• MaNcs 11. évf. 27. sz. (1999. 07. 08.)

  Túl testi lány (Göbölyös Luca fotóművész)

  Fotói és fotóinstallációi sokaknak, beleértve a művészeti közéletet is, irritálóak lehetnek. Témája ugyanis a nem, a szexualitás, de másképp, mint azt megszokhattuk. Nem akt- vagy szociofotók, hanem a másság és a változás szánalommal, csodálattal, borzongással, humorral vegyülő lenyomatai. Konkrétan a homoszexualitás tárgykörében is rendezett már önálló kiállítást. Nem csoda, hogy tavaly és most is...

  1999 / 27
 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Kinek a)

  A cui prodest, az jókora állatság egyébként. (Figyeljen fel a kedves olvasó a mondatszerkesztés sajátosságára, ahol is az "az" szócska beiktatásával és így a mondatszerkezet megszakításával a szerző a vezető kormánypárt vezető politikusainak grammatikáját próbálja meg, a maga szerény eszközeivel, imitálni.

 • Hammer Ferenc: Paszták népe (Pederaszták)

  A videokazettát betettük a magnóba. Az első képeken egy tízévesforma kislány volt, aki egy százforintossal gurigázva üldögélt egy lakókocsi lépcsőjén. Odalépett hozzá egy magas, jól öltözött férfi, aki félreérthetetlen mosollyal és egy szemvillantással jelezte, hogy szívesen cserélne egy puszikát azért a százasért.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Összekaristolom a zárat, szétrúgom az ajtó alját, belekiabálok a végtelenbe, persze csak befelé, nehogy felébredjen Manyi néni, nem vagyok az ösztöneim ura, be szeretnék jutni, szeretnék bent lenni, mert ott jó, jobb, mint kint, keresem a zsebemben a kulcsokat, bemegyek, mint a színpadon a hülyék, átesek az előszobán, konyha, jobb tenyér a hűtő tetején, majd félfordulat, vissza az előszobán át a fürdőszobába, savas gyomortartalom, ideges, visszaválthatatlan salak, ennyit értünk ezen az estén, gondolom (dehogy), ennyit teljesítettünk, anyám, rázárom az ajtót az öblítésre, hiszen bent alszik Iim, a tartály meg zubog, pedig takarékos, hiszen ilyennek vettük, takarékos, de hangos, csitítom, közben érzem, milyen hülyén nézhetek ki, amint szám előtt egy mutatóujjal állok az örvény fölött, óvatosan behajtom magam után az ajtót, gondolom (dehogy, becsapom, mint egy állat), aztán viszsza a konyhába, mondtam, jobb kéz a hűtő tetején, ballal kaszálva kinyitom az ajtót, bénázok a polcok között, kiveszem a zsírt meg a kanalat, ilyenkor az a legjobb, ipari szalonnából kifőzött, igazi, ipari zsír, bekanalozok egy kicsit, aztán ráengedem a hagymát, úgy darabosan, alig felvágva, ahogy, majd benyúlok hátra a savanyúságért, a savanyúság nincs, vagy legalábbis nem találom, de késő is, vissza a fürdőszobába, a maradék zsírt aztán óvatosan vissza a hűtőszekrénybe, lefeküdni, ideje lefeküdni, de nincs fény, megyek befelé, megtalálom az ágyat, ahol ugye Iim, és megpróbálok óvatosan (képzeled, Drága Olvasó) lefeküdni, a múltkor szó nélkül lerúgott, aztán feküdtem a világosbarna padlószőnyegen, és imádkozni kezdtem, átölelve a yukkát, hogy akkor most, Istenem, most legyél olyan frankó, mint amilyennek a Nők Lapja bemutat, én nagyjából készen állok, ha most nem térek meg, akkor sosem (fürdőszoba), olyan a lelkem, amilyet Te szeretsz, üres és nagyjából mindenre kész, befogadlak, bazmeg, csak gyere és hatolj belém, legyél már végre az a mindenható, kiforgathatatlan, mindenbírású örök tárgy, amiben ezek itt a negyediken olyan boldogan hisznek, de semmi, szóra sem méltat, lerúg magáról, pedig ki, ha én nem, horgadok föl, ki, ha nem én, mér´ rúgsz le Magadról, Uram?

 • Halmai Gábor: Alkotmánybírák a médiaháborúban

  Az Alkotmánybíróság a médiakuratóriumokkal kapcsolatos múlt keddi döntésével nem először keveredett bele a rendszerváltásunk állandó kísérőjelenségének tűnő médiaháborúba. 1992-ben arról kellett állást foglalnia, vajon médiatörvény hiányában az Antall-kormány alkotmányosan alkalmazhatott-e egy 1974-ből megmaradt határozatot, mely a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kormányfelügyeletét írta elő.

