• Sajó László: Öt és feles

  Nyaralás a Bermudákon

  Mindenki a Szigeten vagy a Völgyben, aki nem. Aki bújt: K. Dezső egy hétre eltűnt a Bermuda-szigeteken (Talán eltűnök. Hír: te lenn.) A Bermuda-szigetek, -háromszög: Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván.

 • Végel László: Balkáni tükör

  Végre megérkezett Lisa levele Chicagóból. Editke izgatottan tépte fel, abban a reményben, hogy megjött a meghívó. A borítóban csakugyan meghívó és szerződés lapult. Editke felsikoltott a boldogságtól. Aztán kiverte a hideg veríték, mert a szerződés nem az ő nevére, hanem az Elnök úréra szólt.

 • Forrai Éva: Minden ember egyenlő? (Az esélyegyenlőségi törvény esélyeiről)

  Horváth Aladárnak, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnökének javaslata szerint a címben szereplő mondat - kijelentő formában - elég lenne átfogó törvény helyett. Ám ennek az axiómának szinte végtelen számú értelmezése akadt már a történelem folyamán.

 • Sörstratégia

  A K&H brókerbotránya nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy egyes kivételezett embertársaink mennyit nyertek vagy vesztettek, hogy hány forintot lopott el X. vagy Y., a sajátos piramisjátékban való részvétellel hogyan járatja le magát az ún.

 • Mintaiskola

  A jászladányi alapítványi iskola múlt szombati "átiratkozási" szülői értekezletén Tóth Ibolya, a megbízott igazgató a sajtó és a minisztérium embereit egyenként, mikrofonnal számoltatta be arról, hogy mi keresnivalójuk a rendezvényen.

 • Cyber hírek

  Útlevél Az Európai Unióban olyan, egységes európai útlevél bevezetésére törekszenek, amely az arcképen túl egyéb biometrikus, azaz személyes fizikai jellemzőket használó azonosítókat is tartalmaz. Az USA bejelentette: a terrorizmus elleni harc jegyében és a bevándorlás hatékonyabb ellenőrzése miatt az országba vízummal érkező külföldiekről 2004.

 • Kulturális hírek

  52 éves korában szívelégtelenség következtében elhunyt Erik Braunn, az Iron Butterfly egykori gitárosa: mindössze 17 éves volt, amikor az általa vezetett zenekar 1968-ban lemezre vette a korszak egyik himnuszává váltn WUPPERTAL, NEW YORK: OROSZ AVANTGÁRD Oroszországból Párizsba emigrált művészek, Chagall, Kandinsky, Lipchitz, Goncsarova, Larionov, Archipenko és mások 274 festményét és szobrát gyűjtötték össze Russisch Paris 1910-1960 címmel azon a kiállításon, amely az alapításának 300.

 • A Greenpeace Magyarországon: Kik ők, és mit akarnak?

  "A Föld megmentői"; "Ökoterroristákból verbuvált zöld multi" - a tavaly magyar irodát nyitó Greenpeace-ről alkotott vélemények e két ítélet között mozognak világszerte. A globális hálózattá vált környezetvédelmi mozgalmat számos bírálat és vád éri, azt azonban kevesen vitatják, hogy a zöld gondolat terjesztéséből alaposan kivette a részét.

 • Közpénzbefektetések: Lébiztonság

  Ha egy magánszemélynek vagy magánvállalkozásnak nélkülözhető pénze van, abba fektetheti, amibe csak akarja - persze a várt hozamhoz tartozó kockázat vállalásával. De megteheti-e ezt az, aki nem a saját pénzét kockáztatja, pontosabban: ha a szabad pénzeszköz gazdája állami tulajdonú vállalat vagy önkormányzat.

 • Magánélet és közbeszerzés a Foglalkoztatási Hivatalban: Kerülő utak

  Öngyilkos lett egy harmincéves köztisztviselő március közepén. Tíz nappal az eset előtt közbeszerzési szabálytalanság miatt fegyelmi eljárást indítottak ellene, az ügyet később átadták a rendőrségnek. Az öngyilkosság pontos indítéka ismeretlen, de a férfi édesanyja és barátai szerint közrejátszhatott az is, hogy a munkahelyén személyi tulajdonú irataival zsarolták meg.

