• MaNcs 12. évf. 13. sz. (2000. 03. 30.)

  Nyitottan és őszintén (Illés Zoltán [Fidesz], az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke)

  A Fidesz-kormány megalakulását kísérő találgatásokban neve rendre előkerült a környezetvédelmi tárca várományosaként. Szakmai előéletét tekintve ennek az ellenkezője lett volna meglepő: a szabadkai születésű pártalelnök évekig volt a Fidesz környezetvédelmi szakértője. A kisgazdáké lett a tárca, amelynek egyik legszigorúbb kritikusa éppen Illés Zoltán. A szakminiszterről például tavaly kerek perec...

  2000 / 13
 • Várhegyi éva: Ekotrip (A legvidámabb barakk)

  Azért nem volt hiábavaló ez a tíz év. Visszajutottunk oda, ahonnan indultunk: már megint miénk a legvidámabb barakk a széles kelet-európai térségben. Próbáltak minket lekörözni csehek, lengyelek, észtek, litvánok, szlovének, de mi álltuk a sarat.

 • Sajó László: öt és feles (A hozzá vezető út)

  Mottó 1. Szeretem a futballpályákat. Mindent szeretek rajtuk, az odavezető utakat, a falragaszokat, a szotyolát s főképpen magát a pályát: a sok és sokféle téglalapot, a színeket, a mészport, a kapufákat, a füvet, a fű változásait, mindent; sőt még az embereket is.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Hideg és világos minden, akár a hajnali aszfalt a Múzeum cukrászda előtt hajnali négykor, amikor már csak a Quimby zenekar és én. Tizenkét napja nem iszom töményet, úgy érzem magam, mint Komár László az IQ Casinóban, elveszett a másnaposság ereje és minden kölcsön bölcsesség, amiben olyan hazug otthonossággal mozogtam már évek óta, hogy szinte magaménak hittem, és elég volt egy levél Seroxat megsemmisíteni mindezt, visszahajtani az idő peremét.

 • írás a falon

  A Tilos Ráció, akarom mondani Rádió (istenem, meddig szórakozunk még az ilyen betűhibákkal) múlt kedd reggeli adásában szóba került a falfirkálás. Betelefonált a rádió egyik ismert hallgatója, és elmondta, hogy kis híján miszlikbe rúgta a múltkoriban egy firkáló valagát, amikor rajtakapta, hogy rongálja a telefonáló felügyeletére bízott házfalat.

 • Már bocsánat!

  Hogy II. János Pál pápa a katolikus egyházon belül nem tartozik a kifejezetten haladó elemek közé, hogy álláspontja a fogamzásgátlásról, az egykor harmadik világnak nevezett országok szociális és egyéb mizériáiról, meg úgy általában a nőkről meglehetősen obskúrusnak tűnik, igazság szerint kevéssé veri bele az ideget egy magunkfajta liberális közlönybe.

 • Jászapáti elesett

  A hétvégi polgármester-választások egy az egyben igazolják mind Orbán Viktort, mind Horn Gyulát. Ajvé! Lehet, hogy mégis ők tudják jobban?

 • Politikai hírek

  Tanárnő kontra rendőrök: alkotmánysértő intézkedés

 • Cyber hírek

  Olvad az AntarktiszMűholdképek tanúsága szerint a múlt hét végén a Jamaica méretű, tizenegyezer négyzetkilométeres jégtábla vált le az Antarktiszról, és észak felé sodródik - ez a legnagyobb úszó jégmező, amelyet valaha felfedeztek.

 • Kulturális hírek

  Könyvszalon PárizsbanHuszadik alkalommal rendezték meg a francia fővárosban a Salon du livre nemzetközi könyvvásárt, ahol ezúttal az egyik csarnokban külön falut szenteltek az e-könyvnek, a legkorszerűbb technika és a könyvkiadás kapcsolatának.

 • Futballhuliganizmus itthon és külföldön: Csürhecsörte

  "Mindenütt vannak idióták", nyilatkozta Didier Angibeaud, a Sturm Graz és a kameruni válogatott kiválósága arra a kérdésre, hogyan viseli az osztrák pályákon megnyilvánuló rasszizmust. Az európai futballvilág egyik fő feladatának manapság az idegengyűlölet visszaszorítását tartja.