 • A pénz-saga

  Be kellene fótozni a Postabank seggét, ne essen már ki belőle minden szar: eddig csak a pénz úszott el minden irányba, most már a papírok is. Vasárnap Fóton pottyantott el valaki egy mázsányit a Postabank Értékpapír Rt.

 • A szent család

  Liberálisaink vállvetve estek neki a Szociális és Családügyi Minisztérium családpolitikai koncepciójának. Szó se róla, joggal cincálják szét az inkvizíciót és a szocializmust egyszerre idéző ötlethalmot, mely a keresztény családot (mi is az?

 • Politikai hírek és

  Közel-Kelet: újraindított békefolyamat Sikerrel jártak Ehud Barak kormányalakításai tárgyalásai - jelentette be az új izraeli kormányfő; a baloldali Merec párt is elfogadta a győztes Munkapárt koalíciós ajánlatát, és belép a kormányba, annak ellenére, hogy a kabinetnek tagja lesz az ultraortodox párt, a Sasz is.

 • Sztrájk a SOTE-n: Előrehaladott állapot

  Július elsején reggel nyolctól tíz óráig figyelmeztető sztrájkot tartottak a Semmelweis Orvostudományi Egyetem dolgozói. Ez volt a magyar egészségügy első jelentősebb munkabeszüntetése. Az egészségügyi piramis szakmai csúcsának tartott intézmény dolgozóinak kétharmada követeli a kormány által beígért 13 százalékos bérfejlesztést.

 • Pártok székházügyei: A szabad költözködés joga

  Az elmúlt kilenc évben egyedül a kisgazdák tudtak megmaradni ülőgumóikon. Az összes többi párt háza táján nagy volt a jövés-menés: székházból ki, majd ugyanabban a percben, immár csak bérlőként (ugyanabba) a székházba be.

 • Hatósági jogot kaptak a mobilszolgáltatók: Miénk itt a térerő

  Augusztustól újabb hatóságok tűnnek fel a magyar polgári horizonton. A parlamenti kormánytöbbség és Szűrös Mátyás úgy döntöttek, az országban ezentúl a mobilszolgáltatók és általában minden antenna és toronymogul - korlátozás nélkül - kinézheti magának a legmegfelelőbb ingatlant.

 • Öcalan halálos ítélete: Az akasztás nehézségei

  Érte már a kurdokat elég csapás évezredekben mérhető történelmük során, eggyel több vagy kevesebb majdhogynem mindegy nekik. A PKK (Kurd Munkáspárt) vezére, Abdullah Ö

 • Ellenzéki megmozdulások Szerbiában: Lassú józanodás

  A bombázások első napjaiban az egyik vajdasági szerb falucska lakói hazafias felbuzdulásukban egy minipogrom keretein belül elzavarták a település egyetlen albán lakosát. Másnap meglepődve tapasztalták, hogy a pékség bezárt, s bizony mindnyájan kenyér nélkül maradtak: az albán és a pék személye egy és ugyanaz volt.

 • A láma lírája (Sári László műfordító)

  A hatvanas évek közepének kádárista Magyarországán egy tizenéves fiatalember megszállottan tanulmányozta a tibeti kultúrát. Később Leningrádba ment egyetemre a nyelvet tanulni. Az elvégzett tanulmányok és az azóta eltelt idő fáradozásai sok egyéb mellett mára egy minimum izgalmas verseskötetet termettek.

 • Egy isten az ágyban

  Lelked szélfútta madártoll

  A könyv alcíme fölött első pillantásra átsiklott az agyam, mármint hogy Cangjang-Gjaco, a 6. dalai láma szerelmes versei, de aztán észbe kaptam. Hogy is van ez? - kérdeztem magamtól, és válaszoltam is rögtön az utószó segítségével, mivel ott kiderül, hogy Cangjang-Gjaco klasszikus kurvapecér volt, pinamalom.

 • Könyv: Pop, éhség, fölösleg (Hankiss Elemér: Proletár reneszánsz)

  Ki ne emlékezne a Magvető Gyorsuló idő című sorozatára, e tipikus szocialista termékre? Szinte újságpapíron, rosszul fűzve jelentek meg a piciny könyvek. Ám zsebre vághatók, metrón, vonaton is könynyedén olvashatók voltak, csupa vérfagylaló társadalomtudományi munka.

 • Videó: Billy fogta fegyverét (Buffalo ´66)

  Azt mondják, az első millió megszerzése kemény dió, főleg ha más vagyonát kell eltulajdonítania a vállalkozó szellemű embernek. Na de hogy ennyire, azért azt nem gondoltam volna.