 • A közoktatási törvény reformja: Elvben rendben

  Az Oktatási Minisztérium körüli közelmúltbeli hangzavarban alig jutott figyelem arra a nagyszabású közoktatási reformra, amelyet a parlamenti jóváhagyás után a köztársasági elnök is aláírt.

 • Ki lesz az igazgató?: A Madách Fantomja

  Kivártuk - megkaptuk. Az Operaház Fantomja - melynek megtekintéséért sokan a fontot, a dollárt, az eurót sem sajnálták - végre forintért látható, ráadásul a copyrightolt rendezéstől eltérően, originális változatban, aminek az oka részben bizonyos feltételek technikai teljesíthetetlensége ugyan, de mégiscsak a mi kutyánk kölyke.

 • Fesztivál: Mosoly és szolidaritás (Hangulatképek a Mittelfestről)

  Szívderítő mosoly nyílik az arcokon, amikor a helyi minivasút tizennégy perces döcögés után beérkezik Udinéből Cividale del Friuliba. Pasolini szülőföldjén vagyunk, a messzeség ködébe vesző Giuliai Alpoktól övezett egykori longobárd székhelyen.

 • Kiállítás: A többiek (Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik)

  Modigliani-rajongók, figyelem: ne rohanjanak hanyatt-homlok a Dohány utcába, ha a mester életművében kívánnak elmélyedni (ehhez a nyáron legalább Los Angelesig kell utazni - vö. Modigliani and the Artists of Montparnasse).

 • Könyv: Most meg író (Andrzej Stasiuk: Hogyan lettem író)

  Mielőtt magam is beleesnék a nosztalgiázás ama bűnébe, melyben Andrzej Stasiuk kedvvel dagonyáz, sietek megjegyezni, hogy a nosztalgiának is többféle formája van. Például a viccbeli: "Hogy mondhatod, hogy az volt az utolsó jó rendszer!

 • Könyv: Apakönyvi kivonat (Györe Balázs: Halottak apja)

  Az utóbbi évtized magyar prózistáinak jelentős része többször és hangsúlyosan bejelentette igényét a történetek visszavételére, arra a rekonstrukcióra, amely a nyolcvanas évtized nyelvkritikai és történetdekonstrukciós eredményeivel egyrészt számol és számot vet, másrészt szembenéz az elvégzett munka folytathatatlanságával, vagyis a nyelvileg megtisztított terepen kísérli meg helyreállítani a történet rangját, felülvizsgálni az epikai hagyományt.

 • Film: Tantúsztörténet (Joel Schumacher: A fülke)

  Kurt Widmer (bariton), Hiromi Kikuchi (hegedű), Ken Hakii (brácsa), Stefan Metz (cselló), Mircea Ardeleanu (ütőhangszerek), Heinrich Huber (harsona), David LeClair (tuba) - ők az új Kurtág-lemez előadói, vagyis hősei.

 • Lemez: Paradicsom a Pokolban (Kurtág György új CD-je)

  Írtuk már itt, de most névvel, címmel, rendszámmal ellátott bizonyítékunk is van: Hollywood (és persze európai uszálya) a nagy ötletek korszakát éli. Momentán egy forgatókönyv piszkosul nem kezdődhet úgy, hogy a fiú találkozik a lánnyal, körbe is röhögnék vele az alkotót.

 • Film: Sötét verem (Javier Balaguer: Enyém vagy)

  Atárgy a mifelénk is egyre többet emlegetett asszonyverés, hivatalos nevén a családon belüli erőszak. Ehhez képest feltűnik, hogy férfi írta a forgatókönyvet (Alvaro Garcia Mohedano), és férfi rendezte meg (Javier Balaguer).

 • Sziget 2003: Sárból az arany

  Az Élő Könyvtár 2001 óta működik a Civil Szigeten. Aki még nem tudná: nem a városi könyvtár Ikarus buszba szortírozott népszerű kiadványai gyötrődnek egy hétig hajógyári kézen-közön. Beszélő könyveket lehet kölcsönözni.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...