• MaNcs 14. évf. 41. sz. (2002. 10. 10.)

  Történelemfolyam (Forgács Péter filmrendező, képzőművész)

  "Rendkívül érdekfeszítő kiállítás, egyúttal lecke történelemből, meditáció időről és veszteségről, érzékszerveinket, érzékenységünket alaposan próbára tevő küzdelem" - írta a Los Angeles Times Forgács Péter öt hónapi munkával komponált interaktív kiállításáról, mely augusztus közepétől szeptember végéig volt látható az LA-i Getty Kutatóintézetben The Danube Exodus: The Rippling Currents of the...

  2002 / 41
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Ha más haszna nincs is az adótörvények átszabásának, annyi bizonyosan van, hogy felfrissíti számolási képességünket, és ráébreszt arra, hogy a számítógépek világában sem teljesen haszontalan dolog a mennyiségtan ismerete.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Egy pár mondatba´ szilánkosra töröm az agyam. Ahogy a száraz nokedli ropog a vaságy rugói között.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  Aleégett közösségi ház előtt üldögélt Sanyi segédmunkás, és Hurka nevű kutyájának magyarázott meglehetősen emelt hangon, mivel szomorú volt és részeg. A két dolog között szoros ok-okozati kapcsolat állt fenn, DNS-spirálként összekapcsolódó, tekergőző viszonylatrendszer, melynek kibogozása túlságosan messzire vezetne, úgyhogy leghelyesebb, ha a kutya álláspontjára helyezkedünk, és csak nézünk hülyén.

 • Virág Tamás: A közösség háza

  Két héttel ezelőtti döntésével új dimenzióba helyezte a helyi közösségek önrendelkezési jogán alapuló, autonóm működésű önkormányzatok problémamegoldását Németkér képviselő-testülete. Mintaként számos korábbi ötletet hasznosíthattak volna (az útban lévő cigányok által használt házak lerombolása, a romák lakhatásának biztosítása ablak nélküli konténerekben, sátorban, esetleg annyi segély, kártérítés stb.

 • Tálas Péter-Vincze Hajnalka: Összehordanak hetet (Új tagországok a NATO-ban)

  Másfél hónap múlva Prágában tartja újabb csúcsértekezletét az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. Szinte bizonyosnak tűnik, hogy e találkozón a NATO hét újabb meghívólevelet postáz hét volt szocialista fővárosba: Ljubljanába, Pozsonyba, Vilniusba, Tallinnba, Rigába, Bukarestbe és Szófiába.

 • Ketten egy ellen

  Ez, bármi lesz is a vége, el van baltázva. A kút meg van mérgezve, a konkoly el van hintve. A hülyeség tombolva van.

 • Lenn délen, meseszép éjben

  A múlt hétvégén tartott bosznia-hercegovinai választásokon ismét az úgynevezett nemzeti pártok diadalmaskodtak: a Szerb Demokrata Párt, a Horvát Demokratikus Közösség és a Demokratikus Akciópárt. Akár sopánkodhatnánk is emiatt - a multietnikus, békés, független, szabad piacgazdaságon alapuló Bosznia vízióját Bosznia népe megint köszönte, nem kérte.

 • Cyber hírek

  Gyülinet Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára bejelentette: levélben fordult az egyházakhoz, mert a jövő évtől szeretnének minden egyházközséget, parókiát számítógéppel ellátni.

 • Kulturális hírek

  n BOLYG" HOLLANDOK Hans van der Meer Holland pályák című - az ottani amatőr focipályák világát bemutató - fotókiállítása vezeti be az október 24-28-i Bolygó hollandok című irodalmi fesztivált, melynek keretében Arnon Grunberg, Moses Isegawa, Stephan Lang, Douwe Draisma, Johan Goudsblom, Judith Herzberg és Harry Mulisch látogat Budapestre.

 • Licitálás a főpolgármesterségért: Elszántak és elszálltak

  2002 a nagyszabású ígéretek éve. Bár e taktika nem mindig válik be - Orbánék is túllőttek a célon a parlamenti választások kampányában, a Medgyessy-kormány pedig csapdába csalta magát evvel -, a politikusok mégsem tudnak lelazulni a hangzatos vállalásokról.

 • Pécsi polgármesterjelöltek: Jók és jobbak

  A baranyai megyeszékhely lakói eddig háromszor választottak maguknak új polgármestert (bár csak kétszer közvetlenül), ráadásul mindhárom alkalommal szembe- mentek az országgyűlési voksolás eredményével: 1990 és 1994 között a szabaddemokrata Kripl Zoltán, 1994-ben a fideszes Páva Zsolt, 1998-ban a szocialista Toller László lett a befutó.

 • Új kistérségi megbízottak: Szocialista vállalás

  Két éven belül már másodszor fordul elő, hogy az aktuális legnagyobb kormánypárt választja ki saját pártszimpátiái mentén a kistérségi megbízottak zömét: a hatalomgyakorlás e sokat bírált módjában szemernyi javulás sincs.

