• MaNcs 15. évf. 27. sz. (2003. 07. 03.)

  Apró lépésekkel (Aryeh Neier, az Open Society Institute elnöke)

  Magyar Narancs: Sokan azok közül, akik annak idején fegyveres beavatkozásért kiáltottak Bosznia megmentése érdekében, most - hasonló megfontolásokból - legalábbis nem kifogásolták az iraki háborút. Ön elkötelezetten támogatta a jugoszláviai intervenciót. Mi a véleménye az iraki beavatkozásról?

  2003 / 27
 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Jól mondják azt a bölcsek, hogy az írás áll mindennek az elején, belőle fakad minden, és rá lehet mindent visszavezetni; az írás birodalmakat sújt a porba, és új birodalmak épülnek rajta, egyéni sorsokat és történelmi korszakokat határoz meg.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  "Egészen durva csecsemők vannak" - mondta a barátom elérzékenyülve, ahogy körülnézett a pécsi sétatéren. Forró nyári délután volt, szokatlan mennyiségű apró gyerek volt látható. Sokan babakocsiban feküdtek vagy ültek, mások az apjuk vállára voltak szinte ráfolyva a nagy melegben, elpuhult végtagokkal, mint kis békák, álom és ébrenlét között.

 • Jávor Benedek: Zöldek a sasfészekben (Az ökológiai mozgalom politikai képviseletéről)

  Acsatlakozással és a közelgő európai parlamenti választásokkal párhuzamosan mind erőteljesebben mutatkozik meg Magyarország politikai berendezkedésének egyik jellegzetessége: a zöld- vagy ökológiai mozgalom politikai képviseletének markáns hiánya.

 • Legalább állva

  A hét végén a Somló-hegyen megemlékezést tartott a Magyar Demokrata Fórum arról, hogy tizenkét évvel ezelőtt ott emlékezett meg az akkori miniszterelnök, Antall József a szovjet csapatok kivonulásáról. A rendezvényről tudósító kamerák igyekezték elsunnyogni a pártelnöki beszéd közönségének filmezését, a szemérem oka az lehetett, hogy az nemigen volt, felvillant egy pillanatra Boross Péter, panyókára vetett nyári felöltőjében, amint lehajtott fejjel, rezignáltan rugdos egy kavicsot.

 • Ki-ki a maga dolgát

  Közleményt adott ki a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet, mely szerint 2003. június 12-e előtt őket ugyan nem kereste meg senki a rendőrségtől, legfőképpen nem a paksi rendőrkapitány. Ily módon nem fedik a valóságot azok a sajtóban elhangzott és leírt állítások, amelyek ezt tartalmazták.

 • Cyber hírek

  Megszűnik a Westel 450 Június végén megszűnt a Westel Rádiótelefon Kft. mobil távközlési szolgáltatás nyújtására szóló koncessziós joga, így a társaság gyakorlatilag befejezi működését.

 • Kulturális hírek

  59 éves korában meghalt Faragó "Judy" István: a magyar beat hajnalán, 1962-ben a Scampolo gitárosaként tűnt fel, a 70-es években countryt játszott a Sprint együttesben, a 80-as évek rock & roll nosztalgiája Komár László oldalán találta.

 • Az Európai Konvent és az alkotmányos szerződés: Szalonikitől Gordiuszig

  A feladat egyszerűnek látszott. Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői laekeni nyilatkozatukban megmondták, mit várnak az Európai Konventtől. Másfél év után meg is kapták.

 • Iráni változások: A türelem vége

  A múlt héten négy iráni parlamenti képviselő ülősztrájkkal elérte, hogy a júniusi tüntetések kapcsán bíróság elé állítandó személyek ügyét világi bíróságon, nyílt tárgyaláson, védőügyvédek jelenlétében tárgyalják, ami szokatlan és meglehetősen jelentős eredménynek számít.

 • Abortuszvita a szlovák kormánykoalícióban: Varrás mentén hasadoz

  Szakadozni látszik a szlovák kormánykoalíció az abortuszvita miatt. Pontosabban a művi terhességmegszakítás ürügyén kirobbant liberális-kereszténydemokrata ellentét miatt. Nemcsak a szakértők, hanem a politikusok is figyelmeztetnek, hogy a magzatelhajtás lehetősége, illetve tiltása csak ürügy a pofozkodásra.

 • A földgázpiac liberalizációja: Mol-koktél

  A tavalyi választási kampány óta szédületes politikai manipulációk tárgya a gáz. Az akkori demagógia és ellendemagógia - miszerint Medgyessy felemeli,

 • Sok hulladék, sok pénz: Szemetesnek áll a világ

  Egyre elkeseredettebb harc folyik másfél millió köbméter hulladékért - és még inkább ellene - Pest megye kistelepülései közt. A korszerű lerakó építését sürgősen meg kellene kezdeni, de két elutasító népszavazás és a sorozatos malőrök miatt kútba eshet az egész projekt a többmilliárdos uniós támogatással együtt.

