• Végel László: Balkáni tükör

  A kukázó romák felkiáltottak: "Könyvek!" De aztán kiábrándulva vették tudomásul, hogy nem szerb nyelvű könyvek kerültek elő a konténerből. Az egyikük ugyanis konyított valamit magyarul, addig méregette, hogy végül kibökte.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Lady Dachbauer

  A Macbeth, Shakespeare halhatatlan remeke, elsősorban a szó közepén található mássalhangzócsoport miatt érdekes. A név voltaképpen két részből álló összetétel: Mac+Beth. A Mac- előtag (mely néha csak Mc-nek van írva) eredetileg nem angol elem, hanem kelta: jelentése ´-fia´, tehát esetünkben ´Beth fia´.

 • Vérvörös színt fest az égre a hajnal

  Valamikor este fél nyolc táján a Lendvay utcában az m1 riportere mikrofonvégre kapta Kövér Lászlót, a Fidesz alelnökét. Kövér már e korai órán arról számolt be a nézőknek, hogy a "demokráciavonalra" több száz bejelentés érkezett bizonyos választási csalásokról, amiket annak rendje és módja szerint majd ki fognak vizsgálni, és ha megalapozottnak bizonyulnak, úgy megfelelő intézkedéseket foganatosítanak.

 • Cyber hírek

  E-szemét Az Európai Unió parlamentje és tagállamai kompromisszumos megállapodásra jutottak az elektronikai hulladék újrahasznosítása ügyében. Eszerint 2005-től kezdve a gyártóknak vissza kell venniük a számítógépeket, hűtőszekrényeket és más elektromos eszközöket.

 • Kulturális hírek

  N. Kósa Judit, a Népszabadság újságírója, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Sztevanovity Zorán zenész, Markó Iván táncművész és a Magyar Fotográfusok Háza munkatársai nyerték el a fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány idei díját.

 • Alkotmánymódosítás az uniós csatlakozás előtt: Jobb csavarok és bal lépések

  Miközben a kormány az ellenzékkel való egyeztetés nélkül nyújtotta be a parlamentnek az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslatát, a politikusok leginkább azon izmoznak, hogy lehet-e népszavazni március 15-én.

 • MSZP: Betakarítás

  Az önkormányzati választás szocialista előretörést hozott: Magyarország térképe jórészt bepirosodott. A budapesti szervezet makacssága ellenére sem vesztette el a kormányoldal a főpolgármesteri posztot, de ami nem sikerült fővárosi, az összejött kerületi szinten: az önálló szocialista jelölt miatt Zuglónak fideszes polgármestere lett.

 • SZDSZ, Demszky: Él és mozog

  Az SZDSZ budapesti választási központjában csúcsra járt az öntudatos derű, hisz komoly kétség nem merülhetett fel, ha tán enyhén szorongva is, de mindenki tudta, főleg pedig hitte: Demszky Gábor negyedik alkalommal is főpolgármester marad.

 • MIÉP: Lefele a lejtőn

  Hódít a világvárosjelleg, amit világosan mutat az is, hogy a MIÉP választási központját egy nagy forgalmú kínai gyorsbüfé szomszédságában rendezték be.

 • Jászladány: Öt kicsi néger

  Ami Jászladányban vasárnap a cigány kisebbségi önkormányzati választás ürügyén történt, az a kisebbségi önrendelkezés, a kollektív jogok lábbal tiprása. Bármennyire felháborító és botrányos is az álroma strómanok többségi szavazók általi megválasztatása, mindez nem sérti annak a kisebbségi törvénynek a betűjét, amelynek a módosítását - egyebek mellett épp az ilyen helyzetek kialakulásának veszélye miatt - a civil jogvédőktől a kisebbségi ombudsmanig sokan sürgetik hosszú évek óta - mindhiába.

 • Fidesz - MPP, Schmitt: Rövidre vágva

  Unalomba fulladó vasárnap esti újságírószeánsz kerekedett a Fidesz Lendvay utcai székházában; az első számú vezető sehol, a második is csak annyi időre bukkant föl, hogy összevissza beszéljen a Demokrácia Központba befutó "több száz" telefonhívásról (csalnak a veresek, mi másról is lenne szó?

 • Zsámbék: Kihozták döntetlenre

  A főbb kérdésekben a zsámbékiak voltaképpen egyetértenek. Egyként állítják: az elmúlt ciklusban alig történt előrelépés, a véleménykülönbség csupán annyi, hogy mindezt kinek köszönhetik.

 • Miskolc: Hajrá, Diósgyőr! Hajrá, miskolciak!

  Mivel a tények nem igazolják, hogy Miskolc az ufók által legszívesebben látogatott város az európai régióban, kénytelen vagyok arra gondolni, hogy a legutóbbi rovancsolásnál hiányzó, mintegy 50 000 ember egész egyszerűen lelépett a városból, még az operafesztivál sem bírta maradásra őket.

 • Debrecen: Lajos Forever

  Aki meglepődött, az elmúlt négy évben nem jutott keleti irányban Hajdúszoboszlónál tovább. Debrecenben most vasárnap nem történt semmi rendkívüli, semmi váratlan vagy különös. Mint a Loki-Békéscsaba-meccsen: papírforma-eredmény született, csak itt a gólarány csöppet kedvezőbb, mert nem hagytak ki két büntetőt és számos helyzetet.

 • Újabb fejlemények a Globex-ügyben: Kísért a múlt

  A Globex Holding Deutschland AG megbízásából a társaság német ügyvédjea Postabanknak 10 milliárd 487 millió forintos fizetési felszólítást, az ORFK-nak pedig büntetésfeljelentést nyújtott át. (A Globex-ügy előzményeiről lásd: Oroszlánvész, MaNcs, 1999.

 • "Minden visszaáll" (Orszáczky "Jackie" Miklós)

  Magyar Narancs: Egy évvel ezelőtt láttalak utoljára, az egyetlen koncertre újra összeálló Syriusszal. Rád hogyan hatott az a koncert - úgy a ráhangolódást, mint magát az eseményt, illetve a fogadtatását tekintve?

 • Hűvösvölgy, Nagyrét: Manyi néni és a Textiles Márti

  Túlzás lenne azt állítani, hogy megerőltető. Az 56-os villamos végállomásától indulva legfeljebb ötszáz métert kell az enyhe emelkedőn gyalogolnunk, és máris a kiszemelt célpontnál vagyunk. Mivel ez a levezetőnek sem igazán nevezhető fél kilométer az Országos Kéktúra része, lehetnének akár illúzióink is.

 • Internetes csalások: A nigériai kapcsolat

  Szeretne ön pár millió dollár tíz-huszonöt százalékával gazdagabb lenni? Persze, hogy szeretne. Az elektronikus levélben kapott titkos, ám kecsegtető ajánlat szerint ehhez mindössze egy kis pénzmozgatásban kell szerepet vállalnia, baráti segítség gyanánt egy nemrég elhalt nigériai tábornok özvegye (esetleg a kongói elnök öccsének ügyvédje) részére.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...