• Az utolsó akcióhős

  Talán az egyik bulvártévé kezdte; talán, hazafias elkötelezettségüket bizonyítandó, nekik is kellett egy ismeretlen katona, lehetőség szerint fotogén, tehát élő állapotban; és az újratemetést már amúgy is lezongorázta tavaly ősszel az ilyen eseményekre monopóliumot birtokló magyar állam.

 • Politikai hírek

  Olajügyek: rendkívüli ülés

 • Kulturális hírek

  GODZILLA 2000Az elmúlt hét végén mutatták be Amerikában a legújabb Godzilla-filmet: a Takao Okawara rendezte Gojira ni-sen mireniamu (Godzilla 2000: Millennium) alkotás radioaktív dinosaurusa ezúttal egy földönkívüli lénnyel küzd meg, amelynek hatezer éve tartó, tengermélyi szundikálását kutakodó tudósok zavarták meg, és emiatt zabos lesz.

 • Cyber hírek

  Ûrodüsszeia 52001Egy francia nonprofit szervezet 2001-ben Föld körüli pályára állít egy műholdat, amely csak 52001-ben fog visszatérni a Földre. Az 1994-ben kezdődött KEO projekt onnan kapta a nevét, hogy egyes vizsgálatok szerint csak ez a három fonéma található meg minden emberi nyelvben.

 • A Kurszk tragédiája és az orosz hadsereg: Fekete, mély vízen

  Nem sokkal a Szovjetunió összeomlása előtt, 1990 végén készült egy jelentés, melynek feladata a szovjet nemzetbiztonság új koncepciójának kidolgozása volt. A Jurij Rizskov vezette parlamenti bizottság által jegyzett tanulmány radikális fordulatot ígért a nemzetbiztonság fogalmának, eszközeinek és alanyának megítélésében.

 • Földpiaci mustra: És mégis forog

  Most már így lesz ez az idők végezetéig, de lagalábbis 2002-ig: ha baj van, leül egymással szemben a két derék ember, kancellár és szakminiszter, hogy megvitassák a Magyar Haza vitás dolgait. A minap például a Nemzeti Földalap ügyét boronálták el; ámbár azt, hogy egészen pontosan hogyan fog kinézni e nemzet-stratégiailag és millenniológiailag egyaránt létfontosságú izé, még nem tudjuk.

 • Augusztus 20.: Csillagok útján

  Augusztus 20-án este, az Országimázs Központ jóvoltából részesei lehettünk a millenniumi álom beteljesedésének, az "ajándékként" kapott tűzijátéknak - meg nem erősített információk szerint - 150 millióért. Azzal, hogy elfogadtuk a szokásos rituálét, azaz hogy helykereső téblábolás, majd két óra ácsorgás után a nehezen megszerzett helyen végignéztük a minden eddiginél káprázatosabbnak ígért eseményt, minden idők legnagyobb átverésének lehettünk részesei.

 • Millenniumi harcostalálkozó: Fel, bárhová!

  Azt már megszoktuk, hogy az MVSZ körül mindig botrány van. A májusi tisztújító közgyűlés óta 12 elnökségi tag bojkottálja a munkát, követelve az új közgyűlés összehívását, bár állítólag az ausztráliai elnökségi tagot az ausztráliai szervezet kizárta a szervezetből, mert az "nem jogosult arra, hogy bojkottot hirdessen".

 • Vitacikk Macedóniáról: Egy nemzet, mint a többi

  Hogy "az első macedón" ki volt, nehéz lenne megállapítani, de már ama "bizonyos Krszte Miszirkov" előtt is sokan tartották magukat macedónnak, s a XIX. század 60-as éveitől erősödött fel a nemzet, illetve az anyanyelv elismertetésének igénye.

 • Párizs: Gyalog-galopp

  Párizsban július végén és augusztusban érdemes városnézni. Olyankor az orrhangon beszélő, flottul öltöző, a polgárságtól és a modern kortól meg nem érintett munkásság is kivonul a tengerpartra. Így lökdösődés nélkül nézhetjük, hányféle fantáziadús szürkét képes produkálni a város felett a gótikus épületcsúcsokig lógó felhőzet.

