• MaNcs 15. évf. 1. sz. (2003. 01. 09.)

  "A cirkáló lassan fordul, de gyorsan süllyed" (Antal László közgazdász)

  Magyar Narancs: Mielőtt a Medgyessy-kormány hivatalba lépett volna, számos szakértő óvott attól, hogy folytatódjék a még az előző rezsim alatt elkezdett osztogatás, a gazdaságpolitika fellazítása, azaz éppenséggel szükségesnek véltek volna egyfajta fordulatot, használjunk bár erre tetszőleges verbális kategóriát. Ehhez képest az új kormány első fél éve másról sem szól, mint expanzív bérpolitikáról, a...

  2003 / 1
 • Legát Tibor: Pop

  Aszerencsekártyára azt írták, a szépség mulandó. Én inkább azt mondanám, viszonylagos. Húzok még egy lapot. Természetesen a tökfilkót.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Már a napfény is úgy jött be a függönyön, mint a folyékony üveg, kis kígyók pattogtak a faltól falig futószőnyeg alatt, a szemgolyómba is bekavartak, fölfolyt az üveg az agyamba, és ott, mintegy ostorcsapásra, megmerevedett.

 • Varró Dániel: Repülni gyalog

  Üzenet az olvasóknak

 • Kovács János Mátyás: Ottó ütött

  Az agg királyfi levélben fordult hű alattvalójához, Gerő András történészhez. Szerette volna lebeszélni tervéről, hogy elvállalja a kormány által szervezendő Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány Habsburg Történeti Intézetének igazgatását.

 • Feltáró jelleg

  Még mielőtt túlságosan beleélnénk magunkat abba, hogy a "politika" megint kicseszett velünk, civilekkel, vessünk egy pillantást két törvénytervezetre, amit a múlt év végén tárgyalt az Országgyűlés. Mind a kettőt a miniszterelnök kémelhárítói múltja miatt kirobbant botrány inspirálta: az egyik nem kapott többséget, mert a liberálisok nem szavazták meg, a másik meg igen, épp azt várja, hogy a köztársasági elnök kihirdesse, és hatályba lépjen végre.

 • A hét mesterlövész

  Elmaradott társadalomtudósok azt tartják, hogy a civilizáció fejlődésének bizonyos fokán az állam, a Moloch magához ragadja az erőszak monopóliumát, s a nép, az istenadta azután évezredekig tartó, váltakozó kimenetelű szabadságharcot folytat az elrablott jog visszaszerzéséért, némely korokban és országokban átmeneti sikerekkel.

 • Cyber hírek

  Hatvan betegség Francia és amerikai tudósok feltérképezték a 14-es számú emberi kromoszómát, mely így az eddigi leghosszabb szekvenált kromoszóma. Több mint 60 betegség génje is megtalálható rajta, köztük a korán kialakuló Alzheimer-kóré.

 • Kulturális hírek

  76 éves korában elhunyt Conrad L. Hall: az Oscar-díjas operatőr keze nyomát viseli többek közt an CHRISTO A CENTRAL PARKBAN A Central Parkot kezelő társaság hozzájárult, hogy Christo és felesége, Jeanne-Claude megvalósíthassa The Gates című húszéves tervét, és sáfrány színű leplekkel borított kapusort helyezhessen el New York ezen emblematikus részén.

 • Venezuela: Hugó, a víziló

  A december eleje óta tartó olajipari sztrájk, a mindennapos tüntetések és ellen-tüntetések hátterében igazi polgárháborús hangulat uralta el Venezuelát. A világ ötödik legjelentősebb kőolajtermelő országából érkező napi hírekből nem igazán bontakoznak ki a valóságos erőviszonyok.

 • A Terror Háza költségvetése: Megéri a pénzét

  Az ünnepi hetek nyilvánosságában nagyon úgy festett, mintha a köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló vita sarokpontja az Andrássy út 60. alatti épületben berendezett intézmény lett volna.

 • Önkormányzati ingatlaneladás a II. kerületben: Titkos ügykezelés

  Két nagy területű, értékes telek árverésére került sor december 5-én a budapesti II. kerületi önkormányzatnál. A közösség tulajdonát érintő ingatlaneladás részleteiről a lakosság alig tud valamit. A vevő egy angol-magyar állampolgárságú üzletember magyarországi cége.

 • Vastagbélrákosok és a közgyógyellátás: Egy zacskó kevés

  Betegségük miatt mintegy tizenháromezren élnek hazánkban bélkivezetéssel. Miközben naponta meg kell oldaniuk sok, az egészségesek számára elképzelhetetlen problémát, életük megváltozását környezetük alig észleli.

 • Reformtömörülés a MIÉP-ben: Lázadás a Titanicon

  A 2002-es országgyűlési és önkormányzati választási bukta nem múlt el nyomtalanul a Magyar Igazság és Élet Pártja fölött: a nyilvánosság néhány héttel ezelőtt értesült először arról, hogy "érettségi találkozó" fedőnéven tanácskoznak egymással Csurka István párton belüli és a párthoz közel álló ellenfelei.