 • Az ÁSZ a jegybank humánpolitikájáról: Dolgozók és cserék

  Több kifogásolnivalót is talált a Magyar Nemzeti Bank új vezetése által kezdeményezett szervezetátalakításban az intézményt első ízben szemügyre vevő Állami Számvevőszék. Az elbocsátásokról például sem a tulajdonost képviselő Pénzügyminisztérium, sem pedig a személyi kérdésekben illetékes jegybanki igazgatóság nem értesült időben, noha a leépítés költsége meghaladta az egymilliárd forintot - áll az összességében pozitív hangvételű jelentésben.

 • Tulajdonosváltás az EVM Rt.-nél: Aranyat érő részvények

  A leginkább az Ultra-családról ismert Egyesült Vegyiművek (EVM) Rt. többségében kisrészvényes dolgozói a cég tavaszi közgyűlésén tudták meg, hogy vállalatuknak új tulajdonosa lett. A befektető a korábbi menedzsment részvényeinek megvásárlásával és alaptőke-emelés révén jelentős befolyást szerzett a vállalatnál.

 • Csődtömeggondnokok (Pályázat a Nemzeti Színházra)

  A kérdés fapados megfogalmazásban így hangzik: mi legyen a momentán Nemzeti Színháznak nevezett épülettel? Merthogy tévedés ne essék: színház, az még nincsen a Soroksári út mellett. Van egy ház, ahol olykor színielőadásokat tartanak - ennél rengeteg pince, padlás, garázs és művház ma többre képes.

 • Könyv: "Mögöttem... múlt van" (Ibsen drámáinak első kötete)

  Kosztolányi már a múlt század húszas éveinek közepén foglalkozott Henrik Ibsen színműveinek avulási együtthatójával. A jeles drámai analitikus halála óta még csak harmincöt év telt el, de az egykori rajongóból - a rajongás elsősorban A vadkacsa szerzőjének szólt - kitört a szkeptikus.

 • Könyv: Árnyékvilág (Marno János: A fénytervező)

  Az értelmező számára a legtöbb esetben megadatik, hogy abból a kézenfekvő perspektívából közelítsen tárgyához, ahonnan látni véli a módosulásokat, amelyeket az aktuálisan legfrissebb mű az életmű kontextusán belül eredményez, miközben automatikusan annak részévé is válik.

 • Kiállítás: Kétségbeejtő örökkévalóság (Vajda János-emlékkiállítás)

  Asarokszobában állították ki. Kissé beszorítva a túlhabzó Jókai-kultusz, a gyönyörű Szerb Antal-terem és az eldugott Ady-oltár közé. A gyanútlan látogató egy ideig csak Jókai menyének (?) viselt dolgairól hall egy fanfárhangú tanárnő jóvoltából, és legszívesebben elfutna az iskolásan életrajzi rendben kirakott Vajda-dokumentumok láttán (keresztlevél, osztálynévsorok stb.

 • Film: Mintha nem tudnánk (A kísérlet)

  Kísérleteznek velünk. Az in vitro még a jobbik eset. Az utóbbi évek, évtizedek nevezetes kísérlete volt, amikor egy önkéntes jelentkezőkből összeállított csoportban kék szemű szőke fehérek tanulhatták meg, milyen érzés sötétebbnek (sárgának, vörösnek, barnának, feketének) lenni.

 • Film: Alaszka mártírjai (Álmatlanság)

  1. Mindenki mentse, ami menthető! Az amerikaiak már a spájzban vannak, ám nem Doxa karórát keresnek, de visznek mindent, amiből filmet lehet csinálni, regényt, naiv festményt, végrendeletet, de legelsősorban is: filmet.

 • Koncert: Együtt nem megy (Cseh Tamás + Kispál és a Borz a Bárkában)

  Kezdetben Cseh Tamás és Lovasi András "zenés beszélgetésére" invitált a Bárka Színház, és én erre simán ráharaptam. Külön-külön alaposan belemásztak már az életembe, ha húszévnyi eltolódással is - no de így együtt.

 • Lemez: Altatók (Coldplay: A Rush Of Blood To The Head; Beck: Sea Change)

  Amennyiben az 1990 utáni felhozatalt tekintjük, kapcsolatom a brit gitárzenekarok többségével távolról sem szívmelengető: az oly büszkén viselt modorosságuknál csak a reménytelen középszerűségüket érzem elkedvetlenítőbbnek, mondjuk az Oasistől úgy Richard Ashcroftig.

 • Világnap: Állatok a Megyeri úton

  Az emberiség jó tempóérzékkel kitalálta, hogy legyen az állatoknak világnapja, amikor megszabadulhatunk bűntudatunktól, és megmutathatjuk, milyen jó fejek vagyunk. Az állatok erről persze mit sem tudnak, de mindegy is: ők már elég régen elfogadtak minket olyannak, amilyenek vagyunk, legfeljebb kihalnak, szenvednek, vagy beköltöznek a föld alá.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...