• MaNcs 12. évf. 12. sz. (2000. 03. 23.)

  A moralista (Krzysztof Zanussi filmrendező)

  Krzysztof Zanussi nagyapja, egy olasz vasúti mérnök az első világháború előtt, a Trieszt-Bécs-Prága-Varsó vasútvonal építésekor vetődött és telepedett le Lengyelországban. Itáliában rekedt családja később hűtőgépgyárat alapított és multimilliomos lett. Az unoka pedig a lengyel film nagy korszakában, Wajda, Kawalerowicz, Kieslowski mellett vált a kelet-európai művészfilm egyik meghatározó alakjává. A...

  2000 / 12
 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Egy vontatott nap)

  Ez a történet az idén már nem eshetne meg velünk, de tavaly estünk annyit a történetben, hogy az idei évre is untig elég.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (A kormány a nőkről)

  Van egy ilyen arc, úgy hívják, mondjuk, hogy Szekeres, ezt én találtam ki, vagy mondjuk a Hazai Attilától loptam, mert olvasni is szokok, szóval a Szekeres így hazajön, feleség sehol, elmosogatva nincs, kaja nincs, ilyen rendetlenség meg minden, kurvára dühös lesz a Szekeres, dolgozik a pasi egész nap, mint állat, meg lehet érteni, tökre kiakad, ki szereti az ilyet?

 • Para

  Kovács Imre: én

  Most egy pillanatra állítsuk meg a filmet. A képen Bélát látjuk a vaginálisan szűk előszobában, amint éppen barkácsol, előtte-rajta virágmintás flanelkötény, arcán hulló forgácsok ellen is hatékony AIDS-szemüveg, kezében Turul márkájú dekopírfűrész, szemében az országalapítók odaszánása, erős béke és végtelen eltökéltség.

 • Dessewffy Tibor: A becsületes fideszes

  Nem tudom, ki hogy van vele, nekem Áder Jánosról egyre gyakrabban az orális szex jut eszembe. Már tudniillik az a nyakatekert igyekezet, ahogy William Jefferson Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke kezelte a teltkarcsú szakmai gyakornokkal folytatott viszony nyomán kirobbant botrányt.

 • Művészeti kérdésekről

  A két nagyobbik kormánypárt magasan ülő fejei párhuzamos ingatózásba kezdtek: Rockenbauer Zoltán fideszes miniszter és Liebmann Katalin budapesti kisgazda elnök körülbelül egyszerre érezte szükségét annak, hogy beavatkozzon abba, amibe még akkor sem kéne, ha amúgy joga van hozzá.

 • Magyar munkavállalók nehézségei az uniós országokban

  A magyar munkavállaló közvetlen munkahelyi főnöke elrikkantja magát. Már rossz. A rikkantás lényegében bármit jelenthet. Két kör indiánszökdelést épp úgy, mint azt, hogy tessék hármas csoportokat alkotni, és a lukra futást gyakorolni.

 • Politikai hírek

  Két év Ekrem Kemálnak

 • Cyber hírek

  Genetikai botrány IzlandonAz izlandi sajtó korrupcióval vádolja a kormányt, mert az a teljes népesség génállományát regisztráló genetikai adatbázis készítésével a deCODE nevu magáncéget bízta meg. Izland izolált földrajzi helyzete és a genetikailag homogén népesség csekély lélekszáma miatt a szigetországban az átlagosnál több problémát okoznak az öröklődő betegségek, ezért a parlament 1998-ban - több évig tartó szakmai és politikai vita után - törvényt hozott a genetikai adatbázisról.

 • Kulturális hírek

  Állami kitüntetésekMárcius 15. alkalmából kiosztották az idei művészeti és kulturális díjakat.

 • Háziorvosok kártyapénze: áprilisi tréfa

  Egyszerre alulfizetett és pazarló az egészségügy, mondják évek óta az egészségügyben dolgozók. Az egészségügyi kormányzat április 1-jétől hatályos rendelete szerint csak azok után a betegek után kapnak kártyapénzt a háziorvosok, akiket a minisztérium által előírt időközönként ellenőriznek, vagy legalábbis megpróbálják ezt.