 • Közbeszerzési eljárások: Elmélet és gyakorlat

  A közbeszerzési törvény egykori szerzői aligha sejtették, mennyi értelmezési vitát okoz majd a törvény alkalmazása. Mint a mostani fejlemények mutatják (például az autópályaügy), néha kifejezetten zavarja a közpénzek gondos gazdáit a törvény, amit éppen ezért, ha lehet, meg is kerülnek.

 • Hálapénz az egészségügyben: Zsebészet

  Egy év alatt minimum 24, maximum 42 milliárd forint hálapénzt fizetnek a betegek az orvosoknak, illetve az egészségügy többi szereplőjének - állítja a Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés tavaly év végi tanulmánya.

 • Elnökválasztás Oroszországban: Élve vagy Moszkva

  Oroszország második elnökét Vlagyimir Putyinnak hívják, és ez ellen nekünk sem lehet kifogásunk. Közép-Európának nem kell tartania tőle: az új államfő sem fog tudni kitörni elődjének abból a vonalvezetéséből, mely belátta: e térség már nem része az orosz nagyhatalmi törekvéseknek.

 • Nigéria: Bomlásveszély

  Afrika legnépesebb országa gazdasági szempontból lényegében egyetlen romhalmaz. A csődtömeget egymást váltó/buktató katonai diktatúrák két évtizede után nem egészen egy éve demokratikusan választott helyi, tartományi és országos törvényhozók gondozzák, és demokratikus módon került hatalomra az államfő is.

 • Nyugat-Szahara népszavazás előtt: Homok a szélben

  Türelmes nép a szaharai. Idestova tíz éve vár arra, hogy saját függetlenségéről szavazhasson. Az ENSZ által kiírt és felügyelt népszavazás 1992 óta függőben van, de talán idén nyáron, a nemzetközi elkötelezettség erősödésével és az új marokkói király, VI.

 • "Pier Paolóról álmodom ma is" (Ninetto Davoli színész)

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Olasz Kultúrintézet vendégeként vett részt a Pasolini emlékére rendezett programokon. A híres rendező felfedezettje ő, csaknem minden filmjében játszott. A költő, filmrendező, esszéista, drámaíró maga volt a megtestesült provokáció.

 • Elrugaszkodás (Kispál és a Borz)

  Balassagyarmat példamutató város: jelentős sztrapacskakészlettel rendelkezik, karnyújtásnyira folyik a szlovák sör, és ha a művházban Kispál-koncertet rendeznek, ott a népessége is összeírható. Március 18-án magam sem bírtam ellenállni: izgatott, hogy az én zenekaromnak mi köze a (megjelenés előtt álló) Kispál ramix albumhoz, aztán így tovább, így tovább - bővebben majd április 1-jén, az Almássy tér "csöndesülős" koncertjén.

 • Film: A langyosat kiköpi (Pedro Almodóvar: Mindent anyámról)

  A spanyol giccs királya tizenhat évesen érkezett Madridba, miután tele volt a hócipője a vallásos neveltetéssel és a Franco-diktatúra vidéki hangulatával, hogy megtalálja későbbi "szappanoperáinak" hőseit az épp szárba szökkenő fogyasztói társadalom madridi középosztályában.

 • Könyv: összboxjog (A magyar sportjog alapjai)

  Jó játékból, infrastruktúrából, marketingből, reklámértékből, szervezettségből, az üzleti világ érdeklődéséből szinte semmi; (újra meg újra...) átpolitizálódásból, kereskedelmi érdekek szolgálatában való egyéni álldogálásból annál több látszik a sportban, miközben újra készül a sporttörvény, s a (szinte csak a jogalkotás területén tapasztalható) dinamizmust figyelembe véve, valószínűleg a következő olimpiára megint tető (vagy a T.

 • Színház: Kelet, mint egy falat kenyér (Cselédek - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház)

  Ha a színházat sok látott kép és sok hallott hang folyamatos elegyeként definiáljuk, csak kicsit természetes, de mindenképp interperszonális közegben, akkor ez az előadás az egyes számú etalon.

 • Film: John Malkovich, minek? (Spike Jonze: A John Malkovich menet)

  Már az elején szükséges leszögezni, miért is bajlódunk ezzel a darabbal, hisz sok oka van annak. Leginkább talán az, hogy már az előzményekből, az előzetes információkból arra lehet gyanakodni, a cucc némileg elüt a szokványos hollywoodi maszlagtól, de részletezzük.

