• Kálmán C. György: Magánvalóság (Intelem)

  Az a baj, gyerekek, hogy rosszul látjátok a dolgokat, elfogultak és cinikusak vagytok, mindig ez az örökös konfrontáció, kényeskedés és ellenségeskedés, nem lesz ennek jó vége.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Országkép

  építés)

  Amúgy jó ötlet ez az országképépítő program, itt és most azonban fölöttébb veszélyes lehet. Gondoljunk bele, mekkora kalamajka lenne abból, ha az amerikaiak nem a New York Times országunk képét rondító cikkeit olvasgatnák, hanem az önbecsülésünket védelmező magyar hazafiakét.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Könnyűfából készült pingvinábrázolásra alkuszom, illetve nem is alkuszom, csak válogatok a kicsi, közepes és nagy pingvinek között.

 • Dobrovits Mihály: Miért vagyok koravén?

  Karácsonykor azt kaptam - többek között - ajándékba, hogy elmehettem Händel Messiását meghallgatni a Zeneakadémián. Nem minősíteném a produkciót, legyen annyi elég, hogy a második szünet után gyenge félház sem maradt a telt házasnak indult koncerten.

 • A rendőrség nem köszöni meg

  Pedig szokása neki. Nem is oly rég két marokkal szórták a plecsnit a hős fiúknak, akik alig másfél hónappal a nevezetes Fenyő-gyilkosság után a szomszéd utcában - persze, lakossági bejelentés nyomán - megtalálták az eset során használt alig használt személygépkocsit.

 • A nagy metélő

  Horn Gyulát megint elhajtották, mint valami nem kívánt magzatot.

 • Politikai hírek

  Wesley: ismét tüntetés

 • Cyber hírek

  Biztonsági rések az AOL-nálJanuár 27-én egy 15 éves fiú közzétette a weben az America Online (AOL) internetszolgáltató fejlesztés alatt álló, még nem nyilvános új szoftverét és a vele kapcsolatos dokumentumokat.

 • Kulturális hírek

  Magyar betűcsalád nemzetközi katalógusbanMegjelent a FontShop International idei katalógusa: a két világhírű tipográfus, Neville Brody és Erik Spiekerman által alapított betűszoftvergyártó cég legfrissebb kínálatában megtalálható Szőnyei György grafikusművész hat variációból álló, geometrikus formákra épülő betűcsaládja, az Archian is.

 • A Vodafone reklámkampánya 2.: Love me, tender!

  Ennek az ügynek semmi köze a reklámszakmához, mondta egyik informátorunk, amikor nekifutottunk a Vodafone reklámkampánya körüli ügyek, a Vodafone és a Republic of Art különös kapcsolata további boncolgatásának. Decemberi cikkünkre reagálva levelet küldött a valóban nem is oly titokzatos Republic of Art (1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

 • XII., Rendkívüli Pártkongresszus: Személyi kérdések

  "Majd egy év múlva", intette önmérsékletre a pártelnökké választását felállva, ütemes tapssal köszöntő kongresszusi küldötteket Kövér László. Alighanem arra gondolt: ha a 2001-ben esedékes tisztújításon is így fogadják, az az elért sikereknek szól majd, vagyis valóban lesz ok az ünneplésre.

 • Elnökválasztás előtt az MVSZ: A költőt leírták

  A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnökének, Csoóri Sándornak mennie kell, és ami a legszebb, ezt már ő maga is felfogta. Az MVSZ, de az ország imázsának is jót fog tenni ez: nemrégiben már a neves perui író, Mario Vargas Llosa is feddőleg tért ki egy cikkében Csoóri azon kijelentéseire, melyeket különösebb rosszindulat nélkül is antiszemitának lehet minősíteni.

 • Egyházi feketekasszák: A püspök falaz

  Nem várt fordulatot vett egy sikkasztással gyanúsított egykori plébános pere, amikor a vádlott hirtelen mesélni kezdett a katolikus egyházon belül használatos feketekasszákról, s nem utolsósorban egykori főnöke, a szeged-csanádi püspök személyes felelősségéről.

 • Meciar pert nyert a SME ellen: Vigaszdíj

  Bár a Meciar-kormány 16 hónappal ezelőtt megbukott, Szlovákia hegyeit és rónáit még mindig rója Vlado testes szelleme. Nemrég például az alkotmánybíróság egyik tanácsa úgy döntött, hogy Kovác elnök fiának elrablói közül az egyik legfontosabb, legrablóbb rablót Meciar botrányos amnesztiarendeletéből kifolyólag nem szabad tovább vegzálni - jóllehet néhány hónappal ezelőtt ugyanez a tanács pontosan ennek a verdiktnek az ellenkezőjét mondta ki.

 • Ecuador: Ki kinek pucsít?

  Gustavo Noboa, Ecuador új elnöke a múlt héten letette a hivatali esküt, a fővárosban tüntető indiánok hazamentek a falvaikba, négy puccsista ezredest és néhány száz csapattisztet pedig - korrekt hadbírósági eljárás ígéretével - őrizetbe vettek.

