• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Hóban szánakozni)

  Nem láttam a pipától. Akkora pipa volt a számban, hogy a tömős vége eltakart mindent. Akkora volt, mintha ott egy külön fejem lenne, ami füstölög. Próbáltam megfogni és arrébb tolni, hogy lássam Csontváry festményét, ha már itt vagyok a múzeumban, de nem ment, nem mozdult.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Alelnökök)

  H. H. prominens újságíró a H. H. szórakoztató tévéműsorban megdicsérte a várományos MNB-elnök pénzügyminisztert jó humoráért. Merthogy milyen jól megnevettette az újságírók hadát, amikor sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt felelte: ő nem tud róla, hogy Sz.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Hajnal óta megy a rakkolás, elszáradt bőrrétegeket pakol magára egy jobb sorsra érdemes test, pont az ablakom előtt. Olyan hangja van, mint amikor két dörzspapír összekap egy dión. Száraz, reménytelen hang, nem hajlandó beleveszni a forgalom zajába.

 • Kovács András: Ki bárkivel! (Az idegengyűlölet és a nyugat-európai szélsőjobboldal)

  Múlt év őszén, az ausztriai választások után Haider Szabadságpártjának sikerétől mozgósított, aggódó tüntetők ezrei vonultak fel Bécs utcáin. "Csak az arcok változnak!" - hirdette a félreérthetetlen üzenetet a tüntetők egyik táblája, amelyről Hitler, Haider és Milosevic képe nézett a bécsi járókelőkre és az európai tévéállomások nézőire.

 • Félmagyarok

  A Jézuska nem hoz kettős állampolgárságot a határon túli magyarok karácsonyfája alá, amit pedig ők oly nagyon áhítottak, s amit hol egyenesen, hol közvetetten, célozgatva ígérgettek nekik a hivatásos magyarok különböző rangú és rendű szervezetei az elmúlt időszakban.

 • Dupla helyett semmi

  Izraelben az új választási törvény bevezetése óta a miniszterelnökök elhasználódási ideje másfél-két év. A régi metódus az általunk is ismert európai modell volt: a legerősebb párt adja a miniszterelnököt. Az új módi amerikai elemet vitt a szisztémába: külön szavaztak a pártokra és külön a miniszterelnökre.

 • Politikai hírek

  Emberi jogok napja: még van diszkrimináció

 • Kulturális hírek

  ÉLETKÉPEK1947, ´48 és ´49 jön elő a Mai Manó Házban január 28-ig megtekinthető, Budapesti életképek című kiállításon, melynek anyagát a Nemzeti Múzeum fényképtárából válogatta Jalsovszky Katalin.

 • Cyber hírek

  A Pentagonnak kell az IridiumAz Egyesült Államok védelmi minisztériuma bejelentette, hogy kívánatosnak tartja az Iridium globális mobiltelefon-rendszerének fenntartását, ezért hetvenkétmillió dolláros szerződést kötött a csődbe ment vállalatot kivásárló Iridium Satellite konzorciummal.

 • Új cégóriás a kommunikációs piacon: Casus Vivendi

  Amost 44 éves Messier évtizedek óta a francia gazdaság fenegyereke; a pénzügyminisztériumban indult, majd egy befektetési bankban folytatódó karrierje során számos korszerűtlen állami vállalat privatizációjában vállalt kulcsszerepet.

 • Vádemelési javaslat az "olajnyomozó" ellen: A fekete mocsár

  Vádemelési javaslat az "olajnyomozó" ellen

 • A reklámtörvény módosítása: Szárnyát vagy combját

  Ajelenleg hatályban lévő - egyébként 1949 óta az első igazi - magyar reklámtörvényt 1997-ben fogadta el az Országgyűlés több mint egyéves előkészítő munka és a szakmával való egyeztetés után. Az idei módosítást csupán egy dolog, az összehasonlító és megtévesztő reklámokkal kapcsolatos EU-jogharmonizáció indokolta: ez volt az apropója annak, hogy a Gazdasági Minisztériumban a reklámszakma egyetértésével és támogatásával hozzáláttak a munkához.

 • Változó versenytörvény és a Gazdasági Versenyhivatal: Cserét kérnek

  a kisebbségben maradt ellenzéki vélemény szerint kár volt hozzányúlni az 1996-os versenytörvényhez.

