• Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A második világháborúval mintha lezárult volna egy jó százötven éves forrongó, serdülésszerű korszak a magyar nyelv életében, és egyfajta kikristályosodás (kijegecesedés? megfagyás?...) következett. A közösség ízlése - meg persze a nyelvfejlődés legfőbb ura: a véletlen - az addig kavargó alternatívákból általában egyet hagyott meg semlegesnek, a többit megcímkézte, azaz használatukat stilárisan jelöltté tette.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  A kikeményített, nemzetiszínű vászonzászló egy jobb tasli után lekevert egy balost is, a hajó fedélzetén messzemenőkig tombolt a vihar, és tombolt a vízen is, akkora hullámok csaptak át a korláton, mint harminc teniszütő.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  A Sündörgő bezár, a legközelebbi éjjel-nappali lent van a francban, de Berci kőművest ez nem rettenti el. Wartburggal indulnak el, és csak félúton egyeznek meg, hogy ki vezet. Csodával határos, de hazafelé tartanak, amikor valamiért vesznek egy libát is Erdész Bélánál, kinek csinos felesége, Csiga Melinda már messziről ordít, hogy takarodjanak a picsába.

 • Raskó György

  Földindulás

  Kormányzati segítség nagygazdáknak és földbirtokosoknak

  Ha egyszer majd a rendszerváltás utáni harmadik kormány tevékenységéről tárgyilagos szakértői elemzések készülnek, abban az agrártárcát nagy valószínűséggel az Orbán-kormány "leggyengébb láncszemeként" fogják jellemezni.

 • Michelberger Miklós: Majdnem a világ tetején

  akit a Tv 2 Naplójából ismertem meg. De még ha nem is láttam volna a műsort, akkor is tiszta szívemből, egyben abszolúte semleges szurkolóként szorítottam mind

 • Farkas Zsolt: A magyar Colli és Montinari

  Friss, radikális, bölcs, vicces. Néha mókás. Néha nem. Néha teljesen megőrül. Kedvenc műve a Zarathustra, pedig maga is írt jobbakat. Konkrétan sohasem volt dolga nővel, és nem volt gyereke. Mégis nagy haszonnal forgathatnák erotikus feministák éppúgy, mint gyerekes apák, ha lenne, aki megmondja nekik, hogy aki magyar, Nietzschét olvas.

 • Bán Zoltán András: A Rajna giccse

  Anémetek, ezek a különösen praktikus eszű emberek néhány évtizede kitalálták, hogy ha hanyatlik a saját irodalmuk, akkor vesznek maguknak egy pár pótliteratúrát. Így jutottak hozzá előbb a latin-amerikai prózához, később az orosz posztmodernhez, hogy a legutóbbi évtizedben a magyar prózába fektessék tőkéjüket.

 • Harrach, a mumus

  Magyarországon a törvény, bár lehetővé teszi a nyílt örökbefogadást, azaz az örökbefogadásnak azt a változatát, amely a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő megállapodásán alapul, azt megtiltja, hogy az örökbefogadó pénzt fizessen a vér szerinti szülőnek.

 • Zárva tartás

  Meglehet, jövőre épp csak egyetlen napra jön össze az Országgyűlés, hogy ezzel tudja le a törvényben meghatározott "tavaszi ülésszakot". Ha e fideszes akarat érvényesül, törvénysértés nem történik; mindössze arról lesz szó, hogy ezek a belevaló, pajkos fiúk már megint élnek egy, a törvényszöveg slendriánságából fakadó lehetőséggel.

 • Cyber hírek

  Toronyradír A Microsoft Remove WTC Towers nevű javítást adott ki a Flight Simulator 2000 repülőgép-szimulátor játékhoz. A szoftvercég már korábban bejelentette, hogy a Flight Simulator 2002-ben az összeomlott két New York-i torony helyén csak egy üres folt lesz.

 • Kulturális hírek

  Hajdu Szabolcsn HARRY POTTER Vasárnap Londonban tartották a Harry Potter filmváltozata premierjét: a képünkön látható Daniel Radcliffe-fel a címszerepben Christopher Columbus vitte vászonra J. K.

 • A Rádió C indulása: Fehérek közt

  E tény jelentőségét senki sem vonja kétségbe - ugyanakkor egyes roma politikusok és közéleti személyiségek az adót nem érzik a sajátjuknak, mondván, hogy a rádió irányítói túl sok engedményt tettek a politikának

 • Mikola István és az egészségügyi biznisz: Kézrátétel

  a Magyar Honvédség Központi Honvédkórháza és a H-Med Diagnosztikai Kft. Az FPEP felperesek által vitatott lépése szakmai körök szerint nem független Mikola István azon márciusi kijelentésétől, amelyben az egészségügyi miniszter "sanda

 • A Terry Black-ügy: A miniszter közbelép

  Dani vér szerinti szülei augusztus végén egy tévéműsorban látták az örökbefogadási szándékáról nyilatkozó Terry Blacket. A szerkesztők segítségével felvették vele a kapcsolatot, és úgy döntöttek, hogy nyílt örökbefogadás keretében örökbe adják neki születendő gyereküket.

