• Varga János: Egészségtan (Serénység és tompaság)

  Ébredéstan

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (Gatunk, getünk?)

  A nyelv annyira bonyolult, hogy a nyelvész igyekszik a szabályokat szétszortírozni, a nyelvtan különböző fejezeteibe sorolni, hogy valami rend legyen. Például a Mátrai barackot evett mondatban az evett alak problematikus képzésű (hiszen az esz- tőből nem feltétlenül következik ez a múlt idejű alak, lehetne éppenséggel *ett is), ám az egész mondatot ezért nem akarjuk rendhagyónak minősíteni, hiszen a szórend, a mondatrészek viszonya szabályos.

 • Sáska Géza: Túl a terhelésen (A közoktatási reform néhány eleméről)

  Nem jó dolog, ha válogatás nélkül minden gyereknek csökkenteni akarják a terheit; nem tartom helyesnek, ha a közösség iskoláiba a kedélyt követő fogyasztást és nem a munkán alapuló kultúrát telepítik. Noha megértem, ha bárki csekély erőfeszítéssel, pusztán talán természeti eredetű képességeire, lelki alkatára hagyatkozva akarna boldogulni és felemelkedni, ám kifejezetten rossz dolognak látom ezt a magatartást támogató oktatáspolitikát.

 • Hibaszázalékok

  A két legutóbbi országgyűlési választást nem az ellenzék nyerte meg, hanem az aktuális kormányzat veszítette el. Ami természetes: a kormány végzi az élet mindennapi kereteit is érintő - következésképpen valódi felelősséggel járó - munkát; ha ő csinál hülyeséget, az sokkal nagyobb súllyal esik a latba, mint az ellenzék butasága.

 • Megint Taszár

  Az amerikaiak valamiért nagyon szeretik Taszárt. Köztünk szólva a fene igazodik ki a gusztusukon, hacsak nem kellemes fekvése, a Hair oly felejthetetlen repülőtéri masírozós jelenetére kétségtelenül emlékeztető betonja vagy a helyi lacikonyhák hamburgerei miatt, hiszen, mint ahogy követségük másodtitkára májusban fogalmazott: "Semmiféle kiképzési feladatra nem alkalmas.

 • olvasói levelek

  Elszomorít, hogy kedvenc lapomban is olyan írást találok a nemrégiben elfogadott közoktatási törvénymódosításról, amelyről ordít, hogy szerzője nemigen találkozott a normaszöveggel. Ha ezt megtette volna, talán nem ír le olyan zagyvaságokat, mint amit a "cselédpasszussal" kapcsolatban sikerült papírra vetni.

 • Kulturális

  78 éves korában meghalt Szász Endre: a több száz könyvet illusztráló Munkácsy-díjas festőművész 1970-90 között Los Angelesben élt, utána hazaköltözvén bekapcsolódott a hollóházi porcelángyár munkájába.n RABSZOLGASáG Az 1791-es haiti rabszolgafelkelés emlékére augusztus 23-át az UNESCO a rabszolgakereskedelem és annak eltörlése nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ezért ehhez időzítve rendezett Rendezvous for Victory címmel négynapos fesztivált Londonban az 1839-ben alapított Anti-Slavery International és a Nagy-Britanniában élő afrikaiak több szervezete.

 • Támogatás a popzenének? Hangorkán

  Először a Sziget Tévé műsorában beszélt a témáról Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese, akit a levelet szintén aláíró Kimnowak együttes énekese, Novák Péter kérdezett a kamerák előtt. Nyomtatásban nálunk lát napvilágot elsőként a nyílt levél, melyet megfogalmazói a nemzeti kulturális örökség, illetve a gyermek-, ifjúsági és sportügyek miniszterének címeztek.

 • Brókerbotrány: Számlarendezés

  Változatlan hevességgel támadják egymást az ellenérdekelt felek a brókerbotrány ürügyén: a kormány újult erővel esett neki Szász Károly bankfelügyeleti elnöknek, akit hétfőn Mádl Ferenc államfő is fogadott, s aki lassacskán maga is a politikai adok-kapok mezejére tévedt, míg az ellenzék immár alig leplezetten beszél Medgyessy Péter "érintettségéről".

