• Szekfű Balázs: magas.les

  Nem is olyan régen a mennyország volt az egyetlen virtuális valóság. Azóta sok minden megváltozott.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  A távozásra ítélt kormánypárt búcsúzóul nevet váltott: 2002 májusától a Magyar Paraszt Párt Földet ide! Szekciója (MPP-Fide!SZ) néven működik. A leköszönő kormány búcsúszimfóniája zárótételébe belopta a Parasztkantátát, hogy a hangzavarban feltűnés nélkül megajándékozhassa földéhes baráti körét kamatmentes hitellel megtámogatott termőfölddel.

 • Antal Dániel: Pim Fortuyn választása

  Európában átütő erejű jobboldali fordulat következett be az elmúlt másfél évben.

 • Falazók

  Felemás hete volt demokratikus rendőrségünknek a május 6-a és 12-e által hermetikusan lezárt tárgyidőszak.

 • Az alig érthető frekvencia

  A Pannon Rádió abban a formájában, ahogy eddig ismertük, nem lesz többé hallható. A tradicionális magyar fasizmus, a háborodott összeesküvés-elméletek, a nem is annyira szoft irredentizmus, a vad komcsiellenesség, az etnikai gyűlölködés, a halálbüntetés eltörlésének követelése, a csendőr- és Horthy-nosztalgia, a holokauszt-revizionizmusban és egyéb módokon manifesztálódó antiszemitizmus és - az utóbbi időben - a köztársaság alkotmányos rendje elleni nyílt uszítás most elveszti egyik fontos hídfőállását.

 • Cyber hírek

  Filctollal a másolásvédelem ellen A CD-ken alkalmazott védelmi eljárások többségét egy egyszerű sötét filctollal ki lehet kapcsolni - írja legújabb számában a német Chip magazin. Csupán jó szemre és egy sötét filctollra van szükség, amivel az ezüstlemez megfelelő pontját befeketítik.

 • Kulturális hírek

  80 éves korában elhunyt Gink Károly fotóművész: munkásságát Balázs Béla- és Pécsi József-díjjal jutalmazták.n A TIZEDIK SZIGET "Hozd ki anyádat is!" - recsegi a jubileumi, tizedik Sziget emblémafigurája, a kis tehén nevében Garas Dezső a fesztivál animációs klipjében: megkezdődött a visszaszámlálás a július 31.

 • Az Orbán-kormány utolsó intézkedései: A másik kontójára (Plusz 50 milliárd a Széchenyi-tervre)

  A még hivatalban lévő Orbán-kormány két hete úgy határozott, hogy további 50 milliárd forintot kér a Széchenyi-tervre benyújtott, idén jócskán megnövekedett számú pályázatra. A "kér" ige ez esetben nem eufemizmus: július 20-ig már a következő kormány pénzügy- és gazdasági miniszterének kell közös előterjesztést készítenie, és - ha nincs más választás - a Medgyessy-kormány egészének kell döntenie elődje "igényéről".

 • Az Orbán-kormány utolsó intézkedései: Kedvezményezett polgártársak (Döntés az állami földek eladásár

  Nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, hogy megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is - jelentette be Orbán Viktor a leköszönő, de még hivatalban lévő jobboldali kormány április 30-i ülése után.

 • A minimálbér utáni szja eltörlése: Kijelölt pálya

  Az új kormánynak teljesítenie kell az MSZP és az SZDSZ kampányban tett ígéreteit. Többek között el kell törölnie a minimálbér személyi jövedelemadóját, meg kell szüntetnie a fix összegű egészségügyi hozzájárulást.

 • Az MSZP és az SZDSZ koalíciós tárgyalásai: Mire mennek ketten

  A kormányváltó pártok viszonya az elmúlt négy évben meglehetősen rapszodikusan alakult. Az SZDSZ mintha kényszeresen igyekezett volna bizonyítani támogatóinak, hogy tanult az 1994 és 1998 közötti tapasztalatokból, az MSZP vezetői pedig nemigen hitték el, hogy egykori és leendő koalíciós partnerük bekerülhet a következő Országgyűlésbe.

