• Nádasdy Ádám: Modern Talking ("Ban"

  ban az igazság?)

  Úgy látszik, a magyar beszélt nyelv lassan búcsút mond a -ban/ -ben ragnak: egyre kevesebben használják természetes beszédben, és szerepét átveszi - illetve már nagyrészt átvette - a -ba/-be rag. (A továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak -ban, ill.

 • Eörsi István: OptiPista - Egybeesések

 • Szilágyi Ákos: Küldök néked egy zámolyi dalt

  Megbízható magyar hírszerző forrásokból úgy tudni, hogy az angliai száj- és körömfájás mögött az oroszországi titkosszolgálatok állnak. Minden valószínűség szerint ők bátorították föl a brit marhákat, hogy EU-szervek előtt azt állítsák: kitört rajtuk a marhavész.

 • Győrfi Gyula: Villámháború (Energiaár és monopólium)

  Nincs könnyű helyzetben a piacpárti közgazdász, amikor az áramszolgáltatókkal kapcsolatos polgárháborúban próbál állást foglalni. A magamfajta ugyanis az Adam Smithtől Hayekig terjedő tradíció híveként hisz abban, hogy a versenypiacok működése biztosít maximális jólétet a társadalom számára, s ezt a jólétet a monopóliumok éppen úgy rombolják, mint az etatista ideológiából származó állami beavatkozás.

 • Van lövésük

  Macedóniai albán fegyveresek a Kosovót és Macedóniát elválasztó határvonalra járnak macedón parasztot meg katonát lőni. A szűkebb Szerbia és Kosovo formálisan Szerbiához tartozó határsávjában lényegében háborús állapotok uralkodnak: ugyancsak albán gerillák KFOR-konvojban haladó, szerb civilekkel tömött autóbuszt robbantanak fel.

 • Magyarország Kft.

  Vajon mit hirdethetett a futballstadionokban a földművelési tárca által tulajdonolt Agrárinnovációs Kht.? "Újítsd meg az agrárszférát, nevelj te is kecskét, békát!"? Vagy az az állati maradványok újrahasznosításával foglalkozó vállalat, amely szintén nagy értékű reklámszerződést kötött az FTC-vel?

 • Kulturális hírek

  FOTó, DOKUFotó és dokumentum többféle értelmezését kínálják a Mai Manó Ház napokban megnyílt kiállításai. Dokumentumok a XX.

 • Cyber hírek

  Linux-pingvinnel hirdet az IBMAz IBM hat emelet magas Times Square-i "Béke, szeretet és Linux" óriásplakátjának főszereplője Tux, a Linux operációs rendszert jelképező pingvin. Az egész világon megjelenő hirdetéseket e-mail-kampánnyal és táncoló pingvines videoklipekkel támogatják.

 • Vita Csillebérc tulajdonjogáról: Ide veled, őrsi jussunk!

  az az 1989-es akció, melynek során Csillebérc feltűnő gyorsasággal került az úttörőszövetséghez. Miközben persze mindenki a gyerekek érdekeire hivatkozik.

 • Zámolyi romák: A csőszkunyhótól a Bourbon-palotáig

  ám forrást ez az újság sem közöl. A párizsi sajtótájékoztatóról viszont első kézből számolhatunk be.

 • Perli a győri hulladékégető Illés Zoltánt: Sündisznóállás

  Asokszor emlegetett garéi hulladékot a G + P konzorcium átcsomagolás után külföldre szállítja ártalmatlanításra. A társaság Pepó Pál minisztersége idejében nyerte el a tendert, méghozzá úgy, hogy a szerződéskötéskor nem voltak meg a veszélyeshulladék-szállítási engedélyek, a befogadás dokumentumai és a tranzitengedélyek.

 • Az eltűnt műkincsek restitúciója: Műtárgyalás

  Az orosz restitúciós törvény négy évig készült, de máig nem jutott végállapotba. 1996-ban az oroszok egyoldalúan orosz tulajdonnak nyilvánították a műkincseket, kivéve, ha az üldözöttek magánvagyona vagy egyházi tulajdon volt.

