• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Amekkora zaj volt annak idején a Postabank 1998-ra kimutatott 135 milliárdos vesztesége körül, olyan csend övezi az MFB nemrég napvilágra került tavalyi, 142 milliárdos buktáját. Pedig akkora nem volt az infláció az elmúlt négy évben, hogy ne lenne ma is botrányosan nagy egy ilyen összeg.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Pár perc erejéig elájulhatott. Először azt hitte, mikor magához tért, hogy ez már az alvás volt maga, nem is ájulás, és akkor az is lehet, merült fel egy másodpercre, hogy túl van rajta, már reggel van, igen: túl van megint egy éjszakán, kezdődik egy új nap, amiben persze hasonlóképp nem lesz sok köszönet, leszámítva azt az egyáltalán nem elhanyagolható apróságot, megbízható örömforrást, használható kapaszkodót, erőt adó tapasztalati tényt, azt a nehezen vitatható, kikezdhetetlen, feltétlen pozitívumot, hogy az ébren töltött éjszakánál sokkal gyorsabban eltelik, mivel hogy lát, nappal lát az ember, ráadásul többnyire van is mit néznie: körülötte történnek a dolgok, s mindez a figyelmet üdvös módon eltereli önmagáról, ideig-óráig leköti.

 • Antal Dániel: Legyen nekik igazuk

  Tegyük fel most azt, hogy Bush elnök hirtelen belátja: tévedett, és e szókat intézi nemzetbiztonsági főtanácsadójához: "Hej, ha ennyit mondják, csak van benne valami. Hagyjuk Irakot a fenébe, sokba is fáj, építsünk inkább a pénzből biztonsági kapukat minden reptérre, az araboknak meg ne adjunk vízumot.

 • Slavoj Zizek: Mi a valódi veszély?

  Mindenki ismeri a kölcsönadott teáskannáról szóló régi viccet, amelyet Freud idéz, hogy érzékeltesse az álmok különös logikáját. A szemrehányásra, hogy ugyanis törötten adtuk vissza barátunknak a teáskannát, egymást kizáró válaszokat adunk.

 • Igen

  A végkimenetele felé közeledő iraki harcok, Szaddám lapzártánkkor mégiscsak előkerült vegyi fegyverei, a háború lassan beigazolódni látszó amerikai és angol racionáléja (konzervatív, neokonzervatív, demokrata, neodemokrata, protestáns fundamentalista, munkáspárti, liberális és számos más szellemi forrásból táplálkozó morális és politikai indoklása) tulajdonképpen az úgynevezett euroszkeptikusok táborát is gyarapíthatná, akár a népszavazásra készülődő Magyarországon is.

 • Cyber hírek

  Magyarország és az ESA Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Jean-Pol Poncelet, az Európai Ûrügynökség (www.esa.int) stratégiai igazgatója Budapesten megállapodást kötött Magyarország csatlakozásáról az ESA Európai Együttműködő Államok programjához.

 • Kulturális hírek

  Országos tehetségkutatás után rátalált új gitárosára a Limp Bitzkit: Mike Smith, a Snot egykori gitárosa a múlt vasárnap Seattle-ben már be is mutatkozott Wes Borland elárvult helyén. A zenekar új albuma júniusban várható.

 • Szerbia a kormányfőgyilkosság után: Új alku kell

  Március 12-én, néhány órával a szerb kormányfő, Zoran Djindjic meggyilkolása után Natasa Micic megbízott köztársasági elnök kihirdette a rendkívüli állapotot. A nyomozó szervek teljes erővel vetették magukat az államba befészkelt "zimonyi bűnbandára".

 • Geréby György: Az Európa-kaland

  A szerző filozófus, a CEU oktatója.

 • Az integráció főbb eseményei

  A XIV. század elején a normandiai Pierre Dubois - Danténak az univerzális monarchiáról szóló utópisztikus tervezetén felbuzdulva - kidolgozza az európai katolikus fejedelmek államszövetségét megálmodó koncepcióját.

 • Jövedelmek az unióban: Föl, föl, ti bérek!

  Klassz dolog az egységes Európa meg a tőke szabad mozgása, de az állampolgárt mégiscsak az izgatja a leginkább, hogy mikor fog annyit keresni, mint nyugat-európai embertársa.

 • A nők nyerik meg (Hegedűs Zsuzsa szociológus)

  Magyar Narancs: Összefüggésbe hozható-e a kinti munkád a hatvanas-hetvenes években itthon folytatott kutatásaiddal?

 • Agrárcsatlakozási intézményfejlesztés Magyarországon: Kapkodva a nagyját

  Amikor a magyar agrárágazat európai uniós felkészültségéről beszélünk, többnyire az ún. egyszerű parasztemberek ködlenek fel képzeletünkben. A kétkezi munkából élő, rendszerint kapával a vállon közlekedő vagy - mint a hírműsorok vágóképein megfigyelhetjük - gumicsizmában a jószágot etető polgártársainkról az az általános vélekedés, hogy jócskán lemaradtak a felkészülésben, jószerivel egy épkézláb dokumentpapirost sem képesek önerőből kitölteni.

