• MaNcs 11. évf. 37. sz. (1999. 09. 16.)

  "Merészség, kemény lélek és gyomor" (Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere)

  Szeptember elsejével életbe lépett a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag prostitúciót szabályozó része. A törvény legalizálja a prostitúciót, bizonyos helyeket védett zónává nyilvánít, ahol tilos a prostitúció (autóutak, főútvonalak, bírósági, ügyészi szervek, köz- és felsőoktatási, gyermekvédelmi, egyházi intézmények, fegyveres erők objektumainak környéke). A törvény fél évet ad az...

  1999 / 37
 • Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A pénzbehajtó szerepében)

  Átlagos kedd délelőtt volt, a szerkesztőségben ültem, a szokásosnál tán egy kicsit zaklatottabb állapotban, mivel aznap még csak kizárólag olyanfajta faxok jöttek, hogy a két kamionnyi horganyzott acéllemezt haladéktalanul vegyem át.

 • Para

  Kovács Imre: Énteriőr

  Kedves Hazám, polgár lépjen nyitott szemedre, azért fordulok most hozzád, mert valakinek előbb-utóbb be kell üvegeznie a lépcsőházablakot, mivel ilyentájt lehűl a levegő, és a máskor oly kellemes légmozgás valamikor november magasságában huzattá lényegül, a huzat pedig nem áll meg a lépcsőházban, hanem a bejárati ajtó alatt továbbjön, egészen a szobáig, ahol sorban lehullajtják levelüket miatta a fikuszok, nem beszélve arról, hogy én alszom kívül, pont a huzat útjában, és télen minden reggel elgémberedik a külső részem.

 • Kovács éva-Vajda Júlia: Zsidókérdés? Tetszettek volna akkor kérdezni!

  A "zsidókérdés" kifejezés a Horthy-korszakban totálisan diszkvalifikálódott: aki ma ilyet mond, annak tisztában kell lennie azzal, hogy antiszemitául beszél. E szókapcsolat ugyanis mifelénk magában foglalja az Endlösungot, a soá borzalmainak igenlését is.

 • Horbán lelke

  Emlékszünk-e azokra az időkre, amikor Horn Gyula marhaságokat beszélt? Jött egy lakossági fórum, mint valami menetrenden kívüli gyorsított személy, a mozdony vezetőállásában Horn húzkodta a fogantyúkat, és elcsapott mindent, ami az útjába tévedt, józan észt, kormányprogramot, koalíciós partnert, saját frakciót.

 • Ki a szervezetből!

  Meglehetős a lárma mostanában a szakszervezeti vonalon. Nagy erőkkel folyik az érdekképviselet.

 • Politikai hírek és

  Orbán támadja a Nemzeti Bankot A Fidesz frakciójában felháborodást, indokolt idegességet váltott ki, hogy a Horn-kormány idején, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium között egy tranzakció során államadósság-csere történt, egy indokolatlan lépéssel felesleges terhet raktak a költségvetésre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakció hét végi ülése után.

 • Az utolsó napok: Spielberg

  Az elmúlt héten végre hozzánk is eljutott James Moll rendező öt magyar holokauszttúlélő sorsát bemutató dokumentumfilmje, amely a Shoah Túlélő Vizuális Alapítvány programjának részeként készült. A Steven Spielberg által létrehozott alapítvány 1994 óta létező nonprofit szervezet (ekkor mutatták be a rendező holokausztfilmjét, a Schindler listáját, és ennek a bevételei alapozták meg az alapítvány létrejöttét - lásd MaNcs, 1999.

 • Túl személyes (James Moll filmrendező)

  James Moll Los Angelesben nőtt fel és ott járt filmiskolába. Még az induláskor került a Shoah Foundationhoz, azóta producerként két dokumentumfilmjükben is közreműködött. Az utolsó napok című, legfrissebb munkáját Steven Spielberggel együtt kísérte Berlinbe.

 • Mit tudok én válaszolni (Renée Firestone)

  Az utolsó napok című dokumentumfilm egyik szereplője, Renée Firestone 1924-ben született az akkor Csehszlovákiához tartozó Ungváron. Zsidóságára saját bevallása szerint csak a lágerben ébredt rá. 1948-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol előbb divattervezőként dolgozott, majd a Simon Wiesenthal központban.

 • Örömlányok a Józsefvárosban: Az ő törvényük

  Gyuri harmincöt éve futtatásból él. Felesége, Ila maga is lehúzott tizenöt évet a placcon. Két gyerekük van, és három "lányuk": Ancsi, Picur és Évi. A szakma veteránjai, mondhatni.

 • Új történeti kutatóintézet: Az ő XX. századuk

  A vajszívű Fidesz-frakció és szeretett főnöke kívánságára végre beteljesült Schmidt Mária, a jelentős hatalommal bíró miniszterelnöki főtanácsadó régi álma: saját történelmi kutatóintézete lesz, ahol a tanácsadás terhes munkája mellett fennmaradó szabad idejét végre a század titkos történelme feltárásának szentelheti.

