• Kálmán C. György: Magánvalóság

  A férfiemberek tudják, hogy milyen az: reggel arra ébredni, hogy a szívünk csordultig tele hazaszeretettel, feszül a Széchenyi-terv, hajnali országálmainkból még visszamosolyog egy sikeres kis- vagy középvállalkozónő, családtagjaink elől ölünkbe ejtett újsággal rejtegetjük lelkes, acélos jövőképünket.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Február 7-én, csütörtökön, késő este a Budapest Rádió műsorvezetője felkérte a hallgatókat, hogy tájékoztassák a "messziről jött embert" a Postabank-történet fontosabb mozzanatairól. A hallgatóknak mintegy negyvenöt perc állt rendelkezésükre, hogy elmagyarázzák a saját minősítése szerint tájékozatlan, de nem hülye Fiala Jánosnak, miért szerepelt a bank neve oly gyakran a sajtóban az elmúlt években.

 • Para

  Kovács Imre: A horror vakui

  ATelep abban is különbözött a világ többi részétől, hogy itt rendszeresen sétáltatták a kerti kutyákat, azaz naponta legalább egyszer kivitték őket az erdőbe, ahol olyan szagválaszték fogadta őket, hogy legtöbbször csak simán seggre ültek, és egy darabig kábultan mozgatták orrcimpájukat.

 • Bokros Lajos: Ezüstország csődben (Hogyan lehet biztosan tönkretenni egy virágzó gazdaságot?)

  Argentína neve a latin ezüst szóból származik. A korai spanyol hódítóktól kapta nevét, akik nemesfém után kutatva szálltak partra a Rio de la Plata torkolatvidékén. (Rio de la Plata spanyolul Ezüstfolyót jelent.) A sors különös tréfája, hogy nemesfémeket ugyan ezen a mérsékelt égövi tájon igen keveset találtak - az Dél-Amerikában mindenekelőtt Peru és Bolívia (Felső-Peru) bányáiból került ki -, de a vidék hamarosan Amerika és Európa egyik éléskamrája lett.

 • Csodaszarvashiba

  Rég fogadott rossz hírt akkora megkönnyebbülés, mint hétfőn, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal állt elő, hogy az eredetileg közöltnél kétszer nagyobb a folyó fizetési mérleg tavalyi hiánya. A hazai piacokat természetesen megtépázta a "magyar csoda" viszonylag gyors kimúlása (illetve az, hogy a "csoda" mindössze egy téves adatközlés következménye volt), elvégre a befektetők árgus szemmel lesik a makrogazdasági információkat, hogy azok alapján végre úgy lehessen viselkedni, ahogyan a tankönyvek szerint kell: rossz hírek hallatán hanyatt-homlok menekülni, kedvezőek esetén emelni a tétet (miközben a fordítva gondolkodók jól megszedik magukat).

 • Nemzeti színjáték

  Szemben a napi politika világával, ahol néhány megszállott emlékeztetési kísérletei ellenére is mindennapos az öntudatlan vagy tudatos, a totális vagy részleges amnézia, a színházi világ nem felejt, nem felejthet.

 • Cyber hírek

  Lézerágyú A vietnami háborúban és Afganisztán felett is bevetett AC-130-as harci repülőgép nagy tűzerejű géppuskáit lézerfegyverrel egészíti ki a Pentagon. Az oxigén-jód kémiai lézert kibocsátó eszköz repülők, rakéták és emberek megsemmisítésére is alkalmas.

 • Kulturális hírek

  Eltemették Lukács Margitot: a Nemzeti Színház színésznője 88 éves korában hunyt el.n BERLINALE: A GY´ZTESEK A Mira Nair indiai filmrendezőnő vezette zsűri Hayao Miyazaki Sen To Chihiro No Kamikakushi (angol címén Spirited Away) és a brit Paul Greengrass Bloody Sunday című alkotása között osztotta meg az 52.

 • Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája: Úgy arat

  Négy hosszú évvel ezelőtt a Fidesz a kampányban és a választások megnyerése után is gazdaságpolitikai fordulatot ígért - igaz, ennek mibenlétét közelebbről soha nem definiálta. Három év nyolc hónap elteltével meg csak annyit érezhetünk, hogy jelentősen megváltozott a gazdaságról való hivatalos közbeszéd, s a kincstári óvatosság helyét átvette a kötelező kincstári optimizmus.

 • Rendőrségi vizsgálat a Defend ellen: Túlvállalás

  Rendőrségi vizsgálatot kezdeményezett a legfőbb ügyész annak kiderítésére, hogy folytat-e a személy- és vagyonvédelemről szóló törvénnyel ellentétes tevékenységet a Defend Security Kft. A Földi László egykori hírszerző nevével fémjelzett őrző-védő cég amúgy megállíthatatlannak tűnik: a Magyar Postával a múlt év végén kötött ötéves megállapodás révén a vállalat a pénzszállítás domináns szereplőjévé nőtte ki magát, és ha a terveiben szereplő OTP Bankot is sikerül becserkésznie (amellyel egyébként

 • Megyei SZDSZ-kampánynyitó Kecskeméten: Kihívó pózban

  Egy kampány hatékonysága egyfelől az adott párt programján múlik, másfelől azon, aki ezeket az ígéreteket előadja (a személyiség pótolhatatlan szerepe), harmadrészt azon, ahogyan ezek bekerülnek a köztudatba (politikai marketing).