 • Millenniumi olvasókönyv kisiskolásoknak: Dedek, megyek!

  Politikai jelentőségű kiadvánnyá avanzsált egy kisiskolásoknak szánt olvasókönyv. A kötetet, bár már kormányfői sértődés is lett az ügyből, a Miniszterelnöki Hivatalban még nem látták, a megrendelő Magyar Millennium kormánybiztosának irodájában dettó ("van egy illetékes, de ő most nincs itt"), s az Oktatási Minisztériumban sem tudtak tájékoztatást adni róla.

 • Szakmunkástanuló-oktatás: Inasévek

  "ránként kevesebb mint 10 forintért töltenek fel polcokat, takarítják a padlót, vagy éppen teherautóról rakodják le az árut egy fővárosi szakképző iskola tanulói egy áruházban. A jelképesnél is jóval kisebb összeg azonban nem fizetés, csupán étkezési hozzájárulás, hiszen nem dolgozókról, hanem gyakorlati képzésen részt vevő tanulókról van szó.

 • Törvényességi eljárás egy szcientológiai alapítvány ellen:Háború a lelkekért

  Tavaly kiemelten közhasznúnak minősítette a Fővárosi Bíróság a szcientológiai egyház által létrehozott Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt. A több országban (így Magyarországon is) számos bírálatot kiváltó szcientológusok a "pszichiátriai barbarizmus" ellen hirdettek keresztes hadjáratot.

 • Szerbhorváth György: Az ellenállás nyomorúsága (Egy éve kezdődött Jugoszlávia bombázása)

  Tavaly március 24-én este hét óra után Szerbiában fölzúgtak a hamuszín egek, és nem volt ez másképp a következő két és fél hónapban sem. Ez a hetven-egypár nap azonban nem az egész világot rengette meg, hanem csak Jugoszláviát.

 • Forrongó Tajvan: Szigeti veszedelem

  Tiszteletre méltó karakánságról tettek tanúbizonyságot a tajvaniak, amikor a három komolyan szóba jövő elnökjelölt közül éppen arra a politikusra, Csen Sui-pienre szavaztak a legtöbben, akinek a megválasztásától a pekingi vezetők súlyos fenyegetésekkel próbálták eltántorítani őket.

 • Változások Iránban: Megperzsált szívek

  Az Iráni Iszlám Köztársaság választópolgárai a 2000. február 18-i választásokon nyolcvanszázalékos részvétel mellett a demokratikus átmenetre, a nyitás politikájára, a nyugati és elsősorban az amerikai kapcsolatok rendezésére szavaztak, mikor elsöprő többséggel a Khatami elnök mögött felsorakozó reformerők képviselőit juttatták az iráni parlamentbe, a medzsliszbe.

 • ütésváltás aprópénzre (Kokó a tévében)

  Új fejezetéhez érkezett Kovács István profi ökölvívó pályafutása: 16. mérkőzésén kiütötte a mexikói Chavezt, aki 37 éves, és húsznál több vereségével kifejezetten negatív a mérlege, és kinézetre sem volt egy Chiapas Oroszlánja.

 • Kiállítás: ízkép (és nem escape!)

  Van abban valami tavasziasan-andalítóan korszellemi, hogy én mint teremnév a Városvédő Egyesület Podmaniczky termében Gerber Pál képzőművész díszítőfestő munkáiból rendezett kiállítást nyitok. Ennek, sok máson túl, az a különlegessége nekem, hogy eleddig pontosan 102 alkalommal tették fel a kérdést, hogy mi közöm az, úgymond, nagy Podmaniczky családhoz.

