• Legát Tibor: Pop

  Ismerek egy lányt, tíz évvel fiatalabb nálam, mégis Koncz Zsuzsa és az Illés a kedvence. Feketében jár, ő a legszebb messze földön. Néha mégis olyan, mint Electric Barbarella a Duran Durantól (Medazzaland, 1992), merő papagájizmus, minden körülötte forog.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Ne kérdezd, barátném, mint töltöm időmet, az én életem meglehetősen eseménytelen, soha nem történik velem semmi érdekes. Reggel etetés, fejés, aztán trágyahordás, kaszálás, metszés, ojtás, betakarítás, ilyesmi, mikor minek van itt az ideje, közben rajta tartani a szemem az embereken, késő délután megint körbejárni.

 • Eörsi István: OptiPista - Laikus közbeszólás

 • Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Hacsak közbe nem jön valami (A NATO az újabb bővítés előtt)

  Jóllehet a 2002 novemberére tervezett prágai NATO-csúcson - ha nem jön közbe semmiféle rendkívüli esemény (például a transzatlanti kapcsolatban törést okozó, Egyesült Államok vezette közel-keleti háború) - a tagállamok bizonyosan döntenek majd a szövetség újabb bővítéséről, a csúcstalálkozó legfontosabb napirendi pontja valószínűleg mégsem a balti államokat, Szlovéniát és Szlovákiát magában foglaló ún.

 • Orbánjárás

  Lapzártánk idején nem tudni semmit arról, hogy Orbán Viktor kedden este milyen "útmutatást ad a polgári Magyarországnak". Mivel az Olvasó már mindennel tisztában van, meg sem próbáljuk kitalálni, mit mond(ott) a kormányfő; mindenesetre nem csodálkoznánk, ha Orbán Viktor a felelős államférfiúi magatartás és a vadulás között lavírozna.

 • Levélszekrény(s)ajtó

  Kinyitja az ember a sajtót, és olyan érzése támad, mintha nem is újságot lapozna, hanem átfutná a postáját. Pontosabban, a posta futna át rajta.

 • Cyber hírek

  Eminem másolhatatlan Az Universal Music zenekiadó, a francia Vivendi Universal médiakonszern leányvállalata tárgyalást folytat Eminemmel az amerikai rapsztár új,

 • Kulturális hírek

  LGT Tíz évvel a Nyugati pályaudvaron adott búcsúkoncert után, június 1-jén fesztivált rendez az óbudai Hajógyári-szigeten a Locomotiv GT. A zenekar, mely az 1997-es

 • Távközlési piacnyitás: Csigaderbi

  Az elmúlt évben több ízben cáfolta, hogy ilyesmire készülne, a választás utáni interregnumot kihasználva azonban sebtében mégis megszüntette az otthoni internetezést elérhetővé tévő átalánydíjas konstrukcióit a Matáv.

 • MSZP-SZDSZ-vita: kell-e különleges ügyészi nyomozó csoport?: A múltat nem eltörölni

  Folyamatosan tárgyal az MSZP és az SZDSZ arról, hogy milyen jogi alapra helyezhető a leköszönő kormány egyes gyanúsnak vélt ügyeinek felderítése. A Narancs információi szerint, bár füstbe ment az SZDSZ terve az Országgyűlés által kinevezett "független vizsgálóbiztosról" - az MSZP igazságügyminiszter-jelöltje, Bárándy Péter szerint az igazságszolgáltatási szervektől függetlenített vizsgálat csak nehezítené a nyomozó hatóságok munkáját -, meglelték a megoldást a felek.

 • Anyák napi MIÉP-tüntetés: Megbomlott sorok

  Egészen egyedülálló Szüret-gyűjteménnyel lepte meg a közvéleményt a MIÉP vasárnapi tüntetésére invitáló szórólapján. A "Kádár népe leszavazta Szent István népét" helyzetértékelésből kiinduló, a következő évekre a Terror Háza munkás-mozgalmi múzeummá alakítását, "minden magyar érzelmű, keresztény értelmiségi állásvesztését", "saját hazájában a magyarság palesztin vendégmunkássá válását", továbbá az Erdély, a Felvidék, a Délvidék és a Kárpátalja kifejezések betiltását kilátásba helyező iromány felszólított mindenkit, "aki nem szavazott a hazugságra és a halálra", hogy seregestül menjen a Hősök terére.

