• MaNcs 11. évf. 1. sz. (1999. 01. 07.)

  "A rendszer formálható"

  Varga Mihály (Fidesz - MPP), a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára

  Az elmúlt hónapokban ugye általában azt hallhattuk, hogy majd az 1999. évi költségvetés lesz az, amelyen meglátszik az új kormány új értékrendje. Nos, ritkán volt akkora vita a T. Házban büdzséről és értékrendről, mint november közepétől év végéig az ideiről. Az alábbi beszélgetésben természetesen csak a főbb csapásirányokra kérdezhettünk rá, de azért sok minden így is kiderül. És: először ismeri el...

  1999 / 1
 • Tamás Gáspár Miklós: Szabadelvű civilizáció

  Most itten nem orbánviktorozunk, gömbösözünk, simicskázunk, meciarozunk, pintézerünk, tudjmanozunk, pelikánelvtársazunk, lukasenkózunk, stumpfozunk, nazarbajevezünk: a kép elég világos, és ezt voltaképpen az egytől egyig miniszterelnöki főtanácsadói címet viselő jobboldali és szélsőjobboldali vezérpublicisták (ezek tiszteletdíjért már nem írnak, csak h.

 • Kazahsztán, harmadszor: Kelet ez nekünk

  Közép-ázsiai riporterünk két év alatt immáron harmadjára járta meg Almatit, Kazahsztán volt fővárosát. És jó volt neki. Ebben talán zaklatott gyermekkora a ludas, talán az, hogy Kazahsztánban tényleg történnek dolgok.

 • Oroszország egy éve: A tántorgó óriás

  Ezerkilencszázkilencvennyolc nem Oroszország éve volt, annyi szent. Olyannyira nem, hogy még Budapesten is - pedig itt már régóta nem szokás - sokan kezdtek megint Moszkvára figyelni. Ez pedig csak egyet jelenthet: nagy baj van Oroszországban.

 • Költséges haszon (Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke)

  Wim Duisenberg barátságos és tekintélyesfigurája a nemzetközi pénzügyi felhőrégióknak, hovatovább az európai nagypolitika pódiumainak. A 63 éves egykori egyetemi oktató, majd a Nemzetközi Valutaalap szakértője, később holland bankok vezére és a jegybank igazgatója, utóbb a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) elnöke tavaly nyáron fölért Frankfurtba, az európai topra.

 • Ennek is annyi (MaNcs-szavazás)

  Belpolitika

 • Lesz, ami lehet

  Ezt az évet Jugoszlávia grandiózus mutatvánnyal kezdi: nagyobb csődtömegként fut neki 1999-nek, mint futott neki 1998-nak (pedig ez már nemcsak tavaly, de tavalyelőtt is és azelőtt is kivitelezhetetlennek tűnt).

 • Seres László: Dekóder

  Ha kell, megváltoztatják a törvényt, ha kell, megtartják - de akkor ne jöjjenek azzal az ideológiával, hogy akkor is be kell tartani a törvényt, ha rossz. Nyugdíjra például nem akartak olyan sokat költeni, mint amennyit Hornék ígértek, úgyhogy gombnyomásra maradt a reálérték.

 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Az első nap)

  Vannak azok a kíméletes reggelek, amikor igen lassan tisztul fel a mindent beborító nyálkás, sűrű ködből az amúgy sem túl fürge agy, lépésről lépésre foszlik semmivé az, ami álomnak vagy pihenésnek utólag a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, hogy ezáltal ha nem is vigasztaló, mégis időbe ágyazott, egy-két percnyi haladékot nyújtó, valamiképp kezelhető tényként, nem pedig bárdként, célzott pörölycsapásként jusson el a tudatig a rémületes felismerés, hogy ez egy új nap, megint.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Amikor először tértem magamhoz, a sezlony előtt térdeltem, és egy kánont vezényeltem, na, mondok, aztán felhangosítottam a világvevőt, és önkezemmel véget vetettem. Rég volt ilyen nyugodalmas szilveszter: Béla mint karmester és felelőtlen alany, valamint a hanyagolt szeretők kórusa, fel lehetne lépni vele valami dél-ausztriai rádióműsorban, ha tudnánk németül, de így kavics keltette gyűrűként omlik el a világidő csendesülő nagy taván.

 • Politikai hírek

  Új parlamenti munkarend?

 • Kulturális hírek

  Még 1998Az amerikai mozik bevétele 1998-ban 9 százalékkal nőtt 1997-hez képest, s meghaladta a 6,8 milliárd dollárt. Két stúdió lépte át az 1 milliárd dolláros jegybevételi határt: a Walt Disneyhez tartozó Buena Vista (elsősorban az Armageddon révén) és a Viacomhoz tartozó Paramount (főként a Titanic jóvoltából).

