• Nádasdy Ádám: Modern Talking (Tőfeltuningolás)

  Mint minden kultúrnyelvbe, a magyarba is folyamatosan áramlanak a más nyelvből átvett szavak. Például: A szkinhed sajtot evett. Ide jobban illene egy bézs függöny. Mint látjuk, az angol skinhead, a francia beige minden nyelvtani változás nélkül beilleszkedik a magyarba.

 • Nádori Péter: A tegnapi újság (3. Halleluja)

  Az 1956-os forradalom egyik leggyakrabban reprodukált, emblematikus képén szétlőtt bérházakkal szegélyezett utcán áll a három szabadságharcos, mögöttük golyószaggatta lyukas zászló lobog, hátrébb valami lángoló dzsuva látszik.

 • Csáki Judit: Túlgyőztünk (A színházak finanszírozásáról)

  Aszínházi szakma ügyes volt, a politikusok nem. Akinek ez tetszik, most örüljön, hátha később sírni fog miatta.

 • Kölcsönélet

  Vajon kinek tűnhetett föl először a múlt csütörtökön, hogy kicsit sok kezd lenni itt a forint? Hogyha bekapcsolja a számítógépét (mondjuk valamelyik nagy európai pénzpiacon), rögtön kiesik belőle néhány tíz milliárd?

 • Egy szorgos hét

  Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kovács László MSZP-elnök (ma még) egyik lehetséges utóda vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett maga ellen, miután lakásvásárlási ügye napok óta lázban tartja az országot.

 • olvasói levelek

  Nincs igaza Kálmán C. Györgynek, noha valóban "két fideszes honatya" indítványozza a parlamentben, hogy ne nevezzük a rokonok között dúló erőszakot "családon belüli erőszaknak", mert a családban ab ovo nem lehet erőszak, ha viszont van benne, akkor az nem család.

 • Kulturális hírek

  December 15-én, a Mű-Terem Galéria árverésén kerül kalapács alá Munkácsy Mihályn GRAZI MÉRLEG 2,5 millió látogatót vonzottak az idei európai kulturális fővárosban lezajlott események: "Populáris, de nem populisztikus, ez volt a kiindulópontunk" - nyilatkozta Wolfgang Lorenz programigazgató, aki "a kultúra nem luxus, hanem alapvető élelmiszer" szellemében dolgozott.

 • cyber hírek

  MEK Szlovákiában is Hosszas előkészítés után az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán a www.

 • A Jobbik Magyarországért Mozgalom párttá alakulása: Támadás a szélen

  Október 24-én alakult párttá az ifjúsági szervezetként, majd politikai mozgalomként négy éve létező, önmagát "értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális nemzeti-keresztény pártként" meghatározó Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM).

 • A Gán fivérek vesszőfutása: Hivatalból üldözendők

  A magyarcsanádi Gán testvérek, Miklós és Zoltán nyereségvágyból elkövetett emberölés vádjával több mint 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg tavaly áprilisban a bíróság jogerősen fel nem mentette őket.

 • A négyes metró elhúzódó beruházása: Szakaszolás

  Már szeptemberben alá kellett volna írni az állam és a főváros közötti szerződést a 4-es metró finanszírozásáról, ám erre csak a jövő évi költségvetés elfogadása után kerülhet sor. Lesz rá forrás, vagy a beruházás már a tervezési szakaszban elcsúszik?

 • Szlovák gyógyszerészfelkelés: Elvonási tünetek

  Aki síelni indulna mostanában északi szomszédunkhoz, a biztonság kedvéért tömje tele aszpirinnal a hócipőjét, de legjobb, ha bepakolja egész házipatikáját. Gyógyszerhez ugyanis nehezen jut Szlovákiában.

 • Kolumbia: Szórásszabadság

  Vad hírekhez szoktunk Dél-Amerika harmadik legnépesebb országából. Bomba robban zsúfolt szórakozóhelyeken, repülőgépet lőnek le, embert rabolnak. Az elmúlt hetekben - egy kudarcba fulladt referendumot és egy kisebb kormányválságot követően - kivételesen tárgyalásokról, túszok elengedéséről, a civil életbe önként visszatérő milicistákról hallhattunk.

 • Zene gyermekeknek: Már az anyaméhben

  Kodály szerint a zenei nevelés már az anyaméhben elkezdődik. Ez feltehetőleg igaz. Az ily módon megszerzett zenei élmény/zenei hatás viszont alig-alig mérhető, s még kevésbé ellenőrizhető. A kisgyermek születése után azonnal megkezdődik az érzékszervek bombázása.

 • Könyv: A múlt képei Jalsovszky Katalin - Tomsics Emőke: BudaPest, az ikerfőváros (1860-1890)

  Elbeszélhető-e kizárólag képek által a múlt? Önmagában el tudja-e beszélni egy kép a történetet? A kötet szerkesztői szerint nem, nem is bízzák kizárólag képekre a mondanivalójukat, hanem a hozzájuk fűzött kommentárokban adják tudtunkra, hogy mit látunk, vagy mit kellene látnunk.

 • Könyv: Csak a szépre (Margay Sándor, Török Péter: 6:3 Az évszázad mérkőzése - és ami mögötte van...)

  Margay Sándor, Török Péter: 6:3 - Az évszázad mérkőzése - és ami mögötte vanÉ

 • Film: Tengeri fogócska (Kapitány és katona)

  1805-ben járunk, és megint a vizen. Feltűnt nyilván, hogy visszaszivárgás van: Johnny Depp még ki se hajózott a pesti mozikból, máris Russell Crowe-t köszönthetjük a parancsnoki hídon: mi szél hozott, komám? Mint ahogy a meséket hétesztendőnként illik újramesélni az időközben cseperedetteknek, a régebbi mozizsánerek esetenkénti előrángatása is haszonnal kecsegtető projektum, amihez voltaképpen elégséges hivatkozási alapnak tekinthető a sokszor hangoztatott ,,technikai fejlődés", végtére sokkal nehezebb ezzel vitatkozni, mintha valaki azzal jönne, hogy döntő mondandóját csak kalózós (cowboyos, partizános) körülmények közt képes előadni.

 • Koncert: Hozott anyag (Usti Opre)

  Az Usti Opre (munka)című dokumentumfilmről pillanatnyilag azt tudjuk, hogy "egész estés" terjedelműre forgatják, és jeles kelet-közép-európai roma muzsikusok hagyományairól, törekvéseiről szól. Bizonyára visszatérünk majd rá, ha valamelyik hazai televízió műsorába kerül, és hát lemez is lesz, többé-kevésbé talán annak a nyomán, amit november 28-án és 29-én a Millenárison hallhattunk.

 • Zajártalmak: Csendet kérünk!

  A zajszennyezés a környezetvédelem mostohagyereke, miközben Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke.

 • A Michael Jackson-ügy: Hosszú álom

  Michael Jackson, a múlt század végének egyik legjelentősebb szórakoztató művésze immár hírhedt botrányhős, ki se néztük volna belőle. Nehezen rekonstruálható, hogyan történhetett mindez, az azonban biztos: a legalább három szálon zajló történet vége nem is lehet más, mint arcvesztés - minden értelemben.

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...