• MaNcs 15. évf. 20. sz. (2003. 05. 15.)

  A hálózatok Achilles-sarkai (Barabási Albert-László fizikus)

  Az erdélyi születésű, Budapesten végzett, Amerikában dolgozó tudós Behálózva című, a hálózatelmélet - részben a saját nevéhez fűződő - új eredményeit olvasmányos, ismeretterjesztő formában leíró, az Egyesült Államokban bestseller könyve nemrégiben jelent meg magyarul. Szerzője a weboldalak kapcsoltságát tanulmányozva olyan törvényszerűségeket ismert fel néhány évvel ezelőtt, amelyek az önszerveződő...

  2003 / 20
 • Varga János: Egészségtan

  Gyomorrontások

 • Legát Tibor: Pop

  Csak Dylant, a Forever Youngot (Planet Waves, 1974) ne! Takarodjatok az öltözőmből, dolgozni megyek, munkahelyre. Fölhizlalom magam, megkopaszodom és hazudni fogok, mint a vízfolyás. Nem akarok negyvenéves koromban is Öcsi, Tibusz, Alex lenni, világos?

 • Lendvai L. Ferenc: Nemzeti középszer (Nemzeti közép vagy republikanizmus?)

  Egy kitűnő fiatal kutató nemrégiben, meglehetős nyilvánosság előtt tartott előadásában így fogalmazott: "Svájcban nincs közös nyelv. A kurdoknak nincs államuk. Mégis van kurd vagy svájci nemzet. Ezért ma általánosnak mondható az az álláspont, hogy az egy nemzethez tartozó egyének >>halmazánakCsakhogy: ahhoz, hogy közös identitástudattal rendelkező egyének ilyesfajta tevékenységeket tudjanak folytatni, már előzőleg is valamilyen formában össze kell tartozzanak, hiszen különben nem fogják közösen rendezgetni múltjuk emlékeit, s kidolgozni közös szimbólumaikat és tradícióikat.

 • Nagy lábon

  Megint beszólt a Nemzetközi Valutaalap. A rohadék IMF. Azért rohadék, mert a hintáslegénynek, aki a vurstliban közli, hogy eljátszottuk a jövő heti bérünket is, és nincs több kör hozomra a ringlispílen, nincs más választása.

 • Elég volt a sunnyogásból!

  Ami Pakson mostanában történik, arra joggal mondhatnánk: kész röhej - már ha nem tudnánk, hogy efféle bohóctréfákból (-tól) mi minden sülhet ki (mondjuk a szemünk). A sorozatos technikai malőrök, a "mindennap elcseszünk valamit" jellegű szabadkézi gyakorlatok lassan megszokottá válnak, ha egy nap semmiről nem hallanánk, már hiányérzetünk volna.

 • Cyber hírek

  ´ssejtből petesejt Először sikerült egerek embrionális őssejtjeiből petesejteket létrehozni. A kutatók kémcsőben tudták reprodukálni a petesejt kialakulásának folyamatát és a peteérést, így előfordulhat, hogy a termékenységi klinikák a jövőben donorok helyett sejtgyárakból szerzik majd be a szükséges petesejteket.

 • Kulturális hírek

  BRIT DIVATMÚZEUM Zandra Rhodes, a punk divattervezők immár 63 éves nagyasszonya Londonban megnyitotta divatmúzeumát: a Fashion and Textile Museum hetven tervező, többek között Giorgio Armani (akinek a napokban nyílt életmű-kiállítása Berlinben), Dolce & Gabbana, Galliano, Christian Lacroix, Ralph Lauren, Stella McCartney, Valentino, Versace és Vivienne Westwood munkáit mutatja be, de a gyűjtemény magvát természetesen Rhodes háromezer kreációja képezi.

 • Argentin elnökválasztás: Menem kell?

  Hiába végzett az élen az áprilisi első választási fordulóban Carlos Menem, már akkor kétséges volt, hogy vannak-e még népszerűségi tartalékai a győzelemhez. Ahogy közeledik a vasárnapi második forduló, a közvélemény-kutatások egyre határozottabban sejtetik, hogy Argentína következő, május 25-én már hivatalba is lépő elnöke Nestor Kirchner lesz.

 • Szlovák EU-népszavazás: Csikorog a kiskapu

  Pénteken és szombaton ajánló jellegű népszavazást tartanak Szlovákiában az ország európai uniós csatlakozásáról, a csatlakozni vágyó országok közül ötödikként. Ötvenszázalékos részvétel szükséges a szavazás érvényességéhez, ha csak akkora lenne a választók érdeklődése, mint nálunk volt, a parlamenti kiskapun oson be az ország az Európai Unióba.