 • Trápa és Tnorfpén (Békés Pál író)

  Először tizenöt kötete jelent meg, regények, novelláskötetek, mesék. Számos színdarabot, hangjátékot, illetve forgatókönyvet írt, XX. századi klasszikusnak számító írót fordított angolból, és hét éven át volt a magyar televízió irodalmi, színházi műsorainak szerkesztője.

 • "Szép filmet szeretnék" (Pacskovszky József filmrendező)

  Hat évvel a Kosztolányit adaptáló Esti Kornél csodálatos utazása után mutatták be második nagyjátékfilmjét: A mi szerelmünk története személyes, sőt a rendező családjához is kötődik.

 • Világos, sötét (Major János grafikusművész)

  1965-70 körül a pártállami tűréshatáron mozgó kollégák között állított ki (Iparterv, R-Klub), majd, miután idegeire mentek a saját tűréshatárát átlépő rendőri zaklatások, műveit megsemmisítette és leállt.

 • Könyv: Mail art (Békés Pál: Bélyeggyűjtemény)

  Egypercesek, mikrokozmosz, cseppben a tenger, dióhéjban... csak győzzünk válogatni a sok találó és roppant eredeti megjelölés közül. Miért ne haladjunk mi szófogadóan a szerző szabta irányban, ki filatelistának mondja magát, és azzal az ódivatú trükkel csalogat be magához, hogy megmutatja a bélyeggyűjteményét.

 • Film: Hiábavaló keresés (Pacskovszky József: A mi szerelmünk)

 • Film: Rómeó és Rómeóbbak (Hálószobák és előszobák)

  Ízig-vérig független alkotás egy láthatatlan közösségről, mégis profi, bár nem hinném, hogy szerencsés esetben a kettő kizárja egymást. Robert Farrar londoni illetőségű forgatókönyvíró írta, ezért az elsöprő angol humor, a nemi szerepek shakespeare-i komédiája, és Rose Troche amerikai rendező, a Go Fish című film rendezője szeretett bele, mármint a könyvbe, innen az amerikaiak önkeresésének eksztatikus lendülete.

 • A billentyűk, maguk (Vidovszky László: Etűdök MIDI-zongorára)

  Vidovszky azon kevés mai zeneszerzők egyike, akiknek a munkásságát viszonylag sokan ismerik. Még azok is, akik nem jártasak a kortárs zene köreiben, csak látták (és hallották) Bódy Gábor filmjeit, hallhatták műveit.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Cinke

  A család legismertebb tagja, a széncinege több embert mentett már meg az öngyilkosságtól, mint a világ összes tűzoltója együttvéve. A tollas kis lény mínusz húsz fokban - amikor sehol egy betevő falat, és láthatóan minden az ellen szól, hogy megérje a tavaszt - vidáman szökken ágról ágra, biztatóan füttyögve.

 • Szalagavató, 1974-2000: Kellő távolságból

  Amennyire a kordon engedte, az oroszlán közelébe merészkedtem. Az egyik őr hozzám lépett, segíthet-e valamiben. Köszöntem, nem. "Csak nézelődik?" - "A barátaimat várom." Aztán harangozni kezdtek. Még húsz percet adtam nekünk.

 • Kenyérsütés otthon: Biobérház

  Mindig megbocsátó szeretettel figyelem magam, amikor feltolul bennem az egészséges élet iránti olthatatlan vonzalom, és ezt a számomra legkevésbé kényelmetlen részterületeken próbálom megvalósítani, például gondosan ügyelek arra, nehogy sertéshúst tartalmazzon a baromfipárizsi, de közben dohányzom, akár állat, vagy kizárólag szénsavmentes ásványvizet és cukormentes gyümölcslevet iszom az ipari vodkához.

 • Szabad szoftverek: Sikeres operáció

  Linux. Sokan úgy tekintenek erre a szóra, mint megmentőre, amely megszabadítja számítógépeinket a mindent lehengerlő Microsoft-hegemóniától. Tizenöt éve, hogy Richard Stallman megjelentette a GNU kiáltványt, meghirdetve a szabadszoftver-mozgalmat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...