 • Film: A fáraó digitális átka (A múmia)

  Milyen lehet, ha hat hosszú börtönév után szabadulva, még egy jót pisálni sincs lehetőségünk sehol, ráadásul otthon vár a család, mégpedig bájos feleségünkkel együtt, ha már a börtön helyett házasságot és többéves külföldi kormánymegbízást hazudtunk?

 • Narancs-ásatás: Újra Lady Day (Billie Holiday; Best of 1937-1948)

  A jó jazzben az a jó, hogy miközben gógyis, tehát szerkesztett zene, nem csak úgy túlél, szájrúl szájra, ősködbe veszve, mint a népzenék, azért mégis érzéki maradt, áttételmentes. Energikus közvetlenséggel göngyöli magába a hallgatóját, és már megy is vele, viszi bele a transzba.

 • Zulu nyelviskola (The Star and the Wiseman - The Best of Ladysmith Black Mambazo)

  A közepén kezdem. Paul Simon 1986-ban megjelentetett egy Graceland című albumot, jórészt dél-afrikai közreműködőkkel. Ebből az albumból hétmillió felett ment el, s így az évtized egyik legsikeresebb lemeze lett; egyszersmind a dél-afrikai tradicionális és modern tánczenék is megmutatkozhattak, élen a Ladysmith Black Mambazóval.

 • Majdnem Guca (Kocani Orkestar: Gypsy Mambo)

  A szerbiai Guca faluban rézfúvós fesztivált rendeznek augusztus végén, épp huszadik éve. Aki arra jár, mintha egy folytatásos Kusturicába csöppent volna, utána hosszabb ideig elvan. Aki nem jár arra, az legalább pótcselekedjék jól: vásároljon rezes lemezeket, egyelőre még felszállóban a kínálat.

 • Zenezavar a kábelhálózatokon: MTV Blues

  Vannak kábelszolgáltatók, amelyek természetesnek veszik, hogy a Music Televizion (MTV) nem szerepel a kínálatukban. No meg nem kevés előfizető is. A fővárosban különösen sok akad az ilyenekből. Míg a legendás zenecsatorna főhadiszállásán igyekeznek újabb és újabb interaktív hókuszpókuszokkal előrukkolni az európai átlagnéző megtartása érdekében, a pesti átlagnéző interaktív lehetőségei nem terjednek túl a spontán dühkitörésen, ha az MTV nem szerepel a háztartásába eljutó csatornák között.

 • Egy prágai kiállítás: A város öröksége (Josef Sudek és Otto Rothmayer művei a Hradzsinban)

  Kétségtelen tény, hogy Prága mára némiképp vesztett vonzerejéből a kifelé tendáló honi turisták szemében, ám az aligha tagadható: szebb, mint valaha. Voltaképpen ebben keresendő ránk gyakorolt vonzerejének apadása is.

 • Torokszorító családi legendák II.: A volt kutyakozmetikus

  Fájdalommal kell jelentenünk, a kutyakozmetikáról szőtt szép álmok elszálltak: nemrégiben megismert hősünk, Maxi (MaNcs, június 10.) a jövőben a Plaza helyén, mind a kilenc négyzetméteren bőrdíszműboltot nyit - a megtörhetetlen tulajdonos szerint még bőrtangát is lehet majd kapni.

 • Fesztivál a művészet és a gasztronómia jegyében: Egy tányér, ha csattan

  Pécsett majd´ egy hónapos fesztivált rendezett a Pécsi Kulturális Központ és még számos helyi szervezet a fentebb említett dolgok ürügyén, hogy maximálisan kihasználva a turistaszezon és a nyár nyújtotta lehetőségeket, június 21-étől július 11-éig ehessen, ihasson, művelődhessen, aki akar.

 • Zsúr (Sokadika piros betűs ünnepeiről és az ilyenkor alkalmazandó taktikákról, bár ilyenek nincsenek

  Tegyük fel, megértük sokadika sokadikáját, és ez felhőtlen optimizmusra sarkall bennünket, múltunkra és annak fontosabb szereplőire vonatkozó gondolataink közé a megértés és megbocsátás bamba birkái bégetnek bele, mind több embertársunkban ismerjük fel a potenciális pénzes postást, vagy csak leendő bajok még ártatlan okozójának véljük őket, és mindezek következtében hangulatunk emelkedik, a sorsunk felett gomolygó sötét felhőket, úgy érezzük, a tekintetünkből áradó melegség oszlatja szét, túléljük, hisszük balgán.

 • Fesztivál: Melegfürdő (A Meleg Büszkeség Napjai)

  Meleg útikönyvek, leszbikus krimik vagy traveszti sci-fik még nem kaphatók könyvesboltjainkban, de kétség nem fér hozzá, hogy évről évre színesedik a homoszexuális szcénánk. Mire lesz karizmatikus keresztény diznilendünk "Jézust válaszd Mickey egér helyett!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...