 • A kormányátalakítás és a koalíciós pártok: Szabad kézzel

  A múlt heti kormányátalakítás nem hagyott különösebb kétséget afelől, hogy Medgyessy Péter a kormánykoalíciót alkotó pártok legfeljebb utólagos bólintásával rendezte át kabinetjét. A személyi változások és a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) feldarabolása új erőviszonyokat jeleznek a kormányon belül.

 • A Malév és a fapadosok: Földközelben

  A közelmúltban Magyarországon is megjelentek az Európa-szerte mind népszerűbb, utasaikat a megszokott árak töredékéért szállító "low cost" - magyarul fapadosnak nevezett - légitársaságok. Megjelenésük várhatóan nem könnyíti meg a betegeskedő és emiatt jó néhányszor államilag megtámogatott nemzeti légitársaság dolgát.

 • Léteznek-e a népegészségügyi programok?: A pénz beszél

  Nagy csinnadrattával harangozták be 2001 júliusában az Orbán-kormány Népegészségügyi Programját, amihez aztán a "hasznos elemek" hangsúlyozott átvételével csatlakozott a Medgyessy-kabinet Nemzeti Programja is. A probléma csak az, hogy az előbbi elképzelés egyszerű választási kampányfogásnak bizonyult - soha nem volt rá egyetlen fillér sem -, míg a közel egy éve beharangozott utóbbi koncepció megvalósítása máig sem kezdődött meg.

 • Cigányok a felsőoktatásban: Első generáció

  A közoktatásban részt vevő cigányok helyzetéről készült számos felmérés egybehangzó tanulsága szerint könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint egy roma diáknak leérettségizni. "A cigány tanulók érettségit adó középfokú intézményből ugyanakkora eséllyel jutnak tovább a felsőoktatásba, mint nem cigány társaik.

 • 1 tanár: "Mutatok egy vesét" (Dr. Szél Ágoston)

  Pedellus: Nemrégiben egy szakmai folyóirat arról írt, hogy aggódik az orvostársadalom, mert évről évre kevesebb a felvételiző. Ön szerint mi áll ennek a hátterében?

 • Munkalehetőségek Amerikában: "A harmadáért is csináltam volna"

  Magyarországon sok szervezet foglalkozik egyetemisták nyári kiutaztatásával, a legnagyobbak a Council Exchange, az Interexchange, az AWE-Usa, a CampUSA hálózatához tartoznak. Nem önmagukban szerveznek nyári programokat, hanem nagy cégek helyi képviselőjeként működnek.

 • Szorongás az egyetemen: Neurositas

  Az idegenkedés az antidepresszánsoktól azért nem teljesen indokolt, mert kémiailag szinte ugyanazt a hatást fejtik ki az agyban, mint a pszichoterápia. Ezzel az erővel lehetne az egészséges étkezéstől és a rendszeres sportolástól is idegenkedni, hiszen ezek is "manipulálják" agyi folyamatainkat.

 • Hírek

  Új Generáció kontra Szilády

 • Könyvhét előtt: A standon azért jó

  Az Ünnepi Könyvhét tavaly megváltozott szabályzata szerint ezentúl csak a szakma érdekvédelmi egyesületének tagjai állíthatnak ki a Vörösmarty téren. A független kiadók számára maradt a belépés vagy a kétes kimenetelű háború.

 • Garázs

  Az a zenekedvelő, aki nem vette észre, hogy az elmúlt két évben kisebb revolúció zajlott le a transzatlanti gitárzenében, az vagy süket, vagy egyszerűen fölébe emelkedik a folyvást változó zenei színtérnek, és legyint egy jóízűt.

 • A hulladék étolaj begyűjtése és feldolgozása: Serpenyős rumli

  A konyhában ügyködők jelentős részét zavarba ejtenénk, ha az általuk elhasznált sütőolaj további sorsáról érdeklődnénk náluk. A városlakók többsége laza csuklómozdulattal önti a viszonylag híg trutyit a lefolyóba, esetleg a mindent elnyelő szemetesbe, de az sem a legtisztább megoldás, ha a sűrű lé a vályúba kerül.

 • Pécsi állatkert: Tigris, tigris, sárga fény

  Kezdetben vala az ún. természeti állapot, amikor az emberek és az állatok még egymás mellett éltek a vadonban, s kapcsolatukat kizárólag a fajtaspecifikus étlapon betöltött hely határozta meg. Azóta, mint az köztudott, erőnek erejével a tápláléklánc tetejére küzdöttük magunkat, egykori sorstársainkat pedig hitszegő módon rácsok mögé zártuk.

 • Krav Maga: Mortal Szombat

  Immár hazánkban is elérhető az érdeklődő és megfelelően strapabíró közönség számára a Krav Maga (KM), az izraeli hadsereg önvédelmi rendszere. Sportnak nevezni erős túlzás, hiszen hogy mást ne mondjunk: nincsenek szabályai.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...