 • Sztrájk a vasútnál: Pálya, fenntartásokkal fenntartásokkal fenntartásokkal

  Vasárnap éjfélkor kezdődött és hétfő esti lapzártánk idején még tartott a vasutassztrájk, amit a három legnagyobb vasutas-szakszervezet egyike, a tizenötezres tagságú Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hirdetett meg, nem fogadva el a két másik nagy érdekképviselet, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által a MÁV-val aláírt megállapodást.

 • Változások a közmédiában: Kedves Varga Mária!

  Új arcok tűnnek fel egyes, régiek bukkannak fel más tévécsatornákon, új műsorok és új műsorrendek szórakoztatják januártól a nézőket. És a néző meg a hallgató e kavalkádban szinte nem is gondol avval, hogy ez a kavar nemcsak úgy magától lett, hanem gondos kezek alakították, s e kezek rendszerint kormánypárti politikusokban végződtek.

 • Tartsa meg magának!

  Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

 • Najmányi László: Javaslat

  Hastáncosnőknek, lemezlovasoknak, előadóművészeknek, zenekaroknak állami vizsgát kell tenniük és működési engedélyt kell kiváltaniuk, enélkül nem kerülhetnek közönség elé a század utolsó évében Magyarországon.

 • Az év könyvtáram: Magyar szókincstárban halászó ember

  Ez az év a könyvkiadásban a szótárak éve, megjelentek a klasszikusok: angol-magyar, magyar-angol (az új "Országh"), ugyanez németben (új "Halász"), hamarost itt a francia (új "Eckhardt"). És az igazi szenzáció: a Magyar szókincstár.

 • Könyv : Az interjúalany halála (Amélie Nothomb: A gyilkos higiéniája)

  Ne legyenek illúzióink. Az interjúalanyok jó része utálja az újságírókat. Ez még akkor is így van, ha mosolyogva kínálják meg őket kávéval, barátságosan néznek feléjük, és készségesen válaszolnak kérdéseikre.

 • Pinceszínház: Két és fél nővér (Roman Weingarten: Hó)

  A színpad - amely remélhetőleg a leendő Éjszakai Színház színpada is egyben, hiszen miért ne lehetne éjszaka szórakozni járni, színpadi romokon táncolni a város közepén - ügyesen elzárja a kijáratot a nézőtértől.

 • Nyelv, könyv: Angolkeringő

  Kenyéradóimnak ezt nem kell tudniuk, de máig, huszonöt év tanulás, illetve nyelvhasználat után sem tudok angolul. Többet tudok annál, mint amit nem - ez lehet optimális eset, de ideális semmi esetre -, írok, olvasok, beszélek, mint Magilla gorilla, de teli vagyok bizonytalansággal.

 • Vérnarancs - egy hegedűs házában: Michael Alpert, Brave Old World

  December 19-én Klezmer és irodalom címmel zajlott fesztivál a Petőfi Csarnokban. E két dolognak ugyan kevés köze van egymáshoz, de ez nem sok vizet zavart, meg hát különben is, az est fénypontjaként fellépő Brave Old World is régen túllépett már a konvencionális klezmeren.

 • Matáv-áremelések: Godzilla a piacon

  Miközben a liberalizált európai piacokon csökkentek a távközlési tarifák, a tavalyi év első kilenc hónapjában újabb rekordnyereséget könyvelhetett el, és januártól ismét árat emelt a magyar távközlési piacon egyeduralkodó telefonszolgáltató.

 • Mit tegyünk a Nemzeti Gödörrel?

  Kedves Olvasóink! Köszönjük, hogy ilyen aktívan és kreatívan vettek részt a Nemzeti Gödör hasznosítására kiírt pályázatunkon. A számtalan kitűnő ötletből csak hatalmas nehézségek árán tudtuk kiválasztani a győztes művet, de végül mégis sikerült: a fődíjat, a MaNcs-előfizetést Gellér B.

 • Hajdúszoboszló : Recés víz

  Ha azt halljuk: fürdőváros, óhatatlanul egy elsüllyedt világra gondolunk, ahol mindig kék az ég, az emberek kimértek, elegánsak és gazdagok, ahol a csúnyák megszépülnek, a szépek meg még szebbek lesznek. Egy ilyen helyen a fehér a terepszín, tökéletes a béke, és még a morfinista fürdőorvos, a tripperes fürdőskurva és a potyaleső playboy is csak a romantika látszatát erősíti.

 • Tankcsapda, Debrecen, 1998. december 29.: A taknya, a nyála

  Amikor a halandó eltelik már lábtól hajig gyertyafénnyel, csengőszóval, kacsamellel, pilinkéző hóval, bejglivel és angyalkákkal, amikor már valósággal szétfeszíti a szeretet, akkor a Tankcsapda koncertet ad évről évre Debrecenben, hogy az ember ember legyen újra, leszálljon a földre, és taknya-nyála összefolyjon a realitás talaján.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...