 • Kárelhárítás Pakson: Papíron megvan

  üA paksi atomerőműben áprilisban történt üzemzavar kárelhárítására orosz céget jelölt ki a vezetés. Időközben elkészült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálati jelentése, megváltozott az atomtörvény, az Energia Klub pedig a legfőbb ügyészt bombázza feljelentésekkel.

 • Vezetőségváltás a Magyar Orvosi Kamaránál: Õszi offenzíva

  A Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttgyűlése - többszöri próbálkozás után - két hete leváltotta a szervezet addigi tisztségviselőit, érvényt szerezve a bizalmatlansági indítványnak. A többnyire a jelenlegi parlamenti ellenzékhez húzó újak szerint elődjeik elégtelenül képviselték az orvosok érdekeit a már elfogadott kórháztörvény és az Országgyűlés előtt lévő jogállási törvény vitáiban, a most távozott vezetők viszont úgy vélik, működésüket ellenlábasaik rendre félremagyarázták.

 • Építészet: A tér véget ér (Új Kálvin téri irodaházak)

  Rövidesen átadják a 2001-ben részben elkészült s mindjárt óriási vitákat kavart Kálvin Center második felét is. Az épületek kisebb hányadát a "magyar Zaha Hadidnak" becézett Z. Halmágyi Judit, a nagyobbat - különösen, ami a második ütemet illeti - a honi high-tech nagy öregje, Virág Csaba tervezte.

 • cyberhírek

  Energia Magyarországon a megújuló energiafelhasználás jelenleg 3,6 százaléka a teljes felhasználásnak, míg az unióban 6 százalék. Ráadásul az unióban célként tűzték ki, hogy 2010-ig 12 százalékra kell emelni ezeknek az energiáknak az arányát.

 • "A költőnőséget én nem tudom" (Aletta Vid)

  E mái nap szül a címe Aletta Vid első kötetének. A szerző személyét sokáig homály fedte, és a versek maguk sem adtak semmi kapaszkodót arra nézvést, hogy Aletta férfi, avagy nő-e.

 • "Levélkihordó lennék" (Wendy Houston)

  A londoni művész több mint húsz éve foglalkozik mozgásművészettel

 • Nigéria: Föl-földobott kövek

  Nemzetközi jogvédő szervezetek és buzgó aktivisták elektronikus petíciók és körlevelek tömegével bombázzák a nigériai hatóságokat. A napokban zajlik a házasságon kívüli szexuális viszony miatt megkövezésre ítélt Amina Lawal ügyének fellebbiviteli tárgyalása.

 • Lányok apa nélkül: Te árva élet

  Leányanyaság vagy válás, hosszú külföldi kiküldetésben lévő vagy korán elhunyt édesapák - a gyerek kérdése mindegyik helyzetben ugyanaz: miért nincs velem az apám?

 • 2 könyv: Pszichológiai hadviselés

  A honi könyvkiadói gyakorlat nem kényezteti el a feminista társadalomkritika új irányzatai iránt fogékony olvasókat, az ilyen tematikájú írások rendre húszéves késéssel érkeznek hazánkba. Az átfogóbb tájékoztatás érdekében nem árt, ha felhívjuk a figyelmet néhány régebbi, érdekes kiadványra.

 • Laura: Roma nő

  A stáb lelassult, a fiúk dekoncentráltak lettek. Lopva bámulták, de őt én is észrevettem, pedig ugyanazzal a tartózkodó kíváncsisággal figyelt minket karján kétévesforma gyerekével, ahogy a többi asszony a telepen.

 • Siklóernyő: Termikbemutató

  Idén Szlovéniában, az Isonzó folyó térségében rendezték a Magyar Siklóernyős Nemzeti Bajnokságot. Azért ott, mert a hazai domborzati és időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a magas színvonalú versenyek megrendezését.

 • Budapest Parádé: Hajts, kocsis! Hajts!

  A rendezvény immár negyedik alkalommal próbálta cáfolni azt a tévhitet, mely szerint az efféle nyilvános, ingyenes összejövetelek jórészt a garázda, bűnöző, lumpen elemek szórakoztatását szolgálják - részleges sikerrel.

 • Cukorpótlók: Édesített élet

  Ma már a wellness-fitnesz életmód megszállottjainak és a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az édes élvezetről: többpolcnyi diétás étek és nedű közül válogathatnak bármelyik élelmiszerboltban. így nem szénhidráttal, "csupán" vegyi anyagokkal bombázzák szervezetüket.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...