 • Kérdőív a Narancsban! Mi újság?

  Mikor találkozott először a Magyar Naranccsal?

 • Tüntetéssorozat az egészségügyben:Tömegterápia

  és közgyűjteményi dolgozó álldogált az EDDSZ Nádor utca 45. szám alatti székháza előtt, szelíden néztek felfelé, kezeikben több ezer világoskék héliumlufi. Sütött a nap, trilláztak

 • Fotó: Women art japán módra (Noriko Fuku előadása Budapesten)

  Noriko Fuku másfél évtizede New Yorkban él, s mint szabadúszó kurátor számos kiállítást szervezett az Egyesült Államokban (Abe Kobo, Nemunoki Gauken) és Japánban (David Byrne, Nan Goldin, Keith Haring, Man Ray, Patti Smith, továbbá Mapplethorpe, Cindy Sherman retrospektívek).

 • Egy dramaturg jegyzetei - 2. (A színház visszavág - Szegedi Kortárs Balett: Postscriptum)

  "A történet a lábaim elé zuhant. Keresve sem találhattam volna jobb, izgalmasabb és jelen társadalmunkról, életünkről igazabb képet mutató témát, mint az elmúlt nyár eseményeit, a társulat kálváriáját. Pedig ezt nem kerestem.

 • EU-csúcstalálkozó: Kottazűr

  a bővítéshez. Világos volt, hogy ez nem megy könnyen, az viszont csak az utolsó pillanatokban derült ki, milyen aprólékosan kell végigegyezkedni minden lehetséges megoldást egy olyan végeredmény érdekében,

 • Könyv: Õszinte részvét (Bán Zoltán András: Az elme szabad állat)

  Bán Zoltán András a magyar kritikai élet fenegyereke, aki méretes ambícióval, jól táplált önbizalommal és rengeteg munkával, időt, fáradságot nem kímélve elérte, hogy manapság valószínűleg őt utálják a legtöbben az irodalmi élet berkeiben.

 • Könyv: Ki akar írni sikeres regényt? (Javier Marías: Holnap a csatában gondolj rám)

  Madridban született, abban a városban, ahol negyedfélszáz évvel korábban a Don Quijote első része megjelent. Apja hírneves filozófus. Első regénye még húszéves kora előtt lát napvilágot, ráadásul

 • Lemez: Lelkesedni (COC: America´s Volume Dealer)

  Hadd szögezzem le mindjárt az elején, a COC az egyik legkedvesebb zenekarom. Pontosítok: az a zenekar a kedvencem, amelyet ez a név az elmúlt cirka tíz évben takart - az amerikai Corrosion Of Conformity ugyanis még a nyolcvanas évek legelején startolt mint kétakkordos, zajos hardcore-punk rettenet.

 • Lemez: Föl, föl, ti rabjai a sörnek... (Mantra: Embert játszani)

  Amantra szó szanszkritül szent szöveget jelent, amely kinyitja a lélek kapuit, egy kicsit úgy, mint Ali Babának a "szezám tárulj". Csak azért kicsit többször kell mondogatni, de hát ennyivel strapásabb a mesénél a valóság.

 • Lemez: Mintha (Naga és AMB: Styledrop)

  "Astílus elvesz valamit a kreativitásból, a teremtésből - mondja DJ Naga a Free Magazinban Deák Ambrussal közös, Styledrop albumuk értelmezése során. A stílus mint egy vezérlő csillag abban a kulturális mezőben, amiben élünk, kicsit kevés.

 • Lemez: Végül is az ő dolga (Boban Markovic Orkestar: Millennium)

  így az év végén kis ünnepi elragadtatással le is szögezhetjük: 2000-ben Boban Markovic volt a legnagyobb world music-sztár Magyarországon. Meg amúgy is, legfeljebb a Kozsónak meg az Uhrin Benedeknek van ennyi rajongója nálunk.

 • Lemez: A többi tizenegy (Finley Quaye: Vanguard)

  Azene szégyene, ha a szemem elé kerül, leütöm - nyilatkozta nemrég unokatestvéréről a drum & bass-guru Goldie. A vehemens kirohanás Finley Quaye-nek szólt, miután a családtagok zenei közösködése csúfos kudarcba fúlt, más kérdés, hogy Quaye esetében egy ilyen bulvárhír már nem sok újdonságértékkel bír.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...