• Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Bemegyek a bankba melegedni, mer´ szél van, meg dolgom is van. Kiveszem a sorszámom a gépből, adja, leülök magamba várni. Várok a soromra. Sor sehol nincs, mindenki egyként billeg az ablakhoz, ha szólítva. Jönnek a számok, a sorszámok, csilingel az automata, mindenki odakapja a fejét, csilingel, odakapja, csilingel, odakapja, mintha egyébként aludhatna.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  "Az MSZP-kormány láthatóan lemondott az idei költségvetésről, egyfajta szemetesládaként használja azt, amibe mindent beledobál a következő években esedékessé váló kiadásokból" - kommentálta Varga Mihály expénzügyminiszter utódja azon bejelentését, hogy az idei költségvetési kiadásokba azokat az állami kötelezettségvállalásokat is beteszik, amelyeket az előző kormány az MFB-hez és érdekeltségeihez telepítve vont ki az államháztartásból (Magyar Hírlap, október 31.

 • Hernádi Elvira: Függetlenség miatt zárva

  Erről férfinak kellene írnia. Pontosabban senkinek. Az abszurd magáért beszél - én csak elmutogatom a halláskárosultaknak.

 • László Ádám: A hetvenkedés ára (Régi és új magyar külpolitika)

  Az Egyesült Államok és Európa közötti politikai nézeteltérések, illetve a gazdasági befolyás természetéről vallott eltérő vélemények mostanáig elterelték a figyelmet az egyes európai államok s különösen az unió kapujában toporgó kisállamok gyakorta kétértelmű transzatlanti viszonyulásáról.

 • Sz. Bíró Zoltán: A tűzön nincs átkelés (A moszkvai túszejtés és a csecsen háború)

  Azt az alapos vizsgálatot, amely - akár független szakértők részvételével - feltárja a moszkvai túszdráma minden részletét, beleértve az előzményeket és a következményeket, akkor is el kellene végezni, ha ezt még az orosz társadalom többsége sem igényli, és a politikusok között is kisebbségben vannak azok, akik szükségesnek tartják.

 • Nem rés, bástya

  A legfrissebb hírek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pillanatokon belül elfogadja az Irakról szóló határozatot. A BT eddig kétkedő tagjai, Franciaország, Oroszország és Kína előreláthatólag abban fognak megegyezni az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával (és a vétójoggal nem rendelkező BT-tagok többségével), hogy Szaddám hatvan napot kap a rendkívül szigorú fegyverzet-ellenőrzési feltételek teljesítésére.

 • Cyber hírek

  Elektronikus tankönyvpályázat Pályázatot ír ki az Educatio Kht. a digitális tananyagok fejlesztésének támogatására.

 • Kulturális hírek

  Woody Allen úgy érzi, Bush nem indokolta meg megfelelően, miért kellene megtámadni Irakot: a Párizsban koncertezett filmrendező szerint az amerikai elnök személyes és politikai okokból háborúzna.n KAASH A Budapesti ´szi Fesztivál egyik utolsó eseményeként mutatkozott be a Trafóban Akhram Khan brit koreográfus társulata: a klasszikus indiai és mai nyugati kortárs tánc elemeiből építkező előadásuk, a Mi lenne ha.

 • Elefántcsontpart: A sötétség mélyén

  Szeptember 19-én az első hírek szerint puccskísérlet, a későbbi beszámolók szerint zendülés volt Elefántcsontparton. Azok a - többnyire alacsony rendfokozatú - katonák lázadtak föl, akiket az 1999 végi puccs vezetője, Robert Gue• sorozott be, most viszont létszámfelettinek bizonyultak, és le akarták szerelni őket.

 • Törökország: Allah köztársasága

  A vasárnapi törökországi választáson az iszlámista Igazság és Fellendülés Pártja (AKP) nyerte el a voksok relatív és a mandátumok abszolút többségét. Iszlámista párt most először győzött a Török Köztársaság története során, ám úgy tűnik, hogy ez nem jelenti a köztársaság összeomlását.