 • Változás az OCÖ élén: "Betámadtál"

  Lehetne vitatkozni, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) múlt szerdai rendkívüli közgyűlése jogszerű volt-e, de nem érdemes: az 53 képviselő többsége elkötelezettnek tűnik a márciusban megválasztott elnök, Horváth Aladár leváltása és Kolompár Orbán elnöki pozícióba juttatása mellett, és akaratukat feltehetően így is, úgy is keresztülviszik.

 • Könyv: Folyamatos meccs (Kukorelly Endre: TündérVölgy)

  Ha az olvasó arra a személyre kíváncsi, aki végigbeszéli mind a kilenc fejezetet, akkor ifjúkori önarcképének fogja tekinteni a TündérVölgyet, ha viszont azok a személyek és helyszínek keltik fel az érdeklődését, akiket-amiket az elbeszélő észlel (illetve a szerző megörökít), akkor a Kádár-korszak hétköznapjairól szóló, részletekben gazdag csoportképre bukkan.

 • Film: A viadalos változat (Véresen komolytalan)

  Mint a szomszédos interjúból (és pláne ebből a szép, színes filmből) kiderül: a tizenkét éves rendezőnőt, noha akkor még nem volt rendezőnő, rabul ejtették a bikák - azóta viadalból van a lelke. S most megmutatja, leláthatunk a fenekiig: műbalhé az egész, úgy, ahogy van, műbika, s bár több mint két óra hosszáig forog, engem hamar ledobott.

 • Könyv: Paradicsom kerestetik (Mario Vargas Llosa: Édenkert a sarkon túl)

  Aföldi paradicsom márpedig létezik. Megtalálni sem különösebben nehéz, elvileg: ott van a sarkon túl - csak sajna mindig egy másikon túl. Mario Vargas Llosa új regényében két paradicsomhajhász "sarkkutató" életét írja újra: Flora Tristánét és unokájáét, Paul Gauguinét.

 • Kinek van itt kedve? II. (Ütött a Fonó utolsó órája?)

  Ezekben a napokban több forrásból is értesülhettek olvasóink: a Fonó Budai Zeneház a csőd szélére került. Hogy ez a hír milyen mélységben borzolja fel a kedélyeket, azt nem igazán sejtem. Hogy mivel jár, az könnyebben elmondható.

 • Lemez: Vérgőzös múlt (Tricky: Vulnerable)

  Biztos többen emlékeznek arra, hogy jó tíz éve milyen látványosan élvezkedtek vájt fülűek a triphopnak elkeresztelt, s azóta természetes halált halt stílus nagyszerűségén. Biztos mindenkinek megvan az összes Massive Attack- meg Portishead-album a polcokon, és biztosan sokan sajnálták, amikor az egész (amúgy nem érdemtelen) felhajtás véget ért.

 • Koncert: Pörgött-forgott (Dave Gahan)

  Mifelénk még az sem elégséges a tisztességes telt házhoz, ha valaki anno a Beatlesben játszott, úgyhogy nem állíthatnám, hogy különösebben meglepett volna a Budapest Sportaréna kábé ötvenszázalékos telítettsége Dave Gahan hétfő esti szeánszán.

 • Zajos luxus a Nagykörúton (A felújított Royal Szálló)

  A legtöbben a Vörös Csillag filmszínház nézőiként ismertük a Royalt, nem is volt sohasem egészen világos, mi végre is az a sok poros, pókhálós pompa, amely a pénztártól a vetítőteremig fogadott bennünket a mozi amúgy meglehetősen valószerűtlen, lépcsős labirintusaiban.

 • Balassa Péter halott

  Noha 1977 óta alig beszéltünk, kapcsolatunk sosem szakadt meg. Ismerjük az ilyesmit: a felek kerülik egymást, nem váltanak szót, mindamellett van néhány közös, mindkettejük ifjúkorában kikristályosodott élményük, mely letagadhatatlan, és mintegy levakarhatatlan bélyegként kíséri életüket.

 • Mars-expedíciók: Bolygóközi csúcsforgalom

  Utoljára 73 ezer éve volt, legközelebb 2287-ben lesz egymáshoz olyan közel a Föld és a Mars, mint az idei aszályos nyáron: a ritka lehetőséget két amerikai és egy európai szonda fellövésével aknázzák ki az űrkutatók.

 • Kínaiak Magyarországon: Kelet népe

  A Magyarországon élő mintegy tízezer kínai többsége kereskedelemmel foglalkozik. A közhiedelemmel ellentétben a kolóniában nincs jelen a "kínai maffia". Noha sújtja őket diszkrimináció, éles rasszizmussal ritkán találkoznak.

 • Misszió Expó: Igeidő, ragozás

  48 órás dicsőítés, biliárd, drogprevenció, Biblia-olvasás, jégpálya, keresztény rap-pop-rock - mindez egy helyen, három napon keresztül, s hozzá a hivatalos programfüzet által is tolmácsolt örök remény: lehet, hogy megnyílik az ég Budapest és Magyarország, sőt a Kárpát-medence felett?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...