• MaNcs 13. évf. 50. sz. (2001. 12. 13.)

  Egy ember két élete (Salamon Pál író)

  Magyar Narancs: Azt mondta magáról, hogy két írói korszaka van. Az elsőben közepes író volt, majd hosszú szünet után a kilencvenes években kezdett el újra írni.

  2001 / 50
 • Modern Talking

  Az alapján

  Szerkesztő barátnőm panaszkodik, hogy rémségeket írnak (meg mondanak) az emberek, például annak alapján helyett azt mondják: az alapján. Ezt az alapján gondolom, amit tegnap olvastam. Azóta figyelem nyelvtársaim beszédét, és valóban sokan így mondják, diplomás emberek is.

 • Sajó László: Öt és feles

  Hétfő

 • Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Ne siessünk Afganisztánba (Magyarország és a terrorizmusellenes háború)

  Amióta megkezdődött a terrorizmusellenes koalíció afganisztáni akciója, még inkább amióta lezárulni látszik annak első szakasza, egyre gyakrabban találkozhatunk olyan hangokkal, amelyek mintha sajnálkoznának azon, hogy mi, új NATO-tagok kimaradtunk egy fontos buliból, a tálib rendszer megdöntéséből.

 • Cigány, de Fideszes

  "Pokorni Zoltán a Népszavának nyilatkozva azt nevezte lényegi kérdésnek, hogy a cigányság sérelmi politizálást akar-e folytatni, elkülönülésre ítéli-e önmagát, és ehhez egy önálló etnikai párt fenntartását szorgalmazza-e, avagy belátja, hogy nincs külön cigány út, hanem az egységes nemzet részeként kíván élni.

 • Ott, túl a rácson

  Még jól is kijöhet belőle Medgyessy, miért, ha jól áll neki a csíkos; legutóbb Tajvanon a dutyiból jutott be a parlamentbe egy rabláncon sínylődő illető. És ezt a videoizét is jól kitalálta az MSZP, pár napja Juhászt meg Szilit közvetítették a Köztársaság térről, képzeljünk el egy televíziós vitát a két miniszterelnök-jelölt között, kapcsoljuk Medgyessy Pétert a Gyorskocsi utcából, és úgy kezdi a mondatot, hogy 2004-ben, feltételes szabadlábra helyezésem esetén azonnali intézkedéseket foganatosítok annak érdekében, hogy.

 • Cyber hírek

  Visszaváltható karácsonyfa A Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) a korábbi évekhez hasonlóan idén is rendez visszaváltható karácsonyfa akciót december 22-én, a Móricz Zsigmond körtéren és a Nyugati téren. A 18 magyar környezetvédő szervezetet összefogó HuMuSz helyszínenként 200-200 fát fog bérbe adni.

 • Kulturális hírek

  A Magyar Művészetért díj idei kitüntetettjei: Csomós Mari színművész, Dienes Gábor festőművész, Dubrovay László zeneszerző, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó néptáncos, a Ghymes együttes, Győrfi Sándor szobrászművész, Gyurkovics Tibor író, Szabó István filmrendező, a posztumusz díjazottak pedig Hamvas Béla író, illetve a Herendi Manufaktúra részvénytársaság.

 • Argentin gazdaság: Csődközelben

  Amunkanélküliségi ráta hivatalosan 15 százalék körül jár, amit ugyanekkora mértékű alulfoglalkoztatottság egészít ki, vagyis a munkaképes lakosság közel egyharmada képtelen teljes munkaidőben elhelyezkedni. Ehhez képest az októberi időközi parlamenti választásokon a populista pártok kudarcot vallottak, és a kicsi baloldali csoportok is csupán két mandátummal lettek erősebbek.

 • A szkizofrénia gyógykezelése: A gumidominó elv

  Ismerős helyzet, amikor egy villamos utasai fülüket-farkukat behúzva igyekeznek megúszni egy részeg molesztálását, a vezető pedig csak akkor lép közbe, ha az illető magatehetetlen, és már telehányta a kocsit. De mi van akkor, ha fölszáll egy hétköznapi külsejű férfi, zavartan körbenéz, majd azt mondja: "Engem most engedtek el az orosz követségről, áramot vezettek belém, és most azt akarják, hogy én legyek az elnök.

 • A kanadai vízumkényszer háttere: Mintha kvótából olvasnák

  Az ismerőseim néhány hete Montreálban, egy éjszakai szórakozóhelyen üldögéltek, amikor a műsor végén a tíz sztriptíztáncosnő közül három odalépett hozzájuk, mivel felismerték az asztaltársaság egyik tagját, aki itthon népszerű televíziós műsorvezető.

