• Végel László: Balkáni tükör

  A bácskai Zs. városka magyar polgármesterének kínszenvedései azzal kezdődtek, hogy a március 15-i ünnepségen a város előkelőségeivel karöltve Bocskaiban kellett megjelennie a városka főterén. Négy-öt évvel ezelőtt öltönyben szónokolt, de már akkor megszólták miatta, varratott tehát magának ő is egy vadonatúj Bocskait egy ismert erdélyi szabónál.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  "Tegnap délután olyan szinten bealudtam, hogy legalább tíz nem fogadott hívásom volt" - mondta a reptéri minibuszvezető a mellette ülő stewardessnek. Túl hangosan beszélt, turbózta magát a rettenetes szóáradattal, de hát reggel öt óra húsz volt, le a kalappal, mindketten frissek és parfőmszagúak voltak.

 • Major Iván: Papírreformok - pénzügyi válság (A MÁV állapotáról)

  AMagyar Államvasutak 1995 óta az átfogó reformok időszakát éli. Mostanra, 2002-re sokadik, eddigi legsúlyosabb pénzügyi válságába került. A "permanens reform", avagy inkább az egymást követő papírreformok és az egyre súlyosbodó pénzügyi válságok között nincs közvetlen ok-okozati öszszefüggés.

 • Fontos kérdések árvíz és tűzijáték tárgykörben

  Az első az egyszerűbb, látszólag. Pret-a-porter a víz fölött. Tigrises pólóhoz viseljünk katonai helikoptert, garbóhoz bőrkabátot, és álljunk olyan testtartásban Matula bácsi ladikjában, mint Leonardo di Caprio a Titanicon, ha már cabrio az a lélekvesztő, mint hősleg tette ezt Orbán Viktor.

 • A trutymó titka

  A honi úgynevezett jobboldal időről időre hajlamos arra, hogy belevesszen saját korántsem rejtett eszmetörténetébe, s annak foglyaként rendre elkövesse ugyanazon hibákat - melyek nyomán az erős ressentiment-nel kísért bűnbakkeresés is ismétlődhet újra és újra.

 • Cyber hírek

  Sulinet Átfogó informatikai fejlesztési program indul jövőre azzal a céllal, hogy valamennyi iskolában hozzáférjenek a számítógéphez a diákok - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter a kismarosi SuliNet táborban.

 • Kulturális hírek

  78 éves korában meghalt Ed Headrick: az aerodinamika törvényszerűségeit alkalmazó, 1966-ban szabadalmaztatott újításával alapvetően javított a Kaliforniában egyébként régóta használt - de frizbinek csak ezután nevezett - korong repülési tulajdonságain.

 • "Én elég brutális vagyok" (Zoran Djindjic szerb miniszterelnök)

  Lassan két éve, hogy Szerbia levetette Slobodan Milosevic jármát. A 2000 októberében győztes koalíció azóta felbomlott, az ellentétek a papíron is alig létező Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elnöke, Vojislav Kostunica és Szerbia miniszterelnöke között időről időre polgárháborús hangulatot idéznek.

 • Bányaszerencsétlenségek Keleten: A föld alatt sincs szűz terep

  Az ukrán bányászat teljesítménye az emberélet/millió tonna arányszámmal is mérhető: és a mutató évről évre romlik. Kínában a bányatulajdonosok a szerencsétlenségeket be sem jelentik. Romániában a Zsil-völgyi bányákban minden évben meghal valaki a sújtólégrobbanások miatt, és a hatóságok tehetetlenek: az egyik baleset után a felelősök 250 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kaptak.

 • Irak: Lesz-e háború?

  Lapzártáig még nem dőlt el, lesz-e háború Irak ellen. Igazságérzetünk úgy diktálná, hogy már most is későn kezdődne az akció Szaddám Huszein eltávolítására. A reálpolitika azonban afelé mutat, hogy Irak újjáválasztandó elnöke ezúttal is megússza.

 • Volt kormánytagok ügynökmúlttal: Hivatalból hárítók

  Három név már ismert a Mécs-bizottság kormánypárti tagjai által összeállított tízes ügynöklistáról: Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök után az előző kormány két tagja, Járai Zsigmond pénzügy-, illetőleg Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter ismerte be, hogy valamilyen formában együttműködött a szocialista rendszer állambiztonsági szerveivel.

 • Medgyessy-bizottság: Hazamentek a legények

  Felemás eredménnyel fejezte be munkáját a miniszterelnök titkosszolgálati munkáját vizsgáló bizottság múlt csütörtökön, miután a kormánypárti és az ellenzéki tagok nem tudtak megállapodni egy egységes jelentéstervezetben.

 • Magyar Sziget Kismaroson: Hamis próféták

  Idén második alkalommal rendezte meg Kismaroson a Kárpát-medence magyar fiataljainak dzsemboriját a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A szervezők szerint a tavalyi százötven érdeklődővel szemben idén négyszázan vettek részt végig az ötnapos találkozón, a legnépszerűbb programokon nyolc-kilencszázan is megjelentek.