 • Könyv

  Okos kislány vagy, Magdolna! (Szabó Magda: Für Elise)

  Élete nyolcvanötödik évében nem életműsorozata jelenik meg bőrkötésben, hanem egy új regény, amely ráadásul egy kétkötetesre tervezett mű első része. A marketingszöveg mindehhez az, hogy Szabó Magda most aztán elmondja azt is, amit eddig elhallgatott.

 • Finta József élete és munkássága: Az erdélyi csűrök konstruktivizmusa

  Finta József nevét sokan ismerik a laikusok körében is, híre, hírhedtsége idehaza csak Makovecz Imrééhez fogható. Ez a helyzet az építészeti zsurnálkritika utóbbi évekbeli fellendülése ellenére sem változott, más, karakteres kortárs építészek - hogy csak néhányat említsek nagy hirtelenjében: Virág Csaba, Turányi Gábor, Cságoly Ferenc, Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Reimholz Péter, Tomay Tamás, Janáky István, Vadász György, Zoboki Gábor, Ferencz István, Bán Ferenc, Mátrai Péter, Mónus János, Kapy Jenő - ismertsége még mindig eltörpül e két titáné mellett.

 • A határon belül (Szuperbuli)

  Az első újévi hírek között olvashattuk, hogy a Magyar Televízió új produkciója, a Szuperbuli simán lenyomta szilveszter éjszaka a Heti Hetest. A kereskedelmi csatornák és a köztévé nézettségi mutatóinak ismeretében ez valóban hír; legalább akkora meglepetés, mint az, hogy Szombathelyen született meg 2003 első gyermeke, nem pedig a sokkal nagyobb Budapesten.

 • A lecsó (Színház és finanszírozás)

  A Krétakör Színház éves működése - hozzávetőleges has szám - nyolcvanmillió lehet. Kellene nekik - támogatásként - a fele, mondjuk. Most kapnak tízet - ami az alternatív színházakra jutó kb. húszból pofátlanul sok, viszont nekik meg ahhoz elég, hogy ne húzzák le a rolót.

 • "A kicsiknek kell csinálni" (Hessky Regina nyelvész)

  Magyar Narancs: A szótárprogramot a rendszerváltás inspirálta, vagy már korábban is szóba került a gyökeres reform?

 • "Az őrület három jele" (Kiss Tibor, Quimby)

  Noha a Káosz Amigos című albuma igen kedvező visszhangot keltett, az utóbbi hónapokban keserű hírek terjengtek a Quimby zenekar körül. ´szi turnéját financiális gondok szakították meg, de közben az énekes Kiss Tibor egészségi állapotáról is aggasztó pletykákat lehetett hallani.

 • Könyv: Látatlanban (Az új Magyar-német kéziszótár)

  A 90-es évek elején a Históriában jelent meg évről évre a különböző szakalapítványi támogatásokban részesülők névsora, és ebből a nem pesti germanistáknak is kiderülhetett, hogy a szigorú tanár és élvezetes előadó hírében álló Hessky Regina irányításával munkacsoport alakult egy új német-magyar kéziszótár elkészítésére.

 • Könyv: Munkák és napok (Két Tarkovszkij-kötet az Osiristól)

  Hogy vannak-e boldog korok, nem tudhatjuk. De hogy vannak boldogtalanok, azt igen. Hogy vajon a boldogabb avagy a boldogtalan korok hétköznapjai az unalmasabbak, arra talán még nehezebb válaszolni. Tarkovszkij Naplóját olvasva azonban annyi bizonyos, hogy e boldogtalan kort, melyben a szerző élni kényszerült, a tolsztoji boldogtalan családok "változatos" hétköznapjainak analógiáját e helyütt elvetve le lehet írni a lidérces egyhangúság óráival (is).

 • Könyv: Oroszországból szeretettel (Borisz Akunyin: Azazel)

  Gogol köpönyege minden bizonnyal XXL-es méretű, oly sokan bújtak már elő alóla. Ugyanakkor elnyűhetetlennek kell lennie, ha még a XXI. század elején is akad valaki, aki bő 150 év múltán újra aktuális viseletté teszi.

 • Könyv: Dante, önnön mércéjével (Kelemen János: A Þlozófus Dante)

  Kelemen János alig három éven belül már második Dante-monográfiáját publikálja. Buzgalma érthető, hiszen, mint azt maga is megállapítja, a magyar Dante-kutatásban "súlyos adósságok várnak törlesztésre". Igaz, ő egy teljes életműkommentárra gondolt, de egyelőre ez is megteszi, sőt.

 • Film: Mind a rög fölébe gyűlnek (Aki Kaurismäki: A múlt nélküli ember)

  Minőséget a McDonald´stől! Vagy hochmeki? Nem csak azért, mert Aki Kaurismäkivel biztosra mehet az ember, hisz azt kapja, amire számít. És abból készítik el neki, amit ismer. Hogy tudható, kik jönnek majd szembe a vásznon és mit fognak csinálni.