 • A Centrum a választások után: Szambázó magatartás

  A kormányváltásban játszott szerepéért a Centrum politikusai közül, úgy tűnik, egyelőre a kereszténydemokraták elnöke, Bartók Tivadar üdvözülhet. A szövetség manapság az ambiciózus KDNP és a gyötrődő MDNP harapófogójában vergődik.

 • Koncert: BB (A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye)

  Bartókot és Brucknert játszott május 11-én este a Fesztiválzenekar a Zeneakadémián: a Zenét és az 5. szimfóniát. Nem kell feltétlenül erőltetni az egy koncerten elhangzó művek közti kapcsolatok keresését - de a műsorait általában elég koncepciózusan szerkesztő Fesztiválzenekar esetében az ember még ürügyet is találhat arra, hogy engedjen ennek a kísértésnek.

 • Film: Giccsparádé (Patrice Chéreau: Intimitás)

  Recenzens bevallja, kétszer próbálkozott e film megtekintésével. Olyannyira igyekezett, hogy ráadásul még a film egyik alapjául szolgáló regényt is elolvasta (Hanif Kureishi: Intimitás; Ulpius Ház, 2001). A szorgalom hiábavalónak bizonyult, Rec.

 • Film: Se ki, se be (Francois Ozon: 8 nő)

  Van valahol egy behavazott udvarház, kellően lakályos, afféle angolosan előkelő forgatási tér. Itt tartózkodik nyolcadmagával a gyilkos. Mama (zugivó), feleség (önző dög), sógornő (vénkisasszony), húg (ribanc), nagyobbik lány (önállósodik), kisebbik lány (lázad), szobalány (elfojtott, büszke démon), cseléd (sóvárgó és.

 • Kiállítás: Az árnyék színe (Schmal Károly kiállítása)

  Bár az évnek még csak az egyharmada telt el, bátran kijelentem:2002 egyik legfontosabb kiállítását rendezte Schmal Károly.

 • Lemez: Két dudás egy sátorban (Mihály Dresch Quartet/Archie Shepp: Hungarian bebop)

  Örvendetes a BMC erőfeszítése, hogy összehozzon magyar zenészeket világsztárokkal - s ezt dokumentálja -, és szerencse, hogy pénzt is kapott hozzá. Most aztán a Shepp-rajongók az egész világon megismerhetik Dresch Mihály nevét, és fordítva.

 • Lemez: Lehet egy jó napod (B‘lga: Majd megszokod)

  Talán nem túlzás állítani: a B‘lgának sikerült megcsinálnia az utóbbi évek legszórakoztatóbb magyar hangzóanyagát, s ez nem kis részben kegyetlenül mulatságos, egyben jólesően durva szövegeiknek köszönhető.

 • Lemez: Óvatos harapás (The Jon Spencer Blues Explosion: Plastic Fang)

  Hiába készítette el négy évvel ezelőtt Jon Spencer az ő Blues Explosionjével pályafutásának tán legszínesebb s bizonyosan leginkább felhasználóbarát lemezét (Acme), mindezt pontosan az a szűk, ám kitartó kör értékelte csupán, amely odáig volt már az addigi dolgaiért is.

 • Lemez: Lépéstartás (Neil Young: Are you passionate?)

  Tavalyi koncertjén már feltűnt, hogy valahogy maguk mögött hagyják a rockzenét Neil Young új - de továbbra is elektromos gitárra hegyezett - számai, így nem estem zavarba a hírtől: ezúttal egy soul-anyaggal rukkolt elő.

 • I. Magyar Geocaching Fesztivál és Verseny: A kis dobozok tizenöt pontja

  A hét végén rendezték meg Tatán az első geocaching fesztivált, ahol az országszerte elrejtett "kincsesládák" után kézi GPS-szel és mohó tekintettel kutató (Mókusok a dobozzal. Magyar Narancs, 2001. szeptember 13.) játékosok ezúttal a tájfutóversenyek mintájára szervezett futamon tették próbára erőnlétüket és navigációs képességeiket.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...