• MaNcs 12. évf. 7. sz. (2000. 02. 17.)

  Berlin, Berlin (Wim Wenders filmrendező)

  Amikor a Berlin felett az ég című filmjét forgatta, senkiföldje volt a Potsdamer Platz. Hatalmas üres tér Berlin szívében. Mellette a Staatsbibliothek, amely az angyalok harcálláspontjául szolgált. Azóta sok telet élt meg a tér. Ledőlt a fal, elterpeszkedtek a daruk, szorgos kezek emeltek egy új városrészt, ami nem tartozik még sem Kelethez, sem Nyugathoz, inkább afféle Disney-Lego-Land. Ezen a felemelő helyen nyílt meg...

  2000 / 7
 • Várhegyi éva: Ekotrip (A csoda)

  A gyermek O. V. mégis repülő dongójáról és a felnőtt O. V. kormányának jóvoltából mégis működő új gazdasági modellről nekem Skvorecky regényének csodája jutott eszembe. Az a csoda ötven évvel ezelőtt esett meg a Kostelec közelében lévő Kancafej-szikla alatti Szűz Mária-kápolnában, ahol is Josef Doufal páter prédikációja alatt megmagyarázhatatlan módon megmozdult a Szent Józsefet ábrázoló kora barokk szobor.

 • Sajó László: öt és feles (Verstanulmány)

  Az nagyon jó, hogy Szilágyi Lenke Látókép megállóhely című fotóalbumáról Keresztury Tibor írt minálunk. Nagyon jó. És irodalmi hetilapban, napilapokban, rádióban visszhang, múltkor olvasói levél, minálunk, a címadó kép keltette emlékekről.

 • Karátson Gábor: élt egy nép a Tisza táján

  Magyarország már soha többé nem lesz ugyanaz, mint ami még csak néhány nappal ezelőtt is volt. A mulandóságnak ennél hatalmasabb bizonyítékát bajos lett volna kitalálni. Úgy sújtott le a Tiszára a Gonosz, mint Hirosimára és Nagaszakira.

 • Támolygó mozgás

  A hétfőn véget ért vasutassztrájkot a szakszervezetek vezetői ugyan sikeresnek minősítették - sorolták is lelkesen, mi mindent értek el -, azt azonban aligha bírják megmakkolni, hogy a MÁV vezetése feltörölte velük a várótermet.

 • Ki kéme, ha volna

  Semmi nem ment meg minket attól, hogy az "ügynöktörvény" néven közismert, elhúzódó betegség újabb, akut fázisába lépjen. A törvény hatályát kiterjeszteni kívánó kisgazda javaslatot támogatja a Fidesz is, és - mivel a törvény feles, és nem kétharmados - ez akár elég is lehet a sikeréhez.

 • Politikai hírek

  Kövér utódja Demeter

 • Kulturális hírek

  GyászÉletének 99. évében meghalt Claude Autant-Lara francia filmrendező.

 • Cyber hírek

  Mentőöv az IridiumnakFebruár 15-én lejárt a csőd szélén álló első műholdas mobiltelefon-társaság, az Iridium LLC utolsó 20 millió dolláros hitele, amelyet a fő befektető Motorola még hajlandó volt folyósítani a veszteségesen működő és 4,4 milliárd dolláros adósságát törleszteni képtelen cég mind ez idáig sikertelen talpra állási kísérletéhez.

 • Kormány-előterjesztés az abortuszról: Sok bába közt

  Egy 1998-as alkotmánybírósági döntés értelmében a parlamentnek 2000. június végéig egyértelműsítenie kell a magzatvédelmi törvény "súlyos válsághelyzet" meghatározását. Az európai normáknak egyébként megfelelő jelenleg hatályos, 1992-es törvény a krízisre való hivatkozást tolerálva engedélyezi a terhességmegszakítást.

