• Kálmán C. György: Magánvalóság

  Isten őrizzen attól, hogy az első száz napban lekutyapicsázzam szeretett kormányunkat, de szeretett (főleg: választott) miniszterelnökünkön már most mutatkoznak az elorbánosodás jelei, jó lesz, ha vigyáz.

 • Legát Tibor: Pop

  propaganda jól működött, nevetve ásunk ki minden dögöt, senki sem mondhat csütörtököt, mindenütt ördögök, ördögök, ördögök. világ második legnagyobb magyar városában, a kosárlabdapalánk alatt felépített, színpadnak nevezett szemétdombon szól a dal.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Sanyi segédmunkás házibulinak nevezte, de amennyivel kevesebb volt annál, annyival több is, már csak ha közvetlen környezetromboló hatását tekintjük, nem beszélve egyéb káros következményeiről.

 • Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Ahová a trojka száguld

  Apolitikusok és a nemzetközi sajtó a múlt hónapban ünnepélyes keretek között, gyors egymásutánban háromszor is végleg lezárták az egyébként már rég lezárult hidegháborút. Előbb az Oroszországnak a huszadik NATO-fotelt felajánló reykjavíki külügyminiszteri találkozón (május 14.

 • Koreai öröm

  Emlékeznek Duff piruettjére a spanyol-íren? Diouf merész vetődésére a Szenegál-Uruguayon? És Macduffra a Macbethből? Vagy Todo ipponjára az orosz versenyzővel szemben az első körben, amiből nem lett büntető? Hierro esetére, aki megfogta ugyan Quinn pendelyét egy beadásnál, de az idős sportembernek jól láthatóan esze ágában sem volt felugrani?

 • Gengszterezni, romázni

  "Sikerült olyan partnereket találni a magyarországi cigányságon belül, akik hajlandók voltak leszállni a megélhetési romákra jellemző útról, amit Horváth Aladár képvisel" - jelentette ki egy márciusi tatabányai választási fórumon Kövér László, a Fidesz akkori ügyvezető alelnöke a Fidesz- Lungo Drom megállapodás indoklásaként.

 • Cyber hírek

  Olajfaló Olajjal szennyezett talaj olcsó és gyors megtisztítására kísérletezett ki világújdonságnak számító biotechnológiai eljárást a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Intézet: a baktériumok a helyszínen "falják fel" a talajba került olajat.

 • Kulturális hírek

  A 6. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Péterffy Zsófia nyerten SZÍNHáZI TALÁLKOZ" Martin McDonagh A kripli című darabjának színreviteléért Gothár Péter kapta a II.

 • Baloldali győzelem Csehországban: Vörös lobogók alatt Európába

  Hogy Hernádi Judit milyen belpolitikai elemző, arról hétről hétre meg lehet győződni a Heti hetesből. Ám, hogy külpolitikai analízisei tévedhetetlenek

 • Kormánypárti főpolgármester-jelöltek: Arcok ideje

  A dolgok jelenlegi állása szerint Budapest főpolgármesteri címéért a tisztséget tizenkét éve betöltő Demszky Gábor (SZDSZ) mellett Magyarország június 30-i hatállyal visszahívott berni nagykövete, Schmitt Pál (független, Fidesz - MPP meg a polgári sejtek támogatásával), Gy.

 • Jobboldali főpolgármester-jelöltek: Palira tettek

  Hangsúlyozottan függetlenként lép a pástra Budapest főpolgármesteri címéért Schmitt Pál, ám a Fidesz - MPP támogatásával. Nagyon is hihető az a vélekedés, miszerint a Fidesz azért állt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, nemrégiben szélnek eresztett svájci nagykövet mögé, mert nem akar saját embert beáldozni.

 • Tüntetés egy budapesti gimnáziumban: Romlásnak indult

  A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium öregdiákjai és tanulói múlt péntekre aláírásgyűjtést és demonstrációt szerveztek az iskola elé. Az akcióval két, a tanév végével elküldött, és több ellehetetlenült, az igazgatóval kialakult vitájuk miatt a távozást fontolgató tanár iránti szolidaritásukat fejezték ki.

 • Fidesz-kongresszus és polgárikör-találkozó Budapesten: A szalonnás rántotta jegyében

  A Fidesz - MPP múlt szombati XV. kongresszusa kellemes meglepetést okozott annak, aki az utóbbi hónapokban a párt masszívan űzött MIÉP-imitációján edződött. Nehezen hihető, de az áprilisi választáson alulmaradt (Pokorni Zoltán szerint azonban azt megnyerő) Fidesz e napon egy mérsékelt jobbközép párt benyomását keltette.