 • Vita a dobozi szovjet emlékműről: Vörös csillagok háborúja

  "Ahozzám érkező jelentésekben egyre gyakrabban kapok olyan tájékoztatást, hogy egyes településeinken az elmúlt időszakban elhelyezett szovjet katonai emlékműveket megrongálják. Az ilyen és ehhez hasonló cselekmények amellett, hogy indokolt aggodalommal töltik el a Szovjetunió hivatalos szerveit, értetlenséget és megbotránkozást váltanak ki a Szovjetunió állampolgárai körében, különösen azoknál, akiknek hozzátartozói itt, Hazánk területén estek el a háborús események következtében.

 • Egymilliárd forint új sípálya építésére: Az örök jó hazája

  "Az önkormányzat eredetileg csak egy libegős felvonót szeretett volna építeni, hogy a látogatók könnyebben jussanak fel a tavaly megépült millenniumi kilátótoronyhoz. Ha már van libegő, és fent vannak az emberek, azt gondoltuk, le is lehet csúszni onnan" - osztotta meg a Naranccsal Egri Zoltán, Szilvásvárad polgármestere azt, hogyan pattant ki a fejekből a sípálya építésének ötlete.

 • Fejezetek az MFB jelenkori történetéből - II. rész: Cégjáték a Duna mentén

  "Amikor a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) értékesít, általában billeg a léc" - fogalmazott a Narancsnak egy, a bank ügyeiben kiigazodó, kilétét felfedni nem kívánó informátor. Az állami vagyon dobra verésének specialistája ugyanis az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

 • Film: Régi jó elvtársaink (Koltai Róbert: Csocsó)

  Kaláb. Megint egy jó kis film a kalábról. Lehet, hogy ez egy iskola? Egy irály? Tudja a krampusz, mindenesetre ha én lennék a Pofosz, biztos, hogy hörögnék, egyrészt megszokásból, másrészt meg erre tán odafigyelne a tévé, de nem én vagyok.

 • Lemez: Nullapontok és leletmentés (Eötvös Péter új felvételei)

  Zeneszerzői életművét a modernség és a hagyomány sajátos szimbiózisa, karmesteri munkásságát a felfedezőkedv és az értékek megtisztításának törekvése jellemzi. Eötvös Péter (sz.: 1944) legutóbbi lemezei, amelyek a Budapest Music Center kiadásában láttak napvilágot (BMC CD 063; BMC CD 058), mindkét minőségében elénk állítják a Zeneakadémia egykori neveltjét, aki 35 éve Nyugat-Európában él, s ott is vált világhírűvé.

 • Könyv: Egy árnyékosabb zug (James Joyce: Száműzöttek)

  Alegnagyobb életműveknek is vannak árnyékosabb zugai, ahová alig esik fény; olyan alkotások, amelyek kevesebb olvasóra számíthatnak, s talán nem csupán azért, mert manapság már nemigen dívik az a fajta enciklopédikus igényű olvasás, amelynek nem célja, hanem elsőrendű igénye egy adott szerző valamennyi művét megismerni, megemészteni, a részeket is az egész felől megközelíteni.

 • Lemez: Minden erőlködés nélkül (David Klein Quintet: My Marilyn)

  Mint a címből is kitűnik, itt Marilyn Monroe megidézésére történik kísérlet 65 percben, ami csak valamivel kevesebb, mint egy átlagos játékfilm. Az összes dal Monroe filmjeiből származik, de ez csak a filmtörténetben erősen jártas hallgatóknak derül ki, meg annak, aki végignyálazza a kísérőfüzetet, amiben klassz fotók is vannak.

 • Lemez: Maradt, aki volt (Leonard Cohen: Ten New Songs)

  Na jól van, tata, itt van a diszkmen, ezt a két izét dugja a fülébe, itt meg ez a cédé, üljön le a sezlony végibe, azt´ hallgassa, addig sincs útban!

 • Lemez: Kiszámított széthullás (Garbage: Beautiful Garbage)

  "Bombázzuk le a sztárcsináló gyárakat, durrantsuk ki az agymosó buborékokat" - énekli a Garbage énekesnője a Parádé című új számukban, ezzel együtt azonban távolról sem a Radikális sláger című irományom (MN, idei 46.

 • Színház: Korona és bili (A Szent György és a Sárkány a Katonában)

  Nem akarnám már a bevezetőben lelőni, amit alább mondandó vagyok, csak az olvasni lustáknak üzenem vastag betűkkel: mentálhigiénés okokból - a puszta gyönyörről nem is beszélve - ajánlatos mielőbb beverekedni magunkat a Katona József Színház legújabb előadására, a Zsámbéki Gábor rendezte Szent Györgyre.

 • Harry Potter Magyarországon: Varázsparázs

  Az irodalmi kritika, amely kezdetben szintén ott bambult a családi mosolyalbumot nézegetve: "lám, olvas a gyermek", az ördögi példányszám hatására pontosan utánanézett, mit is. Az első recenziók összességében jó meseregénynek ítélték a könyvet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...