 • A környezetszennyezés következményei: Ciánjog

  Egyes román lapok véleménye szerint Magyarország eltúlozza a Szamost és a Tiszát ért ciánszennyeződés mértékét, mégpedig gazdasági (igyon minél több palackozott üdítőt a magyar) és politikai célból (Erdélyt vissza).

 • Antifasiszták a Dísz téren: Miénk a vár

  Megint győztünk, pedig milyen jól indult minden. A sajtó már vagy egy hónapja a barna veszedelemről cikkezett, és vasárnap délután a helyszínre siető kommandónk már a Hunyadi utcában beleszaladt Schmuck Andorba. Közelebb érve felismertük Markos Györgyöt is, őrző-védőnek volt öltözve, és a többit sem bízzuk az olvasó fantáziájára.

 • Véget ért a vasutassztrájk: A dolgok állása

  Hétfő délután ötkor befejeződött minden idők leghosszabb magyar sztrájkja a MÁV Andrássy úti központjában. Kukely Márton vezérigazgató szobájától mintegy húszméternyire, a "nemzetközi tárgyalónak" elnevezett levegőtlen szobában boldogan üldögélt a három reprezentatív szakszervezeti vezető meg néhány MÁV-szakértő, hogy a sajtó élénk érdeklődése mellett, ünnepélyes keretek között írják alá a három hónap alatt kiizzadt megállapodásukat.

 • Vita a sorkatonaság eltörléséről: Sereghajtó

  Bár még nem publikus, hogy a tervezett haderő-átalakítás után pontosan hány fő pontosan mit csinálna a honvédségen belül, a számháború már elkezdődött. Az egyik oldalon a hadvezetés és a kormányzat, a másikon az ellenzéki pártok.

 • Könyv: Görgő kő (Petri György: Amíg lehet)

  Egyfelől mindenki vár egy ilyen kötetet - Petri György legújabb kötetetét, egy újabb kemény, andalító fejbe rúgást, újabb váratlanul tárgyszerű látleletet arról, ami morbid a létezésben, ami kellőképpen általánosan emberinek tűnik, illetve bizonyos normatív szempontok szerint elfogadható annak.

 • Film: A kertek alatt (Sam Mendes: Amerikai szépség)

  Hollywood megtanult artfilmet csinálni. A Harcosok klubja után alig két héttel ez már a második stúdióprodukció, amely eddig csaknem példa nélkül az egzisztenciális biztonság után következő nyomor tüneti kezelésével operál, örvendetes generációváltás jeleként, ha úgy tetszik.

 • Színház: Felejthető falatok (Ezeregy Szindbád - Stúdió K)

  A színház - metaforikusan szólva persze - nem étterem: a jó színház nem egyszerűen az ínycsiklandozó kínálás, a szép tálalás, aztán az üres hasak teletömésének művészete. Ha már gasztronómiai párhuzamokkal próbálkozom, a néző legalábbis kukta legyen, akit értő séfek és ravaszul előkészített fűszerek fogadnak, aztán a végső nagy élményfőzeléket már magának kelljen kikevernie.

 • Amazóna: Bál van, babám! (Leszbikus- és nőfarsang az Eklektikában)

  Éljünk, Leszbia, és szeressük egymást! - kiálthatott volna föl Sappho, a leszbikus, ha nem a mindkét nem vonzalmában élő Catullus kiáltott volna föl így néhány évszázaddal később. Mindenesetre efféle lelkesedés jellemezte az Eklektika kávézó farsangi bálját, ahol jelmezbe öltözve vagy anélkül gyűlt össze mulatni a város fiatal leszbikus elitjének egy része nőmozgalmárokkal vegyesen.

 • Színház: A nagy regeneráció (Station House Opera: Roadmetal, Sweetbread - Trafó)

  ´rszoba Operának hívatják magukat, legújabb előadásuk címe: Zúzalékkő és borjúmirigy, ami eleve képtelenség, és bár kétszereplős a játék, mégis négyen vannak benne. Lassú, monoton, minimalista, hosszú és a lehető leggyűlöltebb önmagunkat láthatjuk viszont benne.