 • Egy különös off-shore cég: Milliárdos titkok

  A neves Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda munkatársai is igazgatták azt a 40 milliárd forint vagyonú, korábban végelszámolt, Magyarországon bejegyzett off-shore céget, amelynek egykori működéséről nem hajlandók semmiféle tájékoztatást adni az iroda vezetői.

 • A Budapest Rádió a panaszbizottság előtt: Sóhivatal

  Az ORTT 3. számú panaszbizottsága május 2-án tárgyalta a Budapest Rádió április 10-ei, Fiala János által vezetett reggeli műsorával szembeni hallgatói kifogást. A semmiből lett "ügy" kapcsán a bizottság megállapította: a műsorvezető nem volt tárgyilagos, elfogultságával megszegte a médiatörvény előírásait.

 • Könyv: Az olasz Erósz (Judith C. Brown: Szemérmetlen cselekedetek. Egy leszbikus apáca élete a renes

  Judith C. Brown: Szemérmetlen cselekedetek. Egy leszbikus apáca élete a reneszánsz Itáliában

 • Színház: Well done (Goldoni a főiskolán)

  Elmentem megnézni egy főiskolás (bocs: egyetemi) vizsgaelőadást. Kutyaköt, amúgy, mégis hosszú ideje nem fért be a táncrendbe, ezért aztán mindig a kész vagy félkész, mindenesetre végzett színészeket szoktam látni.

 • Könyv: Régi kedves ismerős (Nikolaus Harnoncourt: Zene mint párbeszéd)

  Végre itt volt Nikolaus Harnoncourt, és budapesti fellépését (a "Végre!!!" jegyében) egy sor, a karmesteri vendégszereplésekkel nem feltétlenül együtt járó esemény tarkította. Pódiumcsevej, televíziós interjú, "én és Harnoncourt" típusú rádiós beszélgetések, s egyszerre két könyv magyarországi premierje.

 • 3. X-Peripheria Fesztivál: Hangszeres kísérlet

  Jól mutatja az X-Peripheria Fesztivál fejlődését, hogy atyjai - az internetes Pararadio és az Ultrahang Alapítvány - a Daróci úti, romantikusan omladozó gyárépületből immár az Almássy Téri Szabadidőközpontba vitték.

 • Mediawave Fesztivál: Haszontalan dolgok

  A Mediawave alapvetően egy filmfesztivál. Kis, kísérleti, animáció, hosszú, dokumentum és mindenféle nehezen behatárolható filmalkotás pergett ezúttal is több mint egy hétig, aztán a bölcs zsűritagok döntöttek - díjkiosztó, záróest és már vége is.

 • Lemez: Kígyómarás (Eleni Mandell: Snakebite)

  Tán a legjobb le nem szerződtetett muzsikus a pályán, írta róla két éve, második, független kiadású albumának megjelenése után a New Yorker. Eleni Mandell státusa azóta is változatlan: hasonlót igen, de jobbat nála ebben a műfajban nehéz elképzelni, s azóta sem akadt egyetlen kiadó sem, amelyik fantáziát látott volna benne.

 • Nagyvárosi természetbúvár: Parlagfű

  Amennyiben Linnétől származik a latin neve, kockázat nélkül jelenthetjük ki: a neves rendszerező nem szenvedett parlagfű-allergiában. Különben nem nevezte volna Ambrosia artemisiifoliának.

 • Graffitiverseny Budapesten: Névmágia

  Azok a falfirkászok, akik a munka ünnepén nem az MSZP-t és a majálist választották a Városligetben, részt vehettek a Magházban rendezett, rekorddíjazású graffitiversenyen. Ott is volt mindenki.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...