• MaNcs 9. évf. 43. sz. (1997. 10. 23.)

  "Elszaladhat a gazdaság" (Kupa Mihály expénzügyminiszter)

  Választási költségvetés készül a parlamentben, így elképzelhető, hogy egy-két év múlva újabb megszorításokra lesz szükség - állítja interjúnkban az elmúlt héten parlament elé került tervezetről az az ember, akinek tudnia kell: Kupa Mihály. Az Antall-kormány pénzügyminisztere szerint a Horn-kormány régi reflexek szerint működik, és valójában a szövetkezeteket akarja helyzetbe hozni a földtörvény...

  1997 / 43
 • Jaksity György: Tőzsde

  Ezerkilencszáznyolcvankilenc egyik őszi éjszakáján szokásos tevékenységemet végeztem: az utolsó simításokat Magyarország akkoriban első, vállalati pénzügyekről szóló (a mai huszonévesek kedvéért corporate finance) szakkönyvének rám rótt fejezetein, és közben azon gondolkoztam, hogy vajon szerzőtársam mivel bojkottálja a mű egyre sürgetőbb kiadását.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (A pecking order)

  David Attenborough a BBC-nek készített filmsorozatában - Az élet megpróbáltatásaiban -, amelyben a lét- és fajfenntartás metódusait mutatja be az állatvilágban, a téma borzalmaihoz illő szenvtelen eleganciával, többek közt a pecking orderről is megemlékezik.

 • Seres László: Dekóder

  Még szerencse, hogy van élet a népszavazás és az Alkotmánybíróság után, különben ugye mivel foglalkoznánk, ha lecseng az aktuális botrány. Úgy november végén, amikor már jól leszavaztunk a NATO-ra, senki sem firtatja majd a koalíció válogatott etikátlanságait, alkotmányosan aggályos kapkodásait; senki sem kérdezi meg Göncz Árpádtól, hogy is gondolta ezt a két napig tartó látszatmérlegelést; senki sem szembesíti majd a Fideszt az alkotmányon kívüliség vészforgatókönyvével.

 • Kis János: Javaslat újragondolásra

  Magyarországon nincs és nem is volt alkotmányon kívüli helyzet. Vészforgatókönyvekre semmi szükség. Inkább arra van szükség, hogy a politika főszereplői visszatérjenek a harcias nyilatkozatoktól a hétköznapi beszédmódhoz.

 • Clinton, a vendég

  Ettől elszoktunk, vélné az ember, mikor Clinton latin-amerikai útjáról hall, a vesszőfutásról, a füttykoncertekről; és még jó volt, ha ennyivel megúszta. Volt, ahol déligyümölcsöt, köztük papaját vágtak hozzá, pedig az az egyik leginkonzisztensebb faktúrájú tagja földünk flórájának, a naspolya, az gránitszikla hozzá képest, egyházat lehetne bazírozni rá.

 • Politikai hírek

  Oroszország: kormányválság?

 • Kulturális hírek

  CarraCarlo Carra (1881-1966), az olasz futurista és metafizikus festészet egyik legismertebb képviselőjének rajzaiból és nyomataiból látható kiállítás a Magyarországi Olasz Intézet szervezésében október 26-ig a Dorottya Galériában.

 • Vita a referendumról

  Népzavarás

  Hétfői lapzártánk idején a helyzet a következő: november 16-án csak a NATO-csatlakozásról népszavazunk, míg a külföldiek, valamint a szövetkezetek földtulajdonlásáról valamikor a tél folyamán.

 • Csatlakozás előtt: Honvédségi váró

  "Ezek most magyar katonák, vagy történt itt valami?!", kérdezte egy külföldi turistacsoport egyik tagja rémült arccal idegenvezetőjétől a Vörösmarty téren, amikor meglátta, hogy a József nádor tér irányából körülbelül 80-100 egyenruhás katona tart határozott léptekkel a Duna-part irányába.

 • Átvilágítás Romániában: Akták és bűntények

  Oroszországon kívül egyedül Romániában nem született még olyan törvény, amely az állampolgárok számára hozzáférhetővé tenné a korábbi titkosszolgálatok dossziéit. A múlt év végi "kis rendszerváltást" követően azonban egyre többen követelik az "átvilágítást" és a közélet megtisztítását a volt ügynököktől.

 • Osztrák népszavazás: Haider és az euro

  Ha magyar vagy, védd a szent anyaföldet! Ha osztrák, óvd a kemény schillinget! Vajon van-e különbség e két feltételes imperativus között? Végül is mindkettő a gazdasági nacionalizmus jelszava. Meglehet, valutát védelmezni első látásra urbánusabb elfoglaltságnak tűnik, mint rögöt, de tényleg csak elsőre.

 • Az aprónép ópiuma: Johnny és Dexter

  Televíziós rajzfilmkultúránk struktúraváltásának immár nem csupán a vasárnap délutáni Disney-filmek, de a majdnem végtelen időben sugárzó Cartoon Network is betett. Ez utóbbi több mint 8500 rajzfilmet sugárzott fennállásának elmúlt négy évében a Hanna-Barbera, az MGM, a Paramount és az 1948 előtti Warner Bros készleteiből.

 • Tan-tárgy: Magyism

  Azt hiszem, az ország legfurcsább iskolai tantárgyára futottam rá. Jó, lehet, hogy a kulturális antropológia szakon tanítanak valami ehhez hasonlót, de vélhetően más szándékkal.

 • Az ateista vallásalapító (100 éve született Georges Bataille)

  Szinte lehetetlen elmagyarázni - gyerekeinknek, magyaroknak, egyáltalán, akárkinek -, mi is az a posztmodernizmus, anélkül, hogy fejet hajtanánk Georges Bataille (1897-1962) francia filozófus élete és munkássága előtt.

 • Színház: Fura (La Fura dels Baus: Manes)

  A La Fura dels Bausért utazni kell, és nem is keveset. Zágrábba, Grazba régebben jutottak el, két éve Münchenben már viszonylagos testközelben voltak. Tavaly Berlinben, idén, örvendetesen szűkült a kör, Prágában léptek fel három napig.

 • Csülök és mesélünk

  A csülök a sertés hátsó lábának célszerűen sok szempontból zsírosbödönre emlékeztető alsó fele, papírforma szerint egyáltalán nem alkalmas arra, hogy az ember megegye -erről egyébként többen, köztük az Örökkévaló, lebeszélni igyekeznek az embert, nem is beszélve arról a körülményről, hogy egy dupla rittbergert könnyebb leszúrni, mint a csülköt, ha megsült.

 • Rodosz: A török-viking határ

  Odakinn, Trianda főterén két csokoládébarna színű, négyéves kínai gyermek görögül kiabál és mutogat. A szüleiké a Gold Dragon étterem a macskarugdosó vikingekkel teli tengerparti sétányon. Szieszta után és izmos dajka híján itt múlatják az időt a gíroszos és a videójáték-terem között néhány turistával, akik a kopott olasz körhintapark miatt jönnek, ha a Dollár Jorgóként ismert boltosnál sikeres volt a pénzváltás.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...