 • Könyv: Színes múlt (Dizseri Eszter: Kockáról kockára - A magyar animáció krónikája)

  Dizseri Eszter: Kockáról kockára - A magyar animáció krónikája 1948-1998

 • Narancs-ásatás: Curtis Mayfield, fejből

  Curtis Mayfieldet kétszer is beiktatták a Rock ´N´ Roll Hírességeinek Csarnokába, az Impressions tagjaként éppúgy, mint alanyi jogán, szólóban. ´95-ben Grammy-díjat kapott az életművéért, három tribute-album hajtott előtte fejet, és borzasztóan sokat szenvedett, mielőtt meghalt karácsony másnapján.

 • World music: nagyon

  bírnám most már, ha kétezres lemezekkel rukkolhatnék elő; nem mintha az efféle év végi "maradékra" nem volnék vevő.

 • Digitális filmforgalmazás: Mozitöltelékek kalandjai

  Egy film sem kapott annyi sajtót az idei Sundance-en, mint a filmforgalmazás forradalmasítását hirdető website-ok, amik ez alkalomból standjaikkal teljes hosszában kisajátították Park City főutcáját. Az elv igen egyszerű: a cég honlapjára a készítők ingyen feltetethetik, a nézők pedig ugyanígy letölthetik a filmet.

 • Nátha (meg ezek a tél végi egyéb ágynak esések)

  Van, amikor az élet mechanikusan pergő homokszemei közé valami beakasztja a seprűnyelet - persze a legrosszabbkor -, és egyébként is ványadt testünk, mely nem kevésbé nyamvadt szellemünket hordozza, úgynevezett tüneteket produkál, ami elsődlegesen lázból és torokfájásból tevődik össze, de hajlamos elmélyíteni amúgy már elmélyíthetetlennek hitt depressziónkat is.

 • Trieszt: A Monarchia levegője

  Trieszt az a hely, amin átutazik az ember. Ilyenkor megfogadja, hogy legközelebb majd feltétlen benéz, aztán legközelebb se néz be, mert robog a vágyott úti célba, vagy épp ellenkezőleg, kullog hazafelé, ahol legalább van kitől kölcsönkérni.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Feketerigó

  Az egyik leggyakoribb városi madár, szinte észre sem vesszük, ahogy a fekete hímek és a barna nőstények mindennapi anyagmozgatásukat végzik az avarban. Életük jóval érdekesebb, mint a természetfilmek nagy átlaga; ha jól akarunk szórakozni, nem árt tudni, mit kell nézni.

 • Műegér és kumisz: Horgászkalandok Dzsingisz kán földjén

  Horgászvideók készítésénél és nézésénél elég nehéz rafináltabb perverziót elképzelni, talán még a horgászvideókról való kritikák írását tudnám ide sorolni. Ennek ellenére vagy talán éppen ezért egy-egy horgászszafariról készült alkotást többen néznek meg, mint a Hippolytot, és állíthatom, több örömük is van benne.

 • A mennyiség diadala: Magyar Sportmúzeum

  Úgy gondolhatnánk, hogy a Magyar Sportmúzeumban a magyar sport történetéről tudhatunk meg egyet s mást. Erre enged következtetni a bejáratnál olvasható - a múzeum igazgatója által szignózott - rövid kis köszöntő, mely tudatja velünk, hogy ez a kiállítás a teljes anyag mindössze egy-két százalékát tárja a kedves látogató elé, és arról is tudósít, hogy a Magyar Sportmúzeum mondhatja magáénak a világ egyik legnagyobb sporttárgyú gyűjteményét.

 • Új nyelvvizsgarendszer: Sperhakni dajcs?

  Idegen nyelvet tudni jó dolog, még jobb azonban, ha van ezt igazoló okiratunk is. Bár a multinacionális vállalatok nem igénylik a dokumentet - elegendő az adott nyelven megtartott felvételi beszélgetés -, a közszférában a nyelvvizsgát igazoló papírnak számos előnye van.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...