 • A tálibok és az iszlám: Arcátlanok

  Avilág legnagyobb buddhista emlékműveire, a III. és az V. századból származó, 52, valamint 36 méteres bámijáni Buddha-szobrokra a fanatikusok tankágyúkból, légvédelmi lövegekből és Pakisztánból beszerzett robbanóanyagok felhasználásával tüzelnek.

 • Színház: Koldusmancs (A Koldusopera a Katonában)

  "Ha a cápa szája tátva, bárki látja fogsorát, ámde Bicska Maxi rejtve hordja tőrét s pisztolyát", énekelték eddig a Koldusopera nyitó songjában, Blum Tamás fordításában. Ascher Tamás rendezésének lényege egy parányi különbségből kibontható: "ámde Maxi hosszú kést hord, mit a jó nép sose lát.

 • Könyv: Az utolsó filozófus (Igor Szmirnov: Lét és alkotás)

  Azért az jó, ha van az embernek egy tizenhárom éves lánya, aki megmagyarázza neki azt, amit nem ért.

 • Film: Ironisták (Tóth Tamás: Anarchisták)

  Gavrilo ételkihordó szociális munkásként keresi kenyerét a mai Budapesten, példáképe Gavrilo Princip, Ferenc Ferdinánd merénylője, az első világháború kirobbantója, és ezek a tények erősen behatárolják lehetőségeit.

 • Oscar-jelölt: Fű alatt (Joan Stein: One Day Crossing)

  Miközben legszebb reményeink a porba hulltak, sem az angolszász filmek között versenyző Szabó István-filmet, sem a külföldi mezőnyben indított Glamourt nem nominálták Oscarra, addig - fű alatt - a rövidjátékfilm kategóriában befutott egy félig-meddig magyar film.

 • Hazai pályán (Német filmhét)

  ha képesek gond nélkül megtölteni egy filmhetet olyan konstans színvonalú filmekkel, amikről elégedetten távozik a Művesz mozi közönsége.

 • Lemez: Pénzt, pinát, politikát! (Tankcsapda: Agyarország)

  Alegfontosabb: zeneileg ilyen egységes a zenekar nem volt az Ember tervez című lemez megjelenése óta, az új dobos, Fejes Tamás összeért a zenekarral, Lukács és Cseresznye meg hozza azt az utánozhatatlanul sűrű zenei szövetet, amire nyugodtan rá lehet könyökölni.

 • Lemez: Húzza, aztán ereszti (Pharoah Sanders-Hamid Drake-Adam Rudolph: Spirits)

  Anagy öregek, köszönik, jól vannak. A hatvanas évek mérhetetlen progressziója által felszínre került dinoszauruszok ma élő példányai még mindig a topon vannak. Steve Lacy mellett elég, ha csak Archie Sheppet említem, akit élőben is megcsodálhattunk az utóbbi időben néhányszor Magyarországon.

 • Az emberi génállomány feltérképezése: Gyepmester-szekvenciák

  Az emberi génállomány kezdetben tisztán tudományos célt szolgáló vizsgálata körül akkor gyorsultak fel az események, amikor a projekt célkitűzései megjelentek néhány nagyratörő magáncég üzleti terveiben: ami a fejlett világ legnagyobb, nemzetközi összefogásban tevékenykedő állami kutatóintézeteinek közel két évtized leforgása alatt sem sikerült, két év alatt megoldotta egy ambiciózus genetikus által gründolt magánvállalat.

 • Ufó- és parapszichológiai kongresszus: A Föld sötét oldalán

  "Ufót látott a yetiMilyen mázlija van neki!"(Takács Tamás)Ezeket a rendezvényeket kongresszusnak, konferenciának, szimpozionnak szokás nevezni, mert a vándorcirkusz bizonyosan megsértené a résztvevők érzékenységét, és ezzel nem is érdemes különösebben foglalkozni, mert a belgyógyászok, agysebészek és sumerológusok is csak hakniznak körbe a világon, miközben elmondják és meghallgatják ugyanazt Miskolcon, mint Sydneyben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...