyi fejfájása lehet egy olyan derék, sokat látott öreg rasszistának, mint Jean-Marie Le Pen, ha egyszer ellátogat a lelkes, de borzalmas Ká-Európába, ahol mindenki, akivel kezet ráz, népnemzeti, tehát egyetért vele, tehát utálja az előző kézfogó népnemzetit.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Ezek a legjobb hetek, lehasznált felmosórongyok flangálnak az égen, néha esik, a pozsgafa kókad, be kell költöztetni, gyakorlati mobilkertészet, a sokat mozgatott örökzöld, milyen egy hülye haza, tavasszal ki, ősszel be, fiókflóra a franciaerkélyen, kilenc hónap hideg nyirok, aztán három csontszáraz, lapos.

 • Zsadon Béla: Jönnek újak

  György Péter, a neves esztéta, médiaguru és liberális közíró sajátos esszét publikált Az ó-új világ címmel. Első olvasás után úgy meredtem magam elé, mint lamer végfelhasználó a general failure-re. Legjobb esetben is csak annyit értettem, hogy a szerző be van rezelve.

 • Árnyékboksz

  Jó, hogy időben szóltak, egy jegyzékkel üzentek; annyira kínos lett volna, napon felmelegedett pezsgő, felsorakozott magyar küldöttség, a külügyminiszter még egyszer elpróbálja magában, hogy is kell szlovákul mondani, hogy "kerüljön beljebb, szomszédasszony", vagy hogy: "és mondja, ugye a brindza a sztrapacska titka?

 • Negatív program

  Paszternák László szakszervezeti funkcionárius, az MSZOSZ szociáldemokrata platformjának vezetője (ez is jó, hogy egy szakszervezetben van szociáldemokrata platform, lehetne még billenő-, ízes, sőt tormás-mustáros platform is) még fontolgatja, kössön-e választási szerződést az MSZOSZ az MSZP-vel.

 • Politikai hírek

  Népszavazás: kérdések és "válaszok"

 • Kulturális hírek

  Hommage a Gémes PéterKétrészes kiállítással tiszteleg a Dovin Galéria Gémes Péter emléke előtt. A kiállítás szeptember 30-ig megtekinthető első részében a tavaly októberben, 45 éves korában elhunyt képzőművész huszonhét kollégája, barátja emlékezik rá a maga módján, október 1.

 • Rózsahegyi László vállalkozásai

  Hálózat

  "Egészen más dolog az, ha valaki mindenét, szellemieket és anyagiakat, tehát teljes egzisztenciáját kockáztatja egyetlen üzlet miatt. Ezt nem vállalkozásnak, hanem hülyeségnek tekintem." Rózsahegyi László, a Rolitron Csoport alapítója és agytrösztje mondta ezt két évvel ezelőtt egyik interjújában, s mint szerteágazó vállalkozói tevékenysége mutatja, komolyan gondolja.

 • Kettős gyilkosság 1994 karácsonyán: Ecstasy, whisky, Browning

  A Narancs évek óta figyelemmel kíséri az 1994. karácsonyi kettős gyilkosság fejleményeit (1995. január 19., április 27., 1996. április 18.). A Fővárosi Bíróság szeptember 22-én első fokon bűnösnek találta Tóth Szabolcsot több emberen részben aljas indokból, illetve különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, és fegyházban letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

 • Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Az FKgP leszakadt

  Augusztusban valamivel élénkebb volt a belpolitikai élet, mint az előző két nyári hónapban, ám ez is csak minimálisan módosította a pártok lakossági támogatottságát. Az úgynevezett biztos szavazók körében viszont markánsabbak a változások: a Fidesz támogatói lényegesen aktívabbnak mutatkoztak, mint egy hónapja, míg az FKgP híveinek szavazókedve csökkent.

 • Idegenek Babócsán: Aláírást ötezerért

  Egy Somogy megyei faluban vagy két hete egy azonosítatlan típusú és színű fekete Mercedesből azonosítatlan nemű szőke nő ugrott ki, és a falu néhány lakójának átadott egy-egy könnyen azonosítható ötezrest. Aztán aláíratott velük egy üres papírlapot, és elporzott Barcs irányába.

 • Választások Lengyelországban: Jobbulást kívánnak

  A lengyelek a vasárnapi parlamenti választásokon legelőször is a padlóra küldték a Waldemar Pawlak vezette Parasztpártot (6,9 százalék), amivel megszabadultak a posztkommunista-parasztpárti koalíciótól, kizárva e rossz emlékű házasságnak még az elméleti lehetőségét is.

 • Törökország: Itt járt Baba

  Szeptember elején Magyarországon járt Süleyman Demirel, a török köztársaság elnöke. Ha programját valószínűleg sokkal előbb rögzítették is, útja jól illeszkedett a török diplomácia legújabb offenzívájába.

 • Koreai filmhét: Mintavétel

  Szeptember 11-17. között rendezték meg Budapesten a kortárs koreai filmek hetét. A mérsékelt hírverés ellenére csaknem végig telt házzal, ami még akkor is derék, ha számításba vesszük, hogy az eseménynek a főváros egyik legkisebb mozija, a Hunnia adott otthont, illetve hogy a nézők közel fele az itteni koreai kolónia tagjaiból verbuválódott.

 • Film: New York-i regék és mondák (Woody Allen: Hatalmas Aphrodité)

  Akárhogy is, Woody Allen öregszik, és ebbe jobb, ha beletörődünk, elvégre jómagunk nemkülönben, jóllehet ezzel kit sem izgatunk fel, a halántékunkon előóvakodó ezüstös stich jó, ha gúnykacajt kivált, éppúgy, mint érett szentenciáink.

 • Videó: Egy jó jugó este

  Nem az esetem az euro-bürokrata, de ha történetesen a médiaprogramban dolgozik, szívesen leülnék vele sörözni, hogy kiszedjem a titkát. Például azt, kinek és hogyan jutott eszébe megtámogatni két régi jugoszláv film videómegjelenését.

 • T´DOOR: "Jött a zűr a dadával" (David Ashforth)

  Nem tudom, van-e Lord Lucan nevű ló. Mit kell tudni Lord Lucanról? Nekem mind többször jön elő. Szerencsére én már - nagyon remélem - tényleg nem kerülök semmi olyan hiperzűrbe. A régi Nagyvilág - című kalandos és ménsztrím lap - egyik legvonzóbb dolgozata volt a Lordról beszámoló.

 • Gamexpo: Bedobott pénz

  Szeptember 18-20. között a Petőfi Csarnokban Gamexpo néven rendeztek kiállítást, ám azok, akik különféle gyermekszobai játékok, plüssmackók, építőkockák vagy villanyvasutak miatt látogattak ki, jócskán mellényúltak: a termékbemutató ugyanis egészen másról szólt.

 • Szófiai megfigyelések: Kosz és kvártély

  Mondják, hogy a Bulgáriába érkező ember a repülőtéren egyből egy méretes pocsolyában landol, amelyben aztán ott is marad, ami még mindig jobb annál, mint ha vonaton utazna, mert akkor meg se érkezik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...