• MaNcs 15. évf. 23. sz. (2003. 06. 05.)

  Magam, uram (Kuczi Tibor gazdaságszociológus)

  Magyar Narancs: A kisvállalkozások, önfoglalkoztatók a nyugat-európai gazdaság meglehetősen fontos szereplői, sőt a hetvenes évektől megnövekedett az arányuk. Mivel lehet ezt magyarázni?

  2003 / 23
 • Tandori Dezső: Hol élsz te?

  How Do I Begin? A legnagyobb nóták egyikének "bemondása" ez. ("Szakszó".) A modern (ld. posztmodern etc.) olyasmi volt, hogy a pozitivizmusra, lexikonos tudásra (ah, visszatér!), Bismarckra, Reichsmarkra (mellesleg: a németek egészen kiválóak is bírnak lenni, nézz meg egy olyan unalmasnak hangzó várost, mint Dortmund, mi mindene van templomtól lóversenytérig, gyönyörű allétól 50 százalék parkterületen át múzeumig és általam nem kedvelt Borussia focicsapatig), tehát a modern mind a haladás, az ígérkező szupertechnika kérdéseire egy hütyemütyéskedő választ adott, okos emberek révén, persze, mint Schwitters és társai; az én lélekrokonom, Antonin Artaud kategórián kívüli.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Azt tanítja a nyelvtudomány, hogy a magyar finnugor nyelv, vagyis hogy rokona a finn, lapp, észt, vogul, osztják stb. nyelvnek. De miért? Talán hasonlít ezekre? A józan hétköznapi megfigyelő számára nem, tessék ránézni egy finn újságra, vagy meghallgatni egy vogul népdalt, egy árva szót sem érteni belőlük.

 • Virág Tamás: Az egri nők

  Az egri Markhot Ferenc Kórházban a roma asszonyokat külön kórterembe fektették a szülészeten. Kovács József igazgató szerint ez nem történt meg; ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tett, mivel a híreszteléssel megsértették a kórház jó hírnevét.

 • Jakab Béla: Nem kegy, szolgáltatás (Az egészségügyi reformról)

  Isten bizony, szorítok magunkért. A kormány majdnem elszúrta az egészségügy reformját. Vagy legalábbis annak jó esélyét. Azok a kormányhivatalnokok (Csehák Judit miniszter, Győrffy István reformügyi népbiztos), akik az elmúlt egy évben nem kis szellemi ráfordítással megtervezték az ésszerűnek tűnő stratégiát - melynek lényege: vonjuk be a magántőkét, a magánérdekeltséget az egészségügybe - megint elfelejtkeztek a demokrácia alapszabályáról.

 • Ott maradtak

  Sűrűsödnek a zivatarfelhők az Oktatási Minisztérium (OM) fölött, amiket nem tudott eloszlatni a tárca vezetése sem a közelmúltban kinevezett informatikai biztos gyors menesztésével, sem a hétfői parlamenti szópárbajjal.

 • Labda vagy baba

  Hazudnánk, ha azt állítanánk, nem számíthattunk mindarra, ami pénteken a Fradi-pályán bekövetkezett. Ha egy sportág a drogdiszkókból is kitiltott grizzlyk és idomított terrorzombik játékszere lesz, azok egy idő után saját különös szabályaik szerint kezdik majd játszani.

 • Cyber hírek

  Új generációs fájlcserélők A fájlcserélők új generációja jelent meg az elmúlt hónapokban az interneten: az eDonkey és a BitTorrent legfőbb jellegzetessége, hogy elsősorban nagyméretű fájlok gyors, hibamentes átvitelére lettek kialakítva.

 • Kulturális hírek

  64 éves korában meghalt Mickie Most: a 60-as, 70-es évek popzenéjének egyik legsikeresebb brit producere (sz. Michael Hayes) fedezte fel 1962-ben az Animalst, vette fel legnagyobb slágerüket (House of the Rising Sun), s ő állt a Nashville Teens (Tobacco Road) és Donovan (Sunshine Superman) mögött is.

 • Németország: Búcsú a jóléti államtól

  A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnap tartott rendkívüli kongresszusán a küldöttek elsöprő többséggel hagyták jóvá a pártelnök-kancellár, Gerhard Schröder csomagtervét, amelynek lényege a jóléti állam költségvetésének megnyirbálása.

 • Veszélyben a kisvállalkozások: A számlás korszak alkonya

  Július elsején életbe lép a munka törvénykönyvének legújabb módosítása, amely rendkívül érzékenyen érinti a több százezer ún. "számlás" munkavállalót, illetve az őket foglalkoztató cégeket. A változások jelentőségét a közvélemény még csak nem is sejti.