 • Az EU-jogharmonizáció és Öcalan: Csatlakozás az élethez

  Idestova három éve annak, hogy a török állami tévé 1-es csatornáján megjelent egy zavartan a kamerába pislogó, borostás arcú, megbilincselt férfi, aki egy repülőgép utasterében kommandósok gyűrűjében hallgatta a tiszt hozzá intézett szavait: "Isten hozta itthon, Öcalan.

 • Kapitalizmuskritika Magyarországon: Nem tetszik a rendszer

  "Lehet más a világ" és "Globalizáljuk az igazságot" - e két jelszó alatt találkoznak a héten Firenzében, az Európai Szociális Fórumon azok az európai civil szervezetek, amelyeknek bajuk van az ezredforduló gazdasági és politikai világrendszerével.

 • MSZP-SZDSZ-vita a fővárosban: Helyettesi riposztok

  A választási siker után is folytatódik a huzavona a fővárosban a két koalíciós erő, az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták már attól is hajlandók elállni,

 • Átalakuló egészségügy? : Bő lére eresztve

  A tavaszi választási kampány egyik fő témája az egészségügy volt: csak úgy repkedtek a több száz milliárdos ígéretek. A kormányváltás óta elkezdődött a népegészségügyi program átdolgozása; ám hogy mi realizálódhat, az csak a költségvetés elfogadásakor derül ki.

 • Könyv: Zakopanei rémbohózat (Stanislaw Ignacy Witkiewicz: Az ősz búcsúja)

  Újabb lengyel irodalmi legenda öltött testet magyar nyelven, s az aktus olyan sikeres volt, hogy számos erényeinek szinte mindegyikét sikerült megőriznie legújabb alakjában is. Forduljunk hát bizalommal hozzá, már csak azért is, mert Gombrowicz és Schulz mellett Witkiewicz (1885-1939) a modern lengyel irodalom harmadik kiemelkedő képviselője, s az utóbbi időkben éppen róla hallhattunk kevesebbet.

 • Koncert: Tér-idő (Eötvös Péter akadémiai székfoglalója)

  A koncert (MTA, Kongresszusi Terem, október 26.) bevezetőjében Eötvös Péter azt mondta, igyekezett úgy összeállítani a műsort, hogy az a zene sajátos eszközeivel a tér és az idő fogalmát járja körül.

 • Film: Gyilkossághoz öltözve (Sam Mendes: A kárhozat útja)

  Zsánerfilmet csinálni divat, de továbbmegyek. Mert eszembe jutott egy toposz: "milyen jól van megcsinálva", akkor szokták mondani, rögtön egy "de" után, ha a mozimű dramaturgiai gyengeségeiről akarják átterelni a figyelmet a kivitelezés profizmusára.

 • Film: Aprók haláltánca a Tükörcsösön (Pálfi György: Hukkle)

  Acím megfejtésre szorul, hangutánzó készítmény: a csuklás maga. Maga a film viszont nem szorul megfejtésre, magáért beszél, dialógusok nélkül, zajok és zörejek, kattogás és prüntyögés, hangyajaj és madárfütty által, elsőre kötetlenül:

 • Indusztriális folk (WOMEX 2002)

  "A világzene MIDEM-je" - még évekkel ezelőtt akasztották ezt a kitüntető szlogent a WOrld Music EXpo nyakába. De nem lepne meg, ha ma már sértené a world musicot ez a párhuzam.

 • Spermabankok Magyarországon: Fagypont alatt

  Ha a spermabanknak nincs is olyan összetett feladatköre, hogy "Van, aki azért jön hozzánk"-féle gyógypedagógiai reklámot igényeljen, mégsem csupán meddő férfiaknak találták ki. Ugyanúgy felkereshetik egészségesek is, akik tartanak nemzőképességük megváltozásától, de nem alkimisták, hogy bízzanak a hagyományostól eltérő életelixírekben.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...