• MaNcs 10. évf. 6. sz. (1998. 02. 12.)

  Egy vándorköltő nyomában (Krasznahorkai László író)

  Krasznahorkai László Márai Sándor-díjat kapott, és ez nagyszerű alkalomnak látszott, hogy beszélgessünk Szarajevóról, Zágrábról, filmforgatásról, Li-tai Póról, Kínáról és a borról, szóval mindenről, csak irodalomról nem.

  1998 / 6
 • Tamás Gáspár Miklós: Horn. Szöveg. Elemzés

  Sie werden hervorkriechen, ich ahnte es, sie werden hervorkriechen.

 • Lengyel kormánykoalíció: Kínos helyzetek

  Lengyelországban a tavaly szeptemberi választások után az SZDSZ-szerű liberális párt, a Szabadság Unió (Unia Wolnosci, UW) nem a posztkommunista baloldallal fogott össze, mint magyarországi ideológiai rokonaik, hanem a jobboldallal.

 • Atomerőmű Szlovákiában: Nekik Mohi kell

  Szlovákiában hivatalosan is bejelentették: júniusban beindítják a mohi atomerőmű első blokkját. A magyar határtól nem egészen 40 kilométerre fekvő, egy magyar falu helyén immár tizennyolc éve épülő gigantikus létesítményben jövőre újabb, az ezredforduló után pedig további kettő blokkot helyeznek üzembe.

 • Horn Gyulának se könnyű

  Az MSZP, ha úgy tetszik, a hét végén felmondta a koalíciós szerződést.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A játékgép kishúga )

  Van az a kocsmai játékgép - mifelénk gyümölcsösnek hívják -, amiben nyugalmi állapotban, a pénz bedobása előtt sebesen futnak körbe a szilvák, cseresznyék, dinnyék, narancsok, meg a három hetes, ám időről időre megáll a rohanás, s ilyenkor a megmerevedő monitoron egymást átfedő kártyalapok mellett egy női arc lesz látható.

 • Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (Hol vagyok?)

  Tom, cseh származású amerikai barátom akkorát nevet, hogy kicsit meg is sértődöm. Ugyanazt mondja, mint amikor azt kérdeztem, van-e dohányzó helyiség az egyetemen. Mit képzelsz, hol vagy? Ez itt Amerika. A mulatság tárgya az a tény volt, hogy szorgalmasan elkezdtem nézni a tévé talkshow-it, hogy beszámolhassak róla, mit gondol "az amerikai értelmiség" a Clinton-ügyről.

 • Jaksity György: Tőzsde

  Bemegy a pali a kalapüzletbe, és azt mondja az eladónak, hogy egy kalapot szeretne venni. Mégis, mire gondol? - kérdezi az eladó. Hát általában a szexre, de most csak egy kalapot kérek - válaszol a vevő. Így vagyok én is a tőzsdével - bármi történik is a világon, nekem mindenről az jut eszembe.

 • Politikai hírek

  Ítélet a "gyűlölettörvény" alapján

 • Kulturális hírek

  Magyar művész kiállítása New YorkbanDezső Andreának kiállítása nyílt a kortárs képzőművészettel foglalkozó Jack Tilton Galleryben, a Sohóban (49 Green Street). A március 7-ig nyitva tartó tárlaton Yun-Fei Ji kalligrafikus festményei és Randy Wray absztrakt képei mellett állította ki egyedi könyveit az 1997 augusztusa óta Eötvös-ösztöndíjjal New Yorkban tartózkodó budapesti művész.

 • Dopping: "Vágyakozva néztünk az NDK-ra"

  X. Y. legutóbb úgy nyert magyar bajnokságot, hogy nem doppingolt. Kivételesen, nem volt se kedve, se ideje, se pénze. Egyébként mindig, mert a többiek is nyomják; egy hazai versenyt alkalomadtán tisztán is lehet hozni, de egy Eb, vb, olimpiai felkészülés elképzelhetetlen a kiadós kúrák nélkül.

 • Fokozott teljesítmény (Dr. Hollósi Miklósné vegyész, a Sportkórház doppinglaboratóriumának vezetője)

  A NOB elnöke a naganói olimpia előtt megdicsérte a doppingellenőrzésben élenjáró szövetségeket és szakágakat, de valószínűleg maga Samaranch sem merne nagy pézben fogadni arra, hogy megússzák az olimpiát doppingbotrányok nélkül.