 • XIV., "Összefogás" Pártkongresszus: Leporolt ígéretek

  A parlamentbe jutásra esélyes pártok közül a Fidesz - MPP tartotta meg utolsóként programadó - amúgy "Összefogás" névre hallgató - kongresszusát a múlt szombaton. A rendezvény a mindenkori kormánypártok hasonló összejöveteleire jellemző unalom jegyében telt; figyelmet csupán a bajor és a magyar miniszterelnök szónoklata érdemelt.

 • Ifjúsági politikai szervezetek Pécsett: Timurok a Mecsek alján

  Az országgyűlési választások közeledtével megnő a helyi párt-alapszervezetek és a különböző politikai erőkhöz kötődő társszervezetek, köztük az ifjúsági mozgalmak szerepe. Lapunk az egyik legnagyobb vidéki egyetemi városban, Pécsett mérte föl a parlamentbe jutásra esélyes pártoknál az ififront erőviszonyait.

 • Iskolaügy Mezőörsön: Terelgetné nyáját

  A Győr melletti Mezőörsön az évtizedek óta működő nyolcosztályos önkormányzati iskolát csak pár lépés választja el a községi plébános bábáskodásával néhány éve létrehozott alapítványi iskola és gimnázium szépen felújított épületétől.

 • Film: Sanghaji asszonyok (Lou Ye: Egy szirén szerelme)

  Az opus mandarin nyelven a "Shozhou he" névre hallgat, amely a film titkos főszereplőjére, a Sanghajt átszelő Shozou folyóra utal(na). Végignézve a csöppet sem unalmas, kifejezetten érzelemdús, és még az agyat is megmozgató 85 percet nyilvánvaló, hogy a magyar címben miként keveredik Gizike a gőzekével.

 • CD: Énem apád! (Peter Sadlo és barátai ütőhangszeres lemeze)

  A CD címe (Drum Together) nem véletlenül utal az 1969-es Beatles-album, az Abbey Road sikerszámára (Come Together): az ütős repertoár régóta félhivatalos átkelőhelyként szolgál a "komoly" és "könnyű" műfaj egymással hadban álló birodalmainak határán.

 • Kiállítás: Kábel, kopjafa, Kövérek (A millenniumi kiállítás)

  ACentrális Galéria ezúttal nem a hagyományos értelemben vett kiállítást rendezett. Amit a teremben - és egyenértékű módon a zárás után is az interneten (www.osa.ceu.hu/galeria) - láthatunk, az egy széles körű, alapos és riasztó dokumentáció: az ország, ahogy kinéz, valóban más lett, mint amilyen volt.

 • A testőr felesége (Molnár Ferenc: A testőr)

  Hallom, egy-két héttel a premier után lett csak kész, és a színikritikusok zöme, akik régi hírlapírói hagyomány szerint az első előadás alapján ítélnek a napi- és hetilapokban, nem is egészen azt a produkciót értékelték, mint azok, akik később látták az előadást.

 • Dob és basszus: Dzsungelarcok

  Megejtő folyamat, ahogy Magyarországon egy velejéig underground zenéből a fősodor oldalvizéhez kapcsolódó divatirányzat lesz, összevissza fél évtized leforgása alatt. A bennfentesek közül kik nyüszítve sírják vissza a hőskort, kik népnevelő-misszionáriusi gerjedelemmel térítenék - egyesek plasztikus kifejezésével élve - a "kereskedelmi over-fos" tudatlan táborát.

 • Nepál - egy falu a leprabetegeknek: Érinthetetlenek

  A nepáli Shanti Sewa Griha központban a lepra világnapja valódi ünnep, az év egyetlen fordított napja. A gyógyultak ünneplik, hogy leküzdötték a betegséget, hogy új otthont, barátokat, önbecsülést találtak. E napon ők látják vendégül a többieket.

 • XIX. Téli Olimpia - Salt Lake City: "Pierre, csókold meg a seggem!"

  Volt egyszer egy Eddie Murphy-film, Dzsentlemanus, nyomta ezerszer a tévé, csak azt csodálom, hogy most, az eldurvult kampány időszakában nem szedte még elő egyik vendéglátó-ipari kanális sem a sifonérból. Mert az arról szólt, hogy Eddie, a pitlák szélhálmos, akit épp úgy hívnak, mint egy elhalt képviselőt, e névazonosságot kihasználva, mintegy fű alatt bejut a parlamentbe.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...