• Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Mentem hazafelé az utcán, nulla óra már elmúlt, tele volt a zsebem akácfavirággal. Biztosan szedtem. Ostorlámpák csapásfénye világította az utat, nem mozdult semmi.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Abal lábbal egész hamar megvolt, talajt fogott a talp, ám mivelhogy rutinos volt, ettől még nem kezdett el ünnepelni, nem lelkendezett. Tudta, ez még csak félsiker, semmi szín alatt nem szabad most magát elbíznia. Mert hogyha elbízza, s arra gondol, megy ez, mint a karikacsapás, a feladat érdemi részének megoldása során a kudarc legelső jelére annyira, de annyira pofára esik, hogy olyan nincsen is.

 • Barak László: Ne tessék gyarmatosítani a lelkeket!

  Duray Miklósnak, a Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnökének emlékezetes, bizonyos tekintetben pedig elhíresült Kossuth téri jelenése azonkívül, hogy világossá tette, kicsoda és mire képes a szlovákiai magyar sérelmi politika fenegyereke, arra is jó volt, hogy elgondolkodjanak az érintettek, milyen irányba mozgott a rendszerváltás óta eltelt több mint egy évtized alatt prezentált Kárpát-medencei kisebbségi politika.

 • A nacionalista forradalom néhány napja

  Aszondja a kábé száznegyvenezer nagymamánk közül az egyik a két forduló között, hogy kisfiam (kislányom), hidd el, ezeknek ´56 megismétlése sem lenne drága.

 • Csak szurkolj!

  A labdarúgó-világbajnokság pénteken - május 31-én - elkezdődik. A planéta legjobb válogatottjai közül az egyik a következő négy évre piedesztálra emelkedik. A teljesítmény, a játékosok döntik el, hogy melyik.

 • Cyber hírek

  Víz a Marson Hatalmas mennyiségű fagyott vízre bukkant a NASA Mars Odyssey szondája a vörös bolygó felszíne alatt. A víztömeg felolvadva ötszáz méter mély óceánt alakítana ki a Marson.

 • Kulturális hírek

  71 éves korában elhunyt Niki de Saint Phalle: a francia-amerikai szobrásznő legismertebb alkotásai a párizsi Centre Pompidou melletti medence vidám színekben pompázó szobrai. Életmű-kiállítását tavaly rendezték meg a hannoveri Sprengel Museumban; 300 alkotását e múzeumnak adományozta.

 • Az új kormány programja: Majd adunk nektek!

  Közhelyektől, nagyotmondástól, dagályosságtól, sőt nettó hülyeségtől mentes kormányprogramot írni valószínűleg képtelenség, mi legalábbis soha nem fogunk már ilyet látni. Ezúttal sem sikerült: a legkevesebb, hogy egy gondos szerkesztő azért átnézhette volna a kormány - hétfőn 197 fős többséggel elfogadott - cselekvési tervét.

 • Új emberek az MFB élén: A nyugodt Erős

  Lapzártánk idején úgy tudni, Medgyessy Péter kormánya Erős Jánost, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) egykori vezérigazgatóját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kormánybiztosává nevezi ki. A korábbi bankvezér értesüléseink szerint "középtávon" az MFB vezérigazgatói posztjának várományosa.

 • Rendőröket foglalkoztató bűnszövetkezet?: Két túsz között

  A maffia és a közigazgatás felső köreit is érintő, egész országra kiterjedő zsarolás-, valamint emberrablás-sorozatról tudunk meg mind többet és többet az utóbbi hónapokban. Az események láncolatában egy bűnszervezet kontúrjai is felsejlenek; öten már előzetesben vannak.

 • Bombák a Balatonban: Tűz a víz alatt

  Bombák, aknák, gránátok százait rejti a Balaton, amelyek bármikor felrobbanhatnak - erről bizonyosodott meg az az expedíció, amelyik a magyar tenger mélyét térképezte fel műholdas műszerek segítségével. A II. világháborús fegyverek létezéséről az előző kormány is tudott, ám két és fél éve semmi sem történt a Balaton lőszermentesítése érdekében.

 • Orbán Ottó halott

  Nem ismertem őt személyesen, de sokszor láttam a Zene-akadémián, eszerint zenebarát volt, rokonlélek. Most tehát csak abból tudok kiindulni, amit olvastam tőle, noha persze hallottam súlyos betegségéről, aztán az írókollégák gyűjtéséről az elodázhatatlan műtétre.

 • Építészet: Szabadpolcozás (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

  Asajátos, semmi mással össze nem keverhető könyvtári légkörért általában három tényező szavatol. Először is a könyvtár mikrokozmosz: mindenkori alapítóinak szándéka szerint a nagyvilág tükre. Csodakamráiban, labirintusainak roskadozó polcain, aprólékos katalóguscéduláiban és számítógépeinek merevlemezén a különféle idősíkok egymásba csúsznak, a történelem egy helyütt, egy időben pihen.

 • Cannes, 2002: Az elmaradt nászéj

  Volt nagy jövés-menés a pálmák alatt, de holnap már senki nem emlékszik semmire. Kerestünk hát valami állandóságot, valami értéket e cifra butikban. Egy embert, aki nem nyilatkozik se hetente, se akárkinek. Alain Resnais-t találtuk, a Tavaly Marienbadban, a Szerelmem, Hirosima rendezőjét.

 • Az erő vele volt: Kótai Mihály első címmérkőzése

  Belépek az Elektromos Népfürdő utcai csarnokába, és minden átmenet nélkül egy Mándy-novellában találom magam. Mert azt még önök sem képzelhetik, hogy 2002-ben van Budapesten olyan hely, ahol egy szurkoló azt kiabálja: Nem a barátnőd, ne simogasd!

 • Magyar a Mount Everesten: Az egyiknek sikerült

  A negyedik magyar Everest-expedíció tagja, Erőss Zsolt május 25-én, szombaton, helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor első magyarként állt a Föld legmagasabb csúcsán. Csak egy hajszálon múlt, hogy társa, Várkonyi László nem részesülhetett ebből az élményből.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...