 • Újjáépítés átányon: A falat a másik kapja

  Augusztus elején úgy tűnt, hogy a nyári árvízkatasztrófa egyik legtöbbet szenvedett települése, a Heves megyei Átány az újjáépítés szimbólumává válik, mivel itt adták át meghitt ünnepség keretében a gyártó által ajándékozott első "árvíz- és földrengésbiztos" típusházat.

 • Kedves jó olvasóink!

  azoknak, akik visszaküldték kérdőívünket, köszönjük, hogy visszaküldték. Akik nem küldték vissza, azoknak is köszönjük, hogy nem, bár nekik nem annyira.

 • Crna Gora-i megfigyelések: Pekingi ősz Kotorban

  Szakírónk hosszú évek után először, konferenciaturizmusból kifolyólag, a volt Jugoszláviába látogatott. A konferencia célja a megértés, valamint a népek barátságának előmozdítása volt. Lássuk, előrehaladt-e a tárgyban a szerző.

 • ősz Szerbiában: Élet a szakadék mélyén

  A múlt héten Budapesten a regionális Soros Alapítvány szervezésében rendezték meg azt a donátori konferenciát, melynek célja a jugoszláviai független média pénzbeli támogatásának elősegítése volt. Ha nem is váratlanról, de fordulatról mindenképpen szó van.

 • Könyv: Filmregény (Oxfordi Film Enciklopédia)

  "Minden művészet közül számunkra legfontosabb a film" - mondotta Iljics, és elégedetten nézett szét népes hallgatóságán, majd félrevonta Joszifot, és javaslatokat tett néki arra nézvést, hogy kiket kéne legsürgősebben eltenni láb alól.

 • Átengedve a mikrofont (Marvin Gaye)

  Szegény Marvin Gaye, mióta csak lelőtte az apukája, meglehetősen intenzív életet él. Előbb a hip-hop-nemzedék "mentette át" a felvételeit, most meg már a második tribute-album köszönti: Marvin élt, Marvin él, Marvin most hatvan.

 • Helyben vagyunk (Ali Farka Toure)

  A középkori Manding-birodalom bölcsőjeként - a nyugat-afrikai országok közül - Maliban érződik leginkább a régmúlt emlékeihez való kötődés; a birodalmat alapító Sunjata Keita a mai napig kulcsfigurája a történetmondók, a "hivatásos" zenészek kasztjába született jalik énekeinek.

 • III. Open Filmfesztivál: élet a széleken

  Az idén harmadszor megrendezett Open Film Fesztivál lassan kezdi kinőni magát, de legalábbis a Blue Box mozit. Szombat este például legalább háromszáz ember zsúfolódott be a megtévesztő módon nagyterem névre keresztelt helyiségbe.

 • Az emberi testek filozófusa (Pina Bausch Budapesten)

  Együttese tagjaival néhány hetet Magyarországon töltött a német táncfenomén, merthogy jó szokása szerint már megint valami nagyon érdekesre készül - hogy pontosan mire, és hogy annak közvetlenül vagy érintőlegesen, netán áttételesen lesz köze hozzánk, azt majd a 2000-re tervezett premieren meglátjuk.

 • T 3 D: Alkutya: Fosburgh

  Merthogy semmi alku. Minden kérdés, ha elég messzire görbül, megdönti önmagát. Na, tya.

 • VIII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál: Ellenkannabál

  A bort ünnepelni Magyarországon merész dolog. Több okból. Emlékeink és napi tapasztalataink nem sok okot adtak eddig a vigalomra. Ne szépítsük, az ismert fordulat, mely szerint a magyar borok messze földön híresek, inkább nyelvünk csodája.

 • Dűlőre viszik (Dusóczky Tamás őstermelő)

  A tokaj-hegyaljai gazda négy év alatt tizenkét nemzetközi és külföldi kitüntetést nyert boraival, idén 1993-as évjáratú aszúesszenciája kapott aranyérmet. Pedig Dusóczky Tamás élete sokáig nem a szőlészetről szólt: több mint harminc évig Svájcban foglalkozott számítástechnikával.

 • A regölyi ősfalu: Csontok és képcsövek

  Emberi számítás szerint meglehetősen kicsi a sansz arra, hogy valaki csak úgy lekanyarodik a Szekszárdot Siófokkal összekötő főútról. Ha mégis lekanyarodik, nyilván nem fordul a falucska utolsó utcáján jobbra, és nem zötykölődik a kukoricás mellett vagy három kilométert.

 • Digitális dublőr (Rick Sayre, Pixar)

  A felső-ausztriai Linzben rendezett Ars Electronica Fesztiválon az utóbbi években rendre hollywoodi számítógépfarmok viszik el a komputeranimáció és digitális effekt kategória-díjait. Idén sem történt ez másképp; ez egy olyan műfaj, amely a filmgyártásban betöltött egyre fontosabb szerepe és az ebből származó dollárszázmilliók miatt elképesztő fejlődésen ment keresztül a közelmúltban.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...