 • Könyv: Kapuzárási pánikok (I. B. Singer: örök szerelem)

  Isaac Bashevic Singer: Örök szerelem

 • Film: Leonardo az Ibuszban (Danny Boyle: A part)

  Recenziónk címe meglehet beszédes, mégis talán magyarázatra szorul. Nem arról van itt szó, hogy a keresztnevén elhíresült, nagy természetű majsztró betér egy utazási irodába, és mondjuk valami kisebb léptékű barter útján akar boldogulni egy charter fedélzetén, sokkal inkább arról, hogy mi lesz abban az esetben, ha egy korábbi hőstettéért magasan jegyzett csávót megküldenek valami tudományosabb devizatartalommal, hogy csinájjá´ ebből valami szépet.

 • Könyv: Hazabeszéd (Rejtő Jenő: Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam)

  Nem árulok zsákbamacskát, megmondom előre, az alábbi rövidke futam egy merő belterj lesz, úgyszólván magunkban dagonyázunk, ezért jó szívvel csak régi és megrögzött Narancs-fogyasztóknak ajánlom. Különösen azért, mert mondandónk úgyszólván egyetlen gondolati elemét ők vehetik le legkönnyebben, de ne szaladjunk ennyire előre.

 • Erőmű (Rollins Band: Get Some Go Again)

  Henry Rollins, miután csapatával cirka három éve elkészített egy igazán remek lemezt (Come In And Burn), s az azt követő világ körüli turnén még a Sziget nagyszínpadára is felkapaszkodott, úgy érezte, a társaival eltöltött évtized során maradéktalanul megvalósított már mindent abból, amire szövetkeztek egykor.

 • Könnyűszerkezetes építkezés: Nem látni a fától

  "Jól lakni." Azt gondolnánk, nem igazán bonyolult emberi igény az ilyesmi, de előbb-utóbb rá kell jönnünk: azért itt-ott akadályokba ütközik. Mellékletünkben igyekeztünk sorra venni azokat a témákat (építkezés, lakáspiac, hitelek, albérlet), amelyekkel szembesülniük kell mindazoknak, akik csupán annyit szeretnének, hogy fedél legyen a fejük fölött.

 • Lakásépítési támogatások: édes otthon

  A lakásépítési támogatások változásáról szóló hírektől hangos hónapok óta a sajtó. Nem véletlenül: rengetegen vannak az országban, különösen a pályakezdők, fiatal házasok, akik önerőből képtelenek önálló otthonhoz jutni.

 • OTP-hitelek: "Kamatcsökkentést tervezünk"

  Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató, OTP Bank

 • Építkezés: Egy csepp mész

  Ép testben ép lélek, vakmerőség, kitartás és biztos anyagi háttér nélkül botor dolog építkezésbe fogni, de néha még a sok pénz, a hozzáértés és az erős idegek sem mentik meg a fanatikus építkezőt az óhatatlan kellemetlenségektől.

 • Lakáshelyzet: Kicsi a lakás

  Manapság minden fiatal álmainak netovábbja, hogy lakást vásároljon. Aztán a rideg tények miatt persze a többség gyorsan leszáll a földre: körülbelül két éve tart ugyanis a magyar lakáspiacon az emelkedési folyamat - 1998 őszétől 1999 végéig csaknem harminc százalékkal nőttek az árak.

 • Lakásbérlet: A házinéni alkonya

  Albérletezni senki sem szeret. Éppen ezért nem hisszük, hogy bárkit megnyugtatna: megállt az albérletárak növekedése. Mindez pedig az ingatlanpiaccal áll összefüggésben: a lakást vásárlók nagy része befektetésképpen vásárol ingatlant, amit rögtön kiad.

 • Otthon: Nomád értelmetlenség

  Tizennyolc évesen arról ábrándoztam, hogy apránként összerakok annyi pénzt, amiből veszek egy szoba-konyhát, aztán egyre nagyobbra cserélem. Huszonnyolc évesen tudtam, hogy majd bejön egy nagyobb meló, amiből lakást veszek.

 • A közös ős: Rudi, Gabi meg a többiek

  A családfakutatás divatos, ám nem veszélytelen foglalatosság. Problémát okozhat többek között, hogy olyan ősök rejtőznek a tiszteletre méltó ágak közt, akikre a legkevésbé sem voltunk felkészülve. A worchesteri püspöki lakba is beütött a ménkű az 1860-as években, és a püspöki feleség az anekdota szerint így fordult urához: "A majmoktól származni!

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...