 • Óvadék Magyarországon: A szabadláb ára

  Az új büntetőeljárási törvény július elsejétől bevezeti az óvadék intézményét, vagyis az előzetes letartóztatást ki lehet váltani pénzzel. Az óvadék nagysága minden esetben egyedi elbírálás tárgya lesz, de nem alkalmazható automatikusan.

 • Múzeumok modernizációja: Emberarcú gyűjtemények

  Két hete a Nemzeti Múzeum kertje eszményi hét végi programmal csalogatta múzeumközelbe a kisgyerekes szülőket: az 1996 óta hagyományos Múzeumok Majálisán kezelésbe lehetett venni igazi műtárgyakat (simogatni kitömött medvét, forgatni negyvenéves tévékamerát, ütni villanyírógépet), vásárolni ásványt, eszkábálni fakardot, rajzolni filctollal zászlót, kóstolni maceszt, korongozni, gyöngyöt fűzni és így tovább.

 • Színház: Cica, paci, pacica (Moliére: Úrhatnám polgár)

  Sok jó és jópofa ötlet van ebben az előadásban, amelyet a kijevi illetőségű Szergej Maszlobojscsikov rendezett az Új Színházban. Nem lehet lemaradni egyikről sem, még ha olykor kihagy is a figyelem: mindet ismétlik, olyikat többször is.

 • Könyv: Egy talapzat utókora (Illyés Gyula: Regények I-II.)

  Prózai műveit a diktatúrák mindenkori ellenzéki olvasói vegyes érzelmekkel fogadták: a népi írók arszlánjának rétegesen takart élet- és életműrendje ugyan részben megfelelt a népi olvasók várakozásainak, hiszen Illyés a "magyarság" érdekeit vélte képviselni, de unos-untalan "forradalmat" emlegető, rabiátusan baloldali hanghordozása, a mozgalom őskorát idézgető témaválasztásai, a közmarxista rabulisztikát aggálytalanul tükröző, laikus megszólalásai a hatalom rokonszenvét is biztosították számára.

 • Kiállítás: A múltat nem sejtheted (Gellér B. István: Szélhárfa)

  Ha Gellér B. István műveit gyorsan és takarékosan akarnánk elhelyezni a huszadik század negyedik negyede óta oly élénken jelentkező történetfilozófiai gyökerű alkotások sorában, vagy ellenkezőleg: megpróbálnánk kiemelni sajátosságukat a többi historikoanalitikai munkával szemben, úgy azt mondhatnánk, hogy Gellér a talpáról a fejére állítja Thomas Mann közhellyé szomorodott mondatát, miszerint mélységes mély a múltnak kútja.

 • Lemez: Kívülről újítók (Caliban: Shadow Hearts; Cataract: Great Days Of Vengeance)

  Hiába számít már lassan egy évtizede megszokott dolognak, hogy egyre több hardcore-zenekar játszik voltaképpen "színtiszta" metált, mégis meglepő, ha ennek során új metálműfajokat alkottak meg, méghozzá a hardcore-színtéren belül.

 • Lemez

  Ki kicsoda

  Solomon & Socalled: Hiphopkhasene

  Drága hölgyeim és uraim, önök egy lagzi vendégei. Most éppen áldást oszt a rabbi, úgyhogy egy kis csendet kérnék szépen, de aztán törhetnek a poharak, nyomulhat a vőfély, s mihelyt a lovak közé csapnak a klezmerek, táncolhatunk a rogyásos elragadtatásig.

 • Lemez: Kifordít, befordít (Korai Öröm: Reflected - remixes)

  Hazai nyersanyag + magyar remixerek = ígéretes eredmény!

 • "Reszketett a szívem" (Kati Outinen színésznő)

  Forró nyári délután a Gellért teraszán, kígyózó kábelek mindenfelé. A 1o4-es szobában Böszörményi Zsuzsa új filmjének egyik jelenetét forgatják. A Mélyen őrzött pillanatok napjainkban, Magyarországon játszódik.

 • Fürdés a folyókban: Valamit visz a víz

  Folyóink minősége a rendszerváltás óta javult, de a tisztított szennyvizek bevezetései alatti környezetben továbbra is veszélyes fürödni. Ám hogy mekkora esélyünk van hasmenést vagy bőrfertőzést összeszedni, alkatunktól is függ.

 • A körmendi csoda: Egy kosár arany

  A kétméteres fekete fiúkra felváltva főző nénikék, a győzelem napján reggelig nyitva tartó kocsmák... Magyarország nyugati végén van egy kisváros, amely a kosárlabda bűvöletében él. A múlt héten harmadik bajnoki címét nyerő Marc-Körmend játékosaira mosnak és takarítanak is a helyi emberek.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...