• MaNcs 10. évf. 40. sz. (1998. 10. 01.)

  "A kritikus szakasz még előttünk áll" (Rein Taagepera politikatudós)

  Interjúalanyunk kisgyermekként Észtországból vetődött Amerikába, később, felnőtt fejjel pedig a szilárdtest-fizikából a politológiába. Egy darabig a Kaliforniai Egyetemen tanított, aztán, a szovjet idők elmúltával félig visszatelepült az óhazába, ahol a tartui egyetemen nyitott politológia-kiskereskedést. 1992-ben elindult az észt elnökválasztáson: furcsamód épp Lennart Meri, a későbbi győztes unszolására....

  1998 / 40
 • Sajó László: Öt és feles (Legkedvesebb nyári élményem 2.)

  Most is elindultam, mint néhány éve mindig, csak a dobszai emelkedő, aztán Bénye előtt a szerpentin, az a nehéz, Szántó után a fennsíkot utálom mégis, alattomos szembeszél, ám aztán hűs Aranyosi-völgy, fenyveserdők aljában, félúton forrás, itt megállék.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A betegség dicsérete)

  Az az igazság, hogy az Az az igazság, hogy... kezdetű mondatok igazságtartalmát illetően egy ideje roppant szkeptikus vagyok, és erre megvan minden okom. Ezek többsége ugyanis szemenszedett hazugság, ritkábban használt alfaja, Az igazság, az, hogy.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A mások leszedik a sapkám, beleköhögnek a sálamba, hátravetik a dzsekim. Jól vagyok, belegyógyultam a Béres cseppekbe, tele vagyok energiával, adok az A vírusnak, telenevetem a hátralevő időt.

 • Krizsán Andrea: Késrátétel (A romák iskolai szegregációjáról)

  Szeptember 3-án egy ámokfutó tanárnő, Kerényi György szavaival élve, "végigkaszabolt" nyolc kisiskolást és három tanárt Hajdúhadházon (MaNcs, szeptember 10.). Az eset különlegessége nemcsak az ámokfutásban rejlik, hanem abban is, hogy valamennyi gyermek cigány volt, és valamennyien a Szabó Gábor utcai tagiskola cigány felzárkóztató osztályaiban tanulnak.

 • Mindig forradalom

  A kormányfő és csapata lépten-nyomon rázza a saját kezét és gratulál mgának; ami kívülről értelem és cél nélküli kapkodásnak, a szocialisták négy éve alatt véres verejtékkel felhalmozott vagyonka szétszórásának meg váratlan mélységekig hatoló politikai tisztogatásnak tűnik, az belülről nem más, mint soha nem látott, a magyar történelemben példa nélkül álló, lendületes, megalkuvást nem ismerő stb.

 • Politikai hírek

  Albánia: további bizonytalanság

 • Kulturális hírek

  Az arany áraA zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban mutatták be Bereményi Géza piaci játéknak címzett darabját: Az arany ára tulajdonképpen az író-rendező Eldorádó című filmjének színpadi verziója. Képünkön a Teleki téri kereskedőkirályt és feleségét alakító Farkas Ignác és Kubik Anna, valamint (balról) Borsos Beáta.

 • Önkormányzati választások: Helyi hősök

  Ez nehezen akart összejönni: az utolsó néhány napban dőlt el, hogy mégsem marad el a települések mintegy harmadában a helyhatósági választás. Oknak természetesen nem elég felemlegetni, hogy kevés a jelölt: kérdés, hogy politikai közönyről vagy a módosított törvény okozta szervezeti komplikációkról van-e szó, és hogy rádob-e egy lapáttal, ha a miniszterelnök közli: az önkormányzatok gyakorlatilag az országos politika folytatásai más eszközökkel.

 • A hágai Duna-per: A második menet

  Egy éve, szeptember 25-én hirdette ki ítéletét a hágai nemzetközi bíróság a bősi vízlépcsőperben, de október 7-én a perben állók képviselőinek újból Hágában lesz jelenésük. Szlovákia ugyanis féléves fenyegetőzés után újból a bírósághoz fordult, azt kérve, a testület mondja ki Magyarország felelősségét abban, hogy elmaradt a megegyezés, és azonnal kötelezze egy új vízlépcsőszerződés megkötésére.

 • A nyugdíjemelés foka: A fokos emelése (Vitanapok a parlamentben)

  Más címmel, de gyakorlatilag ugyanabban a témában két politikai vitanapot is tart a héten a parlament. A koalíció és az ellenzék újabb erőpróbájának ígérkező ülések központi témája minden bizonnyal a nyugdíjemelés jövő évi mértéke lesz.

 • Szlovákiai választások: Kiszámolták

  A hét végén parlamenti választások voltak Szlovákiában. Az eredmények ismertek és biztatóak. Győztek a jók, Vladónak mennie kell, alighanem. Ám "északi szomszédunk" távolról sem az az ország, ahol a dolgok csak ilyen egyszerűen mennének.

 • "Budapesten mi folyik?" (Duane Denison, Jesus Lizard)

  "Éppolyan veszélyes, mint amikor egy csőre töltött puskájú ember belép a bárba" - indokolta Seattle bírája David Yow kitiltását a városból. Pedig a Jesus Lizard frontembere majdhogynem kínosan ügyel, hogy a koncertjeiken rajta kívül senkinek se essék bántódása.

 • Divatot az olaszból (Giorgio Pressburger, a budapesti Olasz Intézet igazgatója)

  Szeptember eleje óta új ember - a trieszti Giorgio Pressburger, azaz Pressburger György a VIII. kerületből - sétál be nap mint nap a Bródy Sándor utca legszebb épületébe. Nem véletlenül székelt itt hajdan az Országgyűlés, nem véletlenül vetett rá szemet oly sok pesti magángazdag és közintézmény.

 • "Csöndben próbálunk" (Amagacu Usio táncos-koreográfus)

  Államférfiúnak kijáró tisztelet és szervezettség veszi körül. Féltik, ő meg békésen cigarettázgat az interjúkra kijelölt helyiség előtti lépcsőn. Aztán persze kiderül, hogy beszélgetésben is profi: arcát ironikus, mindent értő mosoly mögé rejti.

 • Magyar Royal Tarokk Egyesület: Tiszt a lappal

  Míg a felszólaló tisztségviselők adószámoznak, és bizonyos virtuális bevételeket emlegetnek, a tagság a kocsmaasztaloknál szórakozottan kever, és időnként osztanak egymásnak; zsugáznának már nagyon. A szövetség évtizedes ideológiai küzdelmek árán jött létre, jó háromszáz éves előjáték után.

 • Alga, csak alga

  "Szerintem ötezer egyáltalán nem sok egy ilyen algapakolásért" -mondtam a csajomnak, és elindultam a kétnapos horgászversenyre. Kicsit bántott, hogy egy szóval sem búcsúzott el, sőt még csak el sem mosolyodott. Az ajtóból visszanéztem.

Legfrissebb Narancs

Interjú Szabó Szabolccsal
Ellenzéki harcok Csepelen
Az elhibázott tét
Ungváry Rudolf: vitában Kis Jánossal
„Válsághelyzet” ürügyén
Mire mentek el a százmilliárdok?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...