 • Film: Bakonyi betyárs menni Amerika (Sobri)

  Találós kérdés: mi volt a híres mátrai haramia (a Mátra kapitánya?), Vidróczki keresztneve? Ez azért merül fel, mert kétségtelennek látszik, hogy honi legendáriumunk bokrai közt bizonyos betyárvetélkedés tapasztalható, bár e verseny nem szolgál zavarbaejtően szoros eredményekkel, annyi szent.

 • Film: Élesztgetni a halott nőt (Pedro Almodóvar: Beszélj hozzá!)

  Extravagáns, fekete komédia, kifejezetten megfelel a rajongótábor elvárásainak, sőt felfogható egy meghívónak a fanklubba azok számára is, akik eddig kimaradtak.

 • Lemez: Csak radikálisan, szépen (Bartók összes vonósnégyese)

  Végre elérhető CD-n is a Juilliard String Quartet 1963-ban készült legendás felvétele. Akik nemrég láthatták Budapesten őket, kissé rezignáltan állapíthatták meg, hogy felettük sem múlt el nyomtalanul az idő (lásd MaNcs, 2002.

 • Lemez: Így jöttem (Jeff Buckley-Gary Lucas: Songs To No One 1991-1992)

  Évről évre újabb kiadványokkal kísérli meg kielégíteni a Jeff Buckley-életműre vonatkozó, olthatatlan megismerni vágyásunkat Mary Guibert, fia hagyatékának értő kezelője. Ismeretes, hogy élete során Jeff mindössze egyetlen nagylemezének megjelenését érhette meg, mindazonáltal ez a Grace több mint elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy alkotóját a kilencvenes évek egyik legtehetségesebb dalszerzőjeként könyvelhessük el.

 • 2002: Függő klónok

  A Nagy Testvér éve volt a tavalyi a tudományos-technológiai szektorban is. A nemzeti kormányok az internetlehallgatás területén felzárkóztak az USA-hoz, miközben a magyarok a neten is a valóságshow-kra voltak a leginkább kíváncsiak.

 • Bezár a sportbizományi: Hármas sípszó

  A kései szocializmus kereskedelmi intézményeinek fővárosi rajongói a hetekben újabb oázistól kénytelenek búcsút venni: a BÁV Rt. bezárja a Dohány utcai "sportbizományit". Sok észérvet nem lehet felsorakoztatni egy dermesztően csúnya és veszteséges üzlet fennmaradása mellett, egyet mégis muszáj.

 • Élet az agglomerációban: A jó levegő ára

  Nem csak a magyar, fogy a budapesti is: évente tízezrek hagyják el a fővárost. Igaz, nem mennek messzire, többségük megyén belül marad, kertes házat, egészséges és emberléptékű környezetet keres az agglomerációban.

 • Forrai Éva: Kékharisnyák, agitátorok, istennők (Miért kell nekünk feminizmus?)

  Afeminizmusnak Magyarországon rossz sajtója van. Egyrészt mert nagyon nincs is neki, másrészt mert félreértik és félreértelmezik. A köznyelvi tudatzavar odáig tart, hogy a leszbikust és a feministát felcserélhető fogalmakként kezeli.

 • Nők a szexualitásukról: "Hogy ki hazudik, az hatalmi kérdés"

  A magyar nők háromnegyedének saját bevallása szerint minden rendben van a szexuális életével - legalábbis ezt állítja a Nők Lapja november eleji számában közölt Medián-elemzés. Nőkkel készített mélyinterjúinkban ezzel épp ellenkező eredményre jutottunk.

 • A hírmanöken és a hagymakarikák

  Tűsarok: Te voltál az első kereskedelmi média arc, olyan

 • Könyv: Személyes fakanál (Stahl Judit: Enni jó)

  Pusztán formai stílusjegyek alapján a szakácskönyveket hagyományosan a következő kategóriákba oszthatjuk: a szubjektív, egyes szám első személyű ("a tojásfehérjét jó keményre verem"); a leggyakoribb a tárgyilagos közösségi, többes első ("kivajazunk egy mély tűzálló tálat"), ez utóbbi variációja a közösségi, akcióorientált ("készítsünk zsemleszínű rántást"); ma ritkaságszámba megy a közvetlen megszólító ("ízlés szerint sózd, borsozd"); és végül eltévelyedésként megemlíthető az az amatőr fordító, aki a mikrosütőmhöz mellékelt recepteket magázásra ültette át ("a mag eltávolítása után szeletelje fel az almát").

 • Nőnaplók a neten: "Tele van szerelmi történetekkel"

  "Azt gondolod, hogy lánynak lenni degradáló, de titokban szeretnéd tudni, milyen is az, ugye?" Ez a Madonna-idézet a mottója az egyik legnépszerűbb csajblogger, Susie Clueless webnaplójának, de úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki arra esküdött, hogy az internet adta lehetőségekkel élve megmutassa, milyen nőnek lenni.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...