 • Elavult közigazgatási térképek: Eltájolás

  Egy 1940-ben Tolna megyéből Bácsba átcsatolt, 1100 hektáros, Duna menti ártéri erdős terület 60 éven keresztül egyik megyéhez sem tartozott: Tolna kivezette a nyilvántartásából, Bács viszont nem vette bele a sajátjába.

 • Könyv: Boldogtalan ködfelhő (Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka)

  Aszerző, aki az elmúlt két és fél évtizedben lírikusként vált a legjobbak egyikévé, most egy regényt adott közre. Méghozzá nem is akármilyet: sűrűt, erőteljeset, szenvedélyeset. Olyan munkát, amely (ellentétben a lírikusok által írt prózai művek jelentős részével) egyéb értékei mellett a kompozíció átgondoltságával is kitűnik.

 • Könyv: Disznó szerencse (Lawrence Norfolk: Vadkan képében)

  A tavasszal nálunk is járt, s ez alkalommal sűrű laudációban részesült Lawrence Norfolk kétségtelenül termékeny szerző: egy szűk évtized alatt három terjedelmes és nem utolsósorban módfelett sikeres regényt publikált.

 • Film: Szilveszter délben (Dzsafar Panáhí: A fehér léggömb)

  Az iráni film mestere ezúttal biztos kasszára játszott. Gyerekszereplőkre épített filmjében egyetlen olyan poént vagy fordulatot sem hagyott ki, amelyekkel mintái, az európai, főleg olasz neorealisták érzékeltették az eltűnőben levő alsó középosztály frusztrált mindennapjait.

 • Koncert: Horzsolások (Slayer)

  Egyre masszívabb meggyőződésemmé válik, hogy az igazán kíméletlen zenét játszó, s magukat a színpadon nekibőszült vadaknak mutató zenészek jó része "civilben" kimondottan visszafogott csávó. Itt van mindjárt a Slayer.

 • Lemez: Alacsony pH, magas kalória (Dadamnphreaknoizphunk: Take Off Da Hot Sweater)

  Ne tessenek megijedni az első blikkre túl töménynek tetsző előadói névtől: a rohadtul bugygyant, zajos funkot ígérő álnév az Oliver Bondzio-Ramon Zenker duót takarja, akik pályafutásuk korábbi szakaszában még Hardfloor néven bomlasztották destruktív nihilizmusra és hajnalig tartó szeletelésre amúgy is hajlamos közönségüket.

 • Lemez: Az olaszok már a spájzban vannak (Antonio Faraó: Next Stories)

  Adzsessz eredendően fekete találmány, és erősen kötődik a fekete bőrszínhez. Ehhez képest az a legújabb trend, hogy számos európai zenész, illetve zenekar küzdi föl magát az élvonalba. Dánok, franciák, németek, olaszok.

 • Hollandia, irodalom: Olvasó nép

  Ne szépítsük: a tiszteletre méltó kivételektől eltekintve nagyjából egyformán kevéssé ismerjük egymás irodalmát, ők a miénket, mi a hollandokét. Annak érdekében, hogy ez a helyzet legalább féloldalasan változni kezdjen, ők hozzáláttak a dologhoz

 • Foci-vb: Papa, mama focizik

  A jelenleg is zajló futballvébé azt mutatja, hogy a) előretörtek a kis nemzetek, kiegyenlítődik a világ futballja; b) nem történt semmi olyan, ami korábban meg ne esett volna, a kicsik már húsz éve bizonyos természettörvényekben is rögzített periodicitással alázzák a nagyokat; c) a magyarok soha sehova nem kerülnek ki, és egyhamar nem is fognak; d) ez utóbbi, úgy tűnik, senkit nem is érdekel, ennélfogva a mieink végre önfeledt szemlélődésbe merülve, érdek nélkül nézhetik a cirkuszt.

 • Drog- és ártalomcsökkentés: Biztonságos belövés

  Miközben Magyarországon az elmúlt években a drogpolitikát a büntetőjogi eszközök szerepének növekedése és az ártalomcsökkentő programok mellőzöttsége jellemezte, Európa és a világ fejlettebb részein a drogfogyasztáshoz kapcsolódó egyéni és társadalmi károkat olyan eszközökkel kezelik sikerrel, melyeknek csak az említésére is a hazai illetékesek jelentékeny hányadának hátán nagy valószínűséggel felállna a szőr.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...