 • Filmszemle 2000: Akinek van szeme

  Február 3-8. között a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a 31. Magyar Filmszemlét. A nyitó előadáson Mészáros Márta Kisvilma (Az utolsó napló) című filmjét, zárásként Szabó István művét, A napfény ízét vetítik, versenyen kívül, a "nem szakmai" közönség a Puskin és a Toldi moziban mustrálgathatja a termést: a versenyprogramban 24 nagyjátékfilmet, 27 kísérleti és kisjátékfilmet és 31 nem fikciós (dokumentum) filmet mutatnak be, s lesznek információs vetítések is.

 • Nagy ívben (1999 legjava, egyebek)

  Köszönjük, Olvasó! Derekasan teljesítettél, a faxunk elromlott, de nem haragszunk. Ennyi buta kérdésre ennyi helyes felelet tavaly ilyenkor érkezett utoljára. Szerkesztőségünk természetesen a legtávolabbról sem ért egyet veled, de ha ez vigasztal: önmagával sem.

 • Oh, azok a kilencvenes évek: Múlt századi szövegek

  Miközben ölbe tett kézzel lestük, ahogy lestrapált faxunkról gördülnek az 1999 legjeire vonatkozó olvasói válaszok, kérdéseinkkel közvetlenül is megtámadtunk néhány embert. Hogy szerintük mi volt a 90-es évek kultúrájának, kulturális közéletének legjellemzőbb vonása, hogy moziban, színházban, kiállításon, koncerten, tévéből és könyvekből kitől, mitől kapták a legmaradandóbb vagy leginkább felejteni való élményeket, ilyesmik - volt vagy ötven belőlük.

 • Film: Rossz, fiúk (Sas Tamás: Rosszfiúk)

  El tudják önök képzelni, hogy Robert De Niro - de jó, legyen csak Jávor Pál - egy reggelen plüsstigrisnek öltözve bohócot csinál magából egy tévéműsorban, majd este főszerepet játszik egy filmben? (És itt most nem a színész méltóságáról van szó, sokkal inkább arról, hogy ha valaki reggel Paprika Jancsi, akkor este is az, ha akarja, ha nem.

 • Film: Szappan, opera (Harcosok klubja)

  Céltudatát vesztett, inszomniás juppi (Edward Norton) lázad az őt elnyomó multinacionálisok és saját személyisége ellen, amelyben lassan már csak az IKEA jellegű fészekrakás ösztöne a progresszív elem. Előbb-utóbb lesz ilyenből száz is meg százezer is.

 • Film: Bohém élet (Lautrec)

  Régen rossz, ha egy festő életpályája izgalmasabbnak bizonyul az életművénél, ugyanakkor, ha valaki magáról a személyről kíván filmet forgatni, jó, ha két tényező legalábbis úgy-ahogy balanszírozva van. Ilyeténképpen Henri de Toulouse-Lautrec ideális alany a gyöngyvászon számára: egy a XIX.

 • Lemez: A király esete a kávéházzal (Les Hurlements d´Léo, Khaled)

  Abban, hogy Franciaország a világzene egyik legtöbbet emlegetett szinonimájává válhatott, jelentős szerepük volt (és van) az ott működő afrikaiaknak. De most úgy fest, egyre többet kell beszélni egy kiköpött francia társaságról is.

 • Lemez: Sutty, beszippant (Truco & Zaperoko, fusión caribeua)

  Miközben a World Circuit kiadó kubai Buena Vista... sorozata megvalósította a 70-80 éves Ibrahim Ferrer és Rubén González, Eliades Ochoa és Compay Segundo ifjúkori álmait, a világ(zene) figyelme újra a partvonalra került, puritán folkos stílusok felé fordult.

 • Iskolarendszer és iskolaválasztás: Alma vaker

  Központosítás, liberális iskolarendszer, kerettantervek, nemzeti alaptanterv, kétszintű érettségi - a szakmai madárnyelv eme fogalmairól kevés szülő tudja, mit takarnak, ahogy kevesen tudják azt is, melyik iskolaforma lenne jobb gyermekük fejlődése, képzése, elhelyezkedése szempontjából.

 • A 17. Karmapa láma: Menedékvétel

  Mindössze három és fél éves volt, amikor egy háromszáz oldalas, szanszkrit nyelven írott könyvet elolvasott, aztán hibátlanul, emlékezetből visszamondta. Most hat nyelven beszél, és az elvonulások után netezik egy kicsit.

 • Hackerek a hálón: Egy a jelszónk

  Január 8-án a Y3K számítógépkalóz-csapat feltörte az egyik legnagyobb magyar internetszolgáltató, az Elender szerverét. A jól sikerült műveletet a cég honlapjának átszabásával tették közhírré: a nagy látogatottságú oldalon elhelyezték az "Elender, te retek" szlogent, valamint másfél ezer előfizető jelszavát.

 • Kávéházi szöglet: Kornél és Dezső (Megnyílt a Centrál)

  K. Dezső és E. Kornél ültek a Gilde ablakában, söröztek, hallgattak, nézték a nőket. Akkor menjünk, mondta K. Dezső, eljött a pillanat. Én inkább maradnék, E. Kornél követte tekintetével a tűnő sörhabot, de, K.

 • Ha szorul a hurka: Burns-lakoma Budapesten

  A haggist, vagyis a skót hurkát a középkor óta jobban kedvelik Skóciában, mint a MacLeod-féle legendákat. A felföldi finomság túlélte a gyorsbüfé-forradalmat, amiben persze közrejátszott, hogy Robert Burns verssel emlékezett meg róla, és így ez a különleges étel a világirodalomba is bekerült.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...