 • Iskolabezárások: Utolsó csengetés

  Magyar Narancs: És mi tartotta vissza az oktatáspolitikusokat a cselekvéstől?

 • Véres Kard Országos Körút az EU-csatlakozás ellen: Árpád vére, hej!

  Az EU-csatlakozásról döntő népszavazás kampányának finise cselekvésre késztette a (sokadszorra) közeli nemzethalált szimatoló szervezeteket: a Lelkiismeret ´88 aktivistái például március utolsó napjától véres karddal járják az országot; turnéjuk lapunk megjelenésének napján ér véget.

 • Az In-Forrás Kht. végelszámolása: "Vörös csapat"

  A végelszámolás megkezdése után sem csillapulnak a politikai viharok az In-Forrás XXI Kht. körül: február végén kiderült, hogy a megszüntetésre ítélt társaság 322 millió forintot költött egy kormányzati adatmentési projektre.

 • Székely Zoltán volt országgyűlési képviselő vesztegetési ügye: Jogerő

  2002. december 12-én hirdetett ítéletet a Legfelsőbb Bíróság (LB) Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselő ügyében. Személyében a rendszerváltás után először ítéltek el korrupcióért (volt) parlamenti képviselőt; annak idején az ő őrizetbe vétele indította a kisgazdapárti közszereplők elleni felelősségre vonási hullámot.

 • Kiállítás: Tavaszi haláltánc (Katarzyna Kozyra installációja)

  Úgy tetszik, Katarzyna Kozyra halálos pontossággal építi pályáját: munkái tíz éve tudatosan kimért szakaszokból álló spirálban törekszenek felfelé, a mennyek (?) irányába. Egyszersmind valóban halálosak és pontosak is, hiszen másról sem szólnak, mint a halál pontosságáról némi megengedő vagy talán inkább "humanista" humorral bevattázva.

 • Könyv: Mundus pictus (Körkép a középkorról)

  Aközépkor eleje-vége többféleképpen kijelölhető. Ha a keresztény spiritualitást vesszük mércének, és azt vizsgáljuk, hogy a képzőművészetben hol válik le az új hit az antikvitásról, akkor a középkor kezdőpontjának a katakombák festészete kínálkozik: például az a III.

 • Könyv: Nagy Károly trónfosztása (Heribert Illig: Kitalált középkor)

  A Németországban néhány éve, tavaly pedig magyarul is megjelent botrány-/sikerkönyv nem kevesebbet állít, mint hogy az európai történelem egy jól behatárolható szegmense - a VII.-től a IX. századig - a X. században konstruált agyszülemény.

 • Színház: Az életlift (A törpe / Várakozás - Két egyfelvonásos az Operában)

  Tudjuk, hogy Alfred von Zemlinsky, A törpe szerzője Schönberg tanára volt, később sógora, és hogy az 1909-ben írt Erwartungot ő mutatta be Prágában 1924-ben. Kézenfekvő tehát, hogy egy estén játsszák a két darabot.

 • Film: Emit Flesti bosszúja (Tíz perc (Trombita))

  Emlékeznek Emit Flestire? Én is letagadnám, gondolom Willem Dafoe... nem, nem - ő alighanem büszke rá, forgathatni Wim Wendersszel, jól mutat az bárki portfóliójában. Szokták is kérdezni Mel Gibsontól, ha kasztingolnak a Barom visszavágra, hát a Wenders, hát a Hamlet megvolt-e - ofkorsz.

 • Színház, szertartás, labirintus (Ágens)

  Magyar Narancs:

 • Védettség és műkereskedelem: Ódon keretben

  Az európai országok között nálunk működik a kulturális örökség védelmének egyik legszigorúbb szabályrendszere, mely a közösség érdekére hivatkozva erősen korlátozza a magántulajdonnal való rendelkezés jogát.

 • Társasházak: Ajándék ez a lak

  A nemrégiben társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Lakásprogram kidolgozásakor olyan sok jogszabályi korlátba futottak bele a terv készítői, hogy új törvények alkotására szánták el magukat. A készülő társasházi törvény koncepciója valószínűsíthetően április elején kerül a kabinet elé, a parlamenti döntésre pedig még a költségvetési vita előtt szeretnének sort keríteni, hogy a program 2004.

 • Wicca-fesztivál: A vasorron is túl

  Szerencsére idén sem maradt el a Kelta-Wicca Hagyományőrzők Egyháza egész napos Tavaszi Wicca Fesztiválja, így legalább megállapíthattuk, hogy a rendezvényen tiszteletüket tevő vasárnapi punkok, doom metal-rajongó tinédzserek, kristályárusok, kártyajósok és az e körben is kakukktojásnak számító Egely-rajongók szinte semmilyen veszélyt sem jelentenek társadalmunk rendjére.

 • Divízió 1: Buli előtt

  Miközben a fél ország azt számolja, milyen umbuldákkal juthat ki a magyar focicsapat az Eb-döntőre, egy aligha esélytelenebb, csupán jóval kevesebbért játszó válogatott a világ (és nem Európa) legjobb tizenhat csapata közé próbál kerülni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...