 • Vita az Alkotmánybíróságról: A talár ára

  Jelöltek ugyan még nincsenek a 70. életévüket hamarosan betöltő két alkotmánybíró helyett, de az illetékesek titokzatosan járnak-kelnek a delegációs terem környékén. Gál Zoltán kiviharzik a jelölőbizottság üléséről, és azt mondja, "reális esélyt" lát arra, hogy jövő hétfőn két új alkotmánybírót jelöljenek egységesen a politikusok.

 • Kormánydöntés a duzzasztóról: Hazugságáradat

  A vízlépcső körüli hazugsághegyek legfrissebb gyöngyszeme a keretmegállapodás: ilyet kötnének Hornék, minél későbbre tolva a parlamenti állásfoglalást Bős-Nagymaros kapcsán. A képviselők eddig is csak távolról szemlélhették a tárgyalásokat, nagy meglepetés nem éri hát őket, de azért egy több száz milliárdos beruházáshoz csak kéne parlamenti jóváhagyás.

 • Fidesz-jelöltek Budapesten: Fényesítés

  Változott a Fidesz - MPP budapesti listája: a párt országos választmánya a fővárosiak ajánlását félretéve nem Pokorni Zoltán frakcióvezetőt, hanem Deutsch Tamás alelnököt állította a névsor elejére. De nem ez ígérkezik a fiatal demokraták legnagyobb húzásának.

 • Szegényregények (Tóth Tamás: Natasa; Sas Tamás: Presszó)

  Sokáig úgy volt, elértünk a Lumumba utca végére, a magyar filmgyártásnak, mint annyi mindennek ebben a kicsiny, ám financiális gondoktól övezett hazában, annyi. Aztán maradt minden, ha nem is a régiben, de legalább elkészült az az évi néhány film.

 • Beszélő fej vagy írás (Pázmándy Katalin: Látom te is kecske vagy)

  Igen, így, vessző nélkül, hogy már a főcímnél legyen valami rossz érzés, ami később csak fokozódik. A filmre utaló gesztus a hetvenes és nyolcvanas évek underground életvezetését szándékozott leltárba venni a témához szükséges legkisebb hozzáértés nélkül.

 • Ünnepi torta (Mehmet Mestci: Éljen a magyar)

  Így, egyszerűen, felkiáltójel nélkül. Mehmet Mestci honfitársunk, noha Törökországban született, és ott is élt húsz éven át. Aztán egyszer - a filmje élén álló bemutatkozó szöveg tudatja - Magyarországra vetődött.

 • A felnyomott turkáló (Négy könnyű darab Gengszterfilm)

  A kilencvenes évek kezdetén könnyen ébredt arra a még épphogy polgár, hogy szerencsétlen vállalkozó lett vagy éppen szerencsétlen gengszter, és soha többé nem tudott lefeküdni, mert a szerencsétlenség lejtőjén nincs nyugodt alvás.

 • Nem a Zeppelin, hanem Page és Plant, vagyis a Zeppelin

  Február 23-án a Budapest Sportcsarnokban lép fel Jimmy Page és Robert Plant. A Led Zeppelin gitárja és hangja -emlékeztetnek a plakátok; más kérdés, hogy a szélsőséges betűméretekből csak a Zeppelin tűnik ki.

 • Álvírusok: Virtuális bakfitty

  Az e-mail használatának terjedésével vírus-rémhírek is egyre sűrűbben látnak napvilágot, két héttel ezelőtt sajnos a MaNcs is közölt egyet. Van olyan körlevél, amely már évek óta járja az Internetet, mert mindig akad, aki továbbküldi.

 • Ingyenháló: Csak tiszta forrásba

  A Netscape Communications múlt negyedévi veszteségei bejelentésével szinte egy időben ígéretet tett: webböngészője, a Communicator következő verzióját a forráskóddal együtt ingyen fogja adni. A meglepetés nem az, hogy ingyen, hanem az, hogy forrással együtt.

 • Jelvény: A történet vége

  A jelvénykultúra halott, mondják a trafikosok és az egykori gyártók. A közelgő választások kampányidőszaka ad némi lökést a jelvénykisiparnak, de a nagy sorozatban gyártott kitűzőket manapság az intézeti rockerek úri közönsége sem aggatja magára.

 • Könyv: A resztli (Iványi Gábor: Hajléktalanok)

  Az emberek zöme esélytelennek (vesztesnek) születik, amennyiben a teljességet tekintjük minimális célnak, s úgy is marad. Akadnak aztán még olyanabbak, akiknek, ad absurdum, még erre az esélytelenségre sincs esélyük.

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...