 • Könyv: A hóhér dalol (Adolf Eichmann: Tárgyalástól ítéletig - Feljegyzések a börtönből)

  Adolf Eichmann első pillanatra csak egy a sok ezer náci tömeggyilkos közül, neve elsősorban kalandos elfogatása és izraeli pere révén vált ismertté. Az a tény, hogy viszonylag alacsony rangja (Obersturmbannführer, azaz alezredes) ellenére - a felette ítélkező izraeli bíróság és a történészek szinte egyöntetű vélekedése szerint - kulcsszerepet játszhatott az európai zsidók többségének elpusztításában, már magában is különös fényt vet a náci államgépezet s a vele szimbiózisban élő SS-állam különös és racionális alapon nehezen megérthető felépítésére és működésére.

 • Videó: A függőség napja (Börtönpalota)

  Nem ismeretlen a kegyetlen, de szép Thaiföld romantikája manapság. Azoknak sem, akik soha nem repültek azért huszonnégy órát, hogy negyvennyolc fokban, kilencvenszázalékos páratartalomnál tegyék próbára kalandvágyukat, mint az utóbbi tíz évben a sok kamaszkorú civilizált.

 • Könyv: Innen nézve, szerelemmel (Pechány Adolf: A magyarországi tótok)

  Hogy vigyázó szemünket mennyire hajlamosak vagyunk északi szomszédainkra vetni, azt hűséges Narancs-olvasóknak nyilván felesleges lenne külön bizonygatnunk. Ám most mégsem érdeklődésünk állandóan magas hőfoka késztetett kézbe venni a kötetet, hanem az a sajnálatos tény, hogy a könyvesbolt kirakata előtt sikerült dobnunk egy hátast.

 • Könyv: Nők a talpamon (Leszbikus térerő)

  A leszbikusságról beszélni nehéz - írja Sándor Anna a könyv kezdő soraiban, amely egyébként a későbbiekben a leszbikusokat megítélő és felülíró közhelyekről, az önmeghatározásról, valamint a nőpolitika alapjairól szól, szociológiai alapossággal.

 • Afrobeat és szimfónia (Fela Kuti)

  A Talkin´ Loud kiadó megjelentette Fela Kuti hetvenes évekbeli klasszikusait, húsz albumot tíz CD-n. Így kívánta az afrobeat-revival, és hát a Narancsnak is szüksége volt némi aktualitásra, hogy a legprovokatívabb afrikai előadóról, a három éve halott Feláról írjon.

 • Ráfordulat (Musica Negra In The Americas)

  Nem hinném, hogy nehéz kikövetkeztetni: szerte Amerikából csupa-csupa afrikai eredetű, fekete muzsikát tartalmaz ez a gyűjtemény. Túlnyomórészt pompás ritmusú, oldott hangulatú táncdalokat, valahogy nem is akaródzik arra gondolni, hogy a gyarmatosításból, a rabszolga-kereskedelemből, a száműzöttségből ered a gyökerük.

 • Vadvízi evezés: Lapátold a kabátod!

  Mi kényszerít egy, a hideg víztől fogantatásától kezdve irtózó embert nagyjából négyfokos, ráadásul egy gyorsvonat sebességével rohanó patakba? Képzavarban vagyunk, ugyanis ennek a kérdésnek a tisztázása volt számunkra a legégetőbb, amikor életünkben először vadvízi evezésra adtuk az év nagy részében szerkesztőségi szobában tárolt fejünk.

 • Hamed-Sanchez-meccs: Padlótól a hordágyig

  Ha éjszaka 33 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mindig felébredek, hogy megfordítsam a párnát, és összeizzadjam a másik felét is. Forgatás közben jutott eszembe, hogy most adják a Hamed-meccset: a gyilkos időpont az újabb amerikai helyszínnek köszönhető.

 • Szarvasgomba: Fekete gyémánt, piros mellény

  Az, hogy az első ínyencek hogyan kaptak rá a föld alatt tenyésző szarvasgomba fogyasztására, eddig még nem derült ki, de a görögök már nagyon szerethették, az biztos. Följegyezték, hogy az athéniak polgárjogot adtak Cherips fiainak, mert apjuk feltalált egy új szarvasgombaragut.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...