 • Dunai árvíz: Jött, ment

  A Duna magyarországi szakaszán a hétvégén 170 kilométer hosszan volt magasabb a vízállás a valaha mért legmagasabb szintnél. Hivatalos jelentések szerint eddig kétezer embert kellett kitelepíteni. Körülbelül huszonötezren védekeztek a Duna mentén.

 • Több mondat Illyésről (Egy új kötet ürügyén)

  Novemberben, a halottak napján ünnepeljük Illyés Gyula születésének századik évfordulóját. Pontosabban csak ünnepelnénk, mert ez a becses évforduló korántsem felhőtlen vagy egyértelmű hangulatban köszönt majd be.

 • Könyv: Egy régi kortársunk (Péterfy Jenő zenekritikái)

  A Wilheim András által összeállított kötet a 19. század utolsó negyedében alkotó esszéista-kritikus zenei publicisztikáinak eddigi legteljesebb gyűjteménye. Itt jelennek meg először kötetbe foglalva a Pester Lloydban napvilágot látott német nyelvű kritikák, Grossmann-Vendrey Zsuzsa fordításában; a magyar nyelvű írásokat legutóbb 1931-ben jelentették meg gyűjteményes formában.

 • Kiállítás: Mondializáció 3. A szívmelengető (Yann Arthus-Bertrand fényképei Rambouillet-ban)

  Nadar, az egyetemes fotótörténet egyik legjelentősebb figurája az 1850-es évek közepén önarcképet készített: trükkösen-arányosan bemontírozta magát egy léghajó kosarába, hogy integethessen virtuális távoztában híveinek és ellenfeleinek, ám váratlanul lefelé indult, s végigfényképezte Párizs kanálisait alulról és belülről.

 • Könyv: A meg nem értett zseni (Makovecz Imre. Tervek, épületek, írások 1959-2001)

  Van egy busafejű, nagy természetű építészünk, aki Ady Endré-s vehemenciájával, bajszos ábrázatjával és ösztönös tehetségével történetesen a világ ma élő legismertebb magyar építésze, ha tetszik, ha nem. Persze Makovecz Imre építészete ettől még nem éppen mindenki kedvence.

 • Film: Gizdák a Ginzán (Wasabi)

  Jean Reno megjárta Pados doktor ispotályát, és most úgy néz ki, mint Éles István, de közel sem olyan szellemes, konkrétan azon kéne nevetnünk, hogy laposra ver mindenkit, aki szembejön és napszemüveget visel. Ilyenkor azt kellene mondani, hogy: hej, pedig milyen jó színész volt valaha, haj, de nem volt, vagy nem emlékszem.

 • Film: Tizenhét vitorla (Péterffy Zsófia: Kalózok szeretője)

  Mint arról múlt heti számunkban hírt adtunk, van még egy magyar résztvevője az 59. Velencei Filmfesztiválnak. Buvári Tamás Posztkatona című kisjátékfilmje mellett, tehát az animációs filmek szekciójában is érdekeltek vagyunk, Péterffy Zsófia alig nyolcperces festménymozijával.

 • Lemez: Az éjszaka zenéi (Martha Argerich koncertlemeze)

  Az EMI egyre-másra adja ki a szó minden értelmében elbűvölő argentin Martha Argerichnek az amszterdami Concertgebouwban rögzített zongorakoncertjeit, a mostani CD a harmadik a sorban. Az 1978 májusában, illetve 1979 áprilisában előadott műsoron a romantikus zongorazene egyik csúcsa (Schumann: Fantasiestücke) mellett két Ravel-darab szerepel (Szonatina; Gaspard de la nuit) - érdekes párosítás, mely mindkét komponistának jót tesz, csökkenti Schuman szentimentalizmusát, erősíti Ravel formaérzékét.

 • Háromkirályság

  Magyar Narancs: A magyar bőgősökre nem nagyon jellemző, hogy önhöz hasonlóan éppúgy játsszanak klasszikus zenét, mint népzenét és dzsesszt. Kubában ez természetes?

 • Szuggesztiók az orvosi gyakorlatban: "Kilépünk a beteg lábbal"

  Betegként leginkább az orvos tanácsait igyekszünk betartani, és miközben rendszerint kellemetlen, érthetetlen dolgok történnek velünk, kommunikációnk is nehézkessé válik. Üzenetek garmadáját kapjuk, amelyek gyakran betegérzetünket erősítik meg.

 • Pisztrángfogás a Rómain: Gesamtkoszt (Az Evezős (Pléh))

  Az a jó, ha minden egyszerre van, ha egybecsúsznak a dolgok, ha összemosódik jó és rossz, ha nincs az a jó ízlés, ami szétválasztaná az ízeket az illatoktól, a bűzt a tájtól. Ha semmiképpen sem lehet már disztingválni, ha minden egyre megy, ha már úgyis egy helyre, a fenébe is, ha stílustalanság van, ha kócos kicsit minden.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...