 • Mindenségszerelem (Olivier Messiaen: Turangal”la)

  Messiaen munkássága és személyisége több szempontból is nevezetes. Korszak-meghatározó tanár volt; egy időben a Webern utáni kísérletezés legszigorúbb irányzatát, a szerializmust képviselte. Ugyanakkor szabad, elfogulatlan szellem, aki képes a szó szoros értelmében a természettől tanulni: egy életen át gyűjtötte és rendszerezte a madarak énekét, hogy azután a sok csicsergést beledolgozza saját műveibe (nem csoda, hogy pályája végén opera-oratóriumot komponált Assisi Szent Ferencről).

 • Színház: "Ez már (még) a műsor?" (Megnyílt a Városi Színház)

  Azt hittem, ott tombol majd tout Budapest; ehhez képest a kapu előtt kaptam parkolóhelyet. Na jó, kétnapos színháznyitó happeningre nem autóval jár a nép, hanem busszal vagy gyalog; mármint ha jár, és ha van még happening.

 • Színház: Állva vagy halva (Marica grófnő az Operettszínházban)

  Föltűnt már, hogy mennyivel kevesebb az operett, mondjuk a televízióban? Jó-e az, vagy inkább rossz, ha az ilyesmi föl sem tűnik? Pedig, ha akarom, ez egy határozottan ellentmondásos helyzet. Vagy annak kellene lennie. Nyilván nézőpont kérdése persze.

 • Film: Állati szinten (Schilling Árpád: Nexxt)

  "Már a premier előtt támadások érték" - hirdeti a forgalmazó büszkén filmjéről. A Bárka színházbeli előadások után a film még inkább azokra az éveinkre emlékeztet, amelyeket összetévesztettünk

 • Film: Kicsi, ronda, de érzékeny (Gothár Péter: Paszport)

  Nem unatkoztam és nem maradtak bennem indulatok, csak egy apró hiányérzet, valami vágy az egész estét betöltő Gothár- nagyjátékfilm iránt, ami helyett a Paszport igazi, szabadidős ujjgyakorlat, és aki azt mondja, hogy erőtlen és halovány, annak nincsen igaza.

 • Film: A szerelem sava (Kaze Shindo: Love Juice)

  Új sorozat indult az Örökmozgóban Villanófény címmel, a világ legkülönbözőbb pontjairól beszerzett premierfilmekkel. Az alkotók között akadnak független és elsőfilmesek, kísérletező fanatikusok meg olyanok, akik rangos fesztiváldíjak után is csak nehezen jutnak következő filmjük anyagi forrásaihoz.

 • Vásárfia (Worldwide Music Expo Rotterdamban)

  Aszakmában úgy tekintenek a WOMEX-re, mint a világzene MIDEM-jére - akinek eladni- vagy vennivalója van, nem kerülheti meg. Természetesen komoly volumenű gagyit kell áttúrni, amíg kincsek kerülnek elő, de legalább még lapulnak kincsek e műfajban, és nincs körülöttük rongyrázás, téboly, hisztéria.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Hangya

  Lehet, hogy a pesszimistáknak van igazuk, mert amikor az optimisták diadalmasan mutatják, "tessék, nemhiába spréztünk és poroztunk hónapokon át, végül csak elfogytak", a pesszimista a falinaptárra bök: bocsesz, szeptember vége van, ilyenkor visszahúzódnak maguktól is.

 • "Ha meg akarod hallani, meg is fogod" (Csontos István, Merlin Audio)

  Magyar Narancs: Szerinted mennyire tanulható a hallás, vagy ha úgy tetszik, mennyire fatális dolog az, ha valaki nem hallja meg két hang, illetve két hangberendezés között a különbséget?

 • Hippoterápia: Nyeregben gyógyulnak

  Anita rossz lapot húzott. Autistaként súlyos mozgásszervi sérülést is beszedett, csecsemőként egyáltalán nem volt biztos, hogy járógép nélkül valaha is közlekedni tud majd. Most lovagol és jár, ráadásul olyan feltűnően és gátlástalanul boldog az állat nyergében, mintha Wermer András készítette volna fel erre a demonstrációra.

 • Mint a villám (Stroke - agyérkatasztrófa)

  az esetek 20 százalékában), illetve a vérhiány (agyi infarktus, trombózis vagy embólia, az esetek kb. 80 százalékában) egyaránt roncsoló hatást fejt ki. Minden harmadik beteg életét veszti (tizennyolcezer ember évente), a többi beteg fele pedig a következő öt évben hal meg ismétlődő szélütés miatt.

 • Budapesti diáksport-lehetőségek: Futottak még

  Az iskolás korú gyerekek fizikai-egészségi állapota a hozzáférhető statisztikák szerint valóban lehangoló. "vodás-, kis- és középiskolás korban a gerinc-, illetve tartás-rendellenességek, valamint a statikai lábbetegségek a legjellemzőbbek.

 • Téli depresszió: Több fényt!

  hangulatromlást, fáradékonyságot, teljesítménycsökkenést okoz. ők téli depresszióban szenvednek. Míg a milliomos betegek egy karib-tengeri szigeten pótolhatják a fényveszteséget, a többiek fényterápiás kezelésre szorulnak.

 • Lábápolás: Fejétől bűzlik

  Aleggyakoribb probléma a láb izzadása. A jelenség több - egymást erősítő - okra vezethető vissza az örökölt hajlamtól az étkezési szokásokon át a nem megfelelő lábbelik viseléséig. A kozmetikai ipar képmutatását bizonyítja, hogy elvétve találkozunk az erre a problémára adott adekvát termékkel vagy annak reklámjával, és ebben az ügyben - kivételes módon - szoros piaci versenyről sem számolhatunk be.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...