• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Putnik melanzs)

  Mint exholdkóros, csodálattal adózom a tetőteraszoknak. Egy ilyen extúrán mondhattam esetleg, hogy Putnik melanzs. Értelmét a Hold fénye beragyogta (de már megint ezek a kozmikus viszonylatok). Ha akkor nem mondtam, hát most, kivételes alkalom, álltunk Újvidéken a Putnik Hotel halljában, és egyszer csak megmozdul valami ébenfekete hallójáratomban, a kalapács, az üllő és a kazánkovács háromszögében: Putnik melanzs.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (Mágia)

  Senki ne mondja, hogy az új évezredben Európa közepén kiveszett volna a mágikus gondolkodás a vezető értelmiségből.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Nagyszalontán, akkoriban, amikor Nagyszalonta még Nagyszalonta volt, és az átlagos magyar község jegyzője nem valami félhülye báb, hanem önálló, megkérdőjelezhetetlen és független tényező, nos, akkoriban volt egy jegyzője a városnak, aki úgy élt, mint ahogy egy polgárnak élnie kell, évente 363 napot a kaszinóban töltött, de húsvét hétfőjén és karácsonykor a családjával volt, mert zárva volt a kaszinó, különben is.

 • Tamás Gáspár Miklós: Be vagytok szarva

  Csúf valóságról rút írások szólnak. Torz igaznak torzképe.

 • Kinek a szégyene?

  Néhány hete bukkant fel az a homevideo az interneten, amelyen vagy Csisztu Zsuzsa, a TV 2 sportriportere szeretkezik, vagy nem Csisztu Zsuzsa szeretkezik egy ifjú férfival. A riporternő e rettenetes helyzetben avval védekezik, hogy azt állítja: nem ő a filmen szereplő fiatal leány.

 • Ki kérdez? (Szolgálati közlemény)

  Azt írja az újság, konkrétan a Kreatív című reklámügyi szaklap, hogy a Heti Válasz című nem-lehet-egész-pontosan-tudni-milyen-ügyi lap olyan "stratégiát" képzelt el magának, amelyben "szerepel a Magyar Narancs olvasóiként aposztrofált fiatalok elcsábítása is", bár "a későbbiekben annak a rétegnek szól majd a lap, aki többet ad érte".

 • Kulturális hírek

  KÁRPITÖtvenkét európai, ázsiai és észak-amerikai kortárs textilművész alkotásai láthatók a Szépművészeti Múzeum kiállításán, mely a H@gyomány és művészet az e-korban mottóval rendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik fő rendezvényeként átnyúlik a nyárba is (megtekinthető június 4-ig).

 • Cyber hírek

  n A Vivendié az MP3.com A Vivendi Universal bejelentette, hogy 372 millió dollár készpénzért megvásárolja az MP3.com internetes zeneforgalmazó oldalt. A Vivendi korábban 29 milliárd dollárért vásárolta meg a Seagramtól a Universal Music Group kiadót, és azóta készül az online zeneforgalmazásra.

 • Szívügyek a szlovák jobboldalon: Bűn az élet

  Slota az a pacák, aki egy hótrészegen abszolvált nagygyűlésen tankokba ültette volna a szlovák népet, és kiadta volna a parancsot Budapest földig rombolására. Másnap, amikor elolvasta az újságokat, maga is meglepődött, milyen jókat mondott, és gyorsan hozzátette, józan énje egyetért a másikkal, a kapatossal.

 • Kinek a szégyene?

  Néhány hete bukkant fel az a homevideo az interneten, amelyen vagy Csisztu Zsuzsa, a TV 2 sportriportere szeretkezik, vagy nem Csisztu Zsuzsa szeretkezik egy ifjú férfival. A riporternő e rettenetes helyzetben avval védekezik, hogy azt állítja: nem ő a filmen szereplő fiatal leány.

 • Medgyessy az MSZP miniszterelnök-jelöltje: Nyugvópont

  Szerdán eldőlt, hogy kizárólag Medgyessy Péterre szavazhatnak a szocialisták az MSZP június 9-i miniszterelnökjelölt-választó kongresszusán. A további aspiránsok egy része (Németh Miklós, Nagy Sándor) korábban kiszállt a versenyből, Kovács László pártelnök pedig - a várakozásoknak megfelelően - múlt szerdán jelentette be: visszalép, hogy végre a párt programjáról meg arról szóljon a sajtó, hogy miért érdemes a szocikra szavazni.

 • A Fidesz programtervezete: Maguknak építik

  Ahhoz, hogy saját mitológiát teremtsünk, előbb a nullpontot, az idők kezdetét kell kijelölni. Ez egy Fidesz-programtervben bizonyosan 1998 lesz: a Fidesz-objektív nézőpontjából ekkor kezdődik a Történelem, amely ezen értelmezés szerint nem a jelenbe érő múlt, hanem a már most is tartó jövő.

 • Szélerőművek a Tési-fennsíkon: Légből kapott energia

  Az ország első 250 kW-os szélturbinája Inotán épült, a Transelektro Rt. építette a Bakonyi Erőmű (BE) Rt. területén. Több hónapos hatósági aktatologatás után négy-öt nap alatt készült el a 30 méter magas, 30 méter rotorátmérőjű torony, amely 300-400 MWh áramot képes termelni évente (ez 120-160 család áramellátását biztosítja).

 • Film: A gazdagság átka (Feri és az édes élet)

  Kedves egybegyűltek, elfogultságot jelentek. Ebben a filmben a Magyar Narancs benne van nyakig, ki ne hagyják. Próbálom felsorolni névvel, címmel, rendfokozattal, biztos kihagyok valakit. A rendező már eleve: jazz szakos kolumnista minálunk.

 • Könyv: Hogy volt! (Norman Lebrecht: Maestro! - A karmestermítosz)

  Az 1948-ban született szerző a Daily Telegraph zenekritikusa, szenvedélyes zenészportrégyűjtő, magyarul jelen kötet a második munkája (Művészek és menedzserek, avagy rekviem a komolyzenéért címen tavaly jelent meg könyve) és így tovább.

 • Kiállítás: Nézek, tehát vagyok (Sophie Calle igaz történetei)

  Az, hogy Sophie Calle neve szinte alig ismert Magyarországon, alapvetően arra vezethető vissza, hogy nem valamelyik tradicionális és látványos képzőművészeti műfajban (festészet, szobrászat stb.), hanem egy sajátos, nevezzük így: konceptuális elbeszélő művészetben utazik.

 • Lemez: Könnyen, gyorsan, németül (Bassic Instinct No. 3 - Listen To The Sound Of Stereo Deluxe)

  Meglehet, csak az idő múlása teszi, de mind kevésbé tudom elviselni az ifjabb koromban még oly kedves atonális zajokat: ahogy az ember érdeklődése egyre messzebb kerül az egykori vasverés-torzított ének-dobgép hármasságtól, úgy fedezi fel, hogy egészen konzervatív értelemben vett, zeneszerű zenék is vannak a világon, melyekben dallam, csaknem tradicionális, sodró ritmusok, helyenként megejtően szép vokálok lelhetők fel, azután menthetetlenül olyasféle zenéket fog hallgatni, amilyeneket például a Stereo Deluxe (nacionálé szerint német, műfajilag nu jazz, efféle) kiadó produkál immár évről évre.

 • Lemez: Briliáns kamarazene (Joe Lovano: Flight Of Fancy)

  Lovano ma New York legelismertebb szaxofonosa, és okkal az. Zenészcsaládban született 1952-ben, a Berklee College Of Musicban (is) tanult, játszott Chet Bakerrel, Charlie Hadennel, Aldo Romanóval, Ed Blackwell-lel. Nagyszabású életmű van mögötte, elég, ha csak a nemrég Magyarországon is járt trióval készült felvételeire gondolunk, melyben Paul Motian dobol, és Bill Frisell gitározik.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Denevér

  a városcímer, az FC Valencia hivatalos zászlaja, nem beszélve a csatornafedelekről, csupa-csupa denevér, Kínában pedig a denevér a szerencse és boldogság szimbóluma, de ez is csak afféle elvi állásfoglalás;

 • Országúti kerékpározás: Magyar út körök

  és pénteken áthaladt Magyarországon a Tour du Danube mezőnye. Magas szintű magyar részvétellel folyt az elmúlt idők legendájának tekinthető Békeverseny. Manninger Jenő is fellépett, kerékpárutat adott át a Balatonon.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...