• Legát Tibor: Pop

  z élet országútja / előtted is nyitva áll / az út kezdete a születés / vége a halál / z élet országútján / mindenki elindul / de ki ér célba nem tudjuk / mert minden alakuuuul!!!!! Vídia együttes énekese belelendül, villázni kezd, a tucatnyi tábor a színpad elé rohan, én pedig nem hiszem el, hogy ilyen még létezik.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Ült a király a trónján a trónteremben, és kókuszgolyót eszegetett. Nem ez volt épp a kedvenc szórakozása, de nem volt mit tenni, uralkodnia kellett magán. Országában béke honolt, a pénzügyek jól álltak, a nép elégedetten dolgozott.

 • Pogány Kristóf: Ezer brutális óra

  Amúlt héten publikálták a nagy közvélemény-kutató cégek februári adatfelvételeik eredményét - a következőt már csak nyolc nappal a szavazás előtt hozzák majd nyilvánosságra. Az utóbbi hetek nem éppen ingerszegény időszakát a kampány legkeményebb napjai követik majd.

 • Mi a cél?

  Szemét dolog volt-e 1945-ben a Benes-dekrétumok meghozatala?

 • Ruszkik, haza!

  "Úgy végződött, ahogy elkezdődött." "A nemzetközi sportba visszatért a hidegháború" - hallani sokfelől, utóbbiban lehet is valami, végtére egy téli olimpiának a hideg úgyszólván alapfeltétele. A fentiek közül az első megjegyzés a helyszín kijelölése körüli baksisbotrányra utal, míg utóbbi a rúdra, mely a rendezvénysorozat ideje alatt kétségtelenül sűrűn járt az oroszokra.

 • Cyber hírek

  Galaktikus ütközés Zavarba hozta a csillagászokat az NGC 4622 névre hallgató galaxis, mert forgómozgása felrúg minden ismert szabályt. A csillagrendszer 111 millió fényévre található a Földtől, a Kentaur csillagképben.

 • Kulturális hírek

  SASCHA ANDERSON Március 1-jén, a kölni DuMont kiadó gondozásában kerül a berlini boltokba az író memoárja, aki Nádas Péter

 • Belga bocsánatkérés: Halottnak a csók

  A belga kormány február elején megkövette Patrice Lumumba családját és a Kongói Demokratikus Köztársaság - korábban Zaire, még korábban Belga-Kongó - népét az ország első és eddig egyetlen szabadon választott miniszterelnökének meggyilkolásakor tanúsított "egykedvű és ridegen semleges" belga magatartás miatt.

 • Válás és jog: Apád, anyád idejöjjön!

  A házasság felbontását szabályozó családjogi törvény peres felekről beszél, nem férfiakról és nőkről. Mégis, a nőket támogató Nőjogi és Gyermekjogi Jogvédő Alapítvány elégedett a szabályozással, a főként férfiakat képviselő Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete viszont alapjaiban megváltoztatná.

 • Bojkott a Pannon Rádió ellen: A magyar zene riadója

  A Pannon Rádió elleni zenészbojkott fenntartása érdekében rövidesen az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ). A hatályos jogszabályok alapján ugyanis nem egyértelmű, hogy az előadók letilthatják-e szerzeményeik lejátszását a szélsőséges hangvételű rádióban.

 • Pénztelen hajléktalanvonat: Vakvágányon

  Hogy a miniszterek szeretnek átadni, felavatni, nem vitás. Különösen fotogénnek tartják magukat akkor, ha az "elesetteknek" kedveskedhetnek valamivel. Előfordul azonban az is, hogy a miniszter mást, mint gondot nem hagy maga és az átadás után.

 • MIÉP-tüntetés a Köztársaság téren: Összenőtt

  A MIÉP vasárnapi tüntetésén a Köztársaság téri MSZP-székháznál Csurka István élete egyik legmérsékeltebb szónoklatával lepte meg közönségét. A demonstrálók a gyűlés után átvonultak a Terror Háza mgnyitójára, ahol megtapsolták a beszédet tartó Orbán Viktort.

 • A Fidesz-MDF programja: Magyarország feltöltve

  A Fidesz-MPP február 16-i kongresszusa elfogadta a vezető kormánypárt (és valamennyi szatellitje) hivatalos választási programját, mely a már szlogenné vált "A jövő elkezdődött" címet viseli. (Lásd: Leporolt ígéretek, Magyar Narancs, 2002.

 • Kopogtatócédula-gyűjtés: Akadályfutás

  Noha a jelöltállításhoz szükséges minimum 750 ajánlószelvény a nagy pártok helyi szervezeteihez a saját lábán, fütyörészve is besétált, a terepmunkát a nagyok sem hanyagolták el. Egyrészt érezze a választó a törődést, másrészt ez az első megmérettetés: a cédula-összeszedés üteme már jelezhet valamit, nem beszélve arról, hogy a két nagy párt sajátos versenyt is folytat (ki előbb és többet?

 • Könyv: Jean-Paul Sartre és kora (Annie Cohen-Solal: Sartre 1905-1980)

  A könyv már első érintésre is rendkívüli: több mint kilencszáz oldal, csupa-csupa hasznos és fontos (továbbá haszontalan és lényegtelen) információ az elmúlt század (gyerekkorunk) egyik legfontosabb írójáról.

 • Kiállítás: Vanitatum vanitas (Andres Serrano fotói)

  A figyelmes médiabarát Andres Serranóról lassan már mindent tud; bár teljesebb lehetne - gondolom - a képünk, ha valaki felidéztetné emlékeit a kedves B. nénivel, a nyugdíjas főiskolai modellel is, akinek révén az amerikai mester pillanatok alatt belopta magát a magyar zsigerekbe.

 • Könyv: Aki dudás akar lenni (Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek)

  Át vagyunk verve. Többszörösen is. Az még csak aprócska üzleti fogás - bár nem túl korrekt -, hogy a kötet borítóján csak a televíziós sztár-újságíró, Vujity Tvrtko neve

 • Színház: Árja párja (Spiró György: Elsötétítés)

  Annyit zsidóznak mostanában, nyíltan meg még nyíltabban, hogy a Pesti Színház legújabb produkciójától, egy új magyar dráma ősbemutatójától sikerült elvenni azt a hőstettet, hogy tabutémát feszeget. Spiró György Elsötétítés című darabjától mindazonáltal nemcsak az épelméjű zsidók vagy nem zsidók lehetnek nyugtalanok, hanem a nem épelméjű antiszemiták is, akik egy igen bölcs barátom szerint többen vannak, mint a nem zsidók.

 • Film: Oszi, kérlek! (Ron Howard: Egy csodálatos elme)

  Kezdjük úgy, ahogy végezni szoktuk: tippeléssel. Szerintünk mától az idei Oscar-díjas (legjobb film, rendező, főszereplő, pereces) film megy a pesti mozikban. Magabízásunknak két oka van, egyik sem túl eredeti.

 • Koncert: Erődemonstráció (Rollins Band a Petőfi Csarnokban)

  Henry Rollinst utoljára öt évvel ezelőtt állt módunkban hazai színpadon láthatni. Múlt heti koncertjén mások kísérték, mint akkor, de kedvencünk nem esett át különösebb változáson: szóba sem jöhetett, hogy száz százaléknál kevesebbet nyújtson.

 • Lemez: Magánmitológia (Jools Holland & his Rhythm & Blues Orchestra: Jools Holland´s Big Band

  Jools Holland & his Rhythm & Blues Orchestra: Jools Holland´s Big Band Rhythm & Blues

 • Lemez: Túl ismerősök (Bill Frisell with Dave Holland and Elvin Jones)

  Mint a mesében. A kis Billy nagy tisztelője volt Elvin Jonesnak, aki már a hatvanas évek elején kitörölhetetlen nyomot hagyott a dzsesszben John Coltrane dobosaként, és azóta is a topon van. Közben Billy is nőtt-növögetett, megtanult gitározni, sőt egyesek szerint ma már ő a legjobb, hallható vagy száz albumon, nyert számtalan díjat - év gitárosa, év legjobb lemeze és hasonlók.

 • Számítógépvírusok: Jönnek a férgek

  A flopilemezen kézről kézre terjedő DOS-vírusok kora lejárt: ma már az interneten keresztül támadnak a legelterjedtebb Microsoft szoftverek hiányosságait kiaknázó kártevők. Egyre hevesebb és pusztítóbb globális digitális járványok alakulnak ki a szoftver-monokultúrában: 1999-ben a szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazásokon keresztül fertőző makrovírusok jelentették a legnagyobb fenyegetést, 2000-ben az e-mailben terjedő szkriptvírusok okozták a legtöbb bosszúságot, tavaly viszont átvették az uralmat az e-mailben és megosztott hálózatokon egyaránt terjedő féregvírusok, versenyfutásra kényszerítve a felhasználókat, és milliárdos